JUNIOR-VM
Roger Rönnberg coachade Sverige till JVM-guld.
Bildbyrån
Juniorkronorna

Roger Rönnberg minns JVM-guldet 2012: "Overklig känsla"

Idag är Roger Rönnberg en av Sveriges mest profilstarka och framgångsrika tränare, och han förknippas starkt med Frölunda. Men hans första stora framgång kom 2012 - då han som förbundskapten för Juniorkronorna lotsade Sverige till ett efterlängtat VM-guld.
– Jag stod och väntade på vad domarna skulle göra. Jag trodde inte på det först och tänkte ”är vi verkligen framme nu eller ska dom titta på det här?", säger han när han minns tillbaka på avgörandet.

Dagarna efter nyår 1981 vann Sverige sitt första Junior-VM guld. Det skulle dröja fram till säsongen 2011/12 innan våra Juniorkronor skulle ånyo skulle komma att stå överst på prispallen. Det efter en dramatisk final som Sverige vann med 1-0 efter förlängning. Målskytt var NHL-stjärnan Mika Zibanejad

Förbundskapten för guldlaget 2012 var Roger Rönnberg, som sedan många år tillbaka är coach för Frölunda. 
– Det jag givetvis kommer ihåg bäst från den turneringen är då jag fick stå på blålinjen, sjunga och lyssna på nationalsången med övriga laget - och njuta tillsammans efter fullbordat verk. Den var en mäktig känsla, berättar Roger Rönnberg för hockeysverige.se.

Roger Rönnberg hade coachat JVM-laget 2011 och tog mycket lärdomar med sig från den turneringen. 
– Ja, väldigt mycket, både spel- och coachningsmässigt. Framför allt hur viktig det var man vet vart man har spelarna i avgörande lägen. 
– Den turneringen åkte vi ut efter straffar. Jag tyckte självkritiskt att vi inte var riktigt förberedda på rätt sätt inför den straffläggningen. Det gäller att vara förberedd inför alla situationer i ett JVM. Oftast avgörs det i förlängningar eller med straffar. 
– Då gäller det att känna sina spelare, vilka spelare som kliver fram och på vilket sätt så man som coach plockar ut rätt spelare. Också att som coach ha hjälpt dom att förbereda sig så dom är redo för situationerna som avgör sådana matcher. Det tror jag själv att jag inte var nog duktig på, att förbereda årskullen på det innan turneringen och matcherna. 

“En speciell kull”

Just dom här bitarna var också något Roger Rönnberg och hans team runt laget jobbade med under hösten 2011. 
– Hela ledarteamet jobbade väldigt bra med en utvärderingsprocess. Väldigt tydligt strukturerat framåt hur vi skulle kunna vara bättre förberedda. Vi var ett stort team som jobbade bra ihop. 

Robert Ohlsson, Rikard Grönborg och Roger Rönnberg. Foto: Bildbyrån.

Fanns det någon lagdel där du kände dig orolig inför turneringen?
– Nej. Den här kullen som vann till slut, 92:orna, var en faktiskt en speciell årskull på många sätt. Framför allt på det sättet dom gillade att tävla tillsammans. Det stack ut under hela resan och inte bara under Junior-VM. 
– Jag vet inte hur många tävlingar det här gänget vann under resan fram till Junior-VM. Killarna var vana att vinna. En av få saker det här laget inte vann var J18-guldet några år innan. Tack vare det hade dom en naturlig revanschlust i sig, just dom här 92:orna ihop. 
– Dom hade en fantastisk mentalitet och förmåga att ta fram det bästa ur varandra när det behövdes som mest. 

En från kullen födda 1992 som inte var med i Junior-VM 2012 var Colorados lagkapten, Gabriel Landeskog. 
– Jag kollade med ”Gabbe” Landeskog om han hade någon möjlighet att vara med. Jag var också över och träffade honom, men han hade ingen möjlighet att vara med. 

Hyllar ledarna i laget

Laget Roger Rönnberg och hans stab hade tillgång till vara inte bara skickliga hockeyspelare utan även starka karaktärer vid sidan av isen och i omklädningsrummet. 
– Det var vad som stack ut i det här laget, att det var många och ett väldigt gott ledarskap internt. Det här laget var inte bara ett gäng toppspelare utan vi hade många som var med och ledde laget: Johan Larsson, Max Friberg, (Patrik) Nemeth… 
Fredrik Claesson var en naturlig ledare på sitt sätt i det här laget och bidrog med enormt mycket energi. ”Jocke" Nordström som köpte en lite mer defensiv roll i det JVM:et och så vidare. 
– Just den delen var det unika med det här gänget, hur många som var med och drev på varandra framåt. 

Johan Larsson, Mika Zibanejad och Max Friberg. Foto: Bildbyrån.

Sverige vann samtliga matcher i grundserien än om det var efter lite stolpe in ibland. Just att laget tog sig igenom utan förlust tror Roger Rönnberg betydde mycket mentalt. 
– Det här laget tränade hela året på att vinna oavsett om dom var på U19-turneringarna, som dom var ute på i början, fram till alla andra U20-turneringar. Killarna var, som sagt var, vana att vinna. Det tror jag var viktigt. 

I semifinal ställdes Sverige mot Finland, en match som vanns med 3-2 efter straffar. 
– Spelmässigt spelade vi rätt bra, men målmässigt låg vi inte så bra till innan vi fick in något mål, kom tillbaka i matchen och fick det till straffar. 
– Givetvis kommer jag ihåg (Mikael) Granlund som lade sista straffen på ”JG” (Johan Gustafsson). Han kom knappt till skott. Det var fantastiskt att få gå vidare med så små marginaler. 

I finalen ställdes ni mot Ryssland, hade ni fördel av att ha spelat mot ryssarna redan i grundserien?
– Ja, det hade vi. Vi tyckte att vi hade vissa spelmässiga nycklar mot ryssarna. Det visade sig även i finalen att vi hade ett ganska stort spelövertag, men gjorde inte målen på det spelövertaget som vi borde gjort för att vinna under ordinarie tid. Kan du idag sätta ord på känslorna när Mika Zibanejad satte pucken bakom den ryska målvakten?
– Den känslan var sjuk. Jag såg vad som hände och hur det uppstod. Det var en overklig känsla. 
– Jag stod och väntade på vad domarna skulle göra. Jag trodde inte på det först och tänkte ”är vi verkligen framme nu eller ska dom titta på det här?”, skrattar Roger Rönnberg

Ett av svensk ishockeys mest klassiska mål. Foto: Bildbyrån.

Vad var det som gjorde er till världsmästare?
– Jag tror att gruppen hade en mentalitet och kaxighet. Killarna var där på riktigt för att vinna. Jag tycker också att dom hade en mentalitet att hela tiden vara bäst när det gällde. 
– Vi hade också en kontinuitet i ledarstaben, vilket jag tror var väldigt viktigt. Framför allt då Robert Ohlsson och Jonas Fransson som hade varit med på hela U18-resan och kände dom här killarna både utan och innan. 
– Dom hade fått vara ute i tuffa situationer med dom här spelarna tidigare. Det tror jag var väldigt värdefullt. 

När du träffar någon av killarna från det här laget idag, har ni en speciell relation med tanke på vad ni vunnit tillsammans?
– Nyligen sprang jag förbi en av spelarna i korridoren, Johan Larsson, som värmde upp där. Klart att vi delar lite goa minnen ihop och det tror jag aldrig kommer försvinna. 

Junior-VM börjar om ett par dagar, har du en hälsning du kan skicka med till killarna som ska delta?
– Få ihop gruppen, spela för varandra, var osjälvisk och se till lagets främsta, men hitta också den här kaxigheten. Att man verkligen kliver ut för att vinna varje match. Att det finns där och att man tror på sig själv och lagets förmåga. Det tror jag är viktigast. 

Ja, Roger Rönnberg, om någon, borde ju veta.


TV: ZIbanejad efter JVM-guldet 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 22 mars
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:30 Brynäs - Malmö SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten