Conny Strömberg.
Västerås IK

42 år gammal – men Conny Strömberg ser inte slutet: ”Har minst ett år kvar i kroppen”

ANNONS

Sveriges mest omtalade veteran kämpar vidare. Just nu ligger Conny Strömberg visserligen sjuk, men annars är han och Västerås mitt uppe i jakten på en plats i nästa års upplaga av Hockeyallsvenskan. I en djupintervju med hockeysverige.se pratar 42-åringen om sin brokiga säsong, förhoppningarna om framtiden – och sin kritiserade skridskoåkning.
– Alla journalister och experter som skriver att jag är för långsam på skridskorna kan inte hockey, säger han bestämt.

En av våra mest mytomspunna hockeyspelare är utan tvekan Conny Strömberg. Idag är ångermanlänningen 42 år gammal, har hunnit ge ut en bok och spelat elithockey i åtta olika länder. Detta efter att ha debuterat i SHL med Modo som 23-åringen säsongen 1999/00 – samtidigt som bröderna Henrik och Daniel Sedin fick sina stora genombrott.

Med tanke på hans ålder är det lätt att invaggas i någon tro att han vid det här laget ska ha slutat spela, men icke. Conny Strömberg fortsätter att leverera. Den här säsongen inledde han med ett par månader i norska Lörenskog. Efter att inte ha erbjudits någon fortsättning där blev det spel i Hockeyallsvenskan med Västervik innan han slutligen klev ned i Hockeyettan för att försöka hjälpa Västerås att kliva uppåt i seriesystemet.
– Säsongen har varit lite upp och ner. Det gick bra för mig personligen i Lörenskog och jag låg etta i lagets poängliga. Jag hade skrivit på för tre månader för de var väl osäkra på om jag kunde spela eftersom jag är 42 år gammal, berättar Conny Strömberg från sjuksängen i Västerås efter att ha missat
  Det blev skador i laget och Lörenskog tog in nya spelare under den tiden. När så mitt kontrakt gick ut var det för många utlänningar och då var det antagligen bäst ekonomiskt att låta mig söka en annan klubb.


FRUSTRATION. Conny Strömberg, här i ”diskussion” med Mattias Ritola, trivdes inte lika bra i Västervik under sin andra sejour i klubben. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”BLEV OHARMONISK I SPELET”

Det var i november det blev klart att Strömberg skulle återvända till Västervik, som han representerade även i fjol. Klubben hade inför den här säsongen bytt tränare från Mattias Karlin till Roger Forsberg.
– Jag var jätteladdad på att få komma dit och spela med Victor Öhman och Danne Pettersson. Vi spelade tillsammans förra säsongen i februari/mars och hittade varandra otroligt bra. Vi gick nästan till ett playoff i bäst av tre matcher mot Karlskoga, men vi föll på ett plus eller minus mål.
– I alla fall tänkte jag att det var bra spelare att spela med Västervik. Men Victor Öhman hade varit skadad så det blev inte att jag spelade så mycket med honom eller i den kedjan. Då blev det heller inte att jag producerade så mycket som det var tänkt att jag skulle göra. Det fungerade inte i powerplay heller som det skulle göra. Samtidigt hade vi lite mer spets förra säsongen med bland andra Olle Liss som bidrog. Nu var inte han där längre.
– När jag inte gör poäng blir jag själv frustrerad. Då blev jag i stället oharmonisk i spelet och ännu sämre. Jag är väldigt beroende av att jag fungerar och mina poäng ramlar in. Är jag glad så spelar jag ännu bättre. Annars blir det lätt gnäll från det ena eller andra, att man ska spela på ett annat sätt och så vidare. Då blev det som det blev och vi kom till en punkt där vi båda var missnöjda. Då tänkte jag att det är lika bra att vi bryter här så letar jag efter en ny klubb.

Var det en stor förändring i Västervik den här säsongen jämfört med den förra med tanke på att klubben bytt tränare och så vidare?
– Det som skilde var att vi hade lite sämre offensiva forwards. Vi tappade (Mats) Fröshaug, Olle Liss och Fredric Andersson. Dessutom var inte jag med från början. Sedan var även Victor Öhman borta från början. Hans ljumskar har inte blivit bra så han har inte riktigt kommit i form under hela säsongen.
– Annars skiljer det inte så mycket i Hockeyallsvenskan. Förra säsongen kom vi trea i grundserien, men den här kom dom näst sist.

”JAG GILLAR FÄRGERNA GULT OCH SVART”

I stället för Västerviks IK bytte Strömberg lag till ett annat VIK, nämligen Västerås IK.
– Det var några klubbar som var intresserade. Bland annat något allsvenskt lag, men de drog sig ur på slutet och tog några andra spelare i stället.
– Sedan är det så att jag har min dotter i Arboga. När jag spelar i Västerås är det bara fem mil i mellan i stället för att det ska vara 30-40 mil. Då kan jag träffa henne oftare och det var avgörande.
– Jag hade även lite kontakt med Västerås i höstas när jag bytte till Västervik. Då var Västerås lite intresserade. Sedan känner jag staden eftersom jag har spelat här tidigare. Dessutom gillar jag färgerna gult och svart.

Gult och svart?
– Jag har ju spelat i både AIK och Västerås. Gult och svart är en bra kombination så det hjälpte till, skrattar Strömberg som så här långt har trivts väldigt bra i sin nygamla klubb.
– Det är ett bra hockeyintresse i stan. Det märks att det är en gammal elitserieklubb. Nu när det börjar bli matcher som gäller något så kommer det över 3 000 pers. Då är det otroligt roligt att spela. Även för mig som varit med länge. Det blir som en extra tändning samtidigt som jag vill visa upp mig och göra så bra som möjligt ifrån mig.
– Jag har bara positivt att säga om klubben. Den är otroligt proffsig för att vara i division 1.

Du har spelat i Hockeyallsvenskan till och från under senaste säsongerna, hur känner du att nivån på gruppen spelare i Västerås är förhållandevis?
– Klart att vissa grejer är lite sämre. Självklart ska det vara så eftersom vi spelar i division 1, men det skiljer i dag inte så mycket mellan ett bra division 1-lag och ett lag i Hockeyallsvenskan. Som hockeyn har blivit i dag så är det bara att åka skridskor, sätta press på motståndarna och spela defensivt.
– Det finns inte så många skickliga spelare i varje lag så det är svårt att hitta på någonting i Hockeyallsvenskan och division 1-hockeyn eftersom det är just så otroligt många skridskostarka lag som fokuserar på defensiven.
– För att kunna spela en offensiv hockey måste du ha en massa skickliga spelare med dig, men tyvärr finns det inte så många av dem i varje lag. Det är svårt att göra något fem mot fem så man måste ha ett bra powerplay för att lyckas och då gäller det också att ha bra spelare runt om sig.


CONNYS KLÄDER. Det har blivit en del olika tröjor för Strömberg på senare år.
Foto: Bildbyrån

”JAG ÄR INTE SÄMRE I DAG ÄN JAG VAR FÖR NÅGRA ÅR SEDAN”

Du sa själv att du är frustrerad över din prestation i Västervik, vilken nivå håller din hockey i dag?
– Jag har nog inte förändrats så mycket och är inte så mycket sämre i dag än vad jag var för några år sedan när jag var på min absoluta topp. Som jag sa så är man i mycket mer behov av medspelare i dag, men jag tycker ändå att jag håller en bra klass ännu. Jag försöker göra det jag är bra på helt enkelt.
– Det jag själv tycker att jag saknar är att jag skjuter för lite. Jag har ett hyfsat skott men jag passar för mycket. Jag har alltid velat sätta upp den som har bättre lägen än jag, men kanske är det så att alla spelare som jag spelat tillbaka till inte har den här riktiga avslutningspotentialen som dom bästa spelarna jag spelat med har haft och som bara smällt in pucken. Det finns färre och färre spelare i Hockeyallsvenskan och division 1 som kan trycka till den på samma sätt som dom som jag spelat med förut.

Är det här med att skjuta mer och så vidare något du hinner tänka på under matcherna?
– Jag vet vilka jag spelar med, vad de kan och jag tänker att dom kan göra mål ändå. Skulle jag skjuta mer så skulle jag kanske göra mer mål men lite mindre passningar.
– Sedan är det många som gnäller på min skridskoåkning, men rakt fram hänger jag med mer än väl…

Kan du utveckla det där med skridskoåkningen lite närmare?
– Alla journalister och experter som skriver att jag är för långsam på skridskorna kan inte hockey. Rakt fram, mina första tre skär är över medelklass, vilket jag alltid har sagt. Ändå är det ett alltid ett jäkla tjat om hur min skridskoåkning är.
– Jag står ofta still och spelar powerplay vilket gör att folk tror att jag inte kan åka skridskor. Men det är då jag har chans att utnyttja mitt spel eftersom jag då inte behöver åka skridskor utan det handlar bara om att sätta passningar.
– Det har alltid blivit en rolig ”snackis” att jag inte kan åka skridskor, men jag kollade på klipp från 1998 och jag var inget snabbare då än vad jag är nu. Det där snacket om min skridskoåkning är jag ganska trött på nu.

Finns det någon från Örnsköldsvik som inte kan åka skridskor?
– (Skratt) Om vi lägger upp min skridskoåkning på en skala ett till fem så har jag alltid fått en stark etta av dom flesta journalister och vissa experter som inte är tillräckligt kunniga.

Vad skulle du sätta dig själv på den skalan?
– Rakt fram, tre plus.

”GÅR INTE ATT TJÄNA PENGAR I HOCKEYALLSVENSKAN”

Conny Strömberg har kontrakt med Västerås säsongen ut, men 42-åringen har inga planer på att sluta spela efter den här säsongen.
– Om vi lyckas gå upp, vilket är mitt mål, då hoppas jag att få stanna och spela kvar i Västerås. Jag trivs bra och känner att jag har minst ett år kvar i kroppen, kanske två. Med rätt förutsättningar och med bra medspelare i både powerplay och fem mot fem kan jag leverera en säsong till i Hockeyallsvenskan.
– Samtidigt är det spelarna runt omkring mig som är det absolut viktigaste. Pengarna är inte en lika stor sak eftersom jag vet att det inte går att tjäna några pengar i Hockeyallsvenskan längre. Jag spelar för jag tycker det är roligt och älskar sporten. Sedan vill jag självklart bidra med någonting, vilket jag alltid har gjort och vill göra så länge jag spelar.

Om du blickar tillbaka på alla klubbar och länder du spelat i, vart har det varit roligast?
– Det är många ställen som det har varit roligt att spela på. Jag har många roliga minnen från Jesenice i Slovenien när vi spelade i österrikiska ligan. Även om jag inte fick alla mina pengar där – de är skyldig mig 35 000 euro – så tycker jag det var väldigt roligt och trevligt att spela i det landet. Det var två mil till Italien och två mil till Österrike samtidigt som det var väldigt fint med Alperna och allt det där.
– Örebro är favoritstället i Sverige. Jag var där när vi hade framgångsrika säsonger och jag fick avsluta med att gå upp. Vi hade en fruktad lina där (med Henrik Löwdahl och Johan Wiklander) ett tag och vi visste vad vi gjorde. Dessutom hade vi samma tränare (Peter Andersson) under många år så vi bara matade på. Det var en otroligt rolig och tiden i Örebro kommer vara ett minne för livet, avslutar Conny Strömberg som på grund av sjukdom inte är säker på om han kommer att spela i kvällens match mot Troja.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 20 februari
18:05 Luleå - Modo SDHL
18:05 Leksand - Djurgården SDHL
18:05 AIK - HV 71 SDHL
18:05 SDE - Frölunda SDHL
18:05 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:30 Servette - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 21 februari
01:00 Washington Capitals - New Jersey Devils NHL
01:00 Florida Panthers - Ottawa Senators NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - New York Islanders NHL
01:00 New York Rangers - Dallas Stars NHL
02:00 Winnipeg Jets - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Nashville Predators NHL
04:30 Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets NHL
17:30 Vaasan Sport - KooKoo Liiga
17:30 Kärpät - HPK Liiga
17:30 Pelicans - Jukurit Liiga
17:30 SaiPa - TPS Åbo Liiga
17:30 JYP - KalPa Liiga
19:00 Kalmar - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Brynäs Hockeyallsvenskan
torsdag 22 februari
01:00 Montreal Canadiens - Buffalo Sabres NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Edmonton Oilers - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets NHL
17:30 Ässät - KalPa Liiga
19:00 Örebro - Leksand SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Rögle - Frölunda SHL
19:00 Modo - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Oskarshamn SHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
fredag 23 februari
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Florida Panthers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens NHL
01:00 Ottawa Senators - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
02:00 St Louis Blues - New York Islanders NHL
03:00 Calgary Flames - Boston Bruins NHL
04:00 Seattle Kraken - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs NHL
04:30 Los Angeles Kings - Nashville Predators NHL
17:30 Jukurit - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - Kärpät Liiga
17:30 TPS Åbo - JYP Liiga
17:30 Ilves - SaiPa Liiga
17:30 Vaasan Sport - Tappara Liiga
18:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Helsingfors IFK - KooKoo Liiga
19:00 Tingsryd - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 24 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
15:15 Malmö - Rögle SHL
15:15 Timrå - Växjö SHL
15:15 Leksand - Luleå SHL
16:00 HPK - Pelicans Liiga
16:00 Tappara - Ässät Liiga
16:00 KalPa - Vaasan Sport Liiga
16:00 SaiPa - Lukko Liiga
17:00 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 JYP - Jukurit Liiga
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Linköping - Modo SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
18:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
18:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
20:00 New Jersey Devils - Montreal Canadiens NHL
21:00 Philadelphia Flyers - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - Washington Capitals NHL
söndag 25 februari
01:00 Vancouver Canucks - Boston Bruins NHL
01:00 Ottawa Senators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs NHL
02:00 Carolina Hurricanes - Dallas Stars NHL
04:00 San Jose Sharks - Nashville Predators NHL
04:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
04:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
14:00 Ässät - TPS Åbo Liiga
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 AIK - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:00 Nybro - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Rangers NHL
00:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
00:00 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
måndag 26 februari
02:00 Anaheim Ducks - Nashville Predators NHL
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
tisdag 27 februari
01:00 Washington Capitals - Ottawa Senators NHL
02:00 Dallas Stars - New York Islanders NHL
03:30 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Boston Bruins NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
19:00 Oskarshamn - Leksand SHL
19:00 Modo - Växjö SHL
19:00 Rögle - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Frölunda - Malmö SHL
19:00 Luleå - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
onsdag 28 februari
01:00 Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Montreal Canadiens - Arizona Coyotes NHL