I en knapp vecka till är han den enda svensken som valts etta i en draft. Han är förmodligen tidernas största Tre Kronor-spelare. Han toppar nästan all statistik i en av världens största klubbar, Toronto Maple Leafs. I veckans Old School Hockey berättar Mats Sundin om sin sanslösa ishockeykarriär.
Han var uttagen i Canada Cups All Star team 1991, valdes in i hockeyns Hall of Fame 2012, vann utmärkelsen Mark Messier Leadership award 2008, OS All Star team 2002, OS-guld 2006, Svensk mästare 1990, Årets Junior i Sverige 1990, TV-puck vinnare 1986, trefaldig världsmästare, 1991, 1992 och 1998 och så vidare. Listan kan egentligen göras hur lång som helst då det gäller en av svensk hockeys största spelare genom alla tider, Mats Sundin.
Mats Sundins resa har varit lång, men inte speciell brokig. Det började i Sollentuna och dom klubbar han har representerat efter det är Djurgården, Nacka, Quebec, Toronto och Vancouver. Då ska tilläggas att Nacka gick lite under Djurgårdens flagg när han spelade där.
Hockeysverige.se reste in till centrala Stockholm för att träffa Mats Sundin och lät honom själv berätta om hans resa som började hemma i Sollentuna.
– Jag är uppvuxen invid sjön Ravalen vid Viby kan man säga, runt Norrvikens Centrum upp emot Järvafältet. Första skridskoåkningen var nog på garageuppfarten hemma, där jag och mina två bröder är uppvuxna, och på just sjön Ravalen, berättar Mats Sundin och fortsätter:
– När jag sedan började på hockeyskola, jag kan ha varit fyra eller fem år, så var det nere vid Sollentunavallen. Jag tror till och med att vi var borta vid Edsberg i början. Laget hette Edsberg då. Det här var innan man slog ihop klubbarna så det blev Sollentuna HC.
Det var inte bara hockey som gällde för Mats Sundin i unga år utan som för många andra ungdomar dubblerade han med fotboll.
– Det stämmer. Jag spelade fotboll i IFK Sollentuna, men jag tror även att jag var med och spelade lite med Edsberg.
– Jag tror stenhårt på att man ska hålla på med så många olika sporter som möjligt när man är barn. Att träna fotboll på sommaren när man är sju, åtta, nio år tror jag även hjälper dig inom hockey och vice versa. Det ska vara en lek och det man tycker är kul är också det som gör att man utvecklas under dom här åren.
– Allt som är roligt, oavsett om det handlar om att spela instrument, hockey eller vad man nu håller på med, sådant man blir stimulerad av och brinner för tror jag är viktigt att hålla på med för din utveckling.
Det var inte bara Mats Sundin som växte upp i Sollentuna vid den här tiden. En av hans kamrater som ung hockeyspelare i hemmaklubben var Per Eklund som senare skulle ha en framgångsrik karriär ibland annat Djurgården, Linköping och Tre Kronor.
– Vi spelade ihop i Sollentunas pojklag under några säsonger. Han är ett år äldre än jag. Vi hängde lite grann under dom här åren, men inte så jättemycket ändå. Vi bodde ganska långt ifrån varandra och inte uppväxta nära varandra direkt.
Hur blev det aktuellt med spel i Djurgården?
– Djurgården blev det väl när jag var tolv år. På den tiden hade Djurgården en hockeyskola samtidigt som Sollentuna Hockey spelade och tränade utomhus. Ibland började inte säsongen i Sollentuna förrän i november eller början av december eftersom det inte var tillräckligt kallt och så vidare.
– Djurgården hade tillgång till ishall och bättre träningsmöjligheter helt enkelt. Vi fick någon förfrågan om jag ville vara med där och då vart det så och föräldrar som ställde upp och skjutsa hela vägen in från Norrviken och Sollentuna redan i den åldern, vilket är tidigt egentligen.
Var ni på Hovet och tränade då?
– Det var nog blandat. Jag tror att vi var mycket på lilla Hovet (Där Globen ligger idag) den första tiden. Sedan var vi en del utomhus på Östermalms IP.
– Djurgården på den tiden, det kanske är så fortfarande, var så att pojk och ungdomssektionerna var runt på olika ishallar i Stockholm.
Efter att ha spelat med Djurgårdens J20-lag säsongen 1987/88 och dessutom JEM, där man slutade fyra, under Anders Melinders ledning, var det dags att flytta upp och spela seniorhockey. Men inte i Djurgården utan i Nacka tillsammans med bland andra Tommy Söderström, Joakim Musakka, ”Mankan” Jansson och Stephan ”Lillis” Lund.
– Jag spelade i både A och B-juniorer i Djurgårdens system. När jag hade spelat en säsong i A-juniorerna som underårig fick jag chansen att spela seniorhockey. Då hade Djurgården en typ av samarbetsavtal med Nacka som gjorde att man fick slussas upp via den klubben. Nacka var som en farmarklubb till Djurgården.
– Det här var ett väldigt bra sätt eftersom man som 17-åring fick spela mot män, vilket man gör i Division 1.
Du spelade även med män och Nacka hade ett bra lag, vad betydde den här tiden för dig?
– Nacka tiden var viktig, men ännu viktigare tror jag steget var då man kom upp i Djurgårdens A-lag. Jag tror att man var tio, tolv landslagsmän i Djurgården vid den här tiden och säsongen innan jag kom upp dit hade man vunnit SM-guld.
– Vi vann SM-guld även den säsongen jag var med och man vann även säsongen efter. Det var en fantastisk vinnarkultur i klubben och otrolig hård sommarträning. Hela det här året med Djurgården gav mig en otrolig skjuts i min karriär.
Hur minns du idag elitseriedebuten?
– Jag gjorde min elitseriedebut mot Brynäs i Gävle…
Den 24 september 1989 och Djurgården vinner med 2-1 efter mål av Anders Johnson och Mikael Johansson. Brynäs mål gjordes av Willy Lindström.
– … jag kommer inte ihåg så mycket från den första matchen, men självklart var det något enormt att få komma upp och spela i Djurgårdens A-lag. Som jag så var man omringad av tio, tolv landslagsmän och det var en perfekt miljö som unga spelare att komma in i och för att förstå vad som krävs för att vara en framgångsrik spelare på elitnivå i Sverige.
Djurgården tar sig till final efter att man slagit ut Västerås i kvartsfinal och Luleå i semifinal. I finalen väntade Färjestad. En finalserie som Djurgården vann med 3-1 i matcher.
– För min egen del hade jag bara spelat sporadiskt under säsongen. Jag spelade tredjekedjan, fjärdekedjan och i vissa matcher fick jag vila och istället träna mycket.
– Det var en ganska frustrerande grundserie, men jag kommer ihåg att Lasse Falk, som var tränare då, sa – Mats, nu kommer du få spela mer i slutspelet. Du är vår svarta joker som vi kommer slänga in nu, skrattar Sundin.
– Det gick väldigt bra och jag gjorde sju mål på åtta matcher i slutspelet. Jag fick mycket mer förtroende när slutspelet väl började. Färjestad hade några hemvändare. Bland annat hade Håkan Loob kommit hem efter att ha gjort 50 mål i mål i NHL. Även Bengt-Åke Gustavsson och Thomas Rundqvist spelade i Färjestad då så man hade ett väldigt bra lag.
Säsongen 1989/90 kom att bli en mycket händelserik säsong för Mats Sundin. Dels fick han debutera och vinna SM-guld med Djurgården och dels var han med i det JVM-lag som slutade femma i Finland under förbundskaptenen Curt Lundmarks ledning. Samma säsong plockade även Tommy Sandlin med Sundin till VM i Bern. Detta trots att han alltså inte varit ordinarie hela säsongen i Djurgården.
– Jag spelade mitt första VM 1990 och samma sak där som i Djurgården, jag hade en mindre roll kan man väl säga. Jag tog en av dom sista platserna till VM.
– Det var också otroligt lärorikt, även om jag inte spelade så mycket, i den åldern att få vara med dom här betydligt mer erfarna killarna. Kenta Nilsson var med och att få se hur många av dom här stora duktiga proffsen förbereder sig var jättenyttigt.
Var det en stor skillnad mellan att spela JVM och kliva in i ett senior VM?
– Är du en tillräckligt bra spelare är det nästan lättare att spela seniorhockey. Du har skickligare spelare runtomkring dig och det är ett annat ”flow” i spelet jämfört med hur det är i juniorhockeyn.
– Jag brukar säga att det är svårare att spela med Sollentunas veteraner idag mot hur det var att spela i NHL. Folk i NHL vet vart dom ska ta vägen när man slår passningar och så vidare. Det är mycket rörigare på en lägre nivå.
– Ju högre upp du kommer, om det nu är i Djurgården eller landslaget, så blir det lite enklare på ett sätt.
Efter säsongen väljer Mats Sundin att lämna Djurgården för att flytta till Quebec som draftade honom 1989. Övergången skapade svarta rubriker där det bland annat sas att Sundin skulle stoppas i framtiden för spel i Sverige eftersom Djurgården ansåg att han brutit kontraktet med klubben.
– Det var en ganska tråkig tid, men som tur var så varade det här med flytten till Quebec och turbulensen med Djurgården i några veckor. Till slut löste sig allt väldigt bra.
– Jag kommer inte ihåg så mycket av det idag, men det är klart att det var mycket skriverier när jag åkte, men så här är det ibland.
Du var ändå bara 19 år då, hur hanterade du hela den här situationen med tanke på att du ansattes ganska hårt i media?
– Det var inte så kul samtidigt som man insåg att det handlade om en affärsaspekt inom professionell idrott. Då var det inte så vanligt, men idag är den här typen av transaktioner vardagsmat.
Hur var relationen till sportchefen Ingvar ”Putte” Carlsson och Djurgården vid den här tiden, han sa ju bland annat efter att man vunnit SM-guldet 1991 att han aldrig skulle byta ut Magnus Jansson och Fredrik Lindqvist (idag Bremberg) mot Mats Sundin och Johan Garpenlöv?
– Utan att nämna några namn så tror jag att Djurgården Hockey och jag själv hade olika uppfattningar och åsikter om vad som var avtalat och sagt helt enkelt. Då kan det bli så här ibland.
Fick du några hot från några fans i samband med att du lämnade Djurgården?
– Nej, nej. Det fanns inget sådant då. Herregud, då höll vi på med hockey och inget annat, säger Mats Sundin med ett leende.
Mats Sundin draftades som etta av Quebec 1989. Tidigare hade ingen annan Europé gått så tidigt i NHL-draften.
– Ja, precis. Det var stor grej. Jag kommer ihåg att vi var i Minnesota. Jag, min kära far och Bengt Lundholm, före detta spelare som då jobbat för Mark Perro som var min agent vid den här tiden, åkte över dit.
– Det var en fantastisk upplevelse att vara på plats i hallen och höra sitt namn ropas upp och dessutom bli utsedd till den bästa spelaren i världen i sin årskull. Det här tror jag var ett väldigt lyft för självförtroendet eftersom jag då insåg att jag faktiskt kommer att nå NHL och förhoppningsvis har en karriär där.
– Det var ett jättelyft att få ett erkännande och man är också ganska känslig i den åldern. Åldern 16-18 år en känslig ålder och det finns mycket osäkerhet som tonåring. Jag kommer så väl ihåg hur stort lyft det var att då få det här erkännandet. Jag spelade bra innan, när jag visste att jag skulle till draften, men även efter när man fått den här typen av erkännande.
Första säsongen i Quebectröjan blir Mats Sundin lagkamrat med storheter som Guy Lafleur, Ron Hextall och Joe Sakic.
– Jag brukar säga att det roligaste jag har fått gjort är att spela med Guy Lafleur. Man tänker ju då – är du så där gammal? Han spelade då sista året i NHL och det var en fantastisk upplevelse att få spela med honom.
Hade han hjälm då?
– Nej, utan lockarna flög i vinden, skrattar Sundin
Var det tufft att komma in i det här gänget?
– Det var lätt. Vi hade ett ungt gäng. Jag tror att vi hade 15 eller 16 killar som var under 22 år. Det var ett bra och sammanhållet lag så det gick väldigt bra redan från början.
– Jag spelade mycket på högerkanten första tiden i Quebec och med Joe Sakic. Jag kommer ihåg att han sa, man hade missat slutspel många säsonger i rad, att det kul att jag kom dit så han äntligen fick någon att spela. Det var lite roligt faktiskt.
Poängmässigt gör Mats Sundin sin bästa säsong 1992/93 då han på 80 matcher svarar för 47 mål och totalt 114 poäng. Trots att både han och Joe Sakic producerade mycket poäng (Sakic 105) och Quebec tar sig till slutspel åker laget ut i åttondelsfinalen mot Montreal.
– Allt gick väldigt lätt den här säsongen. Anledningen till det var att vi hade ett väldigt bra lag på pappret. När man spelar i ett sådant lag är det också lätt att göra mål och poäng.
– Vi var väldigt starka, men förlorade i första rundan mot Montreal med 4-2 i matcher även om vi vann dom två första matcherna. Vi var storfavoriter, men det blev Montreal som gick hela vägen den säsongen. Hade vi slagit Montreal vet man inte hur det hade gått.
– I alla fall var det en fantastiskt rolig säsong och jag tog några pinnhål till i mitt kunnande och erkännande i NHL.
I mål för Quebec säsongen 1992/93 stod den milt sagt hetlevrade Ron Hextall.
– En galning, han var tokig. Det var en ledartyp och han hade en jäkla vinnarskalle. Men han var också excentrisk och tog ut svängarna lite i sina anföranden i omklädningsrummet och så vidare. Samtidigt var han en rolig karaktär.
Säsongen 1994/95 står det klart att Peter Forsberg ska flytta till Quebec, men redan innan han kom över dit trejades Mats Sundin till Toronto.
– Jag försvann till Toronto tidigt på sommaren och ”Foppa” var med i en bytesaffär senare samma sommar mot bland andra Eric Lindros. Det var dessutom lockout en del av den säsongen så det blev inte spel i NHL förrän kring jul.
– Vi kom inte riktigt överens i kontraktsförhandlingarna med Quebec och då blev det en bytesaffär med Toronto. Med facit i hand var det fantastiskt och kanske det bästa som hänt i min karriär. Att få komma till hockeyns Mecka, Toronto, där jag sedan spenderade 13 år, något jag är väldigt glad för.
I bytesaffären mellan Quebec och Toronto ingick bland andra Wendel Clarke som var något av en ikon i Maple Leafs Garden.
– Jag förstod nog inte innan jag kom ner till Toronto vilken press och vilket enorm hockeystad det är. Den uppfattningen får man inte riktigt då man kommer dit som bortalag och spelar. Det är ett sådant otroligt intresse för klubben i stan där.
Kan du klä ord på känslan att skrinna in i gamla Maple Leafs Garden för att representera Toronto Maple Leafs?
– Det är som att representera ett Manchester United eller Barcelona i fotboll, eller New York Yankees i baseboll eller New York Knicks i Basket. Det är en otrolig kultur och karma runt organisationen. Något man inte kan förstå förrän man drar på sig Toronto Maple Leafs tröja. Det är en enorm press.
Svävar fortfarande Börje Salmings ande över Toronto trots att han nu bott i Sverige sedan början av 1990-talet?
– Den finns alltid där. Han är en legend i Toronto.
Hur märker man av det?
– Man är duktig på att ta vara på sina gamla hjältar. Dels kom också Börje Salming över ofta för att vara med på olika ceremonier, men framförallt är han hyllad i många sammanhang som en riktigt stor Toronto Maple Leafs spelare.
Redan tredje säsongen får Mats Sundin ett A på bröstet och säsongen därefter får han ta över kaptensrollen efter Doug Gilmour.
– Det funkade väldigt bra för mig att vara kapten. Jag har sedan barnsben varit en ledartyp vare sig det var inom hockeyn, fotbollslaget eller på skolgården. På så vis var det väldigt naturligt för mig. Ju mer ansvar jag får i en grupp desto bättre spelar jag.
Mats Sundin gör 13 säsonger i Toronto Maple Leafs och att då få honom att plocka ut det mest minnesvärda från dom åren är nästintill omöjligt givetvis.
– Det har var några fantastiska resor. Självklart, dom två resorna genom slutspelet till Conference final sticker ut lite grann.
– När jag gjorde mitt 500:e mål var en fantastisk upplevelse och match. Jag gjorde hattrick och avgjorde när vi spelade tre mot fyra mot Calgary hemma.
– Jag gjorde alltså det avgörande målet, det var short hand, hattrick och dessutom det 500:e målet. Det här var ett speciellt ögonblick.
Förutom en elak ögonskada har du klarat dig näst intill skadefri genom karriären, vad är grunden till det tror du?
– Det är nog en kombination av flera saker. Jag tror att jag alltid varit väldigt vältränad samtidigt som jag är stor och stark. Klart att det har hjälpt.
– Jag har slitit sönder ljumskarna någon gång och även fått någon ögonskada, men jag hade aldrig några skador som skulle göra att det var någon fara för karriären. Fast å andra sidan har jag haft en del skador också, men de kanske inte har synts alla gånger.
Har den här ögonskadan påverkat din syn på något vis?
– Jag har lite nedsatt syn på vänster öga. Den är nedsatt tio procent ungefär.
Vad hände då du fick den här skadan?
– Jag fick en puck i ögat. Det var någon som skulle lägga in pucken i vår zon och då fick jag den i ögat. Okbenet gick sönder och ögat satte sig lite. Det gjorde lite ont kan man väl säga.
Efter tretton säsonger i Toronto kommer Mats Sundin att flytta till Vancouver Canucks, men det var en viss turbulens innan klubben och Sundin kom överens om att bryta upp från varandra.
– Runt mars 2008 var det mycket snack om en trejd. Vi var fyra, fem poäng från en slutspelsplats med Toronto. Jag gjorde mitt kanske bästa år på sju eller åtta säsonger i Toronto. Jag hade plus 17 och jag slutade på 78 poäng på 74 matcher, jag gjorde över 30 mål (32) och var över 20 poäng före tvåan i vår poängliga. Jag hade ett ”no trejd clausul” i mitt kontrakt, men man kom ändå och frågade om jag ville lätta.
– Det här var när det var kanske 25 matcher kvar på säsongen. Vinner vi fyra, fem matcher i rad så är vi på slutspelsplats. Jag kände att – va fan, det här är en businessdel av hockeyn. Det är sådant som händer och inte någon klubb som gjort något fel.
– Jag tog beslutet att jag ville vara kvar och inte lämna, om man nu säger, ett sjunkande skepp. Jag ville att vi skulle ta oss till slutspel och sa att jag ville avsluta säsongen i Toronto. I och med det blev det en enorm press medialt på mig.
– Nu tog jag ett beslut som jag är stolt över att jag tog med tanke på den press som var. Jag hade gjort samma sak i dag.
Tanken var att Mats Sundin skulle sluta efter säsongen, men trots det skrev han så småningom på för Vancouver där han blev lagkamrat med bröderna Daniel och Henrik Sedin, Mattias Öhlund och Alexander Edler.
– Jag blev free agent i juli och då fick jättestort erbjudande från Vancouver. Då var jag också inne på att jag kanske hade spelat färdigt. Jag var ändå 38 år.
– Jag tog inte det erbjudandet utan väntade fram till december då jag kände att jag kanske ändå har lite krut kvar. Jag anslöt till Vancouver i månadsskiftet december/januari och spelade sedan där resten av säsongen 2008/09. Efter det kände jag att det var klart för min del.
Mats Sundin gör 41 matcher med Vancouver, nio mål och totalt 28 poäng.
– Det var skitkul i Vancouver. Vi hade ett kanonlag och då blev ju hockeyn väldigt enkel igen. Med facit i hand var det svårt att hoppa in mitt i en säsong när killarna är igång trummade samtidigt som jag själv inte hade tävlat på hela säsongen.
– Det tog några månader att komma i riktig form, men jag är riktigt nöjd med slutspelet där jag gjorde en poäng per match.
– Jag var, som sagt var, jättenöjd med säsongen, men kände också att jag var färdig. Jag hade tröttnat på resandet och allt det här.
Hur minns du idag återkomsten till Toronto och Air Canada Center med Vancouver?
– Det var 2-2 i straffar och jag hade den sista och avgörande straffar. Så det var ett bra läge att få avgöra, skrattar Sundin och fortsätter:
– Jag bemöttes bra generellt då jag kom tillbaka till Toronto, men jag hade fått mycket kritik året innan kring varför jag inte lämnade klubben och med det sett till att klubben fått några yngre spelare som man kunde satsa på i framtiden. Självklart var det mest positivt och det var ett fantastiskt mottagande. Så ser det ut idag också och jag älskar att åka tillbaka dit eftersom Toronto är mitt andra hem.
Det har blivit några fighter för Mats Sundin i NHL, men den som uppmärksammats mest är den med Ray Bourque.
– Jag har några fighter på mitt samvete. Bland annat då med Ray Bourque. Han och jag har varit i luven på varandra några gånger, men jag har även varit igång med Gary Roberts några gånger.
Hur var och är relationen med Ray Bourque?
– Vi känner varandra bra. Han var den bästa backen och jag fick alltid spela mot honom. Klart att det då blev tjuvnyp åt båda hållen.
Mats Sundins meritlista i Tre Kronor är lång. Trots att han bara har spelat drygt en säsong i Sverige har han ändå hunnit med 118 A-landskamper, tre VM-guld och ett OS-guld. Vi börjar Sundins landslagsresa med VM-guldet 1991 i Åbo.
– Det var mitt stora internationella genombrott, helt klart. Jag vann poängligan där och hade verkligen en genombrottssäsong 20 år gammal.
Hur minns du det avgörande målet på Andrei Trefilov i Sovjets mål i mitten av tredje perioden i den avgörande slutspelsmatchen?
– Det var mäktigt och med facit i hand såg jag ju att det dessutom var (Viacheslav) Fetisov som jag hade dragit. Det hann jag ju inte se när jag var på isen, men det var ett härligt mål.
VM-guldet 1992?
– När vi vann guldet 1991 hade vi ett kanonlag. Vi var kanske inte favorittippade men vi hade ändå ett bra lag med (Håkan) Loob, (Mats) Näslund och så vidare. Nästan alla våra bästa spelare var där.
– Vid 1992 var det tvärtom. Många av dom rutinerade spelarna var borta och in kom en massa yngre killar. En av dom var Peter Forsberg.
– Vi hade en jättetung grundserie och var helt utdömda fram till kvartsfinalen mot Ryssland som vi slog i en bra match. Sedan slog vi Schweiz i semi och Finland i finalen. Det var en annan väg till guldet, men ett lika lyckligt slut.
Peter Forsberg har sagt att hans viktigaste uppgift var att inte vara i vägen för dig…
– (Skratt) Nej, så var det inte. När man får upp en sådan talang som Peter är det väldigt roligt. Man känner att det här är någon som förstår spelet på samma sätt som än själv. Klart att det underlättar och det var verkligen jättekul att få spela tillsammans med honom.
VM-guldet 1998?
– Vid VM 1998 hade vi återigen ett superbra lag och hade nästan alla våra bästa spelare med igen. Då var vi favorittippade faktiskt och första gången vi vann under favorittryck. Vi var det bästa laget i turneringen på pappret och mycket riktigt vann vi också.
– Det här guldet var också ett jättefint minne. Vid alla tre gulden har vi haft olycka typer av lag och olika förutsättningar, men vi har lyckats vinna ändå.
Det var en mål snål och annorlundafinalserie mot Finland. Finalerna gick i bäst av två matcher. Den första vann Sverige med 1-0 efter mål av Johan Tornberg och den andra slutade 0-0.
– Det var två finalmatcher, jättekonstigt egentligen, och det vart bara ett mål på dom här matcherna.
OS-guldet 2006?
– Det skulle man kunna säga är den anrikaste medaljen som jag har vunnit. Nu vann Tre Kronor både VM och OS-guld 2006, men jag skulle vilja säga att OS-guldet är det största Tre Kronor har vunnit någonsin meritmässigt i och med att alla lagen var representerade av sina absolut bästa spelare.
– Att vinna ett OS-guld där alla lag har sina bästa spelare med är en enorm fjäder i hatten för svensk hockey.
Är det din största upplevelse som hockeyspelare också?
– Den största meriten är det, men sedan har jag varit med om mycket roligt i slutspelsmatcher borta i NHL som jag tycker är viktiga. Självklart, ska jag plocka fram den största prestigesegern så är det klart att OS-guldet väger tungt.
Andra spelare som varit med på den här resan pratar om inställningen i den här gruppen, att det inte fanns något annat än OS-guld som gällde på något vis.
– Så var det lite grann. Det är roligt att se hur idrotten är. Jag har spelat tre OS-turneringar och den bästa som jag och Tre Kronor har spelat var den i Salt Lake City. Där pulveriserade vi Kanadas superstar lag med 5-2 i grundserien. Vi slog även försvarande mästarna Tjeckien med (Dominik) Hasek och alla stor stjärnor.
– Snöpligt och anledningen till att ingen kommer ihåg alla fina resultaten är att vi förlorade kvartsfinalen mot Vitryssland. Den turneringen kanske vi spelade en bättre hockey i än den då vi vann i Turin 2006. Där förlorade vi mot Ryssland och Slovakien i grundserien vilken ingen kommer ihåg idag. Sedan var vi fruktansvärt bra i kvart, semi och final.
Vad hände mot Vitryssland?
– Det hände det som kan hända i sport, att en underdog vinner. När det bara är en match så kan det ske. Det var kan ha varit en kombination av lite underskattning, att vi spelade elva på förmiddagen och hade tränat hårt kvällen innan. Dessutom såg man kanske lite förbi den här matchen eftersom det hade gått så otroligt bra innan i turneringen.
– Men vi hade också otur med det här långskottet och allt som händer runt det. Då kan det gå så här, det är sport helt enkelt och matchen måste spelas.
Hur tajta är du Peter Forsberg och Nicklas Lidström vid sidan av hockeyn?
– Man träffas ibland och det är alltid kul när vi ses. Nu har även ”Lidas” flyttat hem till slut från Detroit och bor i Västerås. Vi träffas i olika sammanhang och nu ska jag åka upp till Örnsköldsvik när Peters tröja ska hissas i slutet av februari.
– Det är kul att vi kan ha kontakten och jag vet att Peter har sitt kontor i närheten av där vi sitter.
Hur ser Mats Sundins liv ut idag?
– Mitt liv är ganska lugnt idag. Det är mycket barn. Vi har fått två små barn sedan vi flyttade hem och har även byggt ett hus utanför Stockholm, berättar Mats Sundin för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är inte så mycket hockey, definitivt inte på elitnivå. Däremot jobbar jag lite med gräsrotshockey som ambassadör för ett företag som heter Live Arena där Svenska Ishockeyförbundet är en partner. Dessutom har jag en hockeyskola ute i Sollentuna för barn och ungdomar som aldrig har provat på med ishockey.
– Det är ändå lite projekt runt hockeyn, men annars är det en annan typ av vardag idag.
Att projektet Live Arena som Mats Sundin jobbar med idag märks att det ligger honom varmt om hjärtat under vårt samtal.
– Jag är ambassadör och ska försöka vara ett språkrör och prata väl om det här. Vi ser idag att, speciellt i Stockholmsområdet, det är ett jätteproblem med hockeyn och användare. Hockeyn är inte det självklara valet som det var förr i tiden. Då var det naturligt att man skulle spela hockey och fotboll. Nu har man tusen val.
– Med Live Arena når man kanske ungdomarna framför deras datorer. Live Arena innebär att man har kameror som står ute i våra hallar och som sänder gräsrotshockey. Jag tror att Live Arena finns i 160 hallar idag.
– Vi får se vart det här tar vägen helt enkelt, men det är ännu en plattform på nätet där man kan se barn och ungdomar i alla åldrar spela och följa det så att säga.
Är du involverad på något annat vis i Svenska Ishockeyförbundets verksamhet?
– Nej, inget annat förutom Live Arena. Hockeyförbundet ställer frågor till mig ibland och jag försöker ställa upp är jag kan. Det är ett sätt för mig att ge tillbaka lite också.
Mats Sundins moderklubb är Sollentuna HC, men där är han inte involverad idag.
– Nej, ingenting. Jag har hockeyskolan där som heter Mats Sundin Hall of fame Camp, men det är, som sagt var, egentligen en introduktion till barn och ungdomar som aldrig provat på hockey tidigare, avslutar Mats Sundin.