Sök
Växjö Lakers HC
Min natt med Le Mat

Plötsligt stod Le Mat-pokalen bara där, vilande i sin koffert i det dunkla nattmörkret i mitt nedsläckta kök. Åter herrelös, men hett eftertraktad. Till formen anspråkslös, men med så många stora mäns blod och tårar på sitt samvete.

Att Le Mat-pokalen hamnade i min vård en natt i förra veckan är resultatet av en rad tillfälligheter. Jag blev ju aldrig mycket till hockeyspelare, det vet ni. Det enda mästerskap jag hittills vunnit under min högst brokiga karriär är juniorturneringen Mikaels Cup i Rydaholms Ishall på våren 1999. Jag tror vi mötte Åseda, Lenhovda och Lönashult och det var alltså inte direkt några stora titaner som vältes på vägen. Det enda hoppet om att en dag bringa pokal Le Mat till mitt hem som resultat av idrottsliga prestationer ställs till min sjuårige son.

Med tanke på hur många riktiga hockeyspelare som offrat blod, svett, tårar och diverse kroppsdelar för att bli svenska mästare kände jag mig både ovärdig och orolig inför det faktum att svensk ishockeys Heliga Graal plötsligt befann sig i mitt hem.

Stanley Cup-bucklan har sin Phil Pritchard – Keeper of the Cup – som varje år reser världen över med den mäktiga trofén och ytterst sällan släpper den ur sikte. Keeper of Le Mat var för stunden Växjö Lakers PR-chef, som råkar vara min släkting och i brist på hotellrum i innerstaden övernattade hos oss inför SHL:s upptaktsträff.

Jag sov oroligt. Tänk om någon jävel skulle bryta sig in och sno den? Det vore inte första gången.

Den ursprungliga Le Mat-pokalen från 1926 är inte densamma som idag delas ut till våra svenska mästare. Någon gång i början av 50-talet försvann den spårlöst, men huruvida den stals eller helt enkelt söps bort av segerrusiga mästare är höljt i dunkel. Trots många rykten och teorier har den förblivit lika försvunnen som Jimmy Hoffa. Hur som helst, en ny pokal fick frambringas å det raskaste, juvelerare Markström i Uppsala ombesörjde det hela och svensk hockey såg sig aldrig om.

Sedan dess har pokalen fått diverse uppdateringar, men det är samma silver som gått vidare genom generationer av mästare. Kvaliteten på det hockey-DNA som samsas på dess yta är högst påtaglig. Även om det rent sanitärt förefaller tveksamt att övernatta en meter ifrån ett föremål på vars yta rader av män snorat och blodat och svettat och säkerligen ollat –  i mitt värdskap ska den ta mig fan inte försvinna. Jag knuffar in kofferten i mitt sovrum och ställer den alldeles bredvid min säng.

När jag sedan ligger där i mörkret och sover räv känner jag historiens vingslag sprida sig i rummet. Det är som om pokalen talar till mig, jag blir klarvaken och återupplever i mitt huvud de 25 år under vilka jag själv följt dess väg. Minns alla stora spelare jag sett lyckas och misslyckas med den mödosamma uppgiften att lägga vantarna på den.

Mitt första riktigt starka minne är nog faktiskt Foppa.

Fem matcher infernalisk kamp, hemvävt mot hopköpt. Envis norrländsk, till svar inåtandades bruksidealism mot en uppkäftig byggmiljardär från Skåne. Yrkesmän som till sist besegrade en skara deltidsbrandmän och gymnasister. Den vilda blicken i den 20-åringe dominantens ännu ofårade ansikte. En frustrerande förlust, en knäckt klubba och en Börje Johansson från Tranås som för ett ögonblick såg ut att sitta mycket löst till.

I ett annat hörn av isen stod Pekka Lindmark, den mustachprydde livsnjutaren och fantommålvakten. På ett sätt en väldigt bra symbol – ja, egentligen själva definitionen av ishockey för en hel generation ungdomar som under uppväxten var fångar i det statliga TV-monopolets högst sporadiska sportutbud. Nu stod han där och hissade SM-pokalen för fjärde gången.

Foppa skulle vinna betydligt mer än Pekka till slut. Dubbla OS, VM och Stanley Cup, Hart Trophy och Art Ross Trophy och mängder av individuella utmärkelser hela vägen in i Hockey Hall of Fame i Toronto.

Men närmare Le Mat-pokalen än den där kvällen i Malmö Isstadion kom han aldrig.

Jag tänker på Färjestad, som vunnit den flest gånger av alla lag under min livstid. I min barndom Thomas Rundqvist och hans mannar, i mina tonår Jörgen Jönsson röda kalufs och de oförglömliga TV-bilderna på en lätt påstruken Sergej Fokin med bucklan i spelarbussen efter guldet 1997. Jag spelar numera hockey med Fokins son och tänker att han kanske också haft bucklan hemma i vardagsrummet? På senare år är det mest Sanny Lindströms tandlösa varggrin och vilda skäggväxt som finns på näthinnan från Färjestads ständiga vinnande.

Jag minns Djurgårdens dubbla guld, när hela hockeytraditionen stod i gungning med framgångarna för Hardy Nilssons torpedhockey. Backar, centrar och forwards var ett minne blott, sades det. Men så blev det ju aldrig riktigt.

Henrik Lundqvist har hissat pokalen två gånger. Är det kanske en förbannelse? Är det därför han aldrig tycks komma åt den där Stanley Cup-bucklan? Var det samma öde, kontakten med Le Mats silver, som fällde Mats Sundin och Daniel Alfredsson i deras jakt på Stanley Cup? Nä. Tomas Holmström vann ju båda, liksom andra både före och efter honom.

Jag minns Niklas Sundström och Modo-polarna efter det förlösande guldet 2007, hur Örnsköldsvik äntligen fick återerövra det guld som senast vanns innan jag föddes och hemsökt det kollektiva medvetandet i staden sedan dess.

Jag tänker på salig Stefan Liv, som inte längre finns med oss. Han vann Le Mat tre gånger och med tanke på hur inspirerad han tycktes bli av dess blotta närvaro hade han säkert kunnat vinna den ytterligare ett par gånger så gott som på egen hand. Om han bara inte klivit ombord på det där förbannade flygplanet och öppnat ett sår som ännu blöder i oss alla. Få spelare personifierar SM-guldet bättre än Stefan Liv och efter honom har HV71 inte varit i närheten av det.

Och så i våras då. Superstarka Skellefteå skulle ju enligt många bara behöva sätta ut skridskorna för att vinna det tredje raka guldet – men en pigg nykomling kom i vägen och blev alltså svenska mästare innan klubben ens fyllt 18 år. Lagkapten? Tomi Kallio, som med sitt tredje SM-guld satte punkt för en karriär som tillhör tillhör de allra starkaste i Sverige.

När bilderna ebbar ut somnar jag till slut. När jag vaknar står Le Mat kvar i sin koffert.

Den morgonen är det inte många resenärer på pendeltåg 35 från Bålsta in mot stan som vet om att de färdas med självaste SM-bucklan. Det enda de ser är en kvinna och en man som ockuperat en egen fyrasätesgrupp med en grällt orange väska.

Det står de svenska mästarna fritt att själva välja hur de vill göra med pokalen – antingen stoltsera med den tills en ny mästare ska koras i finalspelet, eller också återlämna den till SHL innan den nya säsongen börjar. Genom åren har lagen valt att göra lite olika. Växjö valde nu det senare alternativet och med tanke på hur intensivt de krigat för att vinna den är det underhållande att se hur de nu tycks sky den som pesten.

På T-centralen möter vi Alexander Johansson och promenerar tillsammans med bucklan uppför Drottninggatan mot upptaktsträffen. Han har inga problem att lämna tillbaka bucklan, faktiskt vill han inte ens röra vid väskan när så ska ske.

– Nej för tusan. Det är dags nu, säger han.

Sam Hallam, som för övrigt äger själva den väska i vilken pokalen transporterats men inte själv velat transportera den till Stockholm, är inne på samma linje. Att återlämna pokalen är en medveten strategi och något de också diskuterat i den sportsliga ledningen.

– Vi kände att de som vann guldet var den grupp som var här i fjol. Nu börjar en ny säsong och spelare som Ilkka Heikkinen och Richard Gynge har inte vunnit någon pokal, det vore konstigt mot dem att ha den stående där. Jag vill också att killar som Alexander och de andra som var med ska känna att det var då, att den inte längre är vår och att de måste jobba jävligt hårt för att få tillbaka den igen.

Le Mat har färdats från Växjö via Bålsta och är nu återlämnad i tryggt förvar hos SHL. Nu ska det stångas om den i ett halvår framöver, och det är ju själva kampen alla vi på andra sidan plexiglasen bryr oss om.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten