Pär Lindholms Skellefteå förlorade igen mot Victor Ejdsells Färjestad.
CHL

Färjestad vinner första CHL-kvartsfinalen mot Skellefteå

Färjestad skaffar sig en fördel i CHL-kvartsfinalen mot Skellefteå.
De vinner nämligen uppe i Västerbotten med 4-3 efter dubbla mål av Victor Ejdsell.

Färjestad och Skellefteå har redan mötts två gånger i SHL den här säsongen och båda gångerna här FBK gått vinnande ur striden med 4-1- och 7-4-segrar.

Under tisdagskvällen möttes lagen igen – den här gången för den första CHL-kvartsfinalen lagen emellan. Färjestad vann då igen då de besegrade Skellefteå med 3-1 uppe i Västerbotten.

Skellefteå inledde matchen bäst och fick dubbla chanser i powerplay redan inom de fem första minuterna. Hemmalaget lyckades dock inte få utdelning utan i stället vände spelet och Färjestad fick straff efter en slashing av Skellefteåbacken Arvid Lundberg

Victor Ejdsell, som har varit stekhet i SHL den senaste tiden, klev då fram och var hur kylig som helst då han överlistade Skellefteåmålvakten Linus Söderström och gav Färjestad ledningen efter sex och en halv minuts spel.

Skellefteå svarade dock och kunde kvittera då juniorduon Elias Salomonsson och Zeb Forsfjäll kombinerade. Salomonsson rundade målet och spelade in till Forsfjäll som klippte till direkt för att sätta 1-1 vilket var ställningen efter 20 spelade minuter.

Färjestad drog iväg i andra

1-1 stod sig mot slutet av den andra perioden innan det small till två gånger om för Färjestad. Först slarvade Skellefteå i ett uppspel och passade till helt fel motståndare. Victor Ejdsell fick pucken precis vid blålinjen, kom i ett friläge och lurade Söderström igen när han satte sitt andra mål i matchen vilket innebar 1-2.

Skellefteå utnyttjade dock sin “coaches challenge" för att få domarna att granska om det skulle vara offside. Ejdsell lyfte dock sin skridsko precis när han passerar blålinjen och målet godkändes därmed.

Bara ett par minuter senare fick Färjestad chansen i powerplay och bara några sekunder efter att utvisningen löpte ut så utökade bortalaget då Axel Bergkvist fint spelade in till Joel Kellman framför mål som stod helt fri och bara kunde peta in pucken i det öppna målet.

Färjestad gick in till den tredje perioden med ett väldigt bra läge då de hade en 3-1-ledning.

Dramatiskt i tredje perioden

I den tredje perioden inledde Skellefteå sin jakt på att komma tillbaka in i matchen och jämna ut resultatet. Färjestad spelade dock ett solitt försvarsspel samtidigt som målvakten Max Lagacé spelade stabilt mellan stolparna under första halvan av tredje perioden.

Mitt i Skellefteås press stack dock FBK upp i ett anfall och kunde sätta 1-4 då de fick studsen med sig så att pucken landade på Liam Öhgrens klubblad. Junioren sköt då ett snabbt skott som gick mellan benen på Skellefteåbacken och sedan smet in under Söderström.

FBK-kaptenen Linus Johansson drog sedan på sig en utvisning vilket gjorde att Skellefteå kunde reducera i powerplay. Max Lindholm snärtade iväg ett skott och då höll sig Linus Lindström framme framför mål och styrde in pucken för att minska Färjestads ledning.

Skellefteå lyckades sedan reducera ytterligare en gång då ytterligare en junior, Axel Sandin Pellikka höll sig framme och sköt in pucken i mål. Samtidigt var det däremot kalabalik kring FBK-målet då en Rickard Hugg låg i målgården precis bakom Lagacé och hindrade honom för att vara i position för att rädda pucken. Färjestad utnyttjade då sin "coaches challenge" för att utmana målet. Domarna bedömde dock att det var Linus Johansson som knuffade Hugg så att han låg i målgården och därav godkändes målet.

1-4 hade då alltså blivit 3-4 inom loppet av 2:16 minuter och Skellefteå såg till att det blev en spännande avslutning på matchen.

Närmare än så kom dock inte hemmalaget utan Färjestad höll undan och kunde vinna med 4-3 för att ha ett måls ledning inför nästa veckas returmöte i Karlstad. Skellefteå vann skotten med 27-15 men FBK var alltså mer effektiva och kunde vinna den första kvartsfinalen och skaffa sig fördel i jakten på en semifinalplats i Champions Hockey League.

Skellefteå – Färjestad 3–4 (1-1,0-2,2-1)

Skellefteå: Zeb Forsfjäll, Linus Lindström, Axel Sandin Pellikka.
Färjestad: Victor Ejdsell 2, Joel Kellman, Liam Öhgren.