Joakim Andersson.
SHL

Bytte NHL mot Örebro för att finna glädjen: ”Vill lirka fram det kreativa spelet”

ANNONS

Han är till stora delar fostrad i Frölunda, men när Joakim Andersson beslutade sig för att återvända hem till SHL var det i Örebro han hamnade. Hockeysverige.se åkte till Närke för att träffa den tidigare Detroit Red Wings-centern för att prata om tiden i NHL och framtiden i Sverige.
– Var kan jag ha riktigt kul med hockeyn och få en roll som passar närmsta två säsongerna? Det var lite så jag såg på det. Att komma hit kändes som ett jättebra läge för att ha kul med hockeyn, säger Andersson.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var många som höjde på ögonbrynen när tidigare NHL-centern Joakim Andersson valde att flytta till Örebro inför den här säsongen och inte Frölunda som han lämnade 2010. Totalt gjorde 27-åringen från Munkedal sex säsonger i Detroits organisation. Det blev 205 matcher i NHL för Detroit och 208 med Grand Rapids i AHL.

– Tiden där borta har varit jättekul i det stora hela, väldigt lärorik och jag har fått vara med om häftiga grejer som jag bara kunde drömma om när jag var yngre, säger Joakim Andersson är vi träffar honom för en intervju på Behrn Arena i Örebro. En arena som för övrigt är under ständig förbättring och i bakgrunden hörs både borrmaskiner och sågklingor samtidigt som även bandyarenan, som ligger vägg i vägg med ishallen, håller på att rustas för en ny säsong.
– Höjdpunkten? Man brukar alltid säga första matchen eller målet i NHL, men jag skulle säga lockoutsäsongen (2012/13) när vi först slog ut Anaheim i match sju. Sedan tog vi Chicago till match sju som vi tyvärr förlorade. Dom veckorna måste ändå vara höjdpunkten eftersom vi då var med och slogs om det på riktigt.

Många säger att man är i en bubbla som spelare när man går in i ett slutspel och det blir tajta matcher, hur skulle du beskriva den här känslan?
– Jo, men lite så är det. Det var då jag tog en plats på riktigt i Detroit och mitt första slutspel. Det innebar också att det var mycket nytt för mig men även för några andra av killarna i laget. Allt det här var fantastiskt roligt att få vara med om för mig, Joe Louis Arena, Chicago… Det var grymt roliga matcher.

Du fick relativt stort förtroende av Mike Babcock när han coachade Detroit. Förändrades det här med förtroendet när din gamla coach från Grand Rapids, Jeff Blashill kom in?
– Så blev det väl lite. Första halvan av säsongen lockoutåret fick jag spela mycket i tredjekedjan med offensiva spelare som (Gustav) Nyquist och (Damien) Brunner i en roll som passade mig väldigt bra. Samma sak var det första halvan av säsongen efter, att jag fick spela mycket. Det gick bra fram till jul. Av olika anledningar tappade jag sedan lite av förtroendet och efter det fick jag gå på kanten mycket, men jag är ingen ytter utan en center.
– När Blashill tog över ansåg han att det inte fanns en plats för mig i laguppställningen varje kväll. Jag hade honom i AHL och var förstacenter när vi vann Calder Cup (2013). Att han gillar mig det vet jag, men han ansåg att det fanns andra som var före mig i kön.

Hur blev er relation under säsongen när du inte fick speltid?
– Den var bra, men spelar man inte så blir man besviken. Jag tycker att han är en bra människa i grunden och jag gillar honom som tränare. Sedan var det lite si och så under vintern. Nu var det hans första säsong och han har säkert lite att lära, men i grunden tycker jag att han är en bra hockeytränare. Jag ska inte heller sitta och vara bitter för det tjänar ingenting till.

Det talas om att Jeff Blashill låter spelarna vara med och bestämma en hel del kring laget, betydligt mer än vad Mike Babcock tillät. Hur upplevde du det här?
– Blashill och Babcock har ganska lika spelsystem, men Blashill är en sådan som använder spelarna på ett annat vis. Han vill gärna ha feedback och samtalar gärna med spelarna. Jag hade en stor roll i Grand Rapids och han kom gärna för att diskutera och prata om saker med mig. På det viset var det kanske lite annorlunda, men det är ändå absolut han som bestämmer. Så måste det vara.
– Klart att han rådfrågar ”Zäta” (Henrik Zetterberg), (Niklas) Kronwall och dom här, precis som han gjorde med mig och några andra i Grand Rapids. Det gissar jag i alla fall, men jag var inte med på dom mötena så jag vet inte exakt hur mycket han använde sig av dom.

Ganska ovanligt ledarskap för att vara i NHL.
– Ja, absolut. Det håller jag med om att det är och jag skulle säga att det är en av hans styrkor. Jag tycker att han ska fortsätta vara på det viset.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

”DET VAR INGEN SOM VAR RUSKIGT HET PÅ MIG”

Nu blev det ingen fortsättning i NHL för Joakim Andersson och den 30 april presenterade Örebro honom som klubbens senaste nyförvärv.
– Jag bestämde mig inte helt och hållet för att flytta när jag gick igenom waivers, men när det inte blev något klubbyte utan jag blev kvar i AHL så bestämde jag mig för att nu behövde jag göra något annat. Jag behövde spela mycket hockey och hitta tillbaka till sakerna som jag anser att jag är bra på och att få göra det varje kväll.
– Det var ingen som var ruskigt het på mig då jag gick genom waivers och då får man, precis som jag gjort under många år, åka dit och kriga om en plats. Men jag kände att för min karriär så behövde jag spela mycket hockey varje kväll.

Du är till stor del fostrad i Frölundas organisation, varför sitter vi då här i Örebros hemmaarena och gör den här intervjun och inte på Scandinavium?
– Jag är uppväxt i Frölundas organisation, det stämmer bra. Örebro hörde av sig tidigt och förklarade var dom är i sin situation, var dom vill ta vägen, vad dom hade för spelare och hur dom såg på mig. Örebro tyckte att jag passade in i den mallen, om man säger så.
– Var kan jag ha riktigt kul med hockeyn och få en roll som passar närmsta två säsongerna? Det var lite så jag såg på det. Att komma hit kändes som ett jättebra läge för att ha kul med hockeyn.

Var Frölunda aktuellt?
– Jag gjorde som sagt var klart med Örebro tidigt och jag ångrar inte det valet…

Vad hoppas du tillföra det här laget?
– Att få vara med i alla situationer och på isen i dom viktiga lägena. Nu har jag hamnat i ett fack senaste säsongerna där jag varit en boxplayspelare och en defensiv ytter. Men jag anser mig själv vara en tvåvägscenter som vinner tekningar, fördelar pucken och jag vill lirka fram det här kreativa spelet som jag inte fått använda så mycket senaste säsongerna.

Nu ska du ställas mot ditt gamla lag Frölunda, hur går dina tankar kring det?
– Det ska bli kul och det är alltid kanonroligt att spela i Scandinavium. Det är alltid bra tryck där och hockeyintresset är stort i Göteborg.

Joakim Andersson har spelat i juniorlandslaget och bland annat gjort två JVM, men aldrig spelat för Tre Kronor. Landslagsspel är något som lockar den 27-åriga centern.
– Det hade varit en jättekul grej att få spela med riktiga Kronorna. Jag har ju spelat en hel del juniorlandskamper, men det skulle vara en höjdare att få dra på sig Tre Kronor tröjan.

Är VM-spel en målsättning?
– Det hade varit jättekul, men det är givetvis tuff konkurrens där med precis som det är på alla platser i hockeyvärlden. Givetvis hade det varit en höjdare att få vara med, men först ska man prestera över en hel säsong för att få den chansen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga