Bildbyrån
NHL

Avgjorde - i åttonde (!) perioden

ANNONS
Matchen började redan klockan 15, lokal tid, men blev så lång att matchen mellan Carolina och Boston tvingades skjutas fram till idag. Tampa Bay besegrade Columbus efter historiens fjärde längsta match. Joonas Korpisalo slog alla tiders räddningsrekord - men förlorade ändå.

Ni som hade ställt klockan för att gå upp och se nattens match mellan Carolina och Boston fick en rejäl överraskning när ni slog igång TV:n. Då pågick nämligen fortfarande matchen mellan Tampa Bay och Columbus. Och den var inte ens i närheten av att vara slut ännu.

Matchen blev historiens fjärde längsta och avgjordes inte förrän i den femte övertidsperioden. Då klev den stekhete Brayden Point fram och gjorde sitt andra mål i matchen - och sköt in sig i historieböckerna.

– Jag tror känslan bara var: Äntligen gick pucken in. Det finns inget sätt att förbereda sig på, inför en sådan här match. Man försöker bara hålla sig till matchplanen. Jag såg en puck som kom fram mot mig och bara avlossade den. Jag siktade inte ens, säger matchvinnaren.

SLOG TIDERNAS REKORD

Nattens superdrama kommer att bli en av historiens mest klassiska slutspelsmatcher. Nog för att det var match ett av den första slutspelsrundan, men flertalet noteringar gör den historisk. Bland annat räddade Joonas Korpisalo overkliga 85 skott, och krossade det tidigare rekordet som låg på 73 räddningar. Trots det blev det alltså förlust för den finske målvaktshjälten.

– Jag försökte bara göra en räddning och tänkte inte så mycket mer, det var bara att slita sig igenom varje räddning. Jag kände mig ganska bra hela matchen, konstaterar Korpisalo efter den bittra förlusten.

Totalt avlossades 151 skott, även det rekord sedan skotträkningen infördes för 61 år sedan. Seth Jones spelade över 65 minuter, alltså mer än en hel NHL-match. Även det var rekord sedan den typen av mätningar infördes säsongen 1997/1998.  Victor Hedman landade in på i sammanhanget blygsamma 57 minuter och 38 sekunders istid. Då ska vi komma ihåg att Hedman skadade sig i seedningsspelet och var tveksam till spel över huvud taget.

– Det var en overklig insats av båda lagen, och speciellt av målvakterna. Det går inte att sätta sig in i deras situation. De måste hålla fokus hela tiden och får aldrig sitta på bänken och vila. Jag är imponerad över hur de spelade - och glad över att vi lämnade med segern.

MATCH FICK SKJUTAS UPP

Det var som sagt historien fjärde längsta match, och den längsta sedan maj 2000. Den var så lång att matchen mellan Boston och Carolina, som skulle spelats i natt svensk tid, inte hann genomföras. Den kommer i stället spelas i eftermiddag, med start redan 17:00 svensk tid.

Lagen i den här serien får bara en dags vila innan det är dags att hoppa upp på säcken igen i morgon. Columbuscoachen John Tortorella hade ett tydligt budskap till sina spelare:

– Vila och gör er redo för nästa match.

Pierre-Luc Dubois och Oliver Bjorkstrand gjorde Columbus mål. Utöver Brayden Point nätade Yanni Gourde för Tampa Bay.

Den här artikeln handlar om: