🌹BÖRJE SALMING 1951-2022 🌹
Rolf Edberg blir ambassadör för Börje Salmings ALS-stiftelse.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Rolf "Råttan" Edberg blir ambassadör för Börje Salmings ALS-stiftelse

Börje Salming avled efter en tids sjukdom i ALS. Den tidigare NHL-svensken Rolf Edberg fick själv se sin fru gå bort i den hemska sjukdomen – och blir nu ambassadör för Börje Salmings ALS-stiftelse.
– Jag brinner först och främst för att forskningen ska hitta något medel mot den här jävla sjukdomen, säger Edberg till Hockeysverige.se.

ÅGESTA/HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)

I oktober 2018 förlorade Rolf “Råttan” Edberg sin fru, bästa vän och livskamrat sedan 49 år, Ulla-Kari, i ALS. Under hennes sista tid i livet vårdade han och deras barn Ulla-Kari i hemmet. En tid som givetvis rivit upp stora ärr i honom och hans familj. 

Fyra år senaste revs såren upp ånyo när det stod klart att även Börje Salming drabbats av samma fruktansvärda sjukdom som också nyligen tog den då 71-åriga norrbottningens liv. Det här gjorde att ”Råttan” Edberg tackade ja till att vara ambassadör för Börje Salmings ALS-stiftelse. 

– Första gången jag träffade Börje var då han kom till Brynäs. Han var ny där då och jag i ny i AIK. Det här var i början på 1970-talet. Sedan var inte han så länge i Brynäs, men jag tror att han spelade ihop med brorsan Stig där, berättar Rolf Edberg när vi satt oss ner med varsin kopp kaffe i restaurangen på hans andra hem, Ågesta Golfbana.
– Börje försvann ganska tidigt till NHL. Nästa gång jag träffade honom var då jag var ny i NHL, 1978. I en av mina första matcher spelade vi mot Toronto. Då kom Börje fram till mig på uppvärmningen. Han klappade mig på benskydden, flinade och sa ”lycka till i NHL”. Det var stort. 
– En riktig lagspelare. Han var alltid hård och tuff, men alltid schysst, om man inte hade gjort något på honom för då kunde jag få något rapp. 

Rolf Edberg i AIK-tröjan. Foto: Arkiv

“Det var som att filmen började om igen”

Däremot spelade inte Edberg och Salming med varandra i då dom båda fortfarande var elitspelare. 

– Nej, vi gjorde inte det och jag har inte heller träffat honom så mycket efteråt. Det har blivit att vi morsat när vi sprungit på varandra. 
– Men jag har faktiskt spelat med Börje i Old Timers. Jag åkte i någon böj, men där stod Börje så vi smällde ihop på blå i världens bröstvärmare. Han var hård, skrattar Rolf Edberg som spelade mot Börje Salming flera gånger i NHL. 
– Han hade en lång klubben och tog bort mig ganska lätt med kroppen. Dagarna man möter sådana spelare, har man inte bra skridskoåkning då och är lätt på fötterna blir man infångad ganska lätt. Han var ju stor och jag ganska liten, så kom jag i närheten blev jag infångad. 

Vilka känslor kom upp hos dig då du såg vad Börje Salming gick igenom?
– Oj oj…, Rolf Edberg tystnar en kort stund och tittar ut över den snövita golfbanan innan han fortsätter:
– Eftersom familjen gått igenom att vårda min fru, barnens mamma, var det som att filmen började om igen i mitt huvud och snurrade där hela tiden. Det kändes som jag hade lagt dom värsta känslorna från den tiden på paus. 
– När Börje fick det här och jag i princip visste facit… Det var en jättetuff tid. Dels för själva sjukdomen dels för jag vet hur det är för anhöriga. Jag kände samma sak för Börje i slutet som jag gjorde då min fru var som sjukas ”låt det gå fort”, eftersom jag visste att det inte fanns någon återvändo. Det är en jävla sjukdom. 

Börje Salming. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hopplösheten: “Man gjorde precis allt”

Som anhöriga till Ulla-Kari kände han en maktlöshet. 

– Ja, så var det. Man gjorde precis allt och försökte rådda ihop allt. Det var 24 timmars arbete. I alla fall under sista tiden av sjukdomen. Dessutom allt jobb med byråkratin, att saker inte sker i samma takt som sjukdomen löper ut. Det är jobbigt som anhöriga och där finns det mycket jobb att göra. 

Kunde du själv sakna en avlastning så du kunde få andas en stund och släppa lite på alla känslor kring hur din livskamrat mådde där hemma? 
– Ja, och det var vad jag försökte få till. Jag vet att Börje också försökte få till en avlastning. Då fick jag prata med en biståndsbedömare. Jag ville få avlastning fem timmar sammanhängande en gång i veckan för att få komma från hemmet ett tag och göra något annat. 
– Hon ringde mig efter tre veckor och sa:
– ”Jag har pratat med min chef. Vi kan tyvärr inte hjälpa till”.
– ”Nej, det behöver du inte göra för min fru har redan avlidit”. 
– Sedan är det den här grejen med att du måste vara under 65 år för att få en assistent, vilket jag tycker jag är helt uppåt väggarna. Sätta en ålder för att få en assistent när man är så pass sjuk? Min fru var sjuksköterska. Hon sa att vi skulle ha samma sjukvård oavsett ur gamma man är. Här gäller inte den principen. 

Hur tänker du kring det Pia Salming och övriga familjen har gått igenom senaste året?
– Det har nog varit en mardröm. Från den dagen man fått reda på att det är ALS… I början kämpar man innan man vet säkert om det är ALS eller något annat. När man sedan får det bekräftat efter kanske ett halvår och gått igenom alla prover på sjukhusen börjar man kanske läsa lite mer om sjukdomen. 
– Då finns det ingen att vända sig till. Man vet inte förloppet, hur länge… Det är en mardröm, en mardröm. Det går inte heller att bearbeta någonting och det sista man släpper är hoppet, att få en vändning. När jag sedan såg sjukdomsförloppet, hur det var sista tre, fyra månaderna… Det var brutalt.
– Det började med talet, inte i alla fall men i min frus och Börjes. Sedan är det andra organ allteftersom som slutar fungera. 

Går det att klä ord på att se sin fru, bästa vän och livskamrat sedan 49 år ligga i sin säng, tyna bort och bara egentligen väntar på att gå bort?
– Det svårt. Jag vet inte vad jag tänkte utan det var som att vara i en skräckfilm, säger Rolf Edberg samtidigt som tårar letar sig ner på hans kind då han tänker tillbaka på sin frus sista tid. 
– Jag kan inte sätta ord på det. Det har tagit fyra år för mig och det känns först nu att jag inte går in i den där bubblan hela tiden. Nu börjar jag förstå vad som hände och har hänt, men också hittat tillbaka lite och hitta en egen väg att gå. 

Rolf Edberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vill hjälpa till – och bearbeta sorgen

Nu har Rolf Edberg valt att gå in och jobba i Börje Salmings ALS-stiftelse. 

– Sedan min fru gick bort har jag och min familj pratat om vad vi nu kan göra för att hjälpa till och bearbeta vår sorg. Eftersom Ulla-Kari gillade att spela golf körde vi i gång en golftävling för att samla in pengar till ALS-forskningen, vilken jag, Jonas och Kalle råddar. Den heter minnesgolfen och blev så populär första åren så i år är den inne i Ågestas ordinära spelschema. Det är stort. 
– I samband med den brukar vi ha en aktion på golfklubbor, bagar med mera som skänkts av kända golfspelare på världstouren. ”Pröjsarn” (Ulf Nilsson) skänker lite fotokonst och så vidare. 
– Förhoppningsvis kommer ALS Stiftelsen vara med på ett hörn nästa år. Och vår insamling kommer då gå till Stiftelsen ALS:s fond.
– Min dotter, Anna-Karin, har ett konditori Älta, ”BakeToYou”. En del av deras försäljning går till ALS. Hennes dotter, alltså mitt barnbarn, Alma gör Cure ALS armband där pengarna går till Börjes Stiftelse. Det har varit vår hjärtefråga från början att samla in pengar till forskningen så att vi en dag kan få se en medicin som kan lindra eller bota ALS helt. Vi har hittills samlat in 250 000 kronor under dom här fyra åren.

Av en slump kom Anna-Karin Sandberg i kontakt med ALS stiftelsens grundare, Karin Karlström. 

– Anna-Karin skrev till Börjes stiftelse på Instagram om vår historia. Dom kände inte varandra sedan tidigare. Karin ringde upp efter en stund. Hon blev tyst efter ett tag och sa ”Är det Edberg jag pratar med, är din pappa Roffe?” Efter det började dom båda planera.
– Jag hade spelat golf med Karin och hennes kille någon gång. Anna-Karin berättade för Karin att jag spelade mycket golf, men att hon var orolig för mig på vintern. Först blev det tyst. Sedan sa Karin: ”Jag har en idé. Vi har en dag på Hovet med AIK. Då ska han vara med.” Det tog två dagar. Sedan ringde Karin mig.
– ”Nu är det klart!”
– ”Vadå klart?”
– ”Du är ambassadör för stiftelsen”
– ”Ja, men jag måste först…”
– ”Nej, det är redan klart och en ickefråga.”
– ”Okej då, vi kör.”

Rolf Edberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Har förhoppningar om att det ska hända någonting”

När Rolf Edberg lagt på luren började tankarna komma kring vad han egentligen tackat ja till. 

– Karin hade stämt av med övriga styrelsen angående att ta in mig som ambassadör och dom tyckte att det var en bra idé. Efter samtalet kände jag, ambassadör låter väl fint och jag brinner verkligen för den här frågan. Att få hjälpa till i en lite större organisation än vad vi bedriver med vår lilla fond kan bli lite ringar på vattnet.
– Jag brinner först och främst för att forskningen ska hitta något medel mot den här jävla sjukdomen. Sedan brinner jag också för den här familjefrågan. Det är också något stiftelsen gått ut med, att försöka göra något för familjerna under och efter. Att man kan få prata ut och ha något ställe där man kan få hjälp. Det är en viktig terapi för anhöriga. 

Vad hoppas du kunna bidra med själv?
– Jag kommer väl att vara med på olika arrangemang och insamlingar för Stiftelsen. Ställa upp på det som känns rätt för att insamlingen till forskningen ska fortskrida tills dom hittat lösningen.

Vad vet du om hur långt forskningen har kommit kring ALS?
– Jag hörde på TV då Börjes läkare pratade och då fick jag lite förhoppning, men orden hon sa, dom orden hörde jag för fem år sedan. 
– Jag har förhoppningar att det ska hända någonting och jag tror att vi i Sverige ligger ganska långt framme. Det behövs mer till den här forskningen för jag tror inte det är speciellt många i världen som forskar på det här eftersom det är så procentuellt få som får den här sjukdomen. Kommer det in lite mer pengar i den här forskningen kanske det kan bli lite mer intressant.
– Att jag tackade jag som ambassadör är också för att hela min familj kan känna en läkande process i vårt fortsatta sorgearbete genom det. Just sorgearbetet är för oss uppdelat i två delar. Dels saknaden efter Ulla Kari, vilken är som den är. Dels har jag den brutala sjukdomen ALS på näthinnan och vet att det fortfarande finns möjligheter att göra något. Eftersom jag är medveten om vad som händer när en anhöriga drabbas av ALS går alla mina tankar till dom drabbade familjerna. 

Rolf Edberg avslutar vår pratstund med att trycka på vikten av att Börje Salming orkade bli ett ansikte för den här sjukdomen. 

– Att Börje gick ut med det här tror jag gör att intresset blivit större för att förstå sjukdomen. Det är jag helt övertygad om. Att han var i Toronto och svenska galan innan han gav upp… Det är ofattbart att han orkade i det skicket, avslutar Rolf ”Råttan” Edberg med blanka ögon.

Här kan du läsa mer om hur du kan stödja Börje Salmings ALS-stiftelse.

Rolf Edberg inför nedsläpp mellan AIK och MoDo. Foto: Börje Salmings ALS-stiftelse

TV: "Vi ska bygga en vinnande kultur i Malmö"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 26 januari
18:00 Leksand - Modo SDHL
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Luleå - Rögle SHL
19:00 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 Örebro - Oskarshamn SHL
19:00 Malmö - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Växjö SHL
19:00 Brynäs - Timrå SHL
fredag 27 januari
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
01:00 Washington Capitals - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Minnesota Wild - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - New Jersey Devils NHL
02:00 Winnipeg Jets - Buffalo Sabres NHL
03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - St Louis Blues NHL
03:00 Calgary Flames - Chicago Blackhawks NHL
18:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:30 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
lördag 28 januari
01:00 Carolina Hurricanes - San Jose Sharks NHL
01:00 Florida Panthers - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators NHL
01:00 New York Islanders - Detroit Red Wings NHL
02:30 Dallas Stars - New Jersey Devils NHL
04:00 Seattle Kraken - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Columbus Blue Jackets NHL
15:15 Malmö - Brynäs SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
15:15 HV 71 - Luleå SHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 Södertälje - AIK Hockeyallsvenskan
18:00 Leksand - Örebro SHL
18:00 Oskarshamn - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 HV 71 - AIK SDHL
19:45 Davos - Zug National League
21:00 Colorado Avalanche - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
söndag 29 januari
01:00 Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Minnesota Wild - Buffalo Sabres NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Seattle Kraken - Columbus Blue Jackets NHL
04:30 Anaheim Ducks - Arizona Coyotes NHL
14:40 Leksand - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Björklöven Hockeyallsvenskan
15:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Östersund - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Modo - Västerås Hockeyallsvenskan
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
23:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
måndag 30 januari
19:00 Linköping - Djurgården SDHL
19:00 Brynäs - Luleå SDHL
tisdag 31 januari
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Växjö - Örebro SHL
19:00 Brynäs - Skellefteå SHL
onsdag 01 februari
01:00 Montreal Canadiens - Ottawa Senators NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Washington Capitals NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings NHL
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
torsdag 02 februari
01:30 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:30 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten