TALANG 2020
Isak Garfvé är nästa talang från Mora IK.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Mora-talangen valde bort skidorna för hockeyn

ANNONS

Han är född i Mora och nu spelar Isak Garfvé i laget som han brukade följa från läktaren. Men det hade kunnat bli annorlunda. I artikelserien Talang 2020 berättar han för hockeysverige.se att det länge lutade åt skidor istället för hockey.
– Jag är uppväxt i en skidfamilj, säger han. 

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mora fortsätter att utveckla sin ungdomsverksamhet på ett positivt sätt. Fler och fler talanger tycks komma fram via klubben. En av dessa är Isak Garfvé som bli draftad sommaren 2020. Men det var nära att 18-åringen, som är uppväxt inte långt ifrån Smidjegrav, höll på att välja en annan av dom stora idrotterna på orten.

– Nu är Mora bara en liten ort, men jag tycker att idrottsintresset är ganska stort här. Vi har haft framgångar i ganska många sporter ändå, berättar Isak Garfvé då hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Moras J20-lags omklädningsrum.
– Jag tror att hockeyn är störst ändå. Det är många som åker skidor här också, men jag tror inte det är så många som snackar om det här.

Garfvé kommer själv från en familj där det handlat väldigt mycket om just skidor.  

– Ja, jag är uppväxt i en skidfamilj. Alla har hållit på med skidor. Morsan har inte tävlat på skidor, men farsan har hållit på med skidorientering och allt möjligt.
– Jag började själv med skidor väldigt tidigt, före det att jag började åka skridskor. Nu åker jag nästan inga skidor alls. Jag tror det har blivit två gånger senaste två åren. Det har heller inte funnits tid för det samtidigt som jag trivs bra på ishallen. 

Det var inte alltid självklart att det skulle bli ishockey för Garfvé.Det var inte alltid självklart att det skulle bli ishockey för Garfvé.Foto: Ronnie Rönnkvist

Om det är en skidtävling på TV, kollar du på den då?
– Ja, är det en världscup så… Ofta tittar alla andra i familjen så då kollar jag också, säger förra skidtalangen som trots allt har tävlat på en ganska hög nivå.
– Sista året när jag satsade var i U15. Det var sista gången jag tävlade på riktigt och då kom jag runt femte plats på SM. Alla andra som tävlade fokuserade bara på skidor, men jag spelade hockey också.

Har du kört Ungdomsvasan?
– Den har jag åkt hur många gånger som helst. Som bäst har jag kommit på andraplats och det är väl bra.


"STOD ALLTID I HEMMAKLACKEN"

Även om Isak Garfvé slutat åka ”lagg” är skidintresset alltså stort i familjen. Lillasyster Ida, som tävlar för IFK Mora, satsar hårt på en karriär inom sporten.
  
– Hon börjar på gymnasiet nästa säsong. Hon har sökt till skidgymnasiet inför nästa år och är i den processen nu. Hennes mål är att satsa på skidor.
– När jag var ung var inte hockeyintresset speciellt stort i familjen. Vartefter jag fick större intresse för hockeyn har farsan satt sig in så mycket som han kunnat i det. Just nu är också hockeyintresset i familjen rätt stort.

Var kommer ditt hockeyintresse ifrån?
– Det var egentligen från en av mina kompisar (Robin Nilsson). Hans farsa (Anders Nilsson) spelade i A-laget. Han fick mig att testa på och jag tyckte det var roligt. Det här var då jag fortfarande gick i förskolan.
– Sedan stod jag alltid i hemmaklacken och kollade på matcherna, så det är mäktigt att jag tagit mig in i det laget och har fått spela matcher där.

Fanns den drömmen då du stod där i klacken?
– Jo, det kanske den gjorde, men samtidigt var det framförallt häftigt att se lagets matcher. 

Isak Garfvé har fått göra flera matcher i Moras A-lag, både i SHL och i Hockeyallsvenskan. Isak Garfvé har fått göra flera matcher i Moras A-lag, både i SHL och i Hockeyallsvenskan. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Hur upplevde du tiden som ungdomsspelare i Mora?
– Den var bra och det fanns en bra förståelse då jag även höll på med andra sporter. Förståelse för att jag exempelvis valde att åka skidor istället för att spela match. Jag tycker att det fanns en bra support kring det från tränarna.

Har tanken funnits att flytta från Mora och spela någon annanstans?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag har alltid trivts bra här där man trott på mig. Det har känts bra att stannat hemma.

Vad ser du idag som mest minnesvärda framgången från ungdomsåren i Mora?
– Vi gick till SM-slutspel sista året i U16. Det tycker jag är ett fint minne. Vi spelade en bra hockey efter jul så vi lyckades kvala in och fick spela slutspel. Visserligen åkte vi ur direkt, men det var bra av oss att ta oss vidare.

SHL-DEBUTERADE SOM 16-ÅRING

Förra säsongen fick Isak Grafvé debutera i SHL. Totalt blev det åtta matcher. Debuten fick han göra mot Luleå borta. När vi kommer in på den dagen och matchen spricker Mora-talangen upp i ett stort leende.
  
– Det var riktigt mäktigt. Dagen innan blev jag inkallad för att snacka med J20-tränaren (Stefan Gustafsson). Jag hade tränat med A-laget en gång innan. Sedan fick jag flyga med laget dit upp.
– De har en så speciell inramning i Luleå med ljudsystem och så vidare. Allt sådant gjorde att det var mäktigt.
– Då fick jag inget byte utan det fick jag första gången i matchen efter. Då mötte vi Brynäs borta. Sedan åkte vi direkt vidare till Växjö där jag fick något byte till. Efter det dröjde det ett tag, men senare under säsongen fick jag vara med och spela några minuter ytterligare.

Vad tror du var det som tog dig till A-laget?
– Förra säsongen var det skador (skratt). Den här säsongen skulle jag säga att det är min ”smartness”, spelet både i offensiv och defensiv zon eftersom jag är en tvåvägsspelare.

Isak Garfvé i landslagströjan.Isak Garfvé i landslagströjan.Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Garfvé har den här säsongen spelat sju A-lagsmatcher, men framförallt varit en av J20-lagets viktigaste kuggar. 

– Det har gått bättre och bättre ju längre säsongen gått. Efter jul har jag spelat en bra hockey. Nu tycker jag att jag spelade ganska bra före jul också, men var lite ojämn. Det var mycket mer stabilt efter jul.
– Mest minnesvärda matchen den här säsongen är den första jag var med i, mot Karlskrona. Jag startade som 13:e. Fem minuter in i matchen blev en spelare skadad. Efter det fick jag hoppa med i rotationen. Det var mäktigt med hemmaplan och allt. 

Vad minns du bäst från den matchen?

– Det var hemmapremiär och bra stämning i hallen så själva inramningen var väldigt bra, säger 18-åringen som har tränat en hel del med A-laget den här säsongen.
– I början tränade jag med A-laget i princip hela tiden. Man kan säga från det jag kom hem från ”Hlinka” var jag med på försäsongen och allting. Sedan kom jag och Mora överens om att det skulle vara bättre för mig att träna med J20 i stället, få en större roll och helt enkelt spela mycket mer.
– Jag har också fått spela väldigt mycket där och då i alla spelformer, så det har varit bra.

Ett av Isak Garfvés stora mål den här säsongen var att komma med till U18-VM, men coronaviruset har satt stopp även för det mästerskapet.

– Det är såklart tråkigt. Hade jag fått chansen att spela VM hade det varit väldigt kul. Det är som det är och jag förstår situationen med Corona och allt kring det. Det är bara att köpa att det ser ut så här just nu. 

I dag har Garfvé juniorkontrakt med Mora, men målet inför kommande säsong är solklar för honom.
– Målet är att nästa säsong bli uttagen i A-lagstruppen här i Mora, avslutar Isak Garfvé.


TV: Han har byggt sitt eget hockeygarage

FAKTA

Fem snabba med Isak Garfvé

  • Det bästa med Vasaloppet?

  • – Det kommer otroligt mycket folk hit till Mora så det blir en väldigt fin inramning i hela stan. 


  • Ditt bästa hockeyminne?
  • – Debuten med A-laget förra säsongen mot Luleå. Det var mäktigt även om jag bara satt på bänken. Sedan när jag fick spela mot start mot Brynäs matchen efter. 

  • Vem får sitt genombrott i Mora nästa säsong?
  • – Charles Eklund (son till tidigare VM-spelaren Per Eklund). Han har mycket hockey i sig. Får han en bra sommar kommer han spela bra nästa säsong. 

  • Vad gör du som hockeyspelare om fem år?
  • – Förhoppningsvis spelar jag hockey fortfarande.
  • Snyggaste tröjor i NHL?
  • – Jag tycker Vegas tröjor är snygga med det svarta och guld. Det passar bra ihop. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL