Joakim Andersson.
SHL

Bytte NHL mot Örebro för att finna glädjen: ”Vill lirka fram det kreativa spelet”

Han är till stora delar fostrad i Frölunda, men när Joakim Andersson beslutade sig för att återvända hem till SHL var det i Örebro han hamnade. Hockeysverige.se åkte till Närke för att träffa den tidigare Detroit Red Wings-centern för att prata om tiden i NHL och framtiden i Sverige.
– Var kan jag ha riktigt kul med hockeyn och få en roll som passar närmsta två säsongerna? Det var lite så jag såg på det. Att komma hit kändes som ett jättebra läge för att ha kul med hockeyn, säger Andersson.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var många som höjde på ögonbrynen när tidigare NHL-centern Joakim Andersson valde att flytta till Örebro inför den här säsongen och inte Frölunda som han lämnade 2010. Totalt gjorde 27-åringen från Munkedal sex säsonger i Detroits organisation. Det blev 205 matcher i NHL för Detroit och 208 med Grand Rapids i AHL.

– Tiden där borta har varit jättekul i det stora hela, väldigt lärorik och jag har fått vara med om häftiga grejer som jag bara kunde drömma om när jag var yngre, säger Joakim Andersson är vi träffar honom för en intervju på Behrn Arena i Örebro. En arena som för övrigt är under ständig förbättring och i bakgrunden hörs både borrmaskiner och sågklingor samtidigt som även bandyarenan, som ligger vägg i vägg med ishallen, håller på att rustas för en ny säsong.
– Höjdpunkten? Man brukar alltid säga första matchen eller målet i NHL, men jag skulle säga lockoutsäsongen (2012/13) när vi först slog ut Anaheim i match sju. Sedan tog vi Chicago till match sju som vi tyvärr förlorade. Dom veckorna måste ändå vara höjdpunkten eftersom vi då var med och slogs om det på riktigt.

Många säger att man är i en bubbla som spelare när man går in i ett slutspel och det blir tajta matcher, hur skulle du beskriva den här känslan?
– Jo, men lite så är det. Det var då jag tog en plats på riktigt i Detroit och mitt första slutspel. Det innebar också att det var mycket nytt för mig men även för några andra av killarna i laget. Allt det här var fantastiskt roligt att få vara med om för mig, Joe Louis Arena, Chicago… Det var grymt roliga matcher.

Du fick relativt stort förtroende av Mike Babcock när han coachade Detroit. Förändrades det här med förtroendet när din gamla coach från Grand Rapids, Jeff Blashill kom in?
– Så blev det väl lite. Första halvan av säsongen lockoutåret fick jag spela mycket i tredjekedjan med offensiva spelare som (Gustav) Nyquist och (Damien) Brunner i en roll som passade mig väldigt bra. Samma sak var det första halvan av säsongen efter, att jag fick spela mycket. Det gick bra fram till jul. Av olika anledningar tappade jag sedan lite av förtroendet och efter det fick jag gå på kanten mycket, men jag är ingen ytter utan en center.
– När Blashill tog över ansåg han att det inte fanns en plats för mig i laguppställningen varje kväll. Jag hade honom i AHL och var förstacenter när vi vann Calder Cup (2013). Att han gillar mig det vet jag, men han ansåg att det fanns andra som var före mig i kön.

Hur blev er relation under säsongen när du inte fick speltid?
– Den var bra, men spelar man inte så blir man besviken. Jag tycker att han är en bra människa i grunden och jag gillar honom som tränare. Sedan var det lite si och så under vintern. Nu var det hans första säsong och han har säkert lite att lära, men i grunden tycker jag att han är en bra hockeytränare. Jag ska inte heller sitta och vara bitter för det tjänar ingenting till.

Det talas om att Jeff Blashill låter spelarna vara med och bestämma en hel del kring laget, betydligt mer än vad Mike Babcock tillät. Hur upplevde du det här?
– Blashill och Babcock har ganska lika spelsystem, men Blashill är en sådan som använder spelarna på ett annat vis. Han vill gärna ha feedback och samtalar gärna med spelarna. Jag hade en stor roll i Grand Rapids och han kom gärna för att diskutera och prata om saker med mig. På det viset var det kanske lite annorlunda, men det är ändå absolut han som bestämmer. Så måste det vara.
– Klart att han rådfrågar ”Zäta” (Henrik Zetterberg), (Niklas) Kronwall och dom här, precis som han gjorde med mig och några andra i Grand Rapids. Det gissar jag i alla fall, men jag var inte med på dom mötena så jag vet inte exakt hur mycket han använde sig av dom.

Ganska ovanligt ledarskap för att vara i NHL.
– Ja, absolut. Det håller jag med om att det är och jag skulle säga att det är en av hans styrkor. Jag tycker att han ska fortsätta vara på det viset.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

”DET VAR INGEN SOM VAR RUSKIGT HET PÅ MIG”

Nu blev det ingen fortsättning i NHL för Joakim Andersson och den 30 april presenterade Örebro honom som klubbens senaste nyförvärv.
– Jag bestämde mig inte helt och hållet för att flytta när jag gick igenom waivers, men när det inte blev något klubbyte utan jag blev kvar i AHL så bestämde jag mig för att nu behövde jag göra något annat. Jag behövde spela mycket hockey och hitta tillbaka till sakerna som jag anser att jag är bra på och att få göra det varje kväll.
– Det var ingen som var ruskigt het på mig då jag gick genom waivers och då får man, precis som jag gjort under många år, åka dit och kriga om en plats. Men jag kände att för min karriär så behövde jag spela mycket hockey varje kväll.

Du är till stor del fostrad i Frölundas organisation, varför sitter vi då här i Örebros hemmaarena och gör den här intervjun och inte på Scandinavium?
– Jag är uppväxt i Frölundas organisation, det stämmer bra. Örebro hörde av sig tidigt och förklarade var dom är i sin situation, var dom vill ta vägen, vad dom hade för spelare och hur dom såg på mig. Örebro tyckte att jag passade in i den mallen, om man säger så.
– Var kan jag ha riktigt kul med hockeyn och få en roll som passar närmsta två säsongerna? Det var lite så jag såg på det. Att komma hit kändes som ett jättebra läge för att ha kul med hockeyn.

Var Frölunda aktuellt?
– Jag gjorde som sagt var klart med Örebro tidigt och jag ångrar inte det valet…

Vad hoppas du tillföra det här laget?
– Att få vara med i alla situationer och på isen i dom viktiga lägena. Nu har jag hamnat i ett fack senaste säsongerna där jag varit en boxplayspelare och en defensiv ytter. Men jag anser mig själv vara en tvåvägscenter som vinner tekningar, fördelar pucken och jag vill lirka fram det här kreativa spelet som jag inte fått använda så mycket senaste säsongerna.

Nu ska du ställas mot ditt gamla lag Frölunda, hur går dina tankar kring det?
– Det ska bli kul och det är alltid kanonroligt att spela i Scandinavium. Det är alltid bra tryck där och hockeyintresset är stort i Göteborg.

Joakim Andersson har spelat i juniorlandslaget och bland annat gjort två JVM, men aldrig spelat för Tre Kronor. Landslagsspel är något som lockar den 27-åriga centern.
– Det hade varit en jättekul grej att få spela med riktiga Kronorna. Jag har ju spelat en hel del juniorlandskamper, men det skulle vara en höjdare att få dra på sig Tre Kronor tröjan.

Är VM-spel en målsättning?
– Det hade varit jättekul, men det är givetvis tuff konkurrens där med precis som det är på alla platser i hockeyvärlden. Givetvis hade det varit en höjdare att få vara med, men först ska man prestera över en hel säsong för att få den chansen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten