HOCKEY-VM 2023
Timothy Liljegren var både syndabock och målskytt.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: Timothy Liljegren självkritisk efter förlusten mot USA: “Jag är rätt kass”

ANNONS

Efter sex raka segrar har nu Tre Kronor åkt på sin första förlust på Hockey-VM.
Sverige förlorade gruppfinalen mot USA med 4-3 och missar därmed chansen att vinna gruppen – efteråt var Timothy Liljegren självkritisk.
– Det är en rätt dålig match av oss – och jag är rätt kass också, säger Liljegren. 

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor hade inlett Hockey-VM nästintill perfekt – men under tisdagskvällen kom den första stora motgången. 

I gruppfinalen mot USA förlorade Sverige nämligen med 4-3 efter förlängningen då laget gjort en svag insats över 60+ minuter. USA såg ut att ha kontroll på matchen och ledde med 3-1 fram till de sista minuterna då Tre Kronor forcerade och fick in både reduceringen och kvitteringen. Det räckte dock inte då USA vann i övertiden och därmed missar Sverige gruppsegern. 

Efteråt var det en mycket besviken Timothy Liljegrenn som mötte media. 

– Det är surt, jag tycker inte vi gör en så bra match. Det är en rätt dålig match av oss. Jag är inte jättenöjd.

Liljegren var också självkritisk kring sin egen insats där han framför allt slarvade på offensiv blålinje vilket ledde till USA:s 3-1-mål. 

– Jag tycker inte vi spelar bra som lag och jag är rätt kass också. Jag ger dem ett gratismål där till deras tredje, sedan kan jag vara lite rejälare i boxplay där vid deras andra mål. Inte mycket att vara nöjd över. 

Liljegren var sedan den som klev fram och satte 3-3-målet för Sverige – men det blev blott en liten glädje i slutändan. 

– Tillfälligt kändes det som en liten revansch men när vi förlorar så… I övrigt tycker jag att jag gör en ganska dålig match.

Sam Hallam och Timothy Liljegren. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

“USA var bättre helt enkelt”

Förbundskaptenen Sam Hallam bjöd sedan på sin analys av matchen och menar att Tre Kronor helt enkelt inte var lika bra som USA under stora delar av tillställningen. 

– Vi började bra första fem minuterna, fram till smällen på (Rasmus) Sandin. Jag tycker att vi hittade bra vägar med pucken och fick spelet ungefär dit vi ville och vi kändes oss väldigt påkopplade. Sedan blir det en kavalkad av utvisningar, vi utnyttjar ett powerplay och USA gör det också. Matchen dör lite i rytm där.
– Sedan blir andra perioden lite tjurigare och grinigare. Vi släpper ett till mål i boxplay och släpper ett onödigt mål där vi ger dem en puck enkelt till ett friläge. 
– Jag tycker att USA spelar väldigt bra i ledningen under tredje. De spelar snabbt och enkelt ur egen zon, chippar via glaset, går hårt med två, får många skott på mål, jagar returer och låser fast pucken vid sargen. De gjorde det svårt för oss där. Det vi behövde göra var att få lite mer ordning på ingångarna och få fast pucken. När vi lyckades göra det så small det två gånger om. Så jag är ändå glad att vi lyckades komma tillbaka, säger Hallam.  

Timothy Liljegren stämmer in i analysen då han menar att USA var bättre under matchen. 

Vad var det som inte funkade för er i den här matchen?
– De åkte mer skridskor än oss, fick ner puckarna djupt och höll kvar oss i vår försvarszon. Det gjorde oss trötta och de spelade med mycket energi. Vi kunde inte riktigt spela ur pucken på ett bra sätt och få ner den djupt. De var bättre helt enkelt, säger Torontobacken.

I och med förlusten mot USA går Tre Kronor miste om att ta hem gruppen och slutar i stället tvåa bakom amerikanerna. 

Hur surt är det att missa gruppsegern? Eller lägger man inte så stor vikt vid det när ni redan är klara för kvarten? 
– Självklart hade man velat vinna gruppen men nu gjorde vi inte det. Det är klart att det är roligare att vinna än att förlora men det är bara att ta nya tag och ladda om till kvarten och vilka vi nu än får möta där.


TV: Dahlin visar: mikrodetaljer som gör stor skillnad

Den här artikeln handlar om: