Det lär finnas ett stort mörkertal med elitidrottare som lever med olika former av psykisk ohälsa. Nu väljer SDE Hockeys toppback Frida Setzman berätta om hennes snåriga väg mot spel i SDHL.
– Det var några intervjuer med Linus Söderström för några år sedan om hans problem och som jag tror var väldigt viktig för många utan att dra några andra exakta likheter. Det är viktigt att man pratar om det här, berättar hon för hockeysverige.se.
TÄBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den här intervjun är gjord och planerad innan David Selbergs tragiska bortgång blev känd.
Frida Setzman inledde sin hockeykarriär på Träkvistavallen ute på Ekerö. Efter det följde en tuff resa till SDHL för den idag 23-åriga Frida Setzman. Det har varit en resa med både upp och nedgångar, men där hon tagit kliv för kliv framåt för att nu vara en av SDE Hockeys viktigaste spelare.
Hockeysverige.se reste till Täby utanför Stockholm för att träffa den lovande hockeybacken och få ta del av hennes berättelse som tagit henne till SDHL.
– Ekerö är min moderklubb. Jag spelade där till jag var 14-15 år. Min brorsa, Johan, hade precis börjat spela. Som jag kommer ihåg det så första gången jag stod på is så var det kärlek vid första ögonkastet, berättar Frida Setzman när vi slagit oss ner i ett konferensrum på hennes sommararbetsplats där även SDE:s ledare Millan Henricsson Bajas jobbar.
– Jag kände att det här var vad jag ville göra och var bra på. När jag var fem, sex år började jag på hockeyskolan på Träkvistavallen, Vikingahallen, med killarna. Jag spelade med killarna som enda tjej och trivdes jättebra. Louise och Sofie Nordberg Tenglin spelade också i Ekerö men dom är äldre än jag.
– Mitt första år som damhockeyspelare var Hässelby/Kälvesta. Det var spännande. Det är här var säsongen 08/09 och jag var yngst i laget. Allt var helt nytt men väldigt kul. Det var en helt annan känsla att vara i ett damlag. Jag älskade att spela med killarna men med damlaget var en annan grej.
Fick du den respekten du förtjänade då du spelade med killarna på Ekerö?
– Ja, det tycker jag. Jag har inget illa att säga om killarna i laget eller dom jag mött. Det har gått jättebra både i omklädningsrummet och på isen.
Frida Setzman hade förebilder inom hockeyn både på herr och damsidan när hon växte upp.
– Första förebilden var Kim Martin (Hasson). Jag var målvakt ett tag då jag var yngre. När det var OS i Salt Lake City, 2002, tyckte jag att hon var duktigt. Då ville jag också bli målvakt, men jag tröttnade väl på det, säger SDE-backen med ett leende och fortsätter:
– Ungefär samtidigt hade jag Henrik Lundqvist som idol. Framförallt då under OS i Turin (2006) men även innan då han stod i Frölunda. På senare år har det varit Victor Hedman, Oliver Ekman-Larsson, Nicklas Lidström… Svenska backar.
”HELA TIDEN JOBBAT MED MIN MENTALA HÄLSA OCH OHÄLSA”
Frida Setzman gör uppehåll från hockeyn under två säsongen efter tiden i Hässelby, men sedan väljer hon att göra comeback.
– Johnny Nordberg, som var lagledare i Division 1 och Damjuniorlaget AIK, kontaktade mig. Han frågade om jag var sugen att spela hockey igen och det var jag. Jag var till och med väldigt sugen (skratt).
– Det var en bra tid i AIK och jag trivdes jättebra. Först hade jag Lasse Billing som tränare och efter det hans son (Christian). Jag tycker att jag utvecklades ganska mycket, fick en ganska stor roll i det laget och fick även prova på att vara med i Riksserielaget lite.
– Sen kom ”Empa” (Emelie Berggren) in som tränare. Hon behandlade mig väldigt bra och lyfte mitt självförtroende så jag vågade lite mer.
När du fick chansen tidigt, 2011/12, i Riksserielaget kände du då en frustration när du inte blev kvar i det laget?
– Nej. Jag hade egentligen chansen till att spela mer där, men jag vågade inte riktigt. Mitt självförtroende var inte på topp just då. Jag har hela tiden jobbat med min mentala hälsa och ohälsa. Jag vågade inte satsa och tro på mig själv.
– Min ohälsa var inte bara inom idrotten utan överhuvudtaget, alltså personligt. Jag jobbar fortfarande med det här hela tiden.
Hur har du hanterat det här för att komma vidare?
– Det handlar mycket om att våga tro på sig själv… Frida Setzman tystnar lite innan hon fortsätter:
– Tro på att man kan, våga. Sedan har jag blivit äldre samtidigt som det har pratats med om psykisk ohälsa i hockeyvärlden vilket har gjort det lättare.
– Det var några intervjuer med Linus Söderström för några år sedan om hans problem och som jag tror var väldigt viktig för många utan att dra några andra exakta likheter. Det är viktigt att man pratar om det här.
Hur har du själv mått under resans gång?
– Jag har inte varit den person som tagit mest plats i omklädningsrummet till att börja med. Jag vill känna av, lyssna och vill veta innan jag gör någonting. Ha lite kontroll. Det tar tid för mig att komma in i ett lag och våga ta plats.
– Det här är inte bara inom hockeyn utan även när jag gått i skolan. Det har kanske tagit lite för mycket plats hos mig… Man vill göra rätt. Det här har hållit mig tillbaka och jag har inte alltid vågat säga min åsikt även om jag känt att jag har ganska mycket att säga. Jag har bra åsikter och värderingar, men inte vågat uttrycka dom.
”SKULLE INTE HA GJORT DEN HÄR INTERVJUN FÖR ETT ÅR SEDAN”
Till en viss del har Frida Setzman kommit över dom värsta bitarna i hennes psykiska ohälsa.
– Ja, till en viss del. Jag jobbar på det och jag har kommit en bit på väg. Exempelvis så skulle jag inte gjort den här intervjun för ett år sedan, säger SDE-backen med ett lätt leende samtidigt som det lyser igenom hur tufft det är för henne att prata om det här ämnet.
– Det här året har varit ett stort kliv framåt för mig…
Hur gick tankarna då jag hörde av mig och bad om en pratstund med dig?
– Det var en ny situation och jag tycker inte om att prata om mig själv så mycket. Jag försöker utmana mig själv och det här är en sådan sak som utmanar mig.
– Förut vågade jag inte berätta, men jag vill gärna dela med mig. Om det kan hjälpa någon vill jag att det ska göra så för jag vet att det hjälper mig att höra andra berätta. Det är jätteviktigt att prata om psykisk ohälsa.
När du spelade i AIK, var du då på väg att sluta med hockeyn någon gång?
– Ja, under gymnasietiden. Gymnasiet är överhuvudtaget tufft. Spelar du dessutom mycket hockey, som jag gjorde i AIK, är det mycket träningar och matcher. Jag var på väg att sluta några gånger, men jag tror att dom två åren jag hade uppehåll mellan AIK och Hässelby gjorde att jag förstod hur mycket hockeyn betyder för mig. Jag älskar verkligen att spela hockey och det är roligaste och bästa jag vet.
– När jag kände att jag inte orkade mer kunde jag gå tillbaka och tänka på varför jag spelar hockey. Ibland är det jobbigt och tufft, men också varför jag ändå skulle orka fortsätta.
BYTTE AIK MOT SDE
Det fanns också en viss besvikelse över att inte vara uppe i AIK:s A-lag även om hon själv lade grunden till att inte spela där.
– Jag har alltid velat ta steget upp men känt en besvikelse över att jag inte vågat eller tagit chansen när jag fått den. Jag har tackat nej ett par gånger och det var för jag inte vågade.
– Jag har haft svårt att komma till en ny grupp. Självkänslan, det är där någonstans där mycket bottnar.
Inför säsongen 2016/17 väljer Frida Setzman att lämna AIK för spel i SDE Hockey.
– Det var jag som tog kontakt med SDE. Några spelare från AIK gick dit samtidigt. Jag kände att jag behövde komma till något nytt sammanhang, pröva något nytt, vilket ju är det som är svårt för mig (skratt). Eftersom det var flera från AIK som gick samtidigt så vågade jag också. Annars hade jag nog inte gått.
– Det gick jättebra att komma in i SDE. Jag kände direkt att jag blev väl mottagen och att det är ett öppet lag med en massa olika personligheter. Både spelare och ledare. Det var jättehärligt och jag fick en bra känsla direkt.
Du utvecklades mycket i din hockey samtidigt, berodde det på spelglädjen och att du vågade ta det här steget eller handlade om träningen?
– Det var väl allt egentligen. Jag kom till en nivå där det var mer utmanande och roligare för mig. Jag kände ”Det är här jag ska vara, det är här jag ska spela”. Då blir det väldigt motiverande och inspirerande att träna och vilja bli bättre. Sedan, hela miljön i SDHL där jag får möta bästa spelarna i Sverige och världen, det är utvecklande.
Det kryllade av olika nationaliteter i SDE Hockey då du kom dit, hur upplevde du den biten?
– Det här var också något nytt och lite nervöst i början. Allt det här med prata engelska och, som sagt var, många olika personligheter och kulturer, men det var och är kul. Vi hade dessutom som regel att det var engelska och inga andra språk som gällde i omklädningsrummet.
VILL TILL LANDSLAGET
Det har framförts en del kritik, bland annat från tidigare förbundskaptenen Leif Boork, mot att det är för många utländska spelare i SDHL. Den här kritiken kan 23-åringen från Ekerö förstå till viss del.
– Det där är en tuff och svår fråga. Jag förstår båda sidor. Jag förstår vad Leffe menar, men samtidigt tror jag att dom här utländska lirarna behövs för ligan.
– Idag finns det inte tillräckligt många svenska spelare för att inte importera och ta in utländska spelare. Mängden, det är svår fråga…
Hade SDE Hockey haft ett lag förra säsongen om ni inte hade plockat in elva utländska spelare?
– Ja, det tror jag. Vi har jättemånga flickor och dam-verksamheten är stor i SDE. Det här är också något som vi är lite stolta över. Jag tror vi har lag inom alla steg i SDE:s damverksamhet.
– Vi har unga duktiga tjejer som kommer underifrån och som vill mycket så lag hade vi haft.
Nu väntar en ny säsong med SDE Hockey för Frida Setzman, en säsong som hon tror kan bli riktigt kul för henne och laget.
– Jag är extremt taggad. Vi hade höga förväntningar på förra säsongen, både på mig och laget, men vi nådde inte upp till dom. Det var ändå vår bästa säsong rent statistiskt. Det var en knepig säsong med OS som gjorde att vi hade ett långt uppehåll i februari och många matcher i november och december.
– Nu har vi en superbra känsla i laget. Alla är positiva och jag tror att det kommer bli en bra säsong för SDE.
Det viskades redan under förra säsongen om att Frida Setzman var aktuell för att testas i Damkronorna. Hon gör heller ingen hemlighet av att hon mer än gärna vill få chansen där.
– Jag har sneglat lite åt det hållet och vågar öppna den dörren lite, avslutar Frida Setzman med ett leende.