SVERIGE – SLOVAKIEN 20:20
Sam Hallam ändrar i powerplay.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Sam Hallams drag – ändrar i powerplay-enheterna: “Blir jäkligt svåra att scouta”

ANNONS

Tre Kronors powerplay har inte klickat som förväntat. 
Då väljer Sam Hallam att göra ändringar i enheterna där Erik Karlsson och Victor Hedman nu säras på varandra även i första PP-formationen.
– Vi sätter upp så starka enheter som möjligt och ska vara oförutsägbara, svårscoutade och ha många olika vapen och ta till, säger Hallam om ändringen. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Resultatmässigt så har Sverige varit felfria hittills på Hockey-VM men spelmässigt finns det fortfarande detaljer som inte funkar fullt ut för Tre Kronor

En av dem är powerplay där laget bara har gjort fyra mål på 22 chanser och är därmed på nedre halvan av alla VM-lagen. Under tisdagens morgonvärmning inför matchen mot Slovakien så gick Sverige då på is med hela laget och tränade då för fullt på powerplay. 

Där valde Sam Hallam att göra en ändring i enheterna. Erik Karlsson och Rasmus Dahlin byter plats i formationerna. 

Det innebär att Dahlin går in i första PP-enheten med Victor Hedman, Lucas Raymond, Joel Eriksson Ek och Adrian Kempe. Samtidigt får Karlsson ta plats i den andra enheten med André Burakovsky, Marcus Johansson, Victor Olofsson och Fabian Zetterlund

– Vi tänker att vi sparar det bästa till sist och att vi blir jäkligt svåra att scouta och förutsäga där, säger Hallam om ändringarna efter dagens träning.

Särar på Erik Karlsson och Victor Hedman – igen

Detta innebär att Erik Karlsson och Victor Hedman även säras i powerplay att tidigare också ha fått byta och blivit uppbrutna i backparet tidigare under turneringen. 

– Det är inte dem vi särar på. De är inte ett par. Vi sätter upp så starka enheter som möjligt och ska vara oförutsägbara, svårscoutade och ha många olika vapen och ta till, säger förbundskaptenen. 

Hallam vill inte bekräfta om det är så Sverige kommer att spela i kvällens match mot Slovakien men mycket pekar på det. 

– Jag brukar inte prata så mycket om våra interna planer så utan vi testar detta nu och det kan bli så att det ser ut så i kväll. 

Tre Kronor går igenom detaljerna inför kvällens match mot Slovakien. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Tre Kronors powerplay-spel har inte imponerat hittills där det blev två PP-mål mot Polen, ett mot Tyskland och ett senast mot Frankrike. 

– Vi ska försöka göra mål i varje powerplay och nå hundra procent för det verkar vara förväntningen utifrån sett. Vi tycker att vi definitivt har delar i vårt powerplay att förbättra. Det är allt från hur många touchar vi har, vilka typer av avslut som vi tar oss till, söker eller avslut som vi inte har tagit. Det finns saker att förfina och förbättra och det är ett perfekt läge att göra det nu, säger Sam Hallam.

Betydelselös match – men ändå viktig för Sverige

Backprofilen Jonas Brodin menar att han ser fram emot matchen mot Slovakien i kväll.

– Det ska bli kul. Det är en viktig match tycker jag, gubbarna ser taggade ut och det är skönt att komma in i kvarten med en bra känsla också. Det är ett bra lag vi möter också så det ska bli kul att få en bra match här innan kvarten, säger Brodin efter dagens morgonvärmning. 

Jonas Brodin ser fram emot mötet med Slovakien. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Mötet med Slovakien är helt betydelselöst för Sverige i och med att laget redan har säkrat gruppvinsten. Men matchen mot slovakerna ska dock inte bara spelas av utan Tre Kronor vill ändå göra en bra insats innan slutspelet börjar. 

Hur är det som spelare att ändå gå in hundra procent i alla situationer när matchen inte gäller någonting? 
– Jag tycker inte att det är så svårt. Vi måste ha en bra känsla inför kvarten och vi möter ett bra lag. De senaste lagen som vi har mött har inte varit några direkta topplag utan jag tycker att Slovakien är en bra match för oss. Jag tycker ändå att den är jätteviktig.

Sam Hallam är inne på samma spår som Brodin. 

Blir det en utmaning att hålla uppe motivationen inom gruppen inför kvällens match? 
– Jag tycker att vi har visat i de här matcherna att vi klarat av att hålla uppe motivationen. Vi vet vad som står på andra sidan, Slovakien verkligen utmanade och gjorde en jättebra match mot USA. Vi förbereder oss för det och vill göra en så bra match som möjligt. Vi har ingen aning om träningstider imorgon och vi vet inte vilka vi möter på torsdag så det enda vi har är i dag och då är det lika bra att vi gör den fullt ut, svarar Hallam. 

Slovakien har haft ett enormt publiktryck i VM-matcherna hittills då det i princip är deras hemmaarena. Det ger då också en annan krydda till matchen i kväll jämfört med hur det varit på läktarna i Sveriges tidigare matcher. 

– Det är kul att spela sådana matcher. Det är lite skillnad när man är i NHL, det är inte samma tryck som det är här liksom. Det är kul att spela när det är så här tycker jag, avslutar Jonas Brodin.


TV: Linus Ullmark om trejdrykten och framtiden i Boston

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL