HOCKEY-VM 2023
Hockey-VM 2023

Jesper Wallstedt höll nollan i VM-debuten: “Svårt att toppa”

ANNONS

Jesper Wallstedts säsong 2022/23 började redan i augusti med JVM. 
Nu, nio månader senare, fick han göra VM-debut för Tre Kronor – och höll då nollan direkt i 5-0-segern mot Österrike.
– Just nu är det bara grymt roligt med hockey, säger Wallstedt till hockeysverige.se.

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Tre Kronor gick in i VM vaktade Lars Johansson kassen i premiärmatchen mot Tyskland och räddade 19 skott för att hålla nollan i 1-0-segern. 

I Sveriges andra VM-match mot Österrike var det Jesper Wallstedt som fick förtroendet och han räddade då 18 skott för att hålla nollan i 5-0-vinsten.

Efteråt var den 20-årige målvakten väldigt nöjd med insatsen. 

– Jag tycker vi kontrollerar matchen. Vi håller dem mycket på utsidan, spenderar mycket tid i deras zon vilket gör att vi inte behöver försvara lika mycket. Samtidigt gör vi ett bra jobb i egen zon, försvaret gör sitt jobb så att jag kan fokusera på mitt, säger Wallstedt till hockeysverige.se.

Det låter bekvämt?
– Nja, det skulle jag inte säga. Det blir en svår match för mig eftersom vi är laget som kontrollerar och de kommer upp i anfall och har skickliga spelare som också vill göra mål. 
– Det blir lite hackigt, man får ingen riktig tajming i det hela. Jag stod bara och sade till mig själv att vad som än händer så ska jag bara rädda nästa puck. Oavsett vad som hände så upprepade jag bara det i mitt huvud “nästa puck, nästa puck, nästa puck”. Det hjälper när man inte får känna på pucken hela tiden. 
– I helhet så var det en skön insats och en stabil match för hela laget.

“Visar att man bryr sig”

Jesper Wallstedt VM-debuterade i och med matchen mot Österrike och medgav att det var lite nervöst inför matchen. 

– Jo, men självklart var det så. Det här är en ‘big deal’ ändå. Det var så här bra pirrigt, det kittlar lite och man är lite nervös. Det visar ju att man bryr sig och att det betyder något för en. Det var den känslan jag gick ut med och jag fick lite extra självförtroende av det. För mig var det bara att gå ut och göra min grej, spela mitt spel och se hur långt det skulle gå. 

20-åringen, som är en av de yngsta VM-målvakterna i Tre Kronors historia, fick en nästintill perfekt VM-debut. Han höll nämligen nollan och utsågs sedan också till matchens lirare. 

– Det är väl svårt att toppa det men som sagt så är det inget jag gjorde på egen hand. Vi är ett lag därute som spelar tillsammans. Alla bidrar med olika saker, i dag var det min tur och nästa gång är det någon annans tur. Kul att vi vann i vilket fall.

Marco Rossi lyckades inte göra mål på kompisen Jesper Wallstedt. Foto: Bildbyrån

Nollade vännen: “Viktigt för mig”

Målvaktstalangen hade också en rivalitet mot Österrikes främsta offensiva spelare, Marco Rossi. Duon är lagkamrater har varit lagkamrater i Minnesotas farmarlag Iowa Wild den här säsongen och blivit bra vänner.

Därför var det extra skönt för Wallstedt att vinna matchen i matchen mot kompisen.

– Det har vi gjort. Vi känner varandra väldigt bra och har haft kontakt under turneringen. Han fick väl några skott på mål men han gjorde inte mål och det var viktigt för mig.

Du kan läsa honom ganska bra då med andra ord? 
– Jag vill väl tro det. Han sade något innan när vi sågs på hotellet att han skulle sätta den “five-hole” (mellan benen) på mig men det lyckades han inte med, säger Wallstedt med ett skratt.

Långa säsongen: “Blivit bättre och bättre”

Det har varit en väldigt lång säsong för Jesper Wallstedt som inledde 2022/23 redan i augusti då han vaktade kassen i den försenade JVM-turneringen 2022 som slutade i en bronspeng för Juniorkronorna. Därefter har den unge målvakten genomgått en lång säsong i AHL men valde ändå att förlänga säsongen ytterligare genom att spela VM med Tre Kronor. 

Hur är det med orken egentligen? Hur mår kroppen?
– Det känns bra. Jag tycker att jag har utvecklats under hela säsongen och bara blivit bättre och bättre. Jag spelade min bästa hockey i slutspelet med Iowa och tyvärr räckte det inte men jag har tagit med mig det spelet hit till den här turneringen, säger han och fortsätter: 
– Kroppen känns bra, sedan får man se hur den känns efter turneringen om man kan få någon vecka av. Just nu är det bara grymt roligt med hockey. 

Lars Johansson och Jesper Wallstedt har varit felfria så här långt. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

“Gör det svårt för oss coacher”

Tre Kronor har haft perfekt målvaktsspel och försvarsspel så här långt i Hockey-VM. Både Lasse Johansson och Jesper Wallstedt har hållit nollan och Sverige har alltså inte släppt in ett enda mål på två matcher. 

Nu väntar dock en helt annan utmaning för Tre Kronor då tuffa Finland står för motståndet. 

– Vi har ingen aning om vem som ska spela i morgon (läs i kväll). Man får se lite. Jag gör mig redo för att spela varje match och sedan får vi se vem det blir som får stå, säger Jesper Wallstedt. 

Enligt förbundskaptenen Sam Hallam är det inget lätt beslut att komma fram till vem som ska få förtroendet mot Finland. 

– Det är bra, båda målvakterna har fått bästa möjliga start in i turneringen. De gör det bra och gör att det blir svårt för oss coacher att ta ut nästa målvakt.

Vem står mot Finland? 
– Det får vi se när vi sätter oss och summerar dagen för att ta ny sats mot nästa match, svarar Hallam hemlighetsfullt.


TV: Jesper Fast övertidshjälte för Carolina

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games