Helge Grans från lämna Los Angeles Kings – när Ivan Provorov trejdas till Columbus Blue Jackets.
Foto: Bildbyrån
NHL

Helge Grans offras – när Ivan Provorov trejdas

ANNONS

Efter två säsonger i Los Angeles Kings organisation får svenske backen Helge Grans flytta på sig. Under tisdagen var han involverad i en stor trevägstrejd som framför allt såg backen Ivan Provorov lämna Philadelphia Flyers för Columbus Blue Jackets.

Trots att NHL-säsongen inte är riktigt över rör det sig på trejdmarknaden i Nordamerika.

Under tisdagen genomfördes en stor trevägstrejd mellan Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers och Columbus Blue Jackets. Den stora pusselbiten i affären: backen Ivan Provorov som går till Columbus.

Ryssen har sedan en tid tillbaka varit på väg bort från Philadelphia. Dels på grund av sin allt sämre prestation på isen, dels på grund av sitt eget missnöje med situationen i klubben. Det blev inte bättre av att han under säsongen vägrade att delta i aktiviteterna kring klubbens pride night med hänvisning till sin ryska ortodoxa tro.

Nu lämnar han alltså Flyers efter sju säsonger i klubben. I utbyte får Flyers, som även släpper ifrån sig forwarden Hayden Hodgson, bland annat den svenske backen Helge Grans från Los Angeles Kings. Han går till Flyers tillsammans med målvakten Cal Petersen och backen Sean Walker. I de senare fallen handlar det om en ren lönedump som väntas leda till att man får lönetaksutrymmet för att förlänga kontraktet med den ryske backen Vladislav Gavrikov som man värvade från just Columbus under säsongen. Kings, som får backen Kevin Connauton, tar sig också an 30 procent av Provorovs lönekostnad som en del av trejden.

Bortsett från spelarna i fråga får Flyers även Kings förstaval i draften senare i månaden samt Blue Jackets andraval både 2024 och 2025.

Det blev sju säsonger i Flyers för Provorov

Troja-Ljungby-fostrade Grans, som draftades i andra rundan av Kings 2020, har gjort 33 poäng på 115 AHL-matcher för farmarlaget Ontario Reign sedan han lämnade IF Malmö Redhawks i SHL för spel i Nordamerika.  

Ivan Provorov draftades ursprungligen av Philadelphia Flyers som sjunde spelare i draften 2015. Den nu 26-årige backen har sedan dess spelat 532 matcher för klubben och noterats för 217 poäng. Den senaste säsongen var en av hans svagare hittills i ligan då han landade på 27 poäng (6+21) på 82 matcher.

Cal Petersen skrev så sent som i september 2021 ett treårskontrakt med Los Angeles värt 15 miljoner dollar. Men amerikanen lyckades inte övertyga lagledningen om att han var värd att satsa vidare på och fick efter en svag säsongsinledning finna sig i att bli nedskickad till AHL. Nu kommer han att konkurrera med bland andra svenskarna Samuel Ersson och Felix Sandström om speltiden i Flyers.

Sean Walker, 28, har spelat 232 NHL-matcher för Kings de senaste fem säsongerna.


TV: Flyers kan trejda Carter Hart och satsa på Samuel Ersson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games