Lars Johansson räddade 45 skott i segermatchen.
Channel One Cup

Säsongens första seger för Tre Kronor – efter målvaktens storspel

I säsongens fjärde match lyckades Tre Kronor ta sin första seger. Sverige kunde vinna med 4–3 mot Ryssland i Moskva efter att målvakten Lars Johansson storspelat i det svenska målet och räddat hela 43 skott.
Samtliga tre matcher i premiärturneringen slutade med förlust. När Tre Kronor i kväll spelade den första matchen i Channel One Cup mot värdnationen Ryssland i Moskva lyckades emellertid det svenska landslaget ordna Johan Garpenlövs första seger som förbundskapten för Tre Kronor.

Slutresultatet skrevs till 4–3 efter att Daniel Zaar blivit stor matchhjälte, tillsammans med en storspelade Lars Johansson i målet som räddade 43 skott i matchen.

PETERSSON GAV SVERIGE LEDNINGEN

Annars var det André Petersson som gav Tre Kronor en drömstart i matchen efter att ha prickat in 1–0-pucken bakom Aleksandr Samonov redan efter fyra minuters spel.

2–0 kom i mitten av öppningsperioden sedan svenskarna utnyttjat ett dåligt ryskt byte, där sedan Daniel Brodin kunde pricka in 2–0-målet med ett riktigt fladderskott i Samonovs plockhandskkryss – ett resultat som stod sig perioden ut.
– Vi snackade mycket innan matchen om att ta mycket skott. Det handlar o att få in puckarna mot mål och det tycker jag att vi lyckades bra med, sade André Petersson till Viasat i den första periodpausen.

"INGET BRA MÅLVAKTSINGRIPANDE"

Även i den andra perioden fick Tre Kronor en drömstart. Det dröjde bara 01:48 in i mittakten innan Malte Strömwall utökade Sveriges ledning till 3–0. Efter Strömwalls mål fick Samonov lämna den ryska målburen till förmån för Ilja Sorokin.
– Det där är inget bra målvaktsingripande, även fast skottet är bra. Det går in en bra bit från stolpen, analyserade Viasats expert Håkan Södergren målet.

DRAMATISK AVSLUTNING

Lars Johansson storspelade i det svenska målet, men kunde inget göra åt Vadim Sjipatjovs 1–3-reducering med tre och en halv minut kvar att spela av mittperioden.

Kirill Kaprizov ordnade sedan ordentlig nerv i matchen med sin 2–3-reducering med drygt åtta minuter kvar, men Daniel Zaar såg till att utöka Tre Kronors ledning till 4–2 bara 40 sekunder senare. Kort därefter kunde Kaprizov återigen skapa nerv inför avslutningen då han fixade ytterligare en reducering.

Närmare än så kom dock inte ryssarna, utan Sverige kunde hålla undan och således fixa sin första seger för den här landslagssäsongen. Segern var även den första för den nya förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

Sverige – Ryssland 4–3 (2–0, 1–1, 1–2)