Nyheter
Amerikansk juniorhockey – vägen till college och NHL

Med Carl Hagelins och Gustav Nyqvists NHL-succé sneglar allt fler svenska juniorspelare åt collegehockeyn. För en juniorlandslagsman är steget lättare och snabbare men för de allra flesta går vägen via den amerikanska juniorhockeyn.
– För svenska spelare har de amerikanska juniorligorna stor betydelse. College-lagen får ett kvitto på om du mentalt och hockeymässigt klarar av amerikansk- och i slutändan collegehockey, säger Daniel Ljung på Scandinavian Hockey Consulting.

Idag är det många svenska juniorer som sneglar över atlanten. Vissa väljer de kanadensiska juniorligorn, andra väljer att ta vägen via USA. I och med collegesuccén för dels Carl Hagelin och Gustav Nyqvist är det allt fler som inser att college kan vara vägen just för dem.

För de allra bästa spelarna är steget relativt enkelt att ta då collegelagen ofta vet vad de får. Men för de allra flesta som har siktet inställt på college går vägen via de amerikanska juniorligorna USHL, NAHL och en rad andra juniorligor.
Där får spelarna chansen att visa upp sig och förhoppningsvis bli rekryterad till ett college – för det handlar om att visa upp sig.
– En viktig sak vad det gäller juniorligorna är att om du har som mål att spela i NCAA D1(bästa collegenivån) är det viktigaste att du är en bra spelare och syns. USHL är bättre än NAHL men om du är en bra spelare i NAHL har du stor chans att nå NCAA D1. Christian Folin fick till exempel sparken från Fargo i USHL men gick via Austin Bruins i NAHL till NCAA D1 och UMass Lowell och har debuterat i NHL, säger Daniel Ljung.

SPELAR I NAHLS BÄSTA LAG
För tillfället finns det dryga fyrtiotalet svenska spelare borta i de högsta juniorligorna i USA. En av dem är den före detta Linköpings-spelaren Nils Rygaard som lämnade Linköping och Sverige för NAHL och Janesville Jets i Wisconsin, drygt två timmar från Chicago. För honom har flytten betytt mycket.
– Hockeymässigt har jag fått utveckla en nordamerikansk hockeystil, det vill säga ett snabbare spel, att gå rakt på mål och den mer fysiska delen, säger Nils Rygaard.
– Rent personligt har det öppnat mina sinnen för helt ny kultur och ett sätt att vara. Exempelvis att man inte ska ha för mycket förväntningar på saker och ting innan man ha fått allt presenterat.

Laget är för tillfället bäst i hela NAHL med 38 vinster och bara nio förluster på 48 matcher och Nils har så här långt gjort 21 poäng på 46 matcher. Men förutom omställningen kring hockey och spelsätt var den största omställningen i livet utanför isen.
– Min största omställning har framförallt varit den mentala delen. Att som ensam grabb åka över Atlanten till ett helt främmande land är en utmaning. Det en del stora samhällsskillnader jämfört med hemma som t ex skola, sjukvård men även det små sakerna som hur man tilltalar varandra på ett respektfullt sätt, berättar Rygaard.

HÅRDARE KLIMAT ÄN I SVERIGE
Att åka över till USA och den amerikanska juniorligan är dock inte för alla menar Daniel Ljung. Som spelare måste man vara mental stark som person och vara öppen till dels kulturen och ett nytt sätt att leva och spela hockey på.
– Spelare som säger att ”så här gör vi inte hemma i Sverige” kan stanna hemma i Sverige. Det finns en anledning till att man åker över och då måste man kunna anpassa sig. Klimatet mellan tränare och spelare är hårdare än hemma i Sverige och det gäller att prestera både på träning och match, säger Daniel Ljung

Nils Rygaard är väldigt glad att han tog steget över. Han har utvecklats både som människa och som spelare och trivs väldigt bra ”där borta”.
Har du några tips till spelare som funderar på att göra samma resa som du?
– Var öppensinnad och ödmjuk till alla förändringar i livet. Det kommer att bli tufft i början men det är de värt. För att du kommer lära dig så mycket om dig själv och så kommer du få så mycket livserfarenhet och på köpet får du livslånga kompisar.

Fakta:
Amerikansk Juniorhockey är uppdelad i olika nivåer
Tier 1 – USHL
Tier 2 – NAHL
Tier 3 – USPHL, EHL, WSHL m.fl

Förutom kvalité skiljer sig USHL och NAHL sig åt på så sätt att de är gratis. I tier 3 finns det en spelar- och boendekostnad.
Kostnaderna skiljer sig åt från ligor och lag men ligger runt 60.000-75.000kr per säsong i spelarkostnader och runt 2500-3000/månad i boendekostnader.

Av de 13 svenska spelare som spelar i NCAA D1 har 11 av dem spelat i USHL eller NAHL.

I USHL och NAHL finns en begränsning på 4 importspelare per lag. I USHL är dessutom bara tillåtet att ha fyra sistaårsjuniorer. Är du således 95:a och vill spela i USHL säsongen 2015/16 så duger det inte att bara vara en ”bra” spelare då du tar upp 2 st. platser (import + sistaårsjunior).

I USHL och NAHL har lagen mellan 1000-5000 åskådare per match.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten