Anton Johansson samlade på sig en hel del udda upplevelser under tiden i Belgien.
Bildbyrån
utland

Udda hockeyäventyr i Belgien: "Isen smälte"

Hockeyvärlden är liten sägs det. Men skrapar man lite på ytan så märker man att den spelas i olika hörn av världen. Den forne Hockeyettan-forwarden Anton Johansson testade lyckan i Belgien under inledningen av den här säsongen. 
— Istället för fil och flingor som här så kunde man få en våffla som energi. Det var annorlunda, men roligt att uppleva, berättar den numera klubblöse 25-åringen för hockeysverige.se.

Hockey och Belgien är knappast två ord som brukar nämnas i samma mening. Men det har faktiskt sedan begynnelsen spelats ishockey i landet. Faktum är att Sverige, bestående av ett gäng bandyspelare mötte just Belgien i vår första hockeylandskamp. 8-0 skrev segersiffrorna till och matchen var den första i OS-turneringen det året. Den första OS-turneringen i hockeysammanhang förövrigt.

En turnering som spelades i Antwerpen och nästan 100 år senare satte en annan svensk ner sina skenor på en is i staden. Efter sju raka säsonger i Hockeyettan var forwarden Anton Johansson sugen på ett hockeyäventyr.
– Jag kollade ganska brett på olika ligor. Men jag har inte öst in poäng i divison ett och det haglade inte direkt anbud. Men jag hade lite i Frankrike och Holland/Belgien som var lite intressant. Sen kändes detta som ett äventyr som jag ville testa på, berättar han för hockeysverige.se.
– Jag ville göra något annat, men spela på så bra nivå som möjligt. 

2015 draftades Jesse Gabrielle i den fjärde rundan av Boston. Nu lirar han hockey i Hijs Hokij Den Haag och har smällt dit nio poäng på tre matcher.2015 draftades Jesse Gabrielle i den fjärde rundan av Boston. Nu lirar han hockey i Hijs Hokij Den Haag och har smällt dit nio poäng på tre matcher. Foto: Youtube


Ligan Beneliga har klubbar från både Holland och Belgien och de får ha tre importer vardera. Anton Johansson hade i Antwerp Phantoms sällskap av Riku Koskinen och Aleksi Leskinen. Ett annat exempel är Haags Jesse Gabrielle som för fyra år sedan draftades av Boston och även har representerat Kanada i prestigefyllda WHC-17.
– Alla förstafemmor är bra femmor, det var någon spelare i något lag som blivit draftad av Boston och någon annan spelare hade spelat i högstaligan i Finland. Så det finns många bra importer och förstafemmorna brukar vara bra, en bra division ett-nivå, berättar Johansson när han ombeds förklara hur klassen på ligan är.

STOR VARIATION

Anton Johansson berättar att kvalitén på andrafemmorna varierade, det beror på vilket lag det handlar om.
– Andrafemman kan också vara botten division ett eller bra division två. Men sen i tredje och fjärde, där skiljer det väldigt.

Han berättar också om en liga där det skiljer väldigt mycket i kvalitet mellan klubbarna. Men även spelmässigt är det stora variationer.
– De inhemska spelarna är inte skolade på samma vis, så det händer väldigt mycket. Det blir mycket lägen och det är inte samma skolning som hemma. Sånt som man ser som självklart här är inte självklart där.
– Det var ju väldigt ovårdat spel. Framförallt mot importer från inhemska spelare. Det kunde ju komma folk...Det här med respekt och sånt, det var inte samma där. Det var annorlunda. Det var väldigt mycket utvisningar i varje match och minst ett matchstraff.

Anton Johansson har tidigare spelat i bland annat HC Dalen.Anton Johansson har tidigare spelat i bland annat HC Dalen. Foto: Henrik Skoglund

Man kan knappast klaga på produktionen från Anton Johansson, som representerat Vita Hästen och HC Dalen på seniornivå i Sverige. Sju matcher och 14 poäng. Men trots det tog HV-produkten beslutet att lämna landet och ligan.
– Det gick kanon för mig och jag fick spela väldigt mycket. Men vårat lag tränade väldigt lite, i snitt två-tre gånger i veckan och en match på det. För mig blev det en väldigt stor omställning mot division ett.
– Vi tränade sent på kvällarna, vi hade inte träning förrän 21-21.30 på kvällen. Det funkade inte socialt, det blev för långa dagar och jag blev för rastlös.
– Jag tyckte matcherna var hur roliga som helst, men det blev för sällan. Det kändes som man slösade tid. Jag hade ändå flyttat dit för att spela hockey och två till tre träningar i veckan blev för lite för mig som ändå har ambitioner med hockeyn.

LÅNGA DAGAR AV VÄNTAN

25-åringen trycker flera gånger under intervjun på att han trivdes i landet och med klubben. Han fortsätter att berätta om livet som import i Beneliga och Phantoms.
– Det var jag och två finska spelare, vi hade lön och sen fick vi lägenhet och bil. Sen är det ingen monsterlön, men man klarar sig. Det laget jag var i var ett av bottenlagen, det finns andra lag som har betydligt bättre möjligheter och erbjuder bra pengar till importer.
– Vi hade ungefär Dalenpublik på våra matcher, 200-300, medan lag i Holland kan ha 2 000 på matcherna.


Var det större intresse i Holland?
– Ja, det är större i Holland. De har mycket finare arenor, det har riktiga arenor.

Hur fick du dagarna att gå?
– Vi gick upp på morgonen och sen åkte vi till gymmet. Sen var det att ta det lugnt och kolla in stan och göra lite grejer. Men det har man gjort efter första månaden, man kan inte bara gå runt på stan hela dagarna. Sen var det att vänta på träningen. Det var det jag kände blev för segt, även om jag trivdes med hockeyn och allt.

Belgiens landslag spelar på den femte nivån i VM-hiearkin och ska i april åka till Island för att göra upp med storheter som Nya Zealand och Georgien om att klättra en division. Anton Johansson berättar att det belgiska landslaget inte är prioriterat bland spelarna.
– Vi hade några spelare i laget som var inbjudna till något landslagsläger. Men de tackade nej, för det...Om de ska på landslagssamling och spela matcher så är de borta en vecka och de får ingen lön för det och de måste ta ledigt från jobbet. Då tycker de inte att det är värt det att förlora pengar.
– De möter ju väldigt dåliga lag, Mexico och grejer, och det är klart; hade de ställt upp med ett landslag bestående av alla Belgiens bästa, då hade de kunnat spela högre upp. Men de väljer ju att tacka nej för att de inte tycker att det är värt det. Så det blir svårt för landslaget att utvecklas.

Herentals hemmaarena: Bloso Centrum NeteparkHerentals hemmaarena: Bloso Centrum Netepark Foto: Google maps och Anton Johansson

Anton Johansson hann uppleva en hel del under sin korta tid i Belgien och historier finns det gott om. Bland annat från en bortamatch mot förra årets mästarlag Herentals.
– De spelade utomhus. De hade läktare och sedan som ett slags skynke som tak, men man såg ju ut och allting. Det var 1 500 på läktarna och utomhus, det var ganska coolt. Just när vi spelade mot dem var det ganska varmt. Det var kanske 20 grader, så isen smälte i början, berättar Anton Johansson och skrattar.
– Ismaskinen fick köra utan vatten i pauserna, för annars gick det inte spela. Men sånt är roligt, det var jag inställd på.

VÅFFLOR I PAUS

Han fortsätter att berätta anekdoter.
– Det kunde vara våfflor i pausen ibland. Istället för fil och flingor som här så kunde man få en våffla som energi. Det var annorlunda, men roligt att uppleva.


Tiden i Belgien har också hjälpt hans egna utveckling menar han.
– Självklart var klassen sämre totalt sett. Men man fick ett himla självförtroende och man fick göra mer för att man visste att man var en av de bästa spelarna i laget. Då vågade man ta för sig på ett annat vis hela tiden och vågade göra grejer.
– Så generellt tycker jag att jag utvecklat mitt offensiva spel.
– De som har spelat i bra ligor, när man mötte dem och kände att man var minst lika bra. Då kände man att man kan spela så också. Sen vet jag att jag är en grovjobbare här, eller har varit...Men det var ändå ett skönt kvitto att jag kan ta med mig att jag kan spela ett sånt spel också.

När Anton Johansson bröt med Antwerp Phantoms så gick han med på att spela en match till innan han skulle åka hem. Som så ofta i sådana lägen så inträffar det som inte får hända.
– Jag åkte på en blindside och bröt näsan. Det var i fjärde bytet eller något som näsan rök, skrattar han åt ödets ironi.

Näsan krävde operation, men han räknar med att kunna spela inom kort. Men än så länge har han ingen ny klubb.
– Jag är öppen för allt. Sen är det klart att jag har saknat...Man har ju kommit på det att man spelar ju inte bara hockey för hockeyns skull heller, det är lagkamrater och allt möjligt. Där var det mer att man åkte till träningen och åkte hem. Här i Sverige är det mer annat, man blir mer som ett lag.

Men du kan tänka dig utomlands igen?
– Det beror på, säger han efter en stunds betänketid. Då ska det vara lite bättre träningstider och mer mål att man vill vinna något. För vårat lag var det mer att göra en bättre säsong än förra året. Då ska det vara att man kommer dit för att göra en riktig hockeysatsning.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 21 maj
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 22 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten