Connor Bedard och Macklin Celebrini.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Connor Bedard en av flera stjärnor i Kanadas VM-lag

ANNONS

Kanada får med sig en stjärnfylld trupp till Hockey-VM i Tjeckien.
Bland annat är fjolårets draftetta Connor Bedard – och årets troliga draftetta Macklin Celebrini – med i truppen. 

Förra året vann Kanada VM-guld i Tammerfors och när mästerskapet nu spelas i Tjeckien så avser nationen att försvara sitt guld. 

Då har Kanada fått ihop ett riktigt stjärnlag med 22 spelare – varav hela 21 spelar i NHL. 

Det stora affischnamnet är då såklart fjolårets draftetta Connor Bedard. Supertalangen gjorde 61 poäng på 68 matcher under sin rookiesäsong i Chicago Blackhawks och 18-åringen ska nu spela sitt första VM.  

Den enda spelaren som inte spelar i NHL av de 22 uttagna spelarna är Macklin Celebrini. 17-åringen har haft en supersäsong på college där han gjorde hela 32 mål och 64 poäng på 38 matcher och han kom då tvåa i skytteligan och trea i poängligan i NCCA – trots att han var ligans yngsta spelare. Han satte då också ett nytt rekord för flest mål någonsin av en U18-spelare i NCAA:s historia. 

Celebrini är storfavorit att väljas som etta i sommarens NHL-draft och får nu också avsluta säsongen med VM-spel. 

I och med att Kanada har tagit ut 22 spelare så har de fortfarande några lediga platser ifall de får loss fler spelare från lag som blivit utslagna ur Stanley Cup-slutspelet. 

Stjärnspäckat i VM-truppen

Om man synar Kanadas trupp i övrigt så finns det både rutinerade och unga spelare. 

Bland de mer etablerade så tas Stanley Cup-mästarna Jordan Binnington och Colton Parayko ut. En annan är Andrew Mangiapane som blev guldhjälte för Kanada vid VM 2021 där han sköt sju mål och elva poäng på sju matcher och utsågs till turneringens MVP. Jared McCann är en annan spetsspelare för detta laget då han bar bäst under NHL-säsongen av Kanadas VM-spelare där han gjorde 62 poäng på 80 matcher. Han har även flest poäng överlag bland spelarna i truppen med 337 poäng på 586 matcher i NHL.

Tittar man på de yngre förmågorna så finns det ett stort antal spännande spelare. Bedard är nämligen inte ensam draftettan utan även backen Owen Powerr, som draftades först 2021, är uttagen till VM-spel. Fjolårets drafttrea Adam Fantilli är också med och spelar VM igen efter att ha varit en del av guldlaget förra året. 

Förutom 17-årige Celebrini, 18-årige Bedard och 19-årige Fantilli så återfinns ett stort antal talangfulla spelare i laget. Bland annat 20-årige backtalangen Olen Zellweger, 21-årige forwarden Dylan Guenther, 22-årige Bowen Byram (som vunnit Stanley Cup med Colorado), ett annat 22-årigt backlöfte i Kaiden Guhle samt 23-årige Dylan Cozens

Kanada spelar i grupp A som spelar sina matcher i Prag och de kommer att ställas mot Tjeckien, Finland, Schweiz, Danmark, Norge, Österrike och Storbritannien. 

Här hittar du hela spelschemat.

Här hittar du all information du behöver om Hockey-VM 2024.

Här hittar du alla nyheter om hockey-VM 2024


TV: William Nylanders succénatt mot Boston

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL