Anders Larsson, förbundskaptenen Ylva Martinsen och Djurgårdens målvakt Lovisa Berndtsson.
SDHL

Högt antal importer i SDHL: ”Svenska spelare får kliva åt sidan”

Hur mår svensk damhockey? Att den mår bättre än på många år kan vi alla vara överens om, men vad kan bli bättre både på kort och lång sikt och hur tänker Svenska Ishockeyförbundet kring att hockeyn ska vara tillgänglig för alla och jämlik? För att skrapa lite på ytan stämde hockeysverige.se träff med Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, förbundskaptenen Ylva Martinsen och Djurgårdens målvakt Lovisa Berndtsson.

Det blev ett spännande rundabordssamtal som vi kommer redovisa i tre delar. Först ut är delen om SDHL och hur vår trio ser på antalet utländska spelare i ligan, men även det faktum att lagen hade möjligheten att stärka upp sina lag under slutspelet. Längre fram kommer ni kunna läsa om deras syn på en jämnställdhockey och förutsättningarna för Damkronorna.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Antalet utländska spelare i SDHL är många och något som alla tre är tycker måste begränsas.
– Denna ständiga och ganska viktiga fråga, inleder Lovisa Berndtsson och fortsätter:
– Jag tycker att det är både positivt och negativt. Givetvis är det kul att utländska spelarna vill vara i vår liga eftersom det betyder att vi har en bra liga. Många av spelarna som är här höjer också nivån.
– Det negativa är nästan hela lag kan grundas på importer, vilket gör att unga svenska spelare kanske inte får chansen utan får kliva åt sidan. Här ser jag att problemet ligger, att vi då inte får den här utvecklingen på svenska damhockeyspelare som vi vill ha.

Berndtsson, Martinsen och Larsson. FOTO: Ronnie Rönnkvist.

Det finns lag i SDHL som har lag i Division 1 som nästan enbart innehåller svenska spelare, men ändå har deras lag i SDHL mellan åtta och femton utländska spelare, vad tänker ni kring det? 
Berndtsson:
– Jag förstår att inte alla som spelar i Division 1-laget är redo att ta steget upp i SDHL. Samtidigt, ger man de tjejerna chansen tror jag att det är många som kan ta det klivet och växa in i den rollen. Det kan vara svårt att ta den platsen om det är så många importer som dessutom är världsspelare.
Martinsen:
– Nu tycker jag ”Lollo” är ganska ödmjuk. Jag tycker att hon ska ta upp sitt eget lag som ett exempel på motsvarigheten. Jag satt på Hovet i onsdags och såg Wilma Germundsson Wäng. Hon kom från Södertälje i Division 1 och fick möjligheten att spela med Djurgården den här säsongen.
– Hon har vuxit in i det och spelade mot (Susanna) Tapani, (Denis) Altmann med flera och det var ingen som kunde sitta på läktaren och se att hon kommer från Division 1 eftersom hon har fått spela och utvecklas i miljön som är i SDHL.

”MÅSTE BEGRÄNSA ANTALET”

Förbundskaptenen gillar också det hon ser av flera av Djurgårdens yngre spelare, men även hur flera andra klubbar har börjat jobba med sina yngre spelare.
Sofie Lundin (19 år) och Josefine Bouveng (17 år) är inte heller supergamla, men de har fått möjligheten att växa in i SDHL och tagit steg. De har fått chansen eftersom, om vi ser till förra säsongen, Djurgården valde bort en del utländska namn och satsade mer svensk.
– Djurgården har även Solveig Neunzert (19 år) som inte heller är jättegammal, men som fått mycket speltid, utvecklats och fått prova på Damkronorna. Det här bevisar att det går, menar Martinsen varpå Berndtsson fyller i:
– Lundin och Bouveng är inte bara där för att de ska vara med i truppen utan de är vår förstakedja och är med och leder vårt lag.
– Wilma gick in med inställningen att hon inte ens visste om hon skulle få spela, men efter att hon blev upplockad har hon verkligen tagit chansen. Jag tycker det här visar att det går att låta unga spelarna komma upp.


Bouveng (t.v) och Lundin har visat framfötterna i SDHL. FOTO: Ronnie Rönnkvist.

Martinsen:
– Man måste våga. Det kanske inte kuggade i riktigt i början, men de har fortsatta spela unga tjejerna även om resultaten inte trillade in. Nu, till slutspelet, har man istället flera svenska spelare som kan bidra.
– Jag tycker att det här är ett bra exempel, men det finns även fler exempel på att man gör så här. Exempelvis har Modo kört ungt och låtit flera av unga spelarna utvecklas och spela i SDHL, men samtidigt har Modo även flera tongivande utländska spelare i laget.

Är det här en ledarfråga eller borde det sättas någon form av begränsning?
– Som tendensen är nu så tycker jag att man måste begränsa antalet, säger Ylva Martinsen och fortsätter:
– Då handlar det om att SDHL måste komma överens om vad det ska vara för typ av liga. Ska det få skjuta iväg nu? Begränsar man inte nu så kan det bara fortsätta istället för att ligan redan nu sätter en rimlig gräns.

Vad innebär en rimlig gräns?
– Jag tycker inte att SDHL ska sätta gränsen vid exempelvis tre utan kanske vid sju, åtta eller något så det inte hamnar på 17. Det här är min personliga åsikt. Om den sedan är rätt eller fel… Jag vet inte.
Anders Larsson
– Med SDHL har vi Europas bästa damliga. Vi ser också fler och fler som satsar på ligan och därmed också på damhockeyn, vilket är positivt. Klart att det måste finnas utländska spelare, men det ska vara spelare som blir en injektion till lagen och ligan.
– Däremot måste vi på lite längre sikt ha många fler svenska spelare i ligan. Det handlar naturligtvis i grund och botten om att utveckla och utbilda fler, men det handlar också om ledarskapet, att våga ge fler chansen.
– Vi har sett en liknande utveckling på herrsidan. För ett antal år sedan upplevde jag att det var en mindre benägenhet att ge juniorer chansen än vad det är idag på. Jag tror att vi måste bli bättre på att utveckla fler, men också att det är en ledare och inställningsfråga.

”BEHÖVER EN LIGA SOM TILL STOR DEL BESTÅR AV SVENSKA SPELARE”

Vad skickar det då för signaler när det finns SDHL-lag som har hela lag med svenska spelare i sina Division 1-lag samtidigt som man har nio, tio och ibland till och med flera utländska spelare i sina representationslag?
Larsson:
– På sikt behöver vi ha en liga som till stor del består av svenska spelare. Vi har det kunnandet och den kulturen att vi borde kunna mönstra det. Det handlar både om utvecklingen, men även att ge spelarna chansen.
– Det känns som vi kan ligga där om vi gör sakerna på ett rätt och klokt sätt. Då handlar det också om att våga vara långsiktig i sin verksamhet och inte bara se till snabba framgångar.
Martinsen:
– Det är även en resursfråga. Givetvis kostar utländska spelarna pengar. Istället kanske man kunde se till att spelarna kunde få ersättning för förlorad arbetsinkomst under slutspelet så det kunde vara tätare mellan slutspelsmatcherna och inte ha dom här veckovisa uppehållen.
– Då skulle det bli än ännu mer professionell verksamhet i SDHL och spelarna skulle klara av det täta matchandet på ett annat sätt. Exempelvis kunde lagen flyga i större utsträckning istället för att åka buss om man kunde skala bort lite av transferpengarna som klubbarna ändå lägger. Hur funderar klubbarna kring det här, vad lägger man pengarna på?


Pernilla Forsgren har spelat i både SDHL och Division 1 det här året. FOTO: Bildbyrån. 

Hur tänker du som förbundsordförande kring det här?
– Vi som förbund, som har ansvar för alla delarna, måste titta på hur allt samordnas eftersom det är en helhet som ska hålla ihop.
– Ligan är jätteviktig och vi ska titta på de delar som tillhör den, men det är, som sagt var, en helhet också. Vi vet exempelvis att framgångar på landslagsnivå genererar fler barn som börjar i Tre Kronors hockeyskola. Ska vi då ha ett framgångsrikt landslag så måste vi även ha en bra liga, men då med framförallt svenska spelare i. Allt det där hänger ihop.

KUNDE VÄRVA UNDER SLUTSPELET

En sak som kommit upp inför slutspelet och som gett lite av ett löjets skimmer över årets säsong i SDHL är stängningen av transferfönstret. Det stängde den 15:e februari, vilket i sin tur innebar att lagen hade möjlighet att värva spelare efter första kvartsfinalerna.
Berndtsson:
– Jag tycker att det är för jäkligt. Det är galet att man kan spela en kvartsfinal och efter det värva in nya spelare. Det ska inte ens få förekomma.
– Självklart förstår jag att transfer-deadline är ett viss datum, men i och med att vårt slutspel börjar så pass mycket tidigare borde det här vara någonting man tagit in i beräkningarna och istället satt damers transferstopp exempelvis 31:a januari som det var tidigare.
Martinsen:
– Jag håller med ”Lollo”. Någon har inte tänkt och det blev fel. Det som blir i kölvattnet är att det blir en negativ grej kring damhockeyn. Vi behöver positiva saker…
Berndtsson:
– Det tråkigt när man ser i både sociala medier och medier överlag att det skrivits mycket negativt. Det har varit ”skandal att man kan värva så här”
Martinsson:
– I stället för att det skrivs om profilerna som finns i laget handlar det istället om det här Kalle Anka-systemet. Det ger en sur eftersmak i munnen.


Mina Waxin, MODO, en annan ung spelare som fått SDHL-chans. FOTO: Ronnie Rönnkvist.

”BOLLEN ÄR I RULLNING”

Anders, hur ser du på att det här har kunnat ske för det är trots allt Svenska Ishockeyförbundet som sätter deadline?
– Vi är inne på en utvecklingsresa och vi flyttade om slutspelet i SDHL inför säsongen. Då kommer det också saker som borde förutsetts, men också saker som inte kunde förutsetts.  Därför tror jag att det är viktigt att vi, precis som på herrsidan, har en elitkommité med ligan, landslagsledning, förbundstävlingschef och så vidare representerad.
– Självklart, när vi se det i dagens ljus skulle transferfönster på damsidan varit stängt innan slutspelet började, men det är lätt att sitta och säga det idag. Vi får lära av det här och rätta till.
Martinsen:
– Det finns ändå mycket positiva saker som har hänt, bollen är i rullning och det fortsätter att hända grejer hela tiden, men det kan ibland hända för snabbt. Allt måste hänga ihop också.
Berndtsson:
– Det jag känner som spelar är att det är jätteroligt att vi nu spelar bäst av fem i slutspelet och att vi går till ”overtime” och inte straffar. Men när vi ser det här med transferfönstret och hur seriespelet har sett ut den här säsongen känns det som att det var ett år för tidigt att göra förändringarna i slutspelet.
– I stället kanske SDHL skulle fokuserat på att få ett väl fungerande seriespel för det har rent ut sagt varit en katastrof under två säsonger nu. Det är ett bra steg med fem matcher i slutspelet, men det kanske kom lite för tidigt.

Del två kommer senare i veckan och handlar om förutsättningarna för Damkronorna.   

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten