Sök
TALANG 2020
Isak Garfvé är nästa talang från Mora IK.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Mora-talangen valde bort skidorna för hockeyn

Han är född i Mora och nu spelar Isak Garfvé i laget som han brukade följa från läktaren. Men det hade kunnat bli annorlunda. I artikelserien Talang 2020 berättar han för hockeysverige.se att det länge lutade åt skidor istället för hockey.
– Jag är uppväxt i en skidfamilj, säger han. 

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mora fortsätter att utveckla sin ungdomsverksamhet på ett positivt sätt. Fler och fler talanger tycks komma fram via klubben. En av dessa är Isak Garfvé som bli draftad sommaren 2020. Men det var nära att 18-åringen, som är uppväxt inte långt ifrån Smidjegrav, höll på att välja en annan av dom stora idrotterna på orten.

– Nu är Mora bara en liten ort, men jag tycker att idrottsintresset är ganska stort här. Vi har haft framgångar i ganska många sporter ändå, berättar Isak Garfvé då hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Moras J20-lags omklädningsrum.
– Jag tror att hockeyn är störst ändå. Det är många som åker skidor här också, men jag tror inte det är så många som snackar om det här.

Garfvé kommer själv från en familj där det handlat väldigt mycket om just skidor.  

– Ja, jag är uppväxt i en skidfamilj. Alla har hållit på med skidor. Morsan har inte tävlat på skidor, men farsan har hållit på med skidorientering och allt möjligt.
– Jag började själv med skidor väldigt tidigt, före det att jag började åka skridskor. Nu åker jag nästan inga skidor alls. Jag tror det har blivit två gånger senaste två åren. Det har heller inte funnits tid för det samtidigt som jag trivs bra på ishallen. 

Det var inte alltid självklart att det skulle bli ishockey för Garfvé.Det var inte alltid självklart att det skulle bli ishockey för Garfvé.Foto: Ronnie Rönnkvist

Om det är en skidtävling på TV, kollar du på den då?
– Ja, är det en världscup så… Ofta tittar alla andra i familjen så då kollar jag också, säger förra skidtalangen som trots allt har tävlat på en ganska hög nivå.
– Sista året när jag satsade var i U15. Det var sista gången jag tävlade på riktigt och då kom jag runt femte plats på SM. Alla andra som tävlade fokuserade bara på skidor, men jag spelade hockey också.

Har du kört Ungdomsvasan?
– Den har jag åkt hur många gånger som helst. Som bäst har jag kommit på andraplats och det är väl bra.


"STOD ALLTID I HEMMAKLACKEN"

Även om Isak Garfvé slutat åka ”lagg” är skidintresset alltså stort i familjen. Lillasyster Ida, som tävlar för IFK Mora, satsar hårt på en karriär inom sporten.
  
– Hon börjar på gymnasiet nästa säsong. Hon har sökt till skidgymnasiet inför nästa år och är i den processen nu. Hennes mål är att satsa på skidor.
– När jag var ung var inte hockeyintresset speciellt stort i familjen. Vartefter jag fick större intresse för hockeyn har farsan satt sig in så mycket som han kunnat i det. Just nu är också hockeyintresset i familjen rätt stort.

Var kommer ditt hockeyintresse ifrån?
– Det var egentligen från en av mina kompisar (Robin Nilsson). Hans farsa (Anders Nilsson) spelade i A-laget. Han fick mig att testa på och jag tyckte det var roligt. Det här var då jag fortfarande gick i förskolan.
– Sedan stod jag alltid i hemmaklacken och kollade på matcherna, så det är mäktigt att jag tagit mig in i det laget och har fått spela matcher där.

Fanns den drömmen då du stod där i klacken?
– Jo, det kanske den gjorde, men samtidigt var det framförallt häftigt att se lagets matcher. 

Isak Garfvé har fått göra flera matcher i Moras A-lag, både i SHL och i Hockeyallsvenskan. Isak Garfvé har fått göra flera matcher i Moras A-lag, både i SHL och i Hockeyallsvenskan. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Hur upplevde du tiden som ungdomsspelare i Mora?
– Den var bra och det fanns en bra förståelse då jag även höll på med andra sporter. Förståelse för att jag exempelvis valde att åka skidor istället för att spela match. Jag tycker att det fanns en bra support kring det från tränarna.

Har tanken funnits att flytta från Mora och spela någon annanstans?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag har alltid trivts bra här där man trott på mig. Det har känts bra att stannat hemma.

Vad ser du idag som mest minnesvärda framgången från ungdomsåren i Mora?
– Vi gick till SM-slutspel sista året i U16. Det tycker jag är ett fint minne. Vi spelade en bra hockey efter jul så vi lyckades kvala in och fick spela slutspel. Visserligen åkte vi ur direkt, men det var bra av oss att ta oss vidare.

SHL-DEBUTERADE SOM 16-ÅRING

Förra säsongen fick Isak Grafvé debutera i SHL. Totalt blev det åtta matcher. Debuten fick han göra mot Luleå borta. När vi kommer in på den dagen och matchen spricker Mora-talangen upp i ett stort leende.
  
– Det var riktigt mäktigt. Dagen innan blev jag inkallad för att snacka med J20-tränaren (Stefan Gustafsson). Jag hade tränat med A-laget en gång innan. Sedan fick jag flyga med laget dit upp.
– De har en så speciell inramning i Luleå med ljudsystem och så vidare. Allt sådant gjorde att det var mäktigt.
– Då fick jag inget byte utan det fick jag första gången i matchen efter. Då mötte vi Brynäs borta. Sedan åkte vi direkt vidare till Växjö där jag fick något byte till. Efter det dröjde det ett tag, men senare under säsongen fick jag vara med och spela några minuter ytterligare.

Vad tror du var det som tog dig till A-laget?
– Förra säsongen var det skador (skratt). Den här säsongen skulle jag säga att det är min ”smartness”, spelet både i offensiv och defensiv zon eftersom jag är en tvåvägsspelare.

Isak Garfvé i landslagströjan.Isak Garfvé i landslagströjan.Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Garfvé har den här säsongen spelat sju A-lagsmatcher, men framförallt varit en av J20-lagets viktigaste kuggar. 

– Det har gått bättre och bättre ju längre säsongen gått. Efter jul har jag spelat en bra hockey. Nu tycker jag att jag spelade ganska bra före jul också, men var lite ojämn. Det var mycket mer stabilt efter jul.
– Mest minnesvärda matchen den här säsongen är den första jag var med i, mot Karlskrona. Jag startade som 13:e. Fem minuter in i matchen blev en spelare skadad. Efter det fick jag hoppa med i rotationen. Det var mäktigt med hemmaplan och allt. 

Vad minns du bäst från den matchen?

– Det var hemmapremiär och bra stämning i hallen så själva inramningen var väldigt bra, säger 18-åringen som har tränat en hel del med A-laget den här säsongen.
– I början tränade jag med A-laget i princip hela tiden. Man kan säga från det jag kom hem från ”Hlinka” var jag med på försäsongen och allting. Sedan kom jag och Mora överens om att det skulle vara bättre för mig att träna med J20 i stället, få en större roll och helt enkelt spela mycket mer.
– Jag har också fått spela väldigt mycket där och då i alla spelformer, så det har varit bra.

Ett av Isak Garfvés stora mål den här säsongen var att komma med till U18-VM, men coronaviruset har satt stopp även för det mästerskapet.

– Det är såklart tråkigt. Hade jag fått chansen att spela VM hade det varit väldigt kul. Det är som det är och jag förstår situationen med Corona och allt kring det. Det är bara att köpa att det ser ut så här just nu. 

I dag har Garfvé juniorkontrakt med Mora, men målet inför kommande säsong är solklar för honom.
– Målet är att nästa säsong bli uttagen i A-lagstruppen här i Mora, avslutar Isak Garfvé.


TV: Han har byggt sitt eget hockeygarage

FAKTA

Fem snabba med Isak Garfvé

  • Det bästa med Vasaloppet?

  • – Det kommer otroligt mycket folk hit till Mora så det blir en väldigt fin inramning i hela stan. 


  • Ditt bästa hockeyminne?
  • – Debuten med A-laget förra säsongen mot Luleå. Det var mäktigt även om jag bara satt på bänken. Sedan när jag fick spela mot start mot Brynäs matchen efter. 

  • Vem får sitt genombrott i Mora nästa säsong?
  • – Charles Eklund (son till tidigare VM-spelaren Per Eklund). Han har mycket hockey i sig. Får han en bra sommar kommer han spela bra nästa säsong. 

  • Vad gör du som hockeyspelare om fem år?
  • – Förhoppningsvis spelar jag hockey fortfarande.
  • Snyggaste tröjor i NHL?
  • – Jag tycker Vegas tröjor är snygga med det svarta och guld. Det passar bra ihop. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten