Sök
REDO ATT SLÅSS OM EN PLATS. Rasmus Dahlin ser bara möjligheter, inga hinder inför JVM.
SHL

Från division 3-spelare till JVM-kandidat och supertalang: ”Allt har gått väldigt snabbt”

Han debuterade i division 3 som 14-åring, utsågs till TV-puckens bästa back 2015 och blev svensk J18-mästare med Frölunda i våras. Den här säsongen har supertalangen Rasmus Dahlin tagit nästa steg på vägen och slagit sig in i SHL. Nästa steg: att säkra en biljett till JVM – som 16-åring.
– Får jag chansen så tar jag den, säger han till hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
För bara två säsonger sedan spelade Rasmus Dahlin division 3-hockey hemma i Lidköping. Sedan dess har resan gått fort framåt för 16-åringen. Den här säsongen har han debuterat och näst intill etablerat sig i SHL för Frölunda och nu närmast väntar U20-VM i Montréal.

När hockeysverige.se träffar Dahlin inför avresan till Kanada är han ödmjuk och tacksam över den utbildning han fått under Frölundas vingar.
– Allt har gått väldigt snabbt och i stort sett har jag levt min dröm. Det har verkligen varit häftigt, säger Frölundabacken med ett leende och fortsätter med att berätta om det ganska stora steget som han tagit från att spela J18-hockey förra säsongen till att spela i SHL den här säsongen.
– Jag tycker att laget är så pass ungt uppe i A-laget så jag tror att det där steget hade varit större om jag hade spelat i en annan klubb. Självklart är spelet och så vidare annorlunda, men det är inte en så stor skillnad på själva omgivningen i laget. Men visst är det jättestort att ta det här steget.

Vad har varit den svåraste biten med att kliva in i SHL?
– Det var väl fysiken, att spela mot dom stora, starka killarna, men även att kunna spela mitt spel. Samtidigt har jag fått mycket bra hjälp till att göra det.

Hur hanterar du det här så du får spela ditt spel även på den här nivån?
– Jag får ta till lite småknep som att ta pucken i stället för att tackla. Jag får väl norpa åt mig pucken på något annat sätt, säger Dahlin med ett leende och fortsätter:
– Sedan är det väl upp med huvudet som gäller.

Den 22 oktober kom att bli ett minnesvärt datum för Rasmus Dahlin. Det var då han debuterade i SHL. Hans Frölunda mötte Skellefteå borta och vann med 3–2. Efter matchen hyllade Roger Rönnberg den första spelare född på 2000-talet som fått speltid i SHL:
– Jag misstänkte att han skulle se ut så här. Lugn, kall och väldigt, väldigt spelskicklig. Han läser situationer på ett sätt som bara de allra bästa spelarna klarar av.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

”MITT MÅL VAR ATT TA EN PLATS I J20”

Dahlin själv minns också debuten som lyckad.
– Det var en pirrig dag och jag tänkte väl egentligen bara ”wow” (skratt). Det var egentligen bara det jag hade i huvudet. När jag sedan kom ut på isen släppte allt. Jag trodde att det skulle vara värre än vad det var.
– Jag hade tränat med A-laget kanske tio gånger innan den här matchen så jag var lite varm i kläderna redan innan debuten.

Joel Lundqvist är kapten i Frölunda och samtidigt en av flera i laget som har tagit hand om rookien som utsågs till TV-puckens bästa back förra året och dessutom vann J18-SM-guld med Frölunda.
– Såklart jag får hjälp av honom, men jag får hjälp av alla egentligen. Jag känner mig redan som en i laget. Jag har spelat mest med Matt Donovan, Jonathan Sigalet och Henrik Tömmernes, tre rutinerade grabbar.

Hur mycket snackar du och exempelvis Henrik Tömmernes inför en match om hur ni ska spela?
– Vi har ganska bra koll och snackar ganska mycket om vårt spel. Det är mer att följa det systemet som vi går efter. Vi vet vad ni ska göra.

Hur mycket tillåter Roger Rönnberg att ni båda pratar ihop och kör ert race där ute?
– Det tillåter han inte. Vi i laget har satt upp ett system och det är så vi ska spela, säger Dahlin som nyligen blev tilldelad ett A-lagskontrakt med Frölunda.
– Det var kul. Det kommer att bli lite annorlunda, men det är bara positivt. Jag hade inte alls räknat med det så det var absolut en överraskning. Mitt mål var att försöka ta en plats i J20 innan säsongen så jag hade inga tankar på A-laget.

För ett par veckor sedan fick Rasmus Dahlin beskedet av förbundskaptenen Tomas Montén att han skulle åka med till Junior-VM i Kanada – trots att han aldrig har spelat i U20-landslaget.
– Jag trodde inte på det i början och hade heller aldrig haft någon tanke på det, men när jag väl får chansen ska jag ta den.
– Jag förväntar mig att det kommer gå snabbare. Nu är det dessutom på mindre rink så det kommer gå ännu snabbare, men jag ser det som ett riktigt spännande äventyr.

En back ska bort ur truppen, är det här något du är funderar mycket kring?
– Jag ser det mer som att får jag chansen så tar jag den.

Vilken medalj kommer du hem med från Junior-VM?
– Vi försöker alltid ta guld vilket också är det jag har i huvudet.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten