Joe Veleno stängs av fem matcher för "stämplingen" av Nino Niederreiter.
Foto: BIldbyrån/IIHF
Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: Joe Veleno stängs av fem matcher

ANNONS

Kanada får klara sig utan Joe Veleno resten av VM. Den tidigare Malmö Redhawks-centern stängs av i fem matcher efter hans omdiskuterade stampande med skridskon mot benet på Schweiz forward Nino Niederreiter.

Joe Veleno har gjort sin sista match i årets VM-turnering.

Efter gårdagens förlustmatch mot Schweiz (2–3) står det klart att Detroit Red Wings-centern stängs av i fem matcher och missar resten av turneringen. Anledningen är det faktum att han stampade på motståndaren Nino Niederreiters ben med skridskon i den andra perioden av lördagens match. Något som bland annat fick Edmonton Oilers forward Evander Kane att gå ut på Twitter och fördöma händelsen.

23-åringen undvek utvisning under matchen – i stället var det faktisk Niederreiter som visades ut för sin reaktion på händelsen – men kommer nu alltså inte undan avstängning. IIHF skriver i sin dom att Veleno gjort sig skyldig till “spark”, vilket man inom ishockeyn ser väldigt allvarligt på.

Veleno ber om ursäkt

Den kanadensiske general managern Doug Armstrong skriver i ett pressmeddelande att man tagit emot beskedet och att man godtar straffet. Veleno ber även om ursäkt för sitt agerande.

Den tidigare SHL-spelaren, som gjorde 20 poäng på 46 matcher för Malmö säsongen 2020/21, hade noterats för fem poäng (2+3) på fem VM-matcher innan avstängningen. Han kommer från sin andra riktiga NHL-säsong och har under året svarat för 20 poäng (9+11) på 81 matcher med Detroit.

Skulle Kanadas VM-turnering ta slut innan Joe Velenos straff hunnit avtjänas kommer de kvarvarande matcherna att finnas kvar inför framtida turneringar.


TV: William Karlsson om nyfödde sonen Beckham

 

Den här artikeln handlar om: