Jpohan Ryno sköt tre mål.
SHL

Ratades som junior – nu är han en av Färjestads stjärnor: ”Är en latebloomer”

ANNONS

Som junior var det inget av de stora hockeygymnasierna som visade intresse för honom. Joakim Nygård lät sig inte hindras av det. Han tog bakvägen via värmländska Sunne och hamnade i Färjestad. Nu är hans Johan Rynos produktiva sidekick i lagets toppkedja.
– Jag är väl lite av en latebloomer som aldrig var någon stor stjärna som junior eller så där, säger Nygård till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Kemi kan vara vackert på isen. Som när Joakim Nygård och Johan Ryno samarbetar sig fram till Färjestads 1–0-mål i bortamötet med Djurgården. Ryno drar på sig bevakning, kliver runt kassen och spelar fram till en helt omarkerad Nygård med en snurrpassning. Ett rakt igenom läckert hockeymål som är en fingervisning på det fina samspel som duon har funnit.
– Vi känner varandra vid det här laget, så jag visste att den skulle komma, ler Nygård när hockeysverige.se träffar honom efter 2–0-segern.
– Vi spelade en del förra säsongen också, då var det jag, Johan och Micke Johansson en del. Men det är i år vi har hittat varandra ordentligt med ”Alex” (Alexander Johansson) som tredjelänk. Det har flutit på bra. Vi presterar på en bra nivå i varje match och det är det vi vill göra.

När hockeysverige.se träffade den för närvarande avstängde Alexander Johansson tidigare under säsongen utnämnde han Johan Ryno till en av ”SHL:s bästa centrar”. Nygård stämmer in i hyllningskören.
– Absolut! Han är jävligt smart i mitten där, väldigt enkel att spela med. Det gäller bara att hitta ytor och luckor för sig själv så vet man att passningarna kommer. Han är riktigt skön att spela med.
Vad är hans främsta egenskap?
– Det är hans spelöga, han har ett bra spelsinne och ett bra skott. Han har gjort 14-15 mål i år. Men det är hans sätt att läsa spelet som är hans främsta tillgång. Han hittar bra passningar och är smart i spelet.


Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

”SKÖNT ATT MÅLSKYTTET LOSSNAT — HAFT PROBLEM MED DET”

Nygård själv upplever vad man kan kalla en genombrottssäsong i SHL. Han har visserligen varit med i Tre Kronor i olika omgångar de två senaste säsongerna, men rent offensivt har han redan satt personbästa vad gäller mål (13) och poäng (22). Den 24-årige stockholmaren.
– Det är skönt att framför allt målskyttet har lossnat. Jag har haft problem med det. Jag har alltid skapat mycket lägen i SHL, men inte riktigt kommit till. Nu känner jag ändå att produktionen är där, jag producerar nästan varje match och det är jäkligt skönt för självförtroendet att bidra på det sättet.

Bakom lyftet ligger kemin med Ryno och Johansson, men även en spelmässig mognad.
– Jag har hittat en bra omgivning, men även utvecklat saker. Jag har blivit starkare i kroppen och fått lite bättre skott. Jag tänker lite annorlunda i avslutslägena, åker inte lika mycket utan försöka hitta ytor för mig själv. Men framför allt är det nog omgivningen, att jag får spela med två riktigt bra spelare.

Joakim Nygård har inte direkt tagit den spikraka vägen upp i en förstakedja i SHL. Karriären började i Skå IK, som bland annat är Patrik Zackrissons moderklubb, men det var genom spel i värmländska Sunnes juniorverksamhet som Färjestad fick upp ögonen för den flyfotade forwarden.
– Jag är väl lite av en latebloomer som aldrig var någon stor stjärna som junior eller så där. Jag kom aldrig in på något hockeygymnasium, men sedan ringde Sunne och sa att det var intresserade. Jag och en kompis som spelare i Bik Karlskoga, Simon Mattsson, flyttade dit tillsammans. Vi hade två riktigt bra år, fick spela skitmycket och utvecklades väldigt bra där.

Han har kommit en lång väg sedan dess, men Nygård känner fortfarande att han har steg att ta. Något tak för framtiden vill han inte sätta.
– Det är svårt att säga. Jag försöker tänka i nuet. Jag har sakta men säkert kommit upp i A-laget och SHL och nu tagit det stora steget och börjat producera. Jag har inte tänkt längre än så, men jag vill komma så långt som möjligt. Det är det alla strävar efter. Jag ska träna hårt så får vi se var det landar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL