Dan Söderström och Stefan "Lill-Prosten" Karlsson.
Foto: Arkivbild
Dokument

Klassiska hockeymatcher vi minns: “Hela laget var i uppror”

I kväll möts Leksand och Brynäs igen för ett hett rivalmöte. 
Då blickar vi tillbaka på några av de klassiska matcherna som spelats mellan lagen genom historien.
– Det blev rubriker i tidningarna om att jag kunde hamna i fängelse och så vidare, berättar Dan Söderström. 

DET BÖRJADE REDAN 1943

I kväll möts ånyo två av svensk ishockeys mest omtalade hockeylag, det vill säga Leksand och Brynäs. Under åren har det spelats en rasande massa matcher lagen emellan och känslorna är ofta på “AIK mot Djurgården-nivå". 

Första mötet mellan Leksand och Brynäs spelades redan i februari 1943 på gamla Siljansvallen. En töig och slaskig is-oval bjöd inte upp till något skönspel direkt och Brynäs vann med 1-0. Leksands lag bestod av Sven Jonsson i mål, Nisse Holfve, Åke Lassas, Anders Brisell, Olof Årjers, Arne ”Puppu” Hellberg, Einar Jonsson, Lok-Kalle Johansson och Edvin ”Biffen” Andersson var utespelare. I Brynäs trupp fanns namn så som Stig Hedin, Gunnar Engblom, Evert ”Knatten” Westerberg, Herberg ”Hebba” Pettersson, Birger Lindblom, Conny Eriksson, Carl Einar åbom, Börje Mattsson och Henry ”Bagarn” Eriksson. 

När började själva rivaliteten mellan Leksand och Brynäs?

När Leksand reste till Gävle för spel på 1940 och 50-talet var det oftast Gävle, Strömsbro eller Huge som stod för motståndet. Säsongen 1961/62 etablerade sig Brynäs på allvar i Division 1, men då möttes aldrig klubbarna. Det är först i SM-slutspelet 1963 som Brynäs och Leksand sågs ute på isen. Matchen spelas i Gävle och Leksand vann med 5-3 efter tre mål av Bosse Englund och ett var av Åke Lassas och Nisse Nilsson. Brynäs mål gjordes för övrigt av Håkan Wickberg, Hasse Eriksson och Lennart ”Tigern” Johansson.

“Aldrig hatat andra lag”

Brynäs vann sitt första SM-guld säsongen därefter och Leksand slutade på silverplats. Efter den säsongen var hatkärleken i gång mellan klubbarna.

Rune Mases berättar:
– Rivaliteten mellan lagen började mycket riktigt säsongen 1963/64. Vi och Brynäs fick inte vara med i nyårsturneringen Ahearne Cup nere i Stockholm. Då startade Brynäsledaren, Thure Wickberg, en egen cup där vi, Brynäs och Sovjets B-landslag var med. Det här var ju då Des Moroney spelade här i Leksand vilket gjorde turneringen extra livlig, skrattar Mases.
– Den säsongen möttes vi och Brynäs två gånger. Vi vann i nyårsturneringen, medan Brynäs vann i SM-slutspelet och sedan även SM-guld. Jag har aldrig varit någon som hatat andra lag utan Brynäs är ett lag som jag alltid gillat och sett upp till.

Fram till och med säsongen 1967/68 spelade oftast Brynäs sina hemma på Gävle Isstadion även om man säsongen 1966/67 fick flytta semifinalen mot Leksand till Johanneshovs Isstadion i Stockholm. Gavlerinken var ännu inte färdigbyggd och kvicksilvret i termometern utanför fönstrena i Gävle visade nämligen på - 35 grader. Matchen vann Brynäs med 8-3 efter att ha vunnit skotten i första perioden med 19-0. Med andra ord hade Hasse Dahllöf i Brynäskassen en ganska lugn inledning av matchen. 

Brynäs vann första matchen i Gavlerinken

Hösten 1967/68 invigdes Gavlerinken. Eftersom Leksand spelade i södra gruppen och Brynäs i norra gruppen möttes lagen för första gången i nya arenan säsongen därpå. Slutspelsmatchen mellan lagen 1967/68 spelades nämligen på Leksands Isstadion. 

Det har spelats många klassiska matcher mellan Leksand och Brynäs. Foto: Arkivbild

11 februari 1969 kom alltså Leksand på besök för första gången till Gavlerinken. Det var i tredje SM-slutspelsomgången. Inför matchen ledde Leksand serien före Brynäs. Redan fem minuter in i matchen ledde Brynäs med 2-0 efter två mål av Hans ”Virus” Lindberg. Visserligen reducerade Mats Åhlberg till 2-1, men Gävlekillarna körde över masarna och vann till slut med hela 6-1. Tord Lundström svarade för två mål. Håkan Wickberg och Lars-Göran Nilsson gjorde ett var. ”Brynäs spelade tufft och inte ens bröderna Christer och Thommy Abrahamsson hann tända. Sista perioden blev en defilering”, skrevs det i Årets Ishockey efter matchen 

Den 5 oktober 1975 spelade Leksand och Brynäs mot varandra för första gången i elitserien. Spelplats var Leksands Isstadion. Leksand vann matchen med 3-1 införnästa 6000 åskådare. Lasse Öberg gav Brynäs ledningen, men Kjell Brus, Per Brandser och Danne Labraaten såg till att masarna kunde vinna till slut. 
 
Första elitseriematchen mellan Brynäs och Leksand i Gavlerinken spelades i november 1975. Alltså första säsongen med tio lag i serien. Närmare 8000 åskådare var på plats och fick se Brynäs, med Wille Löfqvist i målet, köra över Leksand och vinna med 7-3 trots att Leksand haft ledningen med 2-0 efter drygt halva första perioden. Jan-Olof ”Jos” Svensson, fostrad i Östers IF, och Lars-Erik Ericsson (idag: Ridderström) svarade för två mål var. Bosse Höglund, Martin Karlsson och Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg gjorde Brynäs övriga tre mål. Senare samma säsong vann som bekant Brynäs SM-guld efter att ha besegrat Färjestad i finalen med 2-0 i matcher. 

“Hela Brynäslaget var i uppror”

Jag tänkte plocka ytterligare ett par russin ur kakan då det gäller möten mellan just Leksand och Brynäs.

Brynäs och Leksand var landets två klart ledande klubbar säsongen 1975/76. Exempelvis hade Brynäs åtta spelare med i Ronald ”Sura-Pelle” Petterssons VM-trupp till polska Katowice medan Leksand hade nio. Södertälje hade två spelare med och Västra Frölunda en.

När vi hoppar fram till den 18 omgången av elitserien som spelades den 30 november 1975 låg Leksand etta i elitserien med 28 poäng och Brynäs tvåa på 23 poäng. Nu skulle de båda lagen mötas inför 7 894 åskådare i Gavlerinken. Matchen kom att vinnas av hemmalaget med hela 7-3 efter att Wille Löfqvist överglänst Göran Högosta i Leksandsmålet. Målskyttar för Brynäs: Jan-Olov ”Jos” Svensson och Lars-Eric Ridderström två var medan Martin Karlsson, Bosse Höglund och Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg svarade för ett var. För Leksand nätade Roland Bond, Dan Söderström och Hans Jax.

Det alla talade om efter matchen var att Leksands Dan Söderström var utrustad med en dold mikrofon.

Så här skrev Dala-Demokraten efter matchen:
– Att Brynäs slog Leksand kan gävleborna till viss del tacka en kvällstidning (med sting) för. Tändningen inför matchen var nämligen alldeles utmärkt.
– Tacka för det. Vad tidningen och Leksand försökte ställa till med går utanpå allt annat. Faktum är att det här är det värsta jag upplevt, dundrade Tommy Sandlin, Brynäsledaren.
– Kvällstidningen hade i samförstånd med Leksandstränaren ”Pära” Karlström utrustat ”Pära” och ett par Leksandsspelare, däribland Dan Söderström, med små radiosändare som vidarebefordrade allt som sades på isen till en bandspelare på läktaren. Det skulle bli ett reportage.
– Tommy Sandlin och hela Brynäslaget var i uppror över, som man såg det, ett brott mot integriteten. Rena Säpofasonerna, ansåg Sandlin.

Dan Söderström hade dold mikrofon i en match. Foto: Bildbyrån

Så rapporterade alltså tidningarna i Dalarna om händelsen. Dan Söderström som fick klä skott för hela händelsen har en annan syn på hur det här egentligen gick till.
– Det var så att ”Pära” Karlström, Tommy Sandlin och Expressens Lasse Håkanson hade sagt att jag från Leksand och en från Brynäs skulle ha en mikrofon var på oss för att man skulle skildra snacket mellan spelarna på planen. Det här var både Brynäs och Leksand med på.
– När väl matchen började hade Sandlin ordnat så att deras lag slapp den här mikrofonen och i stället vänt det till sina spelare för att hetsa mot mig i stället. Jag fick rejält med stryk den matchen och dagen efter ringde jag till deras lagkapten Tord Lundström för att be om ursäkt, trots att jag inte hade med det här att göra.
– Tommy Sandlin har i mina ögon alltid varit en renhårig man, men här tycker jag faktiskt att han skulle gått ut och berättat som det var. Nu blev det rubriker i tidningarna om att jag kunde hamna i fängelse och så vidare. Nu gick det tack och lov aldrig så långt, berättar Dan Söderström för OLD SCHOOL HOCKEY.

Alltså två versioner av samma händelse. Brynäs vann i alla fall SM-guld den här säsongen efter att ha besegrat Färjestad i finalen. Leksand slutade trea.

“Här kan man prata om en skandal”

Andra russinet som fått ketchupadrenalinet att gå i topp (Nej, Christer Abris var aldrig med i den matchen) hämtar jag från 1975 då Leksand vann sitt sist… nej, jag menar senaste SM-guld. Det är den tredje och avgörande SM-finalen. Matchen spelas på Scandinavium i Göteborg. Det stod 2-2 då Brynäs forward, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, bröt in från kanten mot Göran Högosta. Efter att Karlsson nästan åkt på Högosta letade sig pucken in under honom och in i mål. Samtidigt hänger Karlsson lite på målet som i sin tur lyfter sig lite och pucken slinker ut på andra sidan. Domarteamet Orwar Cerwall och Åke Södergren underkände målet.
– Ja herregud… Här kan man väl prata om en skandal! Jag tror alla på hela Scandinavium såg att pucken var inne utom domaren. Jag fick en törn av Högosta så jag flög över honom men jag ser ändå att pucken ligger inne i målet. Domaren kom med någon konstig bortförklaring att jag hade varit inne i målgården före pucken eller något liknande. Klart att jag blev förbannad då eftersom vi missade SM-guldet på det domslutet, har Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson berättat i en intervju med Old School Hockey.

Stefan Karlssons “mål" på Göran Högosta 1975. Foto: Arkivbild

Göran Högosta var dock inte lika säker:
– Brynäs tyckte att dom hade en puck inne och jag kan inte svära på att den inte var det för jag låg på pucken och det var omöjligt att säga på vilken sida av mållinjen den låg.

Leksand vann i alla fall matchen efter att Göran Högostas kompis från Tunabro, Roland Eriksson, avgjort i förlängning. Det kom alltså att bli Leksands senaste SM-guld.

“Åkte upp till Leksand och fullkomligt skåpade ut dom”

Vi flyttar fram till 1980. Efter ett par turbulenta och inte allt för framgångsrika säsonger tar Lennart ”Tigern” Johansson över tränarjobbet efter Rolf Andersson. Brynäs tog sig till slutspel genom att slå HV71 i sista omgången med 5-2. I semifinal väntade sedan seriesegrarna Leksand. Det skulle bli en enkel resa för Leksand trodde alla. Men redan i första mötet på Isstadion i Leksand visade Brynäs vilket lag som dikterade villkoren. Brynäs vann med 9-4 och lyckades till och med få Christer Abris utbytt mot Lars ”Lillen” Stenwall en bit in i andra perioden. Returen hemma i Gavlerinken vann Brynäs med 8-2, alltså totalt 17-6, och den så kallade B-femman med Stig Östling, Gunnar Persson, Inge Hammarström, Conny Silfverberg och Kenneth Andersson, dominerade stort. Det var efter den matchen som Wille Löfqvist fick frågan om vilket lag han helst ville möta i finalen. 
– Andersberg eller Larsbo, dom slåss visst om titeln som Sveriges sämsta lag, svarade ”Löken”. 

Brynäs slog ut Leksand på vägen till guldet 1980. Foto: Arkivbild

Conny Silfverberg berättar om guldresan 1980: 
– Det är lätt att man glömmer just hur överraskande vi vann. Vi tog oss till slutspel i sista omgången och inför semifinalen talade alla bara om vilket lag Leksand skulle få möta i finalen. Leksand hade vunnit serien i överlägsen stil, men sedan åkte vi upp till Leksand fullkomligt skåpade ut dom. Man kan väl säga att ”Tigern” gjorde succé som tränare och vi hade trots allt ett ganska bra lag där bland andra Inge Hammarström hade återvänt från Toronto. Brynäs vann som bekant guld så sent som 2012 med bland andra tidigare leksingar så som Niclas Andersén, Lars Jonsson, Jörgen Sundqvist, Jonas Nordqvist, Daniel Widing och Jesper Ollas i laget. 

Senast lagen möttes var 6:e oktober på Brynäs hemma is. Brynäs vann med 4-3 efter två mål av Dima Timashov och ett var av Linus Öhlund och Hannes Björninen. För Leksand nätade Olle Alsing, Lucas Elvenes och John Quenneville. 

Nu återstår det bara att se vem som blir matchvinnare i kvällens möte lagen emellan.

Lucas Elvenes och Dmytro Timashov blev båda målskyttar förra gången lagen möttes. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån


TV: "Det skadar inte att han kommer från Ö-vik"

Matchrapporter: Oskarshamn vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Leksand Max Friberg tvåmålsskytt för Frölunda i segern mot Brynäs Linköping avgjorde tät match mot Brynäs i tredje perioden Oscar Fisker Molgaard och Herman Hansson matchvinnare borta mot Leksand Färjestad avgjorde tät match mot Leksand i tredje perioden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 06 december
19:05 Luleå - Jukurit Champions Hockey League
onsdag 07 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 New Jersey Devils - Chicago Blackhawks NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Florida Panthers NHL
02:30 Dallas Stars - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Anaheim Ducks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Montreal Canadiens NHL
19:00 Almtuna - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Djurgården - Linköping SDHL
torsdag 08 december
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Boston Bruins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Vegas Golden Knights - New York Rangers NHL
04:30 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
19:00 HV 71 - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Oskarshamn SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Malmö - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Brynäs SHL
19:00 Luleå - Leksand SHL
19:00 Rögle - Växjö SHL
fredag 09 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Los Angeles Kings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Nashville Predators NHL
01:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
02:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
02:30 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
19:00 BIK Karlskoga - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - HV 71 SHL
lördag 10 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Calgary Flames NHL
01:00 Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:00 Washington Capitals - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:30 Arizona Coyotes - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers NHL
12:00 Luleå - Leksand SDHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Timrå - Leksand SHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Brynäs SDHL
18:00 Oskarshamn - Örebro SHL
18:00 Brynäs - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
18:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Luleå - Malmö SHL
19:30 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
19:45 Kloten - Servette National League
20:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
22:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 11 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Calgary Flames NHL
01:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
15:30 Luleå - Brynäs SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
21:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
00:00 Florida Panthers - Seattle Kraken NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
måndag 12 december
01:00 Winnipeg Jets - Washington Capitals NHL
01:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Vegas Golden Knights - Boston Bruins NHL
19:00 Västervik - Modo Hockeyallsvenskan
tisdag 13 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Dallas Stars NHL
01:00 Montreal Canadiens - Calgary Flames NHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:30 Ottawa Senators - Anaheim Ducks NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:00 St Louis Blues - Nashville Predators NHL
19:00 Djurgården - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:05 Frölunda - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 14 december
01:00 Tampa Bay Lightning - Seattle Kraken NHL
01:00 New Jersey Devils - Dallas Stars NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Anaheim Ducks NHL
01:00 Buffalo Sabres - Los Angeles Kings NHL
01:00 Boston Bruins - New York Islanders NHL
01:00 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Nashville Predators - Edmonton Oilers NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
03:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
04:30 San Jose Sharks - Arizona Coyotes NHL
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten