HOCKEY-VM 2023
Det var en svettig match för Lasse Johansson.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Hockey-VM 2023

Lars Johansson storspelade igen – i segern mot Finland: “Har spelat bra”

ANNONS

Tre Kronor besegrade Finland efter straffläggning. 
En av de stora hjältarna blev då Lars Johansson som både storspelade i matchen – och stoppade fyra av straffarna. 
– Det är små marginaler men skönt att kunna vinna, säger målvakten. 

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor hade inlett VM i Tammerfors med vinster mot Tyskland och Österrike men under måndagskvällen väntade en helt annan utmaning då Finland stod för motståndet. 

Sverige höjde sig dock med utmaningen och stod för en bra insats och kunde vinna matchen med 2-1 efter straffläggning. 

Enligt målvakten Lars Johansson, som räddade 26 av 27 skott, var det en välförtjänt seger i slutändan. 

– Det är väldigt skönt att vi lyckas vinna. Jag tycker ändå att vi var bättre i övertiden, gick mer för det och hade bra lägen i powerplay. Det var välförtjänt. Lucas (Raymond) gör några fantastiska moves, för att inte prata om (Henrik) Tömmernes straff. Det är skönt att kunna gå segrande ur den här striden, säger 35-åringen.

I Sveriges två första matcher har det varit skralt med publik på läktarna men mot Finland var det nästan fullsatt med över 12 000 åskådare, mestadels finska supportrar, som skapade en hög ljudvolym. 

Hade ni pratat om inför matchen att ni ville tysta publiken här?
– Nja, tysta och tysta. Det var mer att njuta av en härlig atmosfär. Det är varmt för mig som målvakt men också härligt och då får man passa på att njuta, ta in atmosfären och få energi av det. 

“Kom helt fel – fick justera några grejer”

Tre Kronor vann straffläggningen med 3-2 efter sex straffomgångar. Lars Johansson fick inledde med att släppa in en straff av Oskarshamns Ahti Oksanen – men därefter växte den svenske målvakten och stoppade fyra av fem straffar efter målet för att hjälpa Sverige till två poäng.

– Det var bara att justera. Jag kände att jag kom helt fel, det var inget bra gjort av mig. Samtidigt så är det en lurig straff, han får iväg det snabbt. Jag fick justera några grejer direkt där och det var skönt att kunna ta andra och få tillbaka lite självförtroende. Det är en-mot-en och det gäller bara att försöka stå upp så länge man kan, det får bara inte bli för länge som på första straffen, säger han. 

Ahti Oksanen lade sedan en till straff i “sudden death”-omgången men då fick Lars Johansson revansch och räddade för att säkra vinsten. 

– Det var också en bra straff men jag är också glad att jag fick en touch på stöten och sedan i stolpen. Det är små marginaler men skönt att kunna vinna.

Hallam: “Jag är otroligt nöjd”

Förbundskaptenen Sam Hallam var belåten efter lagets tredje raka seger och menade att det var en stark insats av Tre Kronor. 

– Det var en match med mycket kamp från vår sida. Jag är otroligt nöjd med försvaret och spelet i egen zon, spelet på lösa puckar och speciellt på Finlands förstakedja som vi löser bra. Jag tror de bara får en situation, vad jag kan komma ihåg, där de fick in ett öppet spel men då klev Lasse upp stort, säger Hallam och fortsätter: 
– Bitvis tycker jag, framför allt i andra perioden, att vi gasar på och det leder till att vi tar momentum och gör 1-0. Även när Finland gör 1-1 så gillar jag sätter vi agerar på och spelar för att vinna. Det är ett mönster jag kan tyda är att ju längre matcherna går, desto mer har vi att ge och det är ett ganska bra tecken framöver.  

Henrik Tömmernes, Lucas Raymond, Oscar Lindberg, André Petersson och Marcus Sörensen fick slå Sveriges straffar och Hallam förklarar varför valet föll på just de fem spelarna. 

– Det finns ju en historisk, man vet ju vilka som brukar lägga, men vi bommade säkert några. Det är ju första gången som vi körde straffar med det här gänget. Jag kände mig komfortabel med de fem men sedan hade vi tre-fyra namn till på reservlistan, men alla som var ute och lade straffar vet vi är bra straffskyttar.

Lucas Raymond var ensam om att få slå två straffar – och gjorde mål på båda. 

– Han är kylig, jag kan inte säga så mycket mer. Han kändes komfortabel med den första och det är en spelare som växer av att känna förtroende i offensiva situationer så vi vill visa att vi står bakom honom och vill ge honom den möjligheten. 

Lucas Raymond överlistade Växjömålvakten Emil Larmi två gånger i straffläggningen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

“Det är öppet race men jag är nöjd”

Tre Kronor har spelat tre matcher hittills i Hockey-VM, vunnit alla tre och bara släppt in ett mål. 

Lars Johansson har vaktat kassen i två matcher, räddat 46 av 47 skott och endast släppt en puck förbi sig.

– Jag tycker ändå att jag har gjort det bra och spelat som jag vill spela. Visst, det var lite mycket returer där i början av matchen. Jag fick inte tag i dem riktigt. Men ett väldigt bra samarbete i försvaret med mig, backar och forwards. 
– De vet när de ska blocka skott och när de ska låta dem gå igenom till mig. De plockar klubbor på bakre stolpen så att de inte kan passa igenom. Jag är nöjd med helheten i försvaret och kombinationen mellan målvakt och försvarsspel. 

Tycker du att du har stärkt dina aktier att bli förstemålvakt i VM?
– Det vet jag inte. Jag tycker att jag har spelat bra i varje fall men “Jeppe” (Jesper Wallstedt) spelade kanonbra här i går och höll nollan också. Det är väl öppet race men jag är nöjd med mitt eget spel i varje fall, avslutar Lars Johansson.


TV: Karlsson satte spiken i kistan mot Edmonton

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games