Joe Thornton.
Foto: Jeff Curry-USA TODAY Sports
NHL

Joe Thornton får tröjan hissad i taket av San Jose Sharks

ANNONS

Förra året blev Patrick Marleau först i San Jose Sharks historia att få sin tröja hissad i taket av arenan. 
Nu står det klart att legendaren Joe Thornton blir nummer två i klubbens historia. 
– När jag kom till San Jose så kände jag mig verkligen hemma, säger “Jumbo Joe”. 

Joe Thornton är en av NHL:s allra största och bästa spelare i modern tid och han blev framför allt en stor ikon i San Jose Sharks där han kom att spela under majoriteten av sin karriär. 

44-åringen avslutade sin hockeykarriär för två år sedan och nu meddelar Sharks att Thorntons tröja kommer att hissas till taket av SAP Center någon gång under säsongen 2024/25. Han blir den blott andra spelaren i Sharks historia att få sin tröja i taket efter att Patrick Marleau blev först under fjolåret. 

– Det har varit en ära och ett privilegium att spela i NHL för 24 säsonger men när jag kom till San Jose så kände jag mig verkligen hemma. Jag blev förälskad i området och människorna här. Jag hade mina bästa år i karriären med Sharks-loggan på tröjan, säger Thornton i ett uttalande. 

Thornton, som fick smeknamnet “Jumbo Joe”, tackar Sharks ägare samt hela klubben, sina tidigare lagkamrater, fansen och sin familj för deras stöd som lett till äran att få tröjan i taket. 

– Jag är stolt och ärad av det här erkännandet vilket reflekterar alla de fantastiska lagen som vi hade i San Jose under min tid där, säger han. 

Joe Thorntons otroliga karriär – en av NHL:s största

Joe Thornton spelade 1 104 matcher i San Jose Sharks och gjorde 1 055 poäng och han har gjort flest assist (804) i klubbens historia samt näst flest poäng och tredje flest matcher någonsin i Sharks. 

Totalt under sin NHL-karriär spelade Thornton 1 714 matcher i NHL och stod för 1 539 poäng. Han ligger därmed på 13:e plats i NHL:s poängliga genom tiderna samt har spelat sjätte flest matcher i ligans historia. Förutom Sharks spelade legendaren också i Boston Bruins, Toronto Maple Leafs och Florida Panthers. 

Även om Thornton aldrig fick vinna Stanley Cup så har han ändå ett fint troféskåp. Han vann NHL:s poängliga 2005/06 med 125 poäng och han vann då också Hart Trophy som NHL:s MVP. Internationellt var han med och vann OS-guld med Kanada 2014 samt vann World Cup-guld 2004 och 2016.


TV: Elias Lindholm om 'nya' Calgary

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games