Devon Levi.
Foto: Andy Devlin/Bildbyrån
NHL

Devon Levi får göra NHL-debut med Buffalo Sabres

ANNONS

Devon Levi har varit en upphajpad talang för sin succé på JVM och college. 
Nu kommer den 21-årige målvakten få göra NHL-debut när Buffalo Sabres möter New York Rangers natten mellan fredag och lördag. 

För två veckor sedan skrev Devon Levi sitt första NHL-kontrat med Buffalo Sabres efter att ha spelat collegehockey i ett par säsonger. 

21-åringen ser nu ut att kastas rakt in i hetluften. Efter att aldrig tidigare ha gjort en match inom den nordamerikanska proffshockeyn så kommer nu Levi slängas in direkt i NHL. 

Buffalo Sabres bekräftar nämligen att målvaktstalangen kommer vakta kassen för sin NHL-debut när laget ställs mot New York Rangers natten mellan fredag och lördag. 

– Det är riktigt häftigt. Jag har drömt om den här stunden hela mitt liv och nu är den äntligen här. Det känns stort. Jag är väldigt taggad på matchen, säger Levi själv. 

Satte nytt JVM-rekord

Devon Levi har gjort jättestor succé hos Northeastern University de två senaste säsongerna. Förra året hade han en räddningsprocent på galna 95,2 samt 1,54 insläppta mål per match på 32 matcher. Han prisades då som både den bästa målvakten och bästa rookien i hela collegeligan NCAA samt var en finalist till Hobey Baker Award som ligans bästa spelare. 

Den här säsongen har 21-åringen följt upp den framgången med en ny toppsäsong då han har haft 93,3 i räddningsprocent och 2,24 insläppta mål per match på 34 framträdanden. Han utsågs då till både den bästa målvakten och bästa spelaren i Hockey East, en av konferenserna i NCAA, och han är återigen en av finalisterna till Hobey Baker Award. 

Under 2021 var Devon Levi förstemålvakt för Kanadas JVM-lag och slog då rekord. Han hade 96,4 i räddningsprocent samt 0,75 insläppta mål per match vilket är bättre än någon annan målvakt i JVM:s historia som har spelat fler än fem matcher. Levi var även uttagen till Kanadas OS-trupp 2022 men utan att spela en match.


TV: Svensken är lagkamrat med Connor Bedard – "Han gör sjuka grejer"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL