Isaac Howard avgjorde för USA.
Junior-VM

USA tar tredje raka vinsten – besegrar Tjeckien efter straffläggning

Det blev en underhållande och dramatisk match mellan Tjeckien och USA.
Tjeckien pushade då verkligen guldfavoriten – men till slut kunde USA ändå vinna med 4-3 efter straffläggning.
– Det är en lysande match med tanke på att det är juniorer som spelar, det kan man inte tro. Tjeckien ska ha beröm som hängde men USA har ett oerhört vasst lag offensivt, säger SVT-experten Håkan Loob.

USA är en av de stora guldfavoriterna i JVM och hade övertygat med en 4-1-seger mot Norge och en 11-3-vinst mot Schweiz i de två första matcherna i turneringen.

Under fredagskvällen väntade dock klart tuffare motstånd för USA då de ställdes mot Tjeckien och amerikanerna pushades då verkligen. Men till slut blev det seger för USA med 4-3 efter straffläggning.

USA fick en drömstart på matchen och såg ut att kunna gå mot en ny bekväm seger då Isaac Howard gav amerikanerna ledningen redan efter 72 sekunders spel. Men Tjeckien lyfte sig och kämpade sig tillbaka in i matchen.

Mot slutet av första perioden gav det också utdelning då Tjeckien lyckades kvittera till 1-1 då Växjötalangen Jakub Stancl utjämnade matchen.

Häftig andra period

Det blev sedan en rafflande andra period som bjöd på häftigt spel och många chanser åt båda håll. Tjeckien var då det bättre laget i mittperioden och tog ledningen till 2-1 genom Adam Bares

Glädjen blev dock kortvarig eftersom USA:s stjärnforward Will Smith klev fram och kvitterade till 2-2 bara drygt en och en halv minut efter Tjeckiens mål. Tjeckerna hängde dock inte läpp för det utan fortsatte pressa och kunde ta ledningen igen då Robin Sapousek blev målskytt. USA kvitterade däremot igen när Ryan Chesley satte 3-3.

Det var helt jämnt inför tredje perioden och där tog USA över matchbilden mer och mer i jakten på att sätta ett segermål men Tjeckien – med målvakten Michael Hrabal i spetsen – stod pall.

Straffar blev avgörande

USA lyckades inte göra mål under tredje perioden utan förlängning skulle krävas för att få fram en vinnare. Det är första gången i årets JVM som en match går till förlängning.

I förlängningen hade USA en jättechans att avgöra då de fick spela powerplay men det blev inga mål och i stället väntade straffläggning.

Målvakterna stod för starka insatser på straffarna. Jiri Kulich gav tjeckerna ledningen i den tredje straffomgången men Gabe Perreault kvitterade i den femte omgången. Det blev då suddenstraffar. I den sjunde straffomgången kunde sedan USA säkra vinsten och ta bonuspoängen då Isaac Howard avgjorde.

USA tar därmed sin tredje raka seger på JVM medan Tjeckien har inlett med två förluster på sina tre första matcher.

Tjeckien – USA 3–4 SO (1-1,2-2,0-0,0-1)

Tjeckien: Jakub Stancl, Adam Bares, Robin Sapousek.
USA: Isaac Howard (även avgörande straff), Will Smith, Ryan Chesley.

TV: JVM-spelarnas sämsta sidor: "Öronproppar är viktigt"