Joonas Jalvanti.
Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån
Nyhet

Joonas Jalvanti tvingas lägga av på grund av hjärnskador

ANNONS

Joonas Jalvanti har inte spelat en hockeymatch sedan oktober 2021. 
Nu meddelar den förre SHL-backen att han tvingas avsluta karriären – på grund av skador på hjärnan. 
“Jag kämpar fortfarande med samma symtom, men med hjälp av rehabilitering har jag som tur är lärt mig att leva med dem bättre”, skriver han i ett öppet brev på Pelicans hemsida

Joonas Jalvanti är känd för den svenska hockeypubliken efter sina säsonger i Örebro och Luleå. Efter att ha lämnat Sverige spelade han för moderklubben Pelicans där han även var lagkapten under säsongen 2021/22. 

Jalvanti spelade dock bara tio matcher förra säsongen och har inte spelat alls under årets säsong. Hans senaste ishockeymatch var i oktober 2021 och nu bekräftar backen själv att det var hans sista match. 

I ett öppet brev på Pelicans hemsida skriver den 34-årige backen att han tvingas avsluta sin hockeykarriär – på grund av skador på hjärnan.

“Min spelarkarriär tog slut en gång för alla i juli 2022, när jag fick den officiella diagnosen om min hjärnskada från läkare. Mina symtom efter flera hjärnskador har inte avtagit under de senaste ett och ett halvt åren. Det var inte värt att gå ut och spela längre, så att jag inte skulle ta risken för värre skada. Detta var förstås en chock för mig, även om jag hade hunnit tänka på att sluta tidigare eftersom mina symtom inte hade släppt. Jag kämpar fortfarande med samma symtom, men med hjälp av rehabilitering har jag som tur är lärt mig att leva med dem bättre”, skriver Jalvanti.

“Har tagit mig upp från botten av hålet”

Beslutet att karriären var över har varit oundviktligt men det är först nu som han går ut och berättar om både diagnosen samt beskedet att lägga av.

“Det är först nu som jag kan skriva detta tillkännagivande och berätta om min hjärnskada offentligt. Sommaren och hösten efter diagnosen var svåra tider. Jag gick in i ett ännu djupare hål mentalt än vad jag gjorde under hösten 2021. Sakta men säkert har jag tagit mig upp från botten av hålet. Samtidigt har livet börjat kännas mer tillfredsställande och framtiden ljusare. Nu är det dags att officiellt avsluta min karriär som hockeyspelare och börja ett nytt kapitel i mitt liv.”

“Kan vara stolt över min karriär”

Under sin karriär spelade Joonas Jalvanti fem SHL-säsonger. Han tillhörde Örebro mellan 2014 och 2016 och spelade för Luleå mellan 2017 och 2020. Totalt spelade han då 240 SHL-matcher. Finländaren gjorde även 39 matcher i KHL och spelade hela 445 matcher i Liiga. Han gjorde sju landskamper för det finska landslaget. 

“Min ishockeykarriär skulle med största sannolikhet ha fortsatt efter våren 2022 utan skadan jag fick i januari 2021. Jag fick se och uppleva mycket i min karriär. Ishockeyligor i tre olika länder, från vilka jag alla fick oförglömliga upplevelser och träffade fantastiska människor. Sammantaget var det här precis min typ av spelarkarriär och jag kan vara stolt över den”, skriver Joonas Jalvanti.


TV: Hetaste kandidaten att bli slutspelets MVP

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch