Nyheter
KARLSSON: Alla nöjda och glada? Jag tror faktiskt det
ANNONS

Toronto har hittat sin back. De får in Jake Muzzin till ett riktigt bra kontrakt och slipper släppa någon av sina största talanger. Carl Grundström, som offrades, lär också tjäna på det här.

När San Jose värvade självaste Erik Karlsson utan att behöva ge upp någon av sina största talanger var det ett riktigt fynd. Det var alla eniga om. När Toronto nu plockar in Jake Muzzin utan att offra något av sina största prospects, eller någon av sina stjärnforwards, måste man berömma även det. Visst, de tappar ett förstarundeval i draften i sommar men det överlever de utan. Toronto har draftat så pass bra de senaste åren att de utan tvekan kan offra förstarundan i sommar. Det skulle dessutom bli ett ganska sent val i rundan.

Toronto värvar alltså Jake Muzzin i utbyte mot ett förstaval, Carl Grundström och doldisen Sean Durzi som spelar i juniorligan OHL. Visst, Muzzin är ingen världsback på något sätt men det finns flera faktorer som talar för att det var en riktigt bra trejd av Torontos GM Kyle Dubas.

KÖPER ETT EXTRA ÅR

De behövde en back och de fick en back. Jake Muzzin är ingen spelare som gör Toronto till Stanley Cup-favoriter. Men eftersom de fick honom utan att offra en enda spelare i deras NHL-trupp är det enkelt att slå fast att Toronto blev ett mycket bättre lag. De kan, om de vill, sprida ut sina vänsterskjutande backar Jake Gardiner, Morgan Rielly och Jake Muzzin på tre backpar och kommer alltså ha någon av dem inne hela matchen. Och vill de inte göra det kommer de nu, garanterat, ha två riktigt bra backpar. Muzzin är dessutom en spelartyp som kommer matchas hårt mot motståndarlagets bästa spelare. Den typen av back har Toronto saknat.

De får honom också till ett bra kontrakt. Muzzin har dessutom ett avtal över kommande säsong, och en lön på fyra miljoner dollar. Visst kommer de hamna i en knepig lönetakssituation eftersom att Auston Matthews och Mitch Marner (och Andreas Johnsson) ska ha nya kontrakt men det hade de fått oavsett. Jake Gardiners kontrakt, värt 4,05 miljoner dollar, går nämligen ut och han lär få en löneförhöjning. Nu kan Toronto tappa honom utan att fallet blir lika stort. De har nämligen redan ersättaren i truppen. Maple Leafs köpte sig ett extra år med en någorlunda bra backsida.

Jake Muzzin har vunnit VM, World Cup och Stanley Cup och växte upp som Torontosupporter. Det är ett par ”abstrakta” argument för att han kommer passa bra in i Toronto men de bör åtminstone nämnas.

HAR RÅD ATT SLÄPPA FÖRSTARUNDAN

Med tanke på hur bra Toronto draftat de senaste åren har de som sagt råd att avvara ett förstarundeval. Historien talar också för att de säkert kommer kunna göra fynd i de senare rundorna, ungefär som de gjort med Andreas Johnsson. Toronto har också varit framgångsrika när det gäller att hämta spelare från Europa. Så de behöver inte vara oroliga. Talang finns så det räcker och blir över.

Men okej, nu låter det ju som att Kyle Dubas totalblåst Rob Blake. Men så är det förstås inte. Även Kings GM kan vara nöjd. Jake Muzzin var en viktig bricka för dem, men låt oss vara ärliga: Det Los Angeles behöver är unga spelare, snabba spelare och forwards. I Carl Grundström får de en ung, snabb, forward. Dessutom får de ett förstarundeval i draften. Ett förstarundeval som betyder otroligt mycket för Los Angeles i den sits de är för närvarande. De har varit dåliga på att drafta spelare de senaste åren, men reder de upp det nu så kan det här faktisk vara starten på en snabb och effektiv re-build.

Och även om Muzzin var viktig för dem är det inte säkert att han hade varit rätt spelare för dem i framtiden. Så frågan är om det ens hade varit rätt för dem att förlänga med honom nästa sommar. Han vill säkert ha ett något dyrare kontrakt än han har nu. Dessutom vill han säkert ha ett långt kontrakt. Och är det något Los Angeles absolut INTE vill ha är det fler långa och dyra kontrakt. De kontrakt de har med Jonathan Quick, Drew Doughty, Dustin Brown, Jeff Carter och Anze Kopitar räcker. Dessutom har de ju Ilja Kovaltjuk sajnad till 2021. De frigör bra utrymme på den här trejden.

NHL-DEBUT INNAN SÄSONGEN ÄR ÖVER

Los Angeles behöver få upp fler unga spelare än Adrian Kempe (som står och trampar lite) och Gabe Vilardi (som är skadad). I Carl Grundström får de knappast en storstjärna, men de får en spelare som garanterat kommer få en fin NHL-karriär. Jag törs säga att han i sämsta fall blir en middle six-spelare (det vill säga en spelare för en andra- tredjekedja). Han har egenskaper som kommer vara perfekta på liten rink och som kommer uppskattas rejält i NHL. Tids nog hade han fått chansen i Toronto med (jag tror Mike Babcock älskar Grundströms spelstil) men i LA är vägen kortare till NHL-spel. Här kommer han dessutom få en plats högt upp i deras prospect-hierarki direkt. Han behövs på ett helt annat sätt i Los Angeles än i Toronto. Och visst, LA är ett bottenlag nu och Toronto är ett topplag, men i Grundströms situation är det bra att komma till Los Angeles.

Jag tror att han kommer göra NHL-debut redan innan säsongen är över. Jag blir inte förvånad om han, vid den här tidpunkten om ett år, är före en sådan som Adrian Kempe. Så pass bra borde Carl Grundström kunna vara. Så pass efterlängtade kommer hans egenskaper vara i Los Angeles.

Carl Grundström blev startskottet för en ny era i Los Angeles. Jake Muzzin kan ha varit den sista pusselbiten för Toronto för att de ska kunna utmana om Stanley Cup på allvar. Alla nöjda och glada? Ja, jag skulle faktiskt tro det.

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL