NHL

"Jag har bevisat att jag håller på NHL-nivå"

Oscar Fantenberg satsar på fortsättning i Nordamerika – trots skadedrabbat år i Vancouver.

Efter många år i SHL och ett år i KHL nådde Oscar Fantenberg drömmen för tre år sedan då han skrev sitt första NHL-kontrakt. Nu har smålänningen gjort tre säsonger i Nordamerika och är helt inställd på att stanna kvar där. 
– Det känns som att jag bevisat för mig själv och laget att jag klarar av spelet därborta, säger Fantenberg till hockeysverige.se

Första gången jag såg Oscar Fantenberg spela hockey var säsongen 09/10 i Leksand under hans J20-era med HV71. Den då 18-åriga Ljungbysonen hade lämnat tryggheten med Troja och möjligheten till spel i Hockeyallsvenskan för att försöka slå sig in i ett hårdsatsande HV71. Då som nu visade han upp ett lysande spelsinne, bra förstapass, elegant tajming och en inställning till sporten som har tagit honom dit han är idag. 

Trots att han blev ratad från TV-pucken och pojklandslagen har han i dag samlat på sig 131 matcher i världens bästa hockeyliga.

– Åren här har verkligen gått fort. Kollar man på på statistiken och ser att det hunnit blivit så många matcher blir jag ändå rätt stolt. Det är skönt att jag kunnat bevisa att jag håller på den här nivån, säger Fantenberg till hockeysverige.se. 

Ska man snabbt scrolla igenom vad som tog Fantenberg till NHL och Vancouver Canucks, som han tillhör i dag, kan vi börja på seniornivå i HV71. Efter tre säsonger i Jönköping med en avslutning med ett "A" på bröstet kände Fantenberg att han ville ha nya utmaningar i sin hockeyutveckling. Därför sökte han sig till Göteborg och Frölunda.

Väl där tog karriären fart på riktigt. Hans andra och sista säsong på västkusten vann han både Champions Hockey League och SM-guld med Frölunda. Som grädde på moset fick han avsluta säsongen med ett hockey-VM i Ryssland med Tre Kronor.

Fantenbergs egen guldtatuering.Fantenbergs egen guldtatuering.

UTTAGEN TILL ALL STAR-GAME I KHL

Efter ett stabilt VM och en fantastisk säsong i ryggen stannade Fantenberg kvar i Ryssland. Det nya laget blev Sotji i KHL. Väl där fortsatte karriären att stiga. Han noterades 23 poäng (3+20) på 44 matcher och blev uttagen till KHL:s All Star Game. Trots att han var skadad och missade All Star-helgen blev uttagningen ännu en bekräftelse på att Fantenberg gjorde bra saker ute på isen. 

Med en lyckad säsong på den ryska rivieran kom den efterlängtade chansen. Den som alla kids drömmer om. Oscar Fantenberg skrev sitt första NHL-kontrakt och flyttade inför säsongen 17/18 till Los Angeles för spel i LA Kings. 

Hans första säsong i Nordamerika präglades av hopp mellan NHL-laget och farmarlaget Ontario Reign.

– Det var en otrolig skillnad på hockey i AHL. Men jag fick mycket istid och det var de jag behövde.

Säsong två i Los Angeles var tuff. Laget spelade dåligt och låg sist. Under den sista trejd-dagen när laget var på bortaturné fick Fantenberg ett samtal av Kings general manager Rob Blake – Oscar hade blivit trejdad till Calgary Flames. 

Han fick några timmar på sig att packa och säga hej då till lagkamraterna innan flyget gick. Han lämnade inte bara värmen i Kalifornien för kylan i Calgary, utan även från bottenlaget Los Angeles Kings till topplaget Calgary Flames. 

Favorittippade Calgary floppade rejält i Stanley Cup-slutspelet och åkte ut med huvudet före mot Colorado Avalanche i första rundan. Detta innebar att säsongen var över för Fantenberg och nu visste han ingenting om framtiden. Fram tills Vancouver hörde av sig och ville ha svensken. Fantenberg skrev på och stannade där med kvar i hockeyns hemland Kanada.

"INTE DEN STARTEN MAN VILLE HA"

Berätta om Kanada. Är det så mycket hockey som man hör och ser?
– I Calgary visste många direkt vem man var. Det kom fram fans i köpcentrum och välkomnade mig till staden. Varenda taxibil hade Calgary Flames-logga på bilarna. Det var inget jag var van med från Los Angeles. Där blev man chockad om man såg en Kings-keps. 

Fantenberg fortsätter: 

– I Vancouver känner man sig lite mer som en i mängden. Jag bor i downtown Vancouver vilket gör att jag kan ta mig runt rätt smidigt med promenader. Det finns massa restauranger där jag bor vilket är väldigt mysigt. Jäkligt fin stad med alla berg och skidanläggningar i närheten.

Hur är klubben då?
– Jag trivs jättebra i laget och organisationen. Det var väl de som gjorde att jag orkade ligga i så mycket i början trots mina skador.

Man blev chockad om man såg en Kings-keps

För Fantenberg började säsongen tufft. Han åkte på en hjärnskakning efter att han blivit "mosad" av två spelare i en träningsmatch. 

– Det var ingen rejäl hjärnskakning kanske, mer typ whiplash-effekt. De är ganska försiktiga där borta med huvudskador så jag fick gå igenom en hjärnskakningstrappa.

Efter skadan var han tillbaka efter en och en halv vecka. Då åkte han på en sjukdom som höll honom borta från spel i en vecka till. Det var det inte alls den starten han ville ha i sin nya klubb. 

– I början vill man visa upp sig inför nya laget och tränarna. Nu fick jag se på från sidan, säger Canucks-spelaren.

Efter den olyckliga starten fick han spela två matcher i farmarlaget Utica Comets under en så kallad "condition stint". Vilket innebär att han fick gå ner i AHL och spela för att få tillbaka matchtempo och spelform igen, för att sedan komma tillbaka till NHL-laget. 

När han sedan var tillbaka i NHL-truppen gick det flera månader innan han fick förtroende.

Oscar Fantenberg missade de första 27 matcher för sitt nya lag, men kände ett bra stöd från klubben och lagkamraterna. Det hjälpte honom att fortsätta pusha sig själv. När han väl tog en tröja i laget kände han förtroende direkt och fick spela mycket. 

– Laget var bra på att få en inkluderad i allting. Man kan känna sig ganska utanför och ensam när man inte spelar, men hela laget var duktiga på att få med mig in i gruppen. De gjorde att man orkade pusha sig själv varje dag och träna hårt.

Har man god kontakt med coacherna under den här tiden när man sitter vid sidan av?
– Jag hade väldigt god kontakt med backtränaren. Han jobbade mycket för att få mig motiverad till att träna hårt. På något sätt är det min egna karriär. När jag väl får chansen vill jag vara så redo i stället för att vara otränad och känna att jag kanske inte har gett allt jag kan.

Jag blev lite starstruck när jag träffade Sedinarna

Med 26 spelade matcher i Canucks för smålänningen åkte han dessvärre på en ny hjärnskakning. Han var därmed borta från spel ytterligare två och en halv vecka. 

– Det var tungt på riktigt. Kände att jag hade spelat bra. Tagit en säker plats i truppen. Tajming och allt börjat sitta. Sen kom nästa skada. 

Under sin andra hjärnskakning fick han uppleva när bröderna Henrik och Daniel Sedin den 12 februari fick sina tröjor upphängda i Rogers Arena. 

– Otroligt bra ceremoni. Man märker när man åker över dit hur otroligt stora de bägge är. Hur populära och jordnära dom är. Jag blev lite starstruck när jag träffade dem. 

Hur var de?
– Det var inga konstigheter. Bägge kom fram och önskade mig lycka till och välkomnade mig till laget och staden. De är värda det där. 

Daniel och Henrik Sedin hyllades stort under ceremonin.

"MARKSTRÖM - VÅR BÄSTA SPELARE"

Elias Pettersson spås bli en av arvtagarna till bröderna Sedin och har under sina två säsonger bevisat att han kommer bli att räkna med under lång tid framöver i NHL. 

– Det är roligt att möta Elias på träning och se honom på nära håll. Han är så otroligt skicklig på allt han gör. Ibland gör han ju saker under matcher som jag inte ens hade försökt på träning. Även kul att se att han hela tiden vill bli bättre. Han nöter på sitt direktskott hela tiden. Man blir knappast förvånad när han sätter direktskotten på matcherna heller. 

Blir han en hundrapoängsspelare?
– Ja, det tror jag. Frågan är väl bara när. Han håller samma klass som spelarna uppe där. 

När vi ändå är inne på svenskarna i laget. Hur viktig har Jacob Markström varit?
– Genom hela säsongen skulle jag nog säga att Markström varit vår bästa spelare. Det är roligt att följa honom. Han har varit där borta ganska länge nu och kanske inte fått den stjärnstatusen han ska ha. Men i år tyckte jag att han bevisade att han är en världsmålvakt. Han har räddat många poäng för oss under året. Även utanför isen är han super. Han hjälpte mig mycket i början och visade mig runt och tog hand om mig.

För Oscar Fantenberg väntar nu en oviss tid. Dels är resterande säsongen ett frågetecken i NHL, dels sitter han på ett utgående kontrakt i Vancouver.

– Även om allt känns lite märkligt nu har jag inte hunnit tänka så mycket på framtiden. Jag vill såklart vara kvar där borta. Mitt främsta mål är att spela i NHL. Det känns som att jag bevisat för mig själv och laget att jag klarar av spelet, och att spela på en hög nivå.

Hur det blir för Fantenberg och NHL över huvud taget är oklart för tillfället. Men för 28-åringen som bygger på sitt nya hus i Halmstad just nu är det bara fokus på spel i NHL nästa säsong. 

Foto: Bildbyrån, Privat och Icon Sportswire.


TV: Tre läsvärda NHL-böcker

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten