Sök
Uffe Bodin
BODIN: Sudden, Foppa & Granqvist – här är VM-finnkamperna som gett mest gåshud

Mats Sundins och Peter Forsbergs mäktiga genombrott som hockeyspelare och Lasse Granqvists magiska refererat. Här har ni mina tre mest gåshudsframkallande VM-ögonblick som involverar Tre Kronor och Finland.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att Tre Kronor spelar semifinal i dag är ingen större överraskning. Visst, spelet i årets VM har inte fått endorfinerna att dansa i blodådrorna, men med det laget Rikard Grönborg har satt på isen har man i alla fall hela tiden känt att potentialen för att uträtta något riktigt bra finns där.

Kvartsfinalsegern mot Schweiz skapar en drömsemifinal mot Finland. Ett Finland som efter ett kalkonartat gruppspel i Paris lyckades tråka USA sönder och samman i torsdagens kvartsfinal. En skräll i mina ögon baserat på hur de bägge lagen hade presterat inför drabbningen i Köln, men Finland hade gjort sin läxa och nådde framgång genom att stänga mittzonen, sänka tempot och hämma de amerikanska hingstarnas kreativitet. Vi kan nog kallt räkna med att det blir samma visa i morgon. Det kommer sannolikt inte att bli en underhållande hockeymatch. Däremot har den alla möjligheter att bli en sådan där klassiker som vi kommer att prata om i flera år efteråt.
Mitt tips: 2–1 till Tre Kronor efter en plågsamt spännande semifinal som lämnar många tv-tittare utan naglar.

Och apropå minnesvärda nagelbitare… Det har funnits några gåshudsframkallande drabbningar mot just Finland i VM-sammanhang genom åren. Här är mina personliga favoriter:

VM i Åbo 1991: 2–4 blir 4–4 efter Mats Sundins hjältedåd

Mats Sundin hade redan ett VM under bältet när han kom till Finland för att representera Tre Kronor som sistaårsjunior efter sin första NHL-säsong med Québec Nordiques. Det var dock när guldet bärgades 1991 som han blev en folkkär svensk hockeyhjälte på allvar. Mycket tack vare det klassiska 2–1-målet som sänkte Sovjet i den helt avgörande matchen i det slutspel som fanns i stället för semifinal och final på den tiden. Men redan i mötet med hemmanationen den 20 april lade ”Sudden” fundamentet för sin hjältestatus. Tre Kronor hade hamnat i underläge 2–4 med mindre än minuten kvar att spela när 20-åringen skred till verket. Han gick köksvägen och fixade 3–4 bara för att kvittera kort därpå sedan Ville Siréns passningsförsök efter en vunnen tekning studsat på en svensk spelare och frispelat Sundin. Med en mäktig backhand lyfte han in det viktiga målet som fick kommentatorslegenden Lars-Gunnar Björklund att utbrista:
”HAR NI SETT PÅ SJÄLVA GREVEN!”
Det är svensk tv- och hockeyhistoria i ett och samma paket det.

VM i Prag 1992: Tre Kronor vinner finalen med 5–2

Sveriges facit mot Finland i VM-finaler är ojämnt. Förlust hemma i Globen 1995 och storförlust i Bratislava, Slovakien, 2011. Däremot blev det guld i Schweiz efter dubbelmötet 1998, där Johan Tornberg sköt det enda målet – på två finalmatcher. De bägge matcherna går dock till historien som två av de tråkigaste VM-finalerna genom tiderna. Då minns jag finalen i Prag 1992 med desto större glädje. Inte minst för att Peter Forsberg, 18, redan två år innan OS-straffen mot Kanada i Lillehammer, blev en stjärna utöver det vanliga genom att vräka in det första svenska målet via köksvägen. Arto Blomsten lugnade alla dallrande svenska nerver när han skickade in sista målet i tom kasse och säkrade Tre Kronors andra raka VM-guld. Själv följde jag matchen framför radio med övriga familjen. Det här var på den tiden när TV3 hade lagt rabarber på sändningsrättigheterna och tanken på att skaffa parabolantenn inte fallit i god jord hos föräldrarna i det bodinska hushållet. Men ett radiorefererat ska aldrig förringas. Med rätt röst framför mikrofonen har de en förmåga att skapa en helt annan form av mystiskt skimmer kring en idrottshändelse.

VM i Helsingfors 2003: 1–5 blir 6–5 i kvartsfinalen

På den tiden jag var en vanlig hockeysupporter, utan uppdrag som krävde någon form av professionalitet, var jag nog lika odräglig, nervös och lättirriterad som många andra när Tre Kronor spelade viktiga matcher. Det blev nog aldrig så tydligt som under VM-kvartsfinalen i Finland mot Finland den 7 maj 2003. I mitt minimalistiska studentrum framför min minimalistiska tv i Örebro tömde jag mitt förråd på svordomar när Tre Kronor släppte in mål på mål i vad som såg ut att bli en förnedrande förlust i lejonens egen kula, Hartwall Arena. Vid ställningen 1–5 var jag så rasande att tolvtums-teven var på väg ut genom fönstret. Jag hejdade mig, stängde av teven och tog en promenad för besinna mig. När jag efter en kvart återvände till rummet hade Jörgen Jönsson reducerat och jag tänkte något i stil med att ”jaja, nu kan jag titta klart i alla fall”. Det är jag glad att jag gjorde. Innan andra perioden var färdigspelad hade Peter Forsberg gjort 3–5 och Jonas Höglund 4–5. När ”Foppa” sedan svarade för sin klassiska soloräd till 5–5 halvvägs in i den tredje perioden satt jag bara och gapade. P.J. Axelsson avgjorde med mindre än fem minuter kvar och jag gjorde mitt bästa försök att matcha Mats Sundins minnesvärda segervrål. Den största hjälten efteråt var varken ”Pebben”, ”Foppa”, ”Sudden” eller Mikael Tellqvist, som hade ersatt Tommy Salo i kassen efter 1–5-målet. Nej, det var Lasse Granqvist och hans parhäst L-G Jansson för en av de mest gåshudsframkallande matchsummeringarna i den svenska idrottshistorien:

Se VM på C More – två veckor gratis

Tre Kronor-stjärnornas bästa Finlands-minnen: ”Kommer fortfarande ihåg radioreferatet”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten