Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Efter uppehållet – Lars Johansson har kommit till rätta: "Jagade lite"

Efter en tyngre inledning började Frölunda och Lars Johansson hitta rätt efter landslagsuppehållet. För hockeysverige.se berättar den 35-årige målvakten nu om vad hans själv och laget gjort för att lyfta sin prestationer. 
– Absolut skönt med några vinster och lite mer leenden på träningarna, säger Johansson. 

I en extremt tajt serie är skillnaderna mellan succé och fiasko inte särskilt stor. Frölundas första del av SHL-säsongen har stundtals kritiserats då förväntningarna var relativt höga inför. 

En av de som haft en stor del av pressen på sina axlar är Lars Johansson. Den nu 35-årige målvakten som efter Rysslands invasion av Ukraina valde att flytta hem till SHL och Frölunda från KHL. 

Förhoppningarna på den återvändande Johansson var att han skulle vara en av ligans mest framträdande målvakter och bästa värvningar. Så har det inte riktigt blivit. Inte enligt Avesta-födde burväktaren själv heller. 

Har det varit en anpassningsperiod efter flytten tillbaka till Sverige? 
– Det är klart att det är lite annorlunda. Sen är problemet att man kanske vill lite för mycket i början. Det är inte riktigt mitt spelsätt. Så det är väl lite det som har blivit fel. Jag hade hoppats på att det skulle gå snabbare, men det tog lite tid. Jag har haft bra tålamod från coacherna, säger Lars Johansson när hockeysverige.se når honom under torsdagen.

Säsongen inleddes mot Timrå den 17 september och under sina nio inledande matcher efter återkomsten släppte Johansson in 27 mål innan han fick släppa fram unge Frederik Dichow och sätta sig på bänken i tre av de fem kommande matcherna.

– Det är säkert många olika orsaker, men det är väl mest en själv. Man försöker visa sig och spela bra. Då är det lätt att man överarbetar. Man hamnar lite fel ibland, lite dålig tajming helt enkelt. När man har en dålig match blir det att man försöker ännu mer och då går det bara åt fel håll. Det kan vara bättre att ta ett steg tillbaka och det tycker jag att vi gjorde under uppehållet, säger Johansson. 

Det vände på trenden: “En bra kombo”

Ja, som Johansson är inne på kom äntligen något som vände trenden. Utifrån såg det ut som att en stor del av detta var intåget av Loui Eriksson och Andreas Borgman i laget. Borgman var tillbaka från en lång skadefrånvaro och Loui kom in som en förstärkning med 16 NHL-säsonger bakom sig. Men det var inte allt. Enligt Johansson ändrade Frölunda lite på sitt spel under uppehållet och kom ut som ett mer samlat lag när de ställdes mot Leksand i ett toppmöte 19 november. 

Lars Johansson snittade tre mål insläppta per match i inledningen. Nu har han fyra på fem. Foto: Bildbyrån. 

– Vid landslagsuppehållet försökte både jag och laget slipa på lite detaljer. Vi har spelat väldigt mycket bättre defensivt och inte släppt till lika mycket. Samtidigt tycker jag att det har gjort det enklare för mig att spela mitt spel. Jag har haft både lite bättre tålamod och lite bättre självförtroende. Jag började från grunden och började spela lite lugnare spel i målet. Så det har varit en bra kombo. Det har blivit en väldigt bra resultat av det de här matcherna, så det gäller att hålla i det. 

Väldigt bra resultat gav verkligen förändringarna. Inte minst för Lasse Johansson som på fyra matcher var en viktig del av att säkra segrar i samtliga när han endast släppte in två mål. Ett mot Leksand och ett mot Linköping. 

– Till viss del har det väl gått bättre. Vi har varit lite mer skärpt och jag tycker att samspelet mellan försvar och målvakt definitivt har blivit bättre. Det tog lite tid där i början och jag själv spelade inte alls så som jag ville. Nu vet man hur man ska spela, så det är lite lättare att komma tillbaka till det. I början jagade jag lite och försökte hitta formen. Då blev det mesta fel istället. Det är skönt att det gått bättre och saker man tränare på börjar gå bättre. 

Värdefulla injektioner: “Bidrar oerhört mycket”

För lagets del har det enligt Johansson handlat mycket om andra prioriteringar i spelet. Samtidigt som injektioner i form av Loui och Borgman har kommit in blev det en välbehövlig vändning som gjorde att Frölunda såg ut som ett helt annat lag. 

– I stort är det att vi i första hand prioriterar defensiven istället för offensiven. Det är små detaljer, men det handlar mest om ett mer defensivt tänk. Fler killar hem så att vi inte släpper till 2-mot-1- eller 3-mot-1-lägen. Det tycker jag har slagit ut väl, sen behöver vi hitta en bra balans och även få igång offensivgen och göra lite fler mål framåt. Jag tycker ändå vi har börjat i en bra ända. Nu har vi ett tryggt och bra försvarspel och kan börja jobba på andra ändar. 

Hur stor del i den vändande trenden har Andreas Borgman och Loui Eriksson varit?
– Absolut, jättestor del, det tycker jag. Vi behövde en lite energikick. Samtidigt är det två väldigt väldigt bra spelare. Det var jättebra tajming för oss och de lyfte laget med sitt spel. Rutinerade och duktiga spelare, så de bidrar oerhört mycket, säger Johansson och fortsätter: 
– Laget börjar sätta sig lite också. Man vet alltid att det kommer hända lite saker under en säsong, men nu känns det som att backparen börjar sätta sig och samma med femmorna och allting. Nu kan man börja jobba på och göra sitt bästa utifrån det. Det är klart att de kom in med mycket energi och bra rutin, så det är perfekt för oss. 

Loui Eriksson är tillbaka. Senaste säsongen i Frölundatröjan var 2004/05. Foto: Bildbyrån.

Utöver spelet med Tre Kronor har Johansson under en tid spelat sin hockey lite i skymundan för oss i Sverige. Efter säsongen 2015/16 flyttade han bort från Frölunda till Nordamerika. Där blev den endast ett kort äventyr innan han började dominera i målet i ryska KHL. 

Hur skiljer sig ligorna åt för din del?
– Det är väl lite mer av en öppen liga i SHL. Det är lite mer att man vågar utmana, medan det i KHL handlar lite mer om att minimera misstag. Man spelar sarg ut och då blir det lite av en ”stängd” liga. Så på ett sätt är väl KHL lite lättare för en målvakt. Samtidigt är SHL en mycket roligare liga att spela i känner jag. Speciellt när det börjar gå lite bättre (skratt). Det är lite öppnare, klarare och lite mer oväntade lägen i SHL. Det är den skillnaden man måste ställa in sig på, och vara beredd hela tiden. 

Avbräcket kan bli kostsamt: “Hårfin linje”

Inför torsdagens match borta mot Timrå hade Göteborgslaget klättrat upp till en tredjeplats och det såg ut som att man var på väg mot en fin form. 

Hur stort är självförtroendet nu, för din del och i laget? 
– Det är bra ändå. Jag vet vilken hårfin linje det är. Det är en färskvara. Man måste fortsätta varje dag med samma saker. Det är absolut skönt med några vinster och lite mer leenden på träningarna, men det är fortfarande bara mitten av säsongen och vi vet att vi måste fortsätta jobba vidare. Skönt med några vinster, men inget vi svävar iväg över.

Troligtvis gör de rätt i att inte sväva iväg. Tabellen är som sagt extremt jämn och en förlust som senast mot Timrå gör att man nu halkat ner till en femteplats, med endast sju ner till Rögle på tionde. 

Dessutom kom vinsten mot Linköping 26 november också med ett tungt avbräck. Borgman som endast varit tillbaka sedan uppehållet utsatte då Linköpings Broc Little för en bentackling och drog på sig en avstängning på fyra matcher. 

– Ja, det var olyckligt direkt. Men jag tycker ändå att det är en bra konkurrenssituation på backsidan nu. Alla vet att man måste lyfta sig nu. Samtidigt vet vi exakt när han kommer tillbaka till skillnad från när han var skadad. Det är klart att man helst vill ha honom på isen, men nu har alla chansen att visa framfötterna. Sånt händer under en säsong så det gäller bara för andra att kliva fram. 

Andreas Borgman lämnar isen efter matchstraffet mot Linköping: Foto: Bildbyrån.

Första mötet utan backstjärnan klarade man sig väldigt bra och höll dessutom nollan, men i torsdags blev det inte ett önskat resultat. Lars Johansson inledde på bänken och fick se Dichow släppa in tre mål under de 25 första minutrarna mot Timrå. Johansson drog på sig utrustningen och hoppade in, men det räckte inte till mer än att hålla nere siffrorna till ett slutresultat på 0–5. Efter matchen var tränaren Roger Rönnberg rejält besviken på hur laget fallit tillbaka till det vi stundtals fick se innan uppehållet. 

– Jag är givetvis grymt besviken på första perioden. Det är inte klokt hur dåligt vi spelar, framför allt med pucken och i vårt passningsspel. Det är överraskade och intressant dåligt, sade Rönnberg till C More. 

Nu väntar ett möte med Brynäs på lördagen och Johansson och Frölunda får hoppas på ett betydligt bättre försvarspel denna gång. Annars kan Borgmans avstängning visa sig vara rejält kostsam.


TV: De har varit SHL:s bästa hemvändare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games
fredag 10 februari
01:00 Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers NHL
01:00 Florida Panthers - San Jose Sharks NHL
01:00 New Jersey Devils - Seattle Kraken NHL
01:00 Detroit Red Wings - Calgary Flames NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Vancouver Canucks NHL
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Västervik - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten