EXPERTPANEL. Sex profiler tycker till om Hockeyallsvenskan.
Västerviks IK

ENKÄTEN: Experterna och journalisterna förutspår Hockeyallsvenskan

ANNONS

I kväll startar Hockeyallsvenskan, sent omsider. Som vanligt är serien väldigt oviss. Därför lät hockeysverige.se en grupp experter och hockeyjournalister ge sin syn på årets allsvenska säsong.

Karlskrona – Västerås.
Leksand – Tingsryd.
Björklöven – Modo.
Vita Hästen – Pantern.
Oskarshamn – Södertälje.
AIK – Bik Karlskoga.
Almtuna – Västervik.
Där har ni de sju första matcherna i Hockeyallsvenskan 2018/19.
I kväll släpps pucken i första omgången av andraligan.

För att ge er grepp om vad ni ska förvänta er av den stundande säsongen har hockeysverige.se satt ihop en enkät med sex journalister och experter om deras tankar kring ligan.

Harald Lückner, C More

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
– Skytteligan tror jag vinns av Fredrik Forsberg i Karlskoga. Jag säger att han vinner poängligan också. Han har sett väldigt het ut på försäsongen och jag har sett honom göra några otroligt fina mål. Förra säsongen gjorde han 21 poäng på 20 matcher i Karlskoga. Jag tror hans flytt från Leksand fick honom att slappna av. Trycket att vara Filips lillebror i Leksand var inte lätt att hantera.

Vem får sitt genombrott?
– Det finns jättemånga. Man kan säga att Filip Johansson fick sitt genombrott förra säsongen liksom Tom Hedberg. Jag tror på två Karlskogakillar. Olle Eriksson Ek har allt som krävs för att bli en toppmålvakt och Oskar Bäck som har sett grym ut på försäsongen. Oskar Bäck var inne och spelade i Färjestad förra säsongen men dom gör rätt som låter honom nu spela en hel säsong i Hockeyallsvenskan för han kan bli en riktigt, riktigt bra center.

Vad blir årets snackis?
– Snackisen hoppas jag blir att ingen tränare får sparken. Det blir lugn och ro i leden och alla inser att något lag måste komma först, något komma sist, några måste kvala och några kommer inte topp åtta. Jag hoppas ledningarna lugnar ner sig och inser att alla gör så gott dom kan. Förra säsongen var det extremt många som fick sparken. Hoppas att klubbarna tog lärdom av det för dom flesta lagen hamnade där dom låg innan man gav tränaren sparken.

Vilka två lag får spela negativt kval?
– Jag har tippat Pantern och Västerås. Västervik utmanar. Det beror lite på omsättningen av spelare i grupperna. Västerås är nykomlingar och jag tycker att dom fått ihop en hyfsad trupp, men är lite för tunna på forwardssidan. Skador kan göra att dom få gå väldigt tungt på vissa spelare. Samma sak med Pantern. Det är ett helt nytt lag. Dom gjorde en kanonsäsong i fjol. Nästan alla hade kontrakt där dom fick bli SHL-spelare. Många blev det samtidigt som Pantern inte är det lag alla vill spela i. Att träna i Kirseberg och spela i Rosengård inför 500 på läktaren är nog inte så stimulerande för många.

Vilka två lag går till Hockeyallsvenskans final?
– AIK och Leksand. Sedan vet vi att något lag kommer att floppa och något annat att flippa. Modo har missat topp åtta två säsonger i rad. Nu gjorde man en bra värvning av Björn Hellkvist för att bygga ett lag, men Rom byggdes inte på en dag utan man måste se det ur ett treårsperspektiv. AIK hade ett prövoår med Tomas Mitell. Nu har han fått in rätt karaktärer i laget, spelare med attityd som jobbar stenhårt varje byte, vilket han var van med från Mora. Leksand, svenska spelare som byggt upp ett starkt försvar med ”Kolan” (Mattias Karlsson) och Daniel Gunnarsson, två starka backar. (Calle) Själin kommer slå igenom fullt ut, Filip Johansson… På forwardssidan har Leksand fått in målskyttarna man saknade förra säsongen i Tor Immo och Thomas Valkvae Olsen. Dessutom är Linus Persson en underskattad spelare. Han kommer göra Mattias Ritola mycket bättre. Dessutom har Leksand några ”brunkare” men också flera bra juniorer.

Går något lag upp i SHL?
– Ja och det kommer alltid vara så. Det är Leksand eller AIK som jag tror kommer att utmana Mora och Timrå.

Johan Svensson, ”Mr Madhawk”

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
– Tråkigt svar men det blir Éric Castonguay, AIK. Han har visat att han är en toppspelare i ligan alla säsonger han varit där. Han vinner säkert igen.

Vem får sitt genombrott?
– Filip Johansson, Leksand, men man kan nog säga att han fick det redan förra säsongen. Annars blir det säkert någon i Modo som blommar ut under (Björn) Hellkvist ledning. Någon som vi inte alls hade tänkt oss.

Vad blir årets snackis?
– För första gången på många år går två lag upp i SHL.

Vilka två lag får spela negativt kval?
– Jag tippar att det blir Västervik och Pantern.

Vilka två lag går till Hockeyallsvenskans final?
– AIK och Leksand. Det är dom två lag som är bäst från start. Modo kommer det nog ta ett litet tag att bygga ihop. Björklöven och Södertälje är inte riktigt där ännu. AIK och Leksand känns mest kompletta från start och det spelas om poäng redan i omgång ett. Därmed har jag inte sagt att det är dom två lagen som går upp.

Går något lag upp i SHL?
– Modo och Leksand.

Mattias Ek, HockeyNews

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
– Jag tror Éric Castonguay, AIK, vinner. Han är spelskicklig, går rätt på mål och kommer ha bra lagkamrater omkring sig. Förstakedjan med Anton Holm, Jesper Frödén och Fredric Weigel kommer stå på rätt bra så när motståndarna sedan möter Castonguay kommer dom vara rätt trötta.

Vem får sitt genombrott?
– Simon Johansson, Almtuna. Han är nog ett av dom bästa SHL-lånen. Almtuna kommer ha otroligt mycket nytta av honom i powerplay.

Vad blir årets snackis?
– Jag hoppas att Hockeyallsvenskan står på sig i förhandlingarna upp mot SHL så man kommer åt seriesystemets utformning så det blir lättare att ta sig upp och inte svårare. Det måste bli så på sikt för att hålla svensk hockey levande.

Vilka två lag får spela negativt kval?
– Oskarshamn och Tingsryd. Två lag från dom småländska regionerna. Det har varit för stor omsättning i Oskarshamn och Tingsryd hade problem redan förra säsongen.

Vilka två lag går till Hockeyallsvenskans final?
– AIK och Leksand. Två klassiska storklubbar som ser väldigt bra ut på pappret och har också gått bra på försäsongen. Dessutom finns det möjlighet för båda lagen att justera trupperna allteftersom.

Går något lag upp i SHL?
– Jag vill säga att både AIK och Leksand går upp. Det hade varit kul att få upp dom i SHL igen. Samtidigt skulle det var viktigt att bryta den här mattan som är på väg att läggas uppifrån så lagen känner att det faktiskt går att upp.

Jonas Gustavsson, Hockeyallsvenskan.se

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
– Jesper Frödén, AIK. Jag tror att han kommer få en jättebra resa med Anton Holm och Fredric Weigel. Han kommer få sitt absoluta genombrott den här säsongen.

Vem får sitt genombrott förutom Frödén?
– Jacob Peterson i Björklöven. Dom är lite tunna på centerplatserna så jag tror att han kommer att få en ganska framskjuten roll och göra en jättesäsong.

Vad blir årets snackis?
– Philip Broberg i AIK. En ung back som formellt inte tillhör A-truppen, men som har varit fantastiskt bra under försäsongen. Det skulle förvåna mig mycket om inte han spelar på sex backar den här säsongen och bli ett dunderstjärnskott på samma sätt som Filip Johansson var förra säsongen.

Vilka två lag får spela negativt kval?
– Västervik och Pantern eftersom dom känns mest osäkra inför säsongen. Pantern har bytt ut väldigt mycket folk liksom Västervik.

Vilka två lag går till Hockeyallsvenskans final?
– Ett tråkigt svar, men jag tror att det blir AIK och Leksand. Det är helt enkelt dom två bästa lagen på pappret.

Går något lag upp i SHL?
– Ja, AIK går upp den här säsongen.

Rasmus Näsman, Siljan News

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
– Det tror jag Fredrik Forsberg, BIK Karlskoga gör. Han har kommit till en bra miljö för att ta nästa steg. Han visade redan i slutet av förra säsongen att kapaciteten det finns där. Med ett stort förtroende tror jag att det kan lossna rejält för honom.

Vem får årets genombrott?
– Det tror jag att Marcus Hellgren Smed i Vita Hästen får. Vi har spelat tillsammans och han är en otroligt fin människa, bra målvakt och bra spelare att ha i laget. Dessutom har han haft bra siffror under försäsongen. Jag tror att han kan ta förstaspaden direkt i Vita Hästen.

Vad blir årets snackis?
– Leffe Strömberg. Det är aldrig tråkigt när ”Strumpan” levererar sina citat.

Vilka två lag får spela negativt kval?
– Jag tror att Västervik och Pantern hamnar där.

Vilka två lag går till Hockeyallsvenskans final?
– Det blir AIK och Leksand. AIK:s centersida ser väldigt bra ut. Samma sak med Leksand. Jag tror också på det här svenska tänket även om Ben O Connor kom in nu på slutet i Leksand. Jag tror inte många lag hade tackat nej till honom. Leksand har dessutom fått in några spetsiga spelare, målskyttar och några rejäla pjäser bakåt. Det är målvaktsfrågan som kan vara ett frågetecken men jag tror att Leksand kommer reda ut det till slut ändå.

Går något lag upp i SHL?
– Jag tror att ett lag kommer göra det, men vilket vet jag inte.

Mikael Mjörnberg, hockeysverige.se

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
– Fredrik Forsberg, Karlskoga, ser väldigt intressant ut. Han kommer nog göra en hel del poäng då han får spela hela säsongen där.

Vem får sitt genombrott?
 Tor Immo fick sitt genombrott redan förra säsongen i Troja, men han kommer nog fortsätta på samma väg i Leksand. Sedan ska vi nämna Isak Pantzare också. Både Karl Johansson och Markus Björk kom fram i Oskarshamn förra säsongen. Pantzare kan säkert göra samma resa. Han är en spelskicklig back han också.

Vad blir årets snackis?
– Som vanligt kan man lotta tabellen. Det är två lag i toppen och sedan är det jämngrått där bakom. Annars blir nog snackien att Modo misslyckas som vanligt.

Vilka två lag får spela negativt kval?
– Det gör Vita Hästen och Pantern. Det är dom två lag som ser mest gråa ut. Västervik undviker det kvalet trots att dom har en sämre trupp, men dom har fått Mattias Karlin tillbaka som tränare. Det är en garant för att det ska fungera.

Vilka två lag går till Hockeyallsvenskans final?
– Leksand och AIK, om dom bara når upp till sin potential. Det är dom båda lagen som har dom bästa trupperna och ser mest mogna ut för att hamna där. Dessutom har AIK och Leksand spetsen.

Går något lag upp i SHL?
– Nej, inget. Lagen är inte tillräckligt bra.

Den här artikeln handlar om: