Sök
Thomas Rundqvist.
Old School Hockey

'När Färjestad vunnit SM är det som när Sverige vunnit VM'

Han har gjort tredje mest landskamper genom tiderna, och var lagkapten vid ett av Tre Kronors VM-guld. I veckans Old School Hockey möter vi den nyblivne 60-åringen Thomas Rundqvist.

Thomas Rundqvist är den smålänning som gjort flest A-landskamper. Han är till och med trea av alla tiders mesta Tre Kronor spelare. Ängelholms-grabbarna Jörgen Jönsson och Jonas Bergqvist är etta och tvåa innan Rundqvist lägger sig trea före namn som Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson och Sven Tumba.

Thomas Rundqvist blev Färjestad trogen mer eller mindre under hela sin karriär, förutom en kortare utflykt till NHL och Montréal Canadiens. Han kom senare av att avsluta sin karriär med spel i Österrike för VEU Feldkirch. Där spelade han för övrigt med Jonas Bergqvist, som han lämnat över titeln som mesta landslagsman till. Den i Vimmerby födde och uppväxte smålänningen, hamnade i tidig ålder i Färjestad och gjorde där elitseriedebut som 18-åring 1978. Det var via TV-pucken som han upptäcktes.

- Ja, dels det och dels för att en gammal ungdomsledare från Färjestad, Lars Lindkvist, bodde i Nässjö och tränade deras lag som låg i samma serie som Vimmerby. Det var sedan han som tipsade Färjestad om mig.

Du, Håkan Loob och Tommy Samuelsson är alla födda 1960 och har följts åt
sedan pojklandslagsåldern. Vad har de båda betytt för din utveckling som spelare?
– Vi fungerar väldigt bra ihop både på och utanför plan och vi har hela karriären triggat varandra. Nu jobbar alla tre i Färjestad. Jag på ungdomssidan, Håkan som klubbdirektör och Tommy som tränare för A-laget.

JÄMFÖRDES MED FOTBOLLSIKONEN

Redan i unga år fick Rundqvist smeknamnet ”Kocken”.
– Det kommer faktiskt från en fotbollsspelare som hette Rolf ”Kocken” Andersson som spelade i Jönköping Södra men även i Hammarby på 60- och 70-talet. Jag spelade mycket fotboll när jag var yngre och det fanns väl någon jämförelse, men jag vet inte om jag själv kan svara på var den likheten skulle ha funnits, säger Rundqvist med ett leende när vi träffar honom på Färjestads kansli där han sedan många år jobbar.

Hur var flytten från Vimmerby till Färjestad rent socialt?
– Det var inga problem alls, alla ungdomar i laget bodde i närheten av varandra och vi blev väl omhändertagna av föreningen.
– Till att börja med bodde jag i Björn Skaares lägenhet eftersom han hade åkt över till Nordamerika för att spela. Det var under en kort period innan jag fick en lägenhet i som sju eller åtta andra av klubbens spelare. Jag minns att förutom jag och Samuelsson bodde även Tommy Möller och senare även Janne Ingman där.

Bildbyrån

Säsongen 1978/79 tränades Färjestad av Conny Evensson och Kjell Augustsson. Det var de båda som lät Thomas Rundqvist debutera i elitserien. Det skedde den 25 januari 1979.
– Debuten var mot Björklöven borta, kommer inte ihåg så mycket av själva matchen mer än att vi spelade oavgjort, 3-3.
– Matchen därpå däremot var min hemmadebut och vi spelade oavgjort mot Leksand, 5-5. Jag gjorde mål i första bytet framspelad av Dan ”Dajja” Hermansson. Jag gjorde även en passningspoäng i den matchen. Efter det har det bara rullat på och oftast har det gått bra.

LEDDE KLUBBEN TILL HISTORISKT GULD

Conny Evensson och Kjell Augustsson kom att 1981, med Thomas Rundqvist i laget, leda Färjestad till klubbens första SM-guld.
– Vi hade en ganska tuff grundserie och det var först i näst sista omgången som det redde upp sig, så vi blev klara för slutspel.
– Målvakten Hannu Lassila, som kommit till Färjestad från HV 71, var helt fantastisk, inte minst i slutspelet. Även Thomas Steen var otroligt bra den säsongen. Just det att flera av oss yngre spelare, som exempelvis Steen och Håkan Loob, tog ett stort steg i utvecklingen just den här säsongen, i kombination med att vi hade många väldigt bra äldre spelare, gjorde att vi vann.

Conny Evensson berättar:
– Kjell Augustsson var med mig under alla år som tränare. En underbar kille med näsa för spelet och taktik. Vi ville ha unga spelare och efter två säsonger pratade jag med Kjell Glennert, som var väldigt bra och ordförande, och han var med på att vi föryngrade laget kraftigt. Det laget som vi sedan vann med 1981, vilket var Färjestads och hela Värmlands första SM-guld i ishockey, tror jag är det yngsta lag som har vunnit SM. Det var (Håkan) Loob, Tommy (Samuelsson), Thomas (Rundqvist), (Thomas) Steen är alla födda 1960. Dessutom är Jan Ingman och Håkan Nordin 61:or.

Conny Evensson.
Conny Evensson. 

Thomas, du vann även SM-guld 1986 och 1988. Kan man säga att det ena guldet var roligare än det andra att vinna?
– Var sak har sin tid. Du spelar för att vinna och jag tycker nog att man efter det första guldet bara vill vinna mer och uppleva den här känslan igen. Som spelare vet du vad som krävs för att gå hela vägen och du är beredd att lägga ner jobbet för att få chansen att vinna igen.

Efter OS 1984 prövade du på NHL-spel i Montreal Canadiens. Det blev bara en säsong och endast två matcher, vilket förvånar många. Var inte Thomas Rundqvist mogen för NHL redan vid 24-års ålder?
– Visst var jag redo och väl förberedd. Jag kom till ett väldigt bra lag och på den tiden var det bara sexton lag i ligan och tuffare konkurrens.
– Jag var väl inte den spelartypen som laget behövde (enligt coachen tillägger Thomas) och pengarna var heller inte så stora att jag ville offra den sportsliga karriären för att sitta på bänken. Utan jag valde att flytta hem redan efter en säsong där borta.

I vilken kedja fick du spela i NHL-debuten?
– Jag tror det var tillsammans med Ryan Walter och Mark Hunter.

Thomas Rundqvist Karlstad (10)

VANN VM-GULD - SOM LAGKAPTEN

Du spelade inte mindre än 267 A-landskamper. Vilket är det absolut finaste minnet för dig i Tre Kronor?
– VM-guldet 1991 i Åbo var väldigt speciellt. Vi slog ryssarna i en ren final där vi varit obesegrade under hela turneringen. Det gick också väldigt bra personligen där jag kom med i All Star-Team och som lagkapten för det här gänget fick jag åka fram och hämta bucklan.
– När vi vann SM-guld med Färjestad tio år tidigare var det Conny Evensson som var tränare och hanvar även förbundskapten tillsammans med Curt Lundmark under VM 1991 i Åbo.

Hur är känslan att möta upp stora delar av svenska folket på Sergels Torg efter att man med lagkompisarna nått en stor framgång som ett VM-guld?
– Det var en fantastisk syn vi möttes av och en helt otrolig känsla som man aldrig glömmer.

Ungefär som hemma i Karlstad efter ett SM-guld med Färjestad?
– Jag tror att känslan över att ha vunnit är den bästa känslan. Hockeyn engagerar oerhört mycket, så när Färjestad vunnit SM kan man nog säga att det är ungefär som när Sverige vunnit VM… i alla fall i Värmland, skrattar Rundqvist.

Thomas med statsminister Ingvar Carlsson.Thomas med statsminister Ingvar Carlsson.Bildbyrån

Många talar om familjen Färjestad. Hur skulle du beskriva den?
– Man bryr sig om varandra. På isen ställer man höga krav på varandra och utanför isen ser man till att spelarna och deras familjer trivs i Färjestad och Karlstad. Då pratar vi inte enbart under karriären utan efter att man slutat spelat.

SPELADE FÖR "VÄRLDENS FRAMÅNGSRIKASTE"

Du var lagkapten i både Tre Kronor och Färjestad under många år. Vad ska en lagkapten i dina ögon ha för bra egenskaper?
– Framförallt goda ledaregenskaper. Han ska kunna leda en grupp, hjälpa till med trivseln och framförallt alltid sätta laget före jaget.

Är det inte svårt att ta den bördan i Tre Kronor där många spelare med starka ledaregenskaper är samlade?
– Jag såg det aldrig som en börda. Tvärtom, det var en oerhörd ära att vara lagkapten i Tre Kronor och det var aldrig några problem. De flesta förstår att någon måste vara kapten och alla vill ju åt samma håll.

Thomas Rundqvist kom att avsluta sin karriär som spelare i österrikiska VEU Feldkirch.
– Det var en helt fantastisk upplevelse. Jag och Bengt-Åke Gustafsson tänkte oss från början att åka ner dit och spela en säsong, bland annat eftersom våra familjer fungerade väldigt bra tillsammans. Men det blev ingen nedtrappning i Österrike, snarare tvärtom. I ställer för en säsong blev det fem och under de här åren vann vi inte mindre än nio titlar. Det sägs att vi var världens framgångsrikaste lag vid den här tiden.
– Det var heller ingen slump att vi vann Europacupen ett år. I kvartsfinal slog vi TPS, i semifinal slog vi tjeckiska mästarna Petra Vestín och i finalen Dinamo Moskva.
– Visserligen kanske inte österrikiska ligan den bästa, men vi i Feldkirch hade ett väldigt bra lag. Jag tror att det inte var mer än fem eller sex killar som var från just Österrike. Övriga var kanadensare, amerikanare eller svenskar. Vi hade även någon slovensk spelare med.

Bildbyrån

HYLLAR EVENSSON

Vilken ledare har betytt mest för dig under alla dina år som spelare?

– Det blir Conny Evensson för hans otroliga engagemang. Han kunde motivera, förklara saker på ett bra sätt. Conny var oerhört ärlig och gav både kritik och beröm, vilket många har svårt för. Han levde också själv på samma sätt som han krävde av spelarna.

Hur har ishockeyn utvecklats från mitten av 1970-talet till idag?
– Allt går snabbare idag och alla spelare är mycket mer professionella idag. Den största utvecklingen har nog ändå varit vid sidan av isen. Jag tänker på alla nya arenor och också på hur noggranna alla är med förberedelser, kost, mental träning och så vidare. Sedan har den affärsmässiga utvecklingen hos lagen varit enorm.

Under en match med Tre Kronor-legends.Under en match med Tre Kronor-legends.Bildbyrån

Avslutningsvis, vem är Sveriges genom tiderna största ishockeyspelare?
– Det är omöjligt att svara på, tycker det är jättesvårt att jämföra olika tidsepoker med alla dess olika förutsättningar. Min stora idol när jag var liten var Uffe Sterner. I min egen generation säger jag Håkan Loob och sedan måste man ju nämna de tre stora i generationen efter mig Peter ”Foppa” Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström. Det känns dock hedrande att fått spela med dem också, även om vi befann oss olika i våra karriärer.


TV: Oliver Bohms nya podcastprojekt

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten