Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.
Video: Viaplay
CHL

Växjö vinner stort i CHL-premiären – efter Emil Larmis jätteräddning

ANNONS

Under torsdagskvällen inleddes tävlingssäsongen 2023/24 med Växjös match mot Pelicans i CHL. 
De regerande svenska mästarna vann då med 5-1 – efter en jätteräddning av stjärnmålvakten Emil Larmi. 

Efter en lång väntan inleddes den nya säsongen 2023/24 officiellt under torsdagskvällen då Champions Hockey League kickstartade säsongen. I den första tävlingsmatchen för 23/24 hade Växjö då rest till Finland för en premiärmatch mot FM-finallaget Pelicans. 

De regerande svenska mästarna kunde då lämna med tre poäng efter att ha vunnit matchen med 5-1. 

Växjö inledde matchen bäst i den första perioden och redan efter drygt fyra minuters spel spräckte de nollan. Efter slarv av Pelicans i försvarszon kunde nyförvärvet Dylan McLaughlin snappa upp pucken och spela över till Marcus Sylvegård som fick flera chanser och till slut kunde han stöta in pucken bakom Pelicans målvakt Jussi Olkinuora, som spelade i Brynäs i fjol. 

Jätteräddning av Emil Larmi

1-0 stod sig resten av den första perioden och i den andra kom Växjö återigen ut starkt. Det ledde till att svenska mästarna kunde utöka sin ledning efter ett fint anfall där pucken gick som ett snöre från spelare till spelare. Till slut passade Tobias Rieder över till Joachim Blichfeld som gled fram och sätta in pucken mellan benen på Olkinuora. 

Bara en halv minut senare kom Pelicans i en kontring och svenske forwarden Lars Bryggman kom i ett fritt läge. Han drämde då på ett slagskott som gick rakt igenom Emil Larmi och det finska laget hade därmed fått in sin reducering. 

Efter målet höjde sig Pelicans och kom i våg efter våg men stjärnmålvakten Emil Larmi stod emot. Pelicans var ytterst nära att göra 2-2 men Larmi stod då för en nästan identiskt räddning som han gjorde i den femte SM-finalmatchen i våras då Växjö säkrade guldet. Pelicans sköt ett skott som Larmi räddade men returen gick rakt ut till en anfallande spelare som sköt mot det öppna målet. Larmi släppte då sin klubba och sträckte ut med sin klubbhandske och stoppade pucken från att gå in. Växjö behöll därmed sin ledning. 

Victor Stjernborg klev av efter tackling

Ett par minuter senare åkte Pelicans på ett matchstraff. Växjös Victor Stjernborg, som var lagkapten för Sverige på JVM i vintras, skulle hämta pucken i sarghörnet men åker förbi pucken och vänder sig om för att plocka upp pucken. Petteri Riihinen fullföljer då sin tackling mot Stjernborg trots att han inte hade pucken och Riihinen träffade då Stjernborg högt och tryckte svenskens huvud mot sargen. Stjernborg var märkbart groggy, fick ledas av isen och återvände inte till spel medan Riihinen fick matchstraff.

I det efterföljande powerplay-spelet kunde Växjö då utöka till en 3-1-ledning. Marcus Sylvegård passade över till Dylan McLaughlin som spelade in till Tobias Rieder framför mål. Rieder snurrade då in framför målvakten Olkinuora och forcerade in pucken för Växjös tredje mål i matchen. 

Under den tredje perioden kunde Växjö kontrollera resten av tillställningen och även punktera matchen. Joachim Blichfeld höll sig framme igen och stänkte dit 4-1 i powerplay för sitt andra mål i matchen. 

Växjö Lakers höll tätt resten av matchen och Emil Larmi, som är från Lahti och har Pelicans som moderklubb, räddade 17 av 18 skott i vinsten. Slutresultatet skrevs till 5-1 efter att Brian Cooper gjort mål i tom kasse.  

Växjös nästa match i CHL är på lördag då norska Stavanger står för motståndet. 

Pelicans – Växjö 1–5 (0-1,1-2,0-2) 

Pelicans: Lars Bryggman. 
Växjö: Joachim Blichfeld 2, Marcus Sylvegård, Tobias Rieder, Brian Cooper.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL