Caroline Markström, Erika Grahm och Jennifer Wakefield.
SDHL

NEDSLAG BRYNÄS: ”Vi måste sätta ner foten och börja om”

Brynäs fjolårssäsong blev en stor missräkning. Men under våren och sommaren verkar pusselbitarna i organisationen fallit på plats. Dessutom har Gävle-klubben värvat fina namn i Erika Grahm och Jennifer Wakefield. Så det finns anledning till optimism i Gavlerinken kommande säsong.
— Självklart kommer Brynäs IF spela varje match för att vinna, berättar Erika Grahm för hockeysverige.se.

Brynäs hade det tufft att ens få ihop lag förra säsongen. Ganska tidigt efter säsongsslutet meddelade tre av lagets OS-spelare, Sara Grahn, Erica Johansson Udén och Anna Borgqvist att dom lämnar klubben. Men kort tid därefter började Brynäs visa på allvar att man vill satsa på damlaget. In kom till att börja Modos ansikte utåt inom damhockeyn, Erika Grahm, och senare även en av världens bästa hockeyspelare, Jennifer Wakefield.
– Varför jag valt att flytta hit? Det är en svår fråga, säger Erika Grahm när vi ses för en koll på Brynäs inför SDHL-starten i hennes nya hemmahall, Gavlerinken.
– I grund och botten, att jag öppnade ögonen och började se mig omkring är att min sambo bott i Uppsala sedan oktober förra året. Jag kände att det var en bra tajming i mitt och vårt liv. Det är inget att sticka under stolen med att jag haft fina erbjudanden från många klubbar under flera år. Men jag har hela tiden sagt att jag vill göra hela min elitsatsning mot OS 2018 i Modo.
– Jag har haft fantastiska år i Modo med en bra kombination av jobb och idrott i min karriär. Men när jag fick den här möjligheten och Brynäs berättade om deras vision, att dom ska satsa och gärna vill ha med mig på tåget både på och ytan för isen, då kände jag att det var en bra tajming och kändes rätt i magen att testa.
– Efter det här med OS, det har till och med funnits tankar om jag ska fortsätta spela, då kändes det kul att få göra ett nytt avstamp samtidigt som jag ville ha närheten till Uppsala så jag och min sambo kan bo tillsammans. Jag närmar mig 30 år i alla fall och då är det inte kul att ha ett distansförhållande om det finns en möjlighet att vi kan bo tillsammans.

Erika Grahm i sin nya tröja. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur har Modo ställt sig till att du lämnade klubben?
– Jättebra och vi har skiljts som vänner. Många har sagt att det var tråkigt, men jag har mötts av en väldigt stor förståelse. Hockeyspelaren Erika har inte bytt lag, vilket är det primära i det här läget, för att bli en bättre hockeyspelare. Det här handlar om personen Erika, att jag vill utvecklas. Det vet nog alla att för en damhockeyspelare finns det så mycket mer än det som händer där ute på isen.
– Det har varit väldigt känslomässigt att bryta med Modo. Samtidigt är jag väldigt taggad och förväntansfull på det som komma skall här.

SKA UTVECKLA VERKSAMHETEN

Erika Grahm ska inte bara spela hockey i Brynäs. Hon har även en anställning inom klubben.
– Jag ska bo här i Gävle men också jobba och spela här i Brynäs. Det blir ganska likt hur det var för mig i ”Ö-vik”.
– Här ska jag jobba med flick och damfrågor, att utveckla den verksamheten. Jag har märkt redan efter några veckor att det finns otroligt mycket och göra, vilket känns inspirerande. Jag har varit med på en otrolig resa i Modo och har lite erfarenheter och kött på benen från det.
– Det finns muskler och vilja här i Brynäs att ta damhockeyn till en ny nivå. Sedan inspireras jag också av att jag inte bara hjälper Brynäs utan även svensk damhockey, att visa att vi kan och hur mycket damhockeyn betyder för föreningarna runt om.

Givetvis betyder Jennifer Wakefields ankomst till Brynäs mycket hockeymässigt, men vad tror du att hon kommer betyda för unga tjejer som gillar hockey i Gävle?
– Jättemycket eftersom hon gillar att vara ute och träffa unga hockeytjejer, men spelare över huvud taget, pojkar som flickor. Det kommer vara bra för hela Brynäs att hon är här.
– Hon är en stor profil och jag tror att hon kommer bidra även utanför isen också. Samtidigt har hon otroligt mycket rutin där bortifrån. Hon kommer bli en tillgång.

Hur ska det bli att spela med henne?
– Jag har aldrig spelat med henne, men jag har mött henne tio år i landslaget och här i SDHL då hon spelat i Luleå eller Linköping. Det ska bli jättekul att spela med Wakefield men även se och lära av henne på isen. Det ska bli skönt att slippa täcka hennes skott den här säsongen, säger Erika Grahm med ett skratt.

GRAHM OM TRUPPEN:

Målvakter i Brynäs just nu: Ellen Jonsson 20, Sonja van der Bliek 29 (Ny från Toronto Furies).
– Sonja har inte kommit ännu. Kul att Ellen fortsätter. Hon har alltid stått bakom Sara Grahn och också vetat om att hon kommer göra det, så jag tror att hon har lite revanschlusta nu. Hon är taggad och en härlig prick i gruppen. Plus att hon är en spelare som varit här länge. Jag är mycket för att ha en stomme i ett lag och hon är en sådan.

Ellen Jonsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Backar: Lina Bäcklin 23, Wilma Carlsson 17, Georgina Farman 27 (Ny från Linköping), Sarah Forster 25 (Ny från Bomo Thun), Caroline Markström 24, Hilda Törner 19 (Ny från Linköping).
– Backsidan känns okej och bra att vi har kvar tre backar från förra säsongen. Det är ändå tre bra backar. Jag tycker att vi har en härlig mix av lite äldre och yngre backar. Då får vi se ”Carro” och Lina som dom äldre backarna.
– Kul att Wilma börjar spela igen för hon är en av Sveriges största talanger. Sara Forster är jätteduktig, en frisk fläkt som man märker har mycket rutin. Dessutom är hon stor och stark. Hon kommer absolut bli ett tillskott. Vi har dessutom Georgina. Sedan hoppas jag att vi kan få in en back till.

Lina Bäcklin. Foto: Ronnie Rönnkvist

Forwards: Malin Axelsson 23 (Ny från Modo), Fanny Brolin 17, Andréa Cordoba 22, Emelie Cordoba 23, Andrine Furulund 20 (Ny från Göteborg), Erika Grahm 27 (Ny från Modo), Hanna Rylander 23, Cassandra Vilgrain 23 (Ny från University of British Columbia), Jennifer Wakefield 29, (Ny från Luleå).
– Samma sak här, bra att vi har kvar en stomme. Den här stommen tränar dessutom väldigt bra. Fanny och systrana Cordoba har varit här hela sommaren och tränat barmark med Brynäs juniorer. Andrea och Emelie har tidigare spelat i Almtuna och lite mer för att det är kul. Nu har dom tränat hårt och satsat. Redan nu märks det en stor skillnad på isen. Samma sak med Fanny.
– Andrine, en lite lurig ”rightare”, en ”gumman i lådan”. Malin, hon var i en fjärdekedja förra säsongen och fick inte så mycket speltid så det blir absolut en nytändning för henne att komma hem. Cassandra har inte kommit ännu och Wakefield, henne behöver jag inte säga så mycket mer om. Dessutom har vi Hanna Rylander som är en väldigt duktig och pålitlig forward. Hon är en trygg tjej att ha i gruppen då hon har varit i Brynäs några säsonger nu.

Var du delaktig i att Malin Axelsson kom till Brynäs?
– Nej, egentligen inte. Dom pratade med henne före mig eftersom hon är från Gävle. Sedan kanske det blev lättare för henne då jag skrev på.

Det har varit några tuffa säsonger för Brynäs, hur högt vågar ni sikta den här säsongen?
– Ja, det har ju det. Det är lite tufft på spelarsida, men jag tycker vi ska sikta högre än vad Brynäs slutade förra säsongen. Som jag sa har vi en bra mix på stommen och sedan är det kryddat med lite spetsspelare. Framförallt är vi en prestigelös och väldigt härlig grupp. Det är högt till tak och full fart, men ändå nära till skratt, vilket jag tror är viktigt när man ska kriga tillsammans. Det ändå är långa dagar med jobb eller skola. Då är det viktigt att få ha kul.
– Vi ska absolut sikta högre, men vi jobbar med en långsiktig plan och ambitionen är att inom tre, fyra år vara ett topplag. Vi ska inte vara naiva och sikta för högt första säsongen, men självklart kommer Brynäs IF spela varje match för att vinna. Sedan får vi se hur långt det räcker. Vi måste ta det här långsiktigt för det går inte att hålla på med konstgjord andning varje säsong. Vi måste sätta ner foten och börja om.

Just nu har vi 67 utländska spelare i SDHL, hur ser du på det faktumet?
– Det där är både och. Det finns inte seniorspelare i Sverige som täcker tio lag i SDHL så det behövs utländska spelare. Jag tycker att vi ska vara stolta och glada över att vi har en så pass attraktiv liga.
– Nu är det ingen ”quick fix”, men det finns många klubbar som har juniorlag. Varför gör man inget mer av det? Varför låter man dom spela i Division 1 där man inte kan kvala upp och då alltså inte har någonting att spela för? Varför gör inte förbundet ett Junior-SM i slutet av säsongen?
– Förädla våra unga tjejer. Ha en tanke med landslagsverksamheten. Gruppen som inte är riktigt mogna som SDHL spelare, det är dom vi måste ta hand om och jobba med så dom kan växa in i det.
– Idag är det inte lika lätt som junior att gå in i ett SDHL-lag eftersom nivån är så pass hög. Frågan är svår. Visst, man kanske tar en plats från en junior, men man kanske inte ska vara en nyckelspelare i SDHL när man är 16 år. Det måste komma något mellanting där så man hinner bli mogen innan man kommer upp. Tjejer slutar för tidigt och det kanske är för att man är så pass bra, i landslag och elit, så pass tidigt att man inte klarar av att hålla den nivån under en så lång tid, avslutar Erika Grahm.

Här kan du läsa våra tidigare nedslag:
Leksand – 8 augusti
HV71 – 11 augusti
Luleå – 13 augusti
SDE – 15 augusti
AIK — 17 augusti

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten