Boston fortsätter vara nordamerikansk idrotts huvudstad. Nu är det hockeyn som nått nya framgångar, då Bruins i natt blev första lag att avancera till Stanley Cup-final.
– Det finns en tradition där att alltid ligga bra till, säger Mats Thelin som var den första svensken att spela i NHL med Bruins.
I natt blev det första laget klart för Stanley Cup-finalen då Boston körde över Carolina och vann med 4-0 i matcher. Boston har haft en hel del svenskar genom åren. Leif ”Honken” Holmqvist, Sven Tumba och Anders Broström var tidigt över dit men tackade nej till kontraktsförslagen. Den första svensk att spela en seriematch för Boston blev Mats Thelin. Han spelade i klubben mellan 1984 och 1987. Totalt spelade han 163 matcher, gjorde åtta mål och totalt 27 poäng.
När hockeysverige.se når honom på morgonen efter Bostons avancemang är han både glad och stolt över sin tidigare klubb. Dessutom med Boston-keps på huvudet då han klev in på sitt kontor på AIK:s kansli.
– Att Boston är i final betyder jättemycket för staden. Det är en gammal idrottsstad och har bra lag i alla idrotter, baseboll, american football, basket och sedan poppar även hockeyn upp där. Det finns en tradition där att alltid ligga bra till, berättar den förra Boston-spelaren och fortsätter:
– Jag tror att hockeyn tyvärr bara är den fjärde största sporten i stan. Störst är nog american football. Därefter kommer baseball och basket, tror jag. Sedan sladdar hockeyn in som fyra, men det är unikt utan jag tror det är generellt för hela USA.
Broström, Tumba och Honken lirade i Boston.
Inför den här säsongen tippade många att Boston skulle kunna gå långt i slutspelet.
Hockeysverige.se:s Måns Karlsson skev följande om lagets möjligheter inför säsongen:
– Boston Bruins jobbar vidare med det lag som gjorde en ruskig stark grundserie förra säsongen. De 112 poäng de tog kunde bara tre andra lag överträffa. Boston Bruins är en lagmaskin med en extrem spets, och har egentligen alla förutsättningar för att vara en utmanare till en Stanley Cup-titel även våren 2019. Samtidigt har Atlantic Division den hårdaste konkurrensen av alla numera, med Torontos supersatsning och Tampa Bays ruggiga lagbygge som främsta utmanare. Bruins kommer således behöva gå igenom enorma prövningar för att de ska gå hela vägen. Det är inte ens säkert att en maxprestation kommer räcka för Boston. Trots deras kvalité kan det krävas en underprestation från Tampa Bay eller Toronto för att Bruins ska upprepa sin prestation från 2011 och 2015 då man tog sig till Stanley Cup-final.
STORSPELANDE MÅLVAKT
Det blev final och till stor del handlar det om att man lyckats med själva lagbygget tror Mats Thelin, men också att en del toppspelare har klivit fram och visat vägen.
– Det är flera saker som gör laget starka just den här säsongen. Bland annat har Tuukka Rask stått på huvudet igen efter att i flera säsonger bara varit hyfsat bra, men 2013 då Boston var i final senast var han grymt bra. Den formen är han i nu igen.
– Sedan har dom en första-lina som har klickat i vid rätt tillfälle på säsongen, den med (Patrice) Bergeron, (David) Pastrnak och (Brad) Marchand. Dessutom är dom andra tre linorna också otroligt bra. Ingen lina är dålig och även fjärdelinan är jättebra.
Två svenska spelare spelar i Boston den här säsongen, Marcus Johansson och Joakim Nordström.
– Johansson fick en tuff start som kom dit och blev skadad på en gång. Sedan har han jobbat sig i kapp och spelat riktigt bra. Av det jag har sett så har han varit jätteduktig.
– Nordström gör sitt och så har han alltid gjort. Han är en jättebra spelare även om han inte är en förstalina-spelare, men du kan sätta in honom var som helst så gör han ett bra jobb.
En viktig kugge i Boston är, enligt Mats Thelin, veteranbacken Zdeno Chára, 42 år.
– Man ser när laget går av isen att han står och klappar om alla. Han står där som storfarsan.
– Jag tror hans roll är att vara just farsa där. Han kanske inte är världens bästa spelare längre, men han gör sitt och för gruppens skulle tror jag han är jätteviktigt.
”VAR INGEN DANS PÅ ROSOR”
Mats Thelin var i Boston under tre säsonger och fick spela i gamla Boston garden. Det var inte alldeles enkelt att komma som första svensk i den klassiska organisationen.
– Jag var den första svensk som spelade en seriematch med Boston. Det var tufft att komma dit, men jag hade tur som spelade Canada Cup innan jag åkte direkt dit. Jag var i matchform när jag kom till träningslägret, vilket jag hade nytta av.
– Det var ingen dans på rosor vid den tiden och jag fick ingenting gratis. Sedan är jag inte speciellt stor (180/85) och spelet på den tiden var lite råare än vad det är idag.
Var det tufft redan på första träningarna?
– Nej, så var det inte. I alla fall inte vad jag kommer ihåg. Fördelen var det här med matchtempot. Jag hade, som sagt var, spelat final i Canada Cup veckan innan. Sedan åkte jag direkt till träningslägret så jag hängde med direkt.
HYLLAR RAY BOURQUE
Du hade en stämpel på dig att vara ganska tuff här i Sverige, kunde du spela samma spel i NHL och fick du samma respekt med dig där?
– Grejen var den att nästan 90 procent av spelarna spelade så där borta så mitt spel var inget unikt överhuvudtaget. Det kanske också var anledningen till att man tog över mig eftersom dom spelar så där. Det skulle passa mig.
Inledningsvis fick Mats Thelin spela back tillsammans med en av NHL-största spelare genom tiderna.
– Första säsongen spelade jag mycket med Ray Bourque, en fantastisk lirare. Det är ytterst få spelare som kan vända en match själv. När man såg honom i periodpausen så kunde man se hur han bet ihop. ”Nu kör vi grabbar” och sedan kunde han gå ut och vända matchen själv.
– Dessutom körde han dubbla byten under 80 matcher. Det är häftigt, men sedan var han alltid trött då slutspelet kom. Jag tror också det var en av anledningarna till att dom aldrig vann under hans tid i Boston. Bästa spelaren var oftast sliten när slutspelet började. Det hade varit bättre att spara honom lite på vägen så han skulle orka tre veckors slutspel också.
TROR BOSTON VINNER
Thelin har också höga tankar om personen Ray Bourque.
– Som nästan alla dom stora lirarna så var han grymt ödmjuk. Han var schysst mot alla och hade inte några divalater någonstans. Dessutom var han mån om att killarna i tredje och fjärdelinan mådde lika bra som han själv. Så här är oftast dom riktigt stora spelarna.
Vad är ditt starkaste minne från dina tre säsonger i Boston?
– Mitt första mål. Det var borta mot Islanders som hade ett starkt lag med Mike Bossy, Bryan Trottier, Butch Goring, Denis Potvin, Tomas Jonsson och så vidare. Goring kom för övrigt till oss i Boston senare.
En sista fråga Mats, St Louis eller San José, vilket lag tror du passar Boston bäst?
– Det känns som San José har mer spetsspelare som kan avgöra än vad St. Louis har som är mer ett lag. Då tror jag faktiskt San José passar bättre. Boston är ganska bra på att plocka bort motståndarnas bästa spelare. Möter Boston ett lag som St. Louis tror jag det blir jämnare.
– Jag tror Boston vinner med 4-1 ändå oavsett vilka man får möta, avslutar första svenska spelaren i Boston.