Vilket lag lyckas ta den sista allsvenska slutspelsplatsen?
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Vem vill ha åttondeplatsen?
ANNONS
Det pågår en stenhård kamp mellan fyra lag om den åttonde och sista platsen som betyder fortsatt spel i positiv bemärkelse. Inblandade lag är Mora, Tingsryd, Västervik och Karlskrona. Mora sitter i förarsätet med två omgångar kvar av grundserien. 

Frågan är om dessa klubbar ens vill spela slutspelsserien? 

Det jag menar är att alla fyra klubbar med största säkerhet inte kommer att ha något med seriesegern att göra ändå i den fem matcher korta miniserien. 

Ur ekonomisk synvinkel är jag inte säker på hur det ser ut för de olika klubbarna men jag kan tänka mig att det knappast är någon vinstaffär. Ponera att det blir torsk i första matchen så är det inte helt osannolikt att det skiljer sex poäng till platsen som innebär fortsatt spel mot SHL. 

Med sex poängs differens och dessutom sämre målskillnad med fyra matcher kvar att spela så slutar även publiken att tro på det. 

EKONOMIN SPELAR IN

Bortsett från Mora ligger övriga lag långt ner i publikligan. Ett vanligt förfarande från klubbarna är att matcherna i slutspelsserien inte ingår för klubbens årskortsinnehavare. Med en förlust i öppningsmatchen och en tro på laget som är bristfällig innebär det också att publiken, med stor sannolikhet, sviker. 

Det blir självfallet ökade intäkter, både vad gäller publikintäkter och eventuella sponsorintäkter då det inte är särskilt ovanligt att skriva in någon form av framgångsbonus hos sina sponsorer. 

Dessa extraintäkter tror jag snabbt käkas upp av utgifterna som kommer av att spela tre extra bortamatcher. Dessutom ska man inte glömma att det, i många fall, även tillkommer framgångsbonusar som vissa spelare förhandlat till sig vid kontraktsskrivning. 

Jag tror att det, i bästa fall, är en +-0-affär, rent ekonomiskt, för klubben som lyckas knipa åttondeplatsen. Sedan finns det så klart sportsliga fördelar. Framförallt inför kommande säsongs lagbygge då man kan stoltsera med ett positivt kvalspel i slutet av säsongen. 

Vilken klubb är mest sugen på sista platsen i slutspelsserien? Jag gissar på Mora.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM