OLD SCHOOL HOCKEY
Bengt Kinell var en av HV71:s första storspelare.
Foto: Stig Kenne & Ronnie Rönnkvist
Old School Hockey

HV71:s första hockeystjärna – Old School Hockey Bengt Kinell

Bengt Kinell var en av HV71:s första storspelare då han var med när klubben bildades samt när HV gick upp till Elitserien både 1979 och 1985. 
I Old School Hockey berättar Kinell nu om de första åren i HV71, uppflyttningarna och tiden i Frölunda. 
– Intresset för sammanslagningen var inte stort i början. Intresset kom först när folk började förstå att HV71 hade något bra på gång, minns legendaren. 

JÖNKÖPING (Hockeysverige.se)

HV71 är numera ett klassiskt lag i svensk ishockey med redan fem inspelade SM-guld. Då ska vi komma ihåg att första gången laget var uppe i Elitserien var säsongen 1979/80. En som varit med på klubbens långa resa och kom från H:et i HV71, Husqvarna IF, är Bengt Kinell. Han var med då klubben blev ”HV71” och spelade sin sista match för föreningen 1986. Här får ni möta honom i OLD SCHOOL HOCKEY. 
– Jag är uppväxt i Huskvarna och hade ett par hundra meter till Vapenvallen och Zinkensdamm där vi alla ungdomar spelade fotboll och hockey. Där var jag från morgon till kväll, berättar Bengt Kinell och fortsätter:
– Hockeyn var inte så stark här då. Husqvarna hade varit uppe och kvalat 1966 och 1967. Innan det var Stefa storlaget här. Lagen runtomkring plockade spelare från varandra. Vätterstad och Husqvarna IF spelade i Division 3 säsongen 1970/71. Vi vann serien och sedan kom sammanslagningen. 

Hade ni mycket folk på matcherna?
– Nu var jag såklart på Husqvarna IF:s matcher och där var det ganska mycket folk. När vi spelade borta ringde vi alltid till Tele-nytt för att få fram resultat och sådana saker. Det fanns ju knappt TV vid den här tiden. 
– Tabergs SK var också en storklubb som värvade Kjell Svensson på samma sätt som HV71 senare skulle ta ”Honken” (Leif Holmqvist) till HV71. Kjell stannade bara en säsong. Husqvarna hade dessutom målvakten Jack Siemon i laget under ett par säsonger. 

Vad betydde en person som Folke ”Lollo” Jörneke för hockeyn i trakterna här?
– Han tillhörde dom så kallade stjärnorna i Husqvarna IF på den tiden. Både i fotboll och hockey. Han blev sedan HV71:s första tränare och den som skulle få ihop dom båda ärkerivalerna Vätterstad och Husqvarna. 
– Det fungerande fantastiskt bra och var inga problem. Snarare var det så att en del Vätterstadskillar var glada att få spela i samma lag som (Bengt) Halvardsson. Då slapp dom åka runt och se upp för honom, skrattar Bengt Kinell och fortsätter:
– Jag vet att Dennis Persson inte gillade att spela mot Halvardsson. ”Halvar” var fantastisk. Om han fick in en riktigt tuff, men schysst tackling som tog illa blev ”Halvar” orolig. Då kunde han åka fram till den han tacklat och frågade hur det gick. Det var inga ojustheter utan han var bara stenhård. 

“Idag är det ofta ett föräldraproblem”

Precis som så många andra dubblerade Bengt Kinell i både hockey och fotboll under många år. 
– Jag valde mellan fotbollen och hockey eftersom jag spelade i båda A-lagen från det att jag var 15 år. Idag är jag väldigt glad över att jag valde hockeyn, men det kunde blivit fotboll. 
– När jag var 17 år vann vi pojk-DM i fotbollen, vilket var det sista jag var med om där. Det här var samtidigt som sammanslagningen till HV71. Framför allt fungerade det inte att dubblera andra året då Göte Wiklund kom till HV71. Han införde obligatorisk försäsongsträning fem dagar i veckan. Då fanns det ingen chans att hålla på med fotbollen. 

Bengt Kinell var en av de första storspelarna i HV71. Foto: Ronnie Rönnkvist

När började du spela hockey mer organiserat i Husqvarna?
– Det var i pojklagen. Jag spelade med B-pojkar, men även med dom som var två år äldre i A-pojkarna. Dessutom kunde jag ibland spela med juniorerna. 
– På den tiden kunde det vara så att man inte fick ihop fullt lag. Det innebar att jag kunde få spela både i just A-pojkarna och juniorerna. Att vara med i alla lagen betydde såklart mycket för min utveckling. Så var det nog för alla som fick den möjligheten. 
– Idag är det ofta ett föräldraproblem. Som ledare kanske du har en spelare som har en jättetalang i laget och som behöver spela i ett äldre lag för att utvecklas. 
– ”Varför får inte min pojk också göra det” 
Eller förälder till en som inte får spela så mycket 
– ”Varför får han spela som är ett år yngre?” 
– Det jag funderat mycket över är att HV71 lagt enorma resurser på ungdomssidan i många, många år. Vi har än idag inte lyckats få fram en spelare som etablerat sig i NHL. 
– Jag är lite nyfiken på hur det ser ut i alla SHL-klubbar. Jag tror att det är likadant där för nästan alla killar som etablerat sig i NHL kommer från mindre klubbar där dom fått möjligheten att vara på is mycket. Från kommuner där det inte är lika många som spelar ishockey och man är 15 spelare på isen i stället för 30. Det gör att du får spela och träna mycket samtidigt som dom då också kan repetera övningarna dubbelt så många gånger. 
– HV71 har en enorm blick på sig. Händer det någonting kommer det direkt en insändare i tidningen där man ger kritik mot ledare, ungdomsverksamhet och sådana saker. Nu har det blivit lugnare i tidningarna, men inte på sociala medier. 

Det finns ändå spelare som spelat juniorhockey i HV71 och som har lyckats i NHL. 
Niklas Hjalmarsson, Jesper Fast… Det är killar som kommit utifrån till vårt hockeygymnasium. Tidigare var det fyra utifrån som kom in på hockeygymnasiet. Nu tror jag man sansat sig. Några år efter att jag slutat som klubbdirektör var det åtta, tio utifrån som plockades in. 
– Det här innebar att våra egna produkter inte fick gå på hockeygymnasiet. Då uppstod samma problem där som med dom som inte kom med i TV-pucken, att spelare slutar. Under min tid försökte jag minska det där till två, men det gick åt andra hållet. 

“Intresset för sammanslagningen var inte stort i början”

Åter till Husqvarna IF och debuten för Bengt Kinell i A-laget säsongen 1969/70. 
– Jag fick spela sista tre matcherna den säsongen. Vi åkte ur, men jag tror faktiskt att vi vann våra tre sista matcher. Att få vara med var ändå fantastiskt.  
– Jag sprang nere vid rinken när A-laget skulle träna och hoppades att tränaren skulle säga ”Bengt, har du grejer” och att jag sedan skulle få hoppa in och träna med laget, vilket hände att jag fick göra. 

Kinell bredvid Ove Jungåker och Folke Jörneke i Husqvarna IF 1970/71. Foto: Arkivbild

Det var flera av killarna från Husqvarna IF som hängde med in då klubben slog ihop med Vätterstad och blev HV71. 
– Husqvarna lade ner verksamheten så det fanns bara alternativet att vara med på sammanslagningen. Det var nästan bara juniorer i Husqvarna och vi som följde med över var bland andra (Bengt) Halvardsson, Kenneth Nycander, Anders Wallin… Anders är den största talang vi haft. Att han blev kvar här under hela sin karriär… Han hade varit landslagsspelare.
Christer Thorén, Bengt Svensson… Från Vätterstad var det bland andra (Jan) Bergstrand, (Christer) Qvennerstedt, Dennis Persson och så vidare. Nästan alla var i samma ålder. Det var ett otroligt ungt lag där alla ställde upp på Göte Wiklunds villkor. 
– Klart att vi springer på varandra någon gång ibland, vissa mer än andra. Efter att jag slutat har det inte varit milspåret på Öxnehaga jag saknat utan det jag saknar är omklädningsrummet. När man då slutar försvinner alla ifrån varandra, om det inte är så att fruarna håller ihop oss. Sedan är det så att många av oss spelar golf så vi träffas en del där. 

Var det nästan enbart positiva tongångar när klubbarna slogs ihop?
– Första säsongen var inte bra eftersom vi knappt hängde kvar i Division 2. Det var viktigt att vi klarade det för hade vi inte hängt kvar hade vi aldrig fått Göte Wiklund. Det var ett tufft år och ett ständigt kämpande. 
– Det var egentligen inga utifrån som hade några speciella krav på oss, utan det var mer hur vi skulle få ihop supportrarna som skulle stå jämte varandra. Det gick faktiskt bra. 
– Intresset för den här sammanslagningen var inte stor i början. Intresset kom först när folk började förstå att HV71 hade något bra på gång. Redan andra säsongen Göte var här kvalade vi. Vi kvalade dessutom under flera år då han var här. Vi lyckades inte vilket var synd för det hade varit kul för Göte att vara med om det. 

När kom supporterklubben ”Klapp och Klang” in i bilden?
– Jag kan tänka mig att det var runt 1974 eller 1975. Det var musiker så det var en fantastisk klack vi hade och det har North Bank Supporters tagit vidare på ett väldigt bra sätt. 
– Det var ändå skillnad på klack eftersom det mest var musikkillar som höll i gång på läktaren. Jag minns bland annat ”Bamse” (Lars-Åke Broo), som han kallades, med sin höga hatt och rock. 
– Det betydde såklart jättemycket för oss spelare precis som North Bank-Supporters gör för dagens spelare. 

Tyvärr kantades ”Klapp och Klang” av en del ”fylleskandaler” och för att citera HV71:s hemsida ”I sin mest negativa form kunde det sluta med halvplundrade bensinmackar och nergrisade bussar på hemväg från bortaarenorna.”

“Då kanske det hade varit en annan resa jag hade fått göra”

Några matcher Bengt Kinell minns lite extra var då Göteborgsklubben Bäcken kom på besök. I laget spelade en av Sveriges bästa spelare genom alla tider, Ulf Sterner.
– Det var fantastiskt och tacksamt att Bäcken tog Uffe Sterner. Han var med och lirade i andra divisionen. Vi hade tuffa och roliga matcher mot honom och Bäcken. 

I början hade Bengt Kinell lite av en stjärnstatus i HV71. Mycket beroende på att han säsong efter säsong låg med högt upp i lagets poängliga. 
– Första säsongen i HV71 spelade vi 18 matcher. Jag gjorde 37 poäng efter att ha gjort 21 mål och 16 assist. Då fanns det ingen dubbelassist och vi var ändå ett bottenlag. 
– Då ringde Södertälje. Jag åkte också upp och träffade dom efter säsongen, men jag blev övertalad av Ove Jungåker att stanna kvar i HV71. Det är något jag har funderat över, hur hade det gått om jag som 18-åring gått till Södertälje som var en storklubb i svensk hockey då? Då kanske det hade varit en annan resa jag hade fått göra. 

Hur hanterade du som 18-åring pressen och förväntningarna som fanns på dig då?
– Jag kände det inte så och aldrig känt mig som någon stjärna. Jag har alltid varit beroende av mina lagkompisar och killarna i min kedja. På 70-talet spelade jag nästan alla år med Christer Thorén på ena sidan. På andra sidan hade vi lite olika, (Anders) Wilander, Dennis Persson eller (Peter) ”Pecka” Magnusson.
– Det fanns inga sociala medier utan det var vår klubbtidning och Jönköpings-Posten med (Åke) Andrén. Ibland kallade vi JP för vår klubbtidning. Han var väldigt hockeyintresserad och kunde ibland skriva flera sidor om HV71. 

Bengt Kinell i HV71. Foto: Arkivbild

Göte Wiklund som Bengt Kinell, och egentligen alla som var mer och spelade under hans sex säsonger i klubben, lyfter fram hade själv spelat i gamla Wifsta/Östrand. Wiklund hade utvecklat många spelare under sin tid som ledare i Timrå. Han kom in i klubben inför säsongen 1972/73 och det var så att den första utanför familjen och HV71 han yppade om sitt nya jobb som tränare var på en tågresa mellan Sundsvall och Östersund var till Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg. ”Strimma” lär ha sagt att om inte Wiklund skulle ta jobbet hade han själv tagit det. 
– Göte fick oss att tänka hockey på ett helt annat sätt. Jag som aldrig var i egen zon tyckte att jag inte hade med något baklängesmål att göra. Han kunde komma fram till mig och säga ”Du Bengt, hade du forecheckat åt det hållet i stället så hade det där inte hänt där borta”.
– Ofta tar spelare burskydd. Då hade vi en spelare framför mål som vi spelade in till för där trodde aldrig motståndarna att någon skulle passa. Då startade vi uppspelet därifrån. Stod du bakom mål var du däremot begränsad. 
– Jag fick ofta mina frilägen på passningar som kom den vägen. Han såg alltid ett och två steg före så ibland fick jag sitta och tänka vad han egentligen menade.
– En grej jag minns väl med Göte var då vi skulle käka efter en bortamatch. Då ställde sig Denny Eriksson upp ”Grabbar, beställ in avec, det är helt okej”. Då ställde sig Göte upp ”Grabbar, bara så ni vet blir det ingen avec”. 
– Det är idag skillnad mot då jag kom med i A-laget som 15-16 åring i framför allt fotbollen. Hade vi bortamatch mot Nässjö en lördag var inte själva matchen det viktigaste. Det var att man hade en kvarter med sig och skulle bli avsläppta vid Rigoletto. Så var kulturen då. När Göte Wiklund kom in blev det ordning och reda, i alla fall i HV71, och hela den här kulturen har förändrats inom elitidrotten. 

Det måste varit en stor omställning hockeymässigt för er inledningsvis?
– Ja, så var det. Samtidigt var vi unga, hade lätt att lära oss och inte bara körde på i samma spår som vi alltid hade gjort. Framför allt utvecklade han passningsspelet och fick oss att tänka hockey lite mer. 

Fem fyspass i veckan på sommaren…
– Det var fem kilometer, milen…, men vi åkte dit och tränade. 

När förstod du att det här var rätt väg att gå?
– Då tänkte jag inte så utan det är mer efteråt jag har funderat över varför vi drog ifrån Tingsryd och Nybro. När jag pratade med Fredrik Olausson då han var här förstod jag att Nybro bara tränade två dagar frivilligt under sommaren. Det skulle jag säga var den största skillnaden.

Missade att gå upp: “Luften gick ur oss”

Säsongen 1973/74 talade det mesta för att HV71 skulle ta klivet upp i gamla allsvenskan. I näst sista kvalmatchen skulle ”bara” Nacka besegras hemma i Rosenlundshallen. Trots ledning med 2-0 förlorade HV71 med 5-3 och en måstematch borta mot IF Karlskoga/Bofors väntade. 
– Vi vann ganska lätt där uppe mot Nacka. Sedan ledde vi här hemma, men luften gick ur oss. Samtidigt kanske det var väl det. Vi kanske inte var färdiga för att gå upp. Det jag mest minns från matchen var att Bert-Ola Nordlander i Nacka spelade blodig. Det är mycket möjligt att det var min klubba som hade varit uppe i hans ansikte så han fick ett jack, men jag kom inte ihåg det där. 
– Bert-Ola var en riktig strateg. Likaväl som det betydde mycket då vi fick (Bo) ”Bulla” Berggren och gick upp. ”Bulla” var en mycket speciell och talangfull spelare. 

Ni förlorade även mot Karlskoga/Bofors, var det en stor besvikelse då ni inte gick upp?
– Ja, förväntningarna var att vi skulle gå upp och vinna mot Nacka. 

Ni var flera som spelade tillsammans under många säsonger, vad tror du det betydde för era framgångar och så småningom avancemanget till Elitserien?
– Vi hade en stomme med egna produkter. Sedan kompletterade Denny (Eriksson) den här stommen med vissa spelare. Många lyckades medan andra var mindre lyckade. Samtidigt behövde vi få in lite nytt blod. 

Leif ”Honken” Holmqvist var en rejäl prestigevärvning till HV71. Foto: Arkivbild

HV71:s första stjärnvärvningar: “Var ett affischnamn”

Inför säsongen 1976/77 värvade Denny Eriksson Leif ”Honken” Holmqvist till HV71. Han kom närmast från en säsong i WHA med Indianapolis Racers. Det blev två säsongen i HV71-tröjan för målvaktslegendaren.
– Det var stort. En av Sveriges bästa målvakter skulle helt plötsligt spela i HV71. Han är en personlighet. ”Honken” bor kvar här i Jönköping så vi ses ibland och spelar golf. 
– Värvningarna som gjordes med ”Honken”, ”Bulla” och senare även med Roland (Eriksson) och Ivan (Hansen) skapade intresse för laget. Att ”Honken” kom hit betydde mycket för lagets trygghet, men också för målvakterna vi hade och då även våra ungdomsmålvakter. 
– ”Honken” var inte så bra som han hade varit utan var på väg att trappa av. Något år tidigare hade vi mött London Lions och då var både han, Tord Lundström och Uffe Sterner med. 

Vad tog landslagsmannen ”Bo ”Bulla” Berggren med sig in i HV71?
– Dels var han ett affischnamn sedan var det hans spelstil. Han var den som kunde göra det omöjliga. Det gick inte fort, men han tog sig fram ändå. 
– Göte Wiklund gjorde om ”Bulla” till back. Han hade tidigare även gjort om Anders Wallin till back. Tidigare hade Anders varit center. Det var därför han hade nummer 10 och jag nummer 13 eftersom jag var center i andrakedjan. 
– ”Bulla” var en strateg med bra blick för spelet. Dessutom var han stor. Han betydde mycket. Vi fick en stjärna till oss. 

Bo “Bulla” Berggren blev väldigt viktig för HV71. Foto: Arkivbild

“Södertäljekillarna var helt övertygande om att dom skulle vinna”

Säsongen 1978/79 lyckades äntligen HV71 ta steget upp till Elitserien. 
– Egentligen var det en mindre bra säsong. Vi fick en ny tränare i Dan Hobér. Göte fick oss att tänka och spela hockey, men det vi saknade var tempo och lite hårdhet. Det var vad Hobér tillförde, men någon hockey kunde han inte. 
– Han fick oss att köra på träningarna. Det blev ett väldigt tempo och mycket var det just Hobérs träningar som gav oss möjligheten att klara av att gå upp. 
– Play off och kvalet var lyckat. Sedan var det den här avgörande matchen uppe i Södertälje. Vi spelade åtta matcher i playoff och kval. På dom gjorde jag tolv mål, men jag gjorde inget i sista matchen mot Södertälje. 
Steffan Andersson, som var från Nybro, värvades från Södertälje till oss i HV71. Vi båda var kompisar och gillade att umgås. På eftermiddagen innan avgörande matchen sa Steffan ”vi ska åka hem till några killar och fika innan matchen”. Det var Södertäljekillar och dom frågade Steffen om han trodde att vi skulle ha någon chans. 
– ”Ja, vi har chans”
– ”Är det någon speciell vi ska se upp för?”
– Då tittade Steffan på mig och log, vilket var en skön upplevelse (skratt). Södertäljekillarna var helt övertygande om att dom skulle vinna, men det slutade 3–3 så vi och inte Södertälje tog steget upp i Elitserien. 

Södertälje ledde med 3-2 innan ”Bulla” Berggren kvitterade till 3-3.
– Sedan har Södertälje en jättechans i slutsekunderna. Jag brukar säga till Ola Svensson, som stod den matchen, att han räddade den med skridskospetsen, men han säger att det inte var så utan att pucken gick utanför.

Inför Elitseriestarten värvades flera starka namn in. Bland andra finske stjärnan Pekka Marjamäki och hans landsman Jukka Koskilahti. Att Marjamäki blev klar för HV71 överraskade på många. Speciellt på ledarna i Kiruna AIF som hävdade att han var klar för spel där uppe. In kom även Hannu Lassila, Jan-Ove Viberg, Thomas Lindster och Mikael Fredriksson.
– Det krävdes definitivt mer av oss då vi skulle spela i Elitserien. Lassila var enorm och den bästa vi som vi värvade tillsammans med Marjamäki. Den säsongen började jag spela med Hasse Sjöö och Janne Bergstrand. Bakom oss hade vi Kaj Nielsen och ”Halvar”. Många supportrar sa ”Hur ska Kaj och ”Halvar” klara av att spela i Elitserien?” Men vår femma var faktiskt riktigt bra. Hasse Sjöö försvann senare till Frölunda, men ”Bergan” vågade inte ta steget. Tyvärr. Det skulle ha varit intressant att se hur han skulle lyckats i en annan klubb. 

Kinell och HV71 under första Elitseriesäsongen 1979/80. Foto: Arkivbild

HV71 slutade sist och fick lämna Elitserien.
– Jag tycker ändå att vi gjorde en bra säsong, men vi märkte att det fortfarande saknades en del för att kunna hänga kvar. 
– Vi var redo för att känna på hur det var i Elitserien, men helt enkelt inte tillräckligt bra. Sedan tog det några år innan vi 1985 gick upp. Då hade klubben förstått vad som krävdes för att kunna lyckas. Vi spelare kände såklart också av att det var klasskillnad och ett helt annat motstånd i Elitserien, vilket säger sig själv. 
– Första matchen mötte vi Mats Åhlberg, Dan Söderström, Roland Eriksson, Kari Eloranta och det gänget i Leksand. Det var egentligen stjärnor i hela det laget. Sedan kom vi och dom stjärnor vi hade var Marjamäki och ”Bulla” Berggren. Annars var det samma killar där många varit med från starten 1971. 

Hur upplevde du Pekka Marjamäki som hade spelat nio VM-turneringar och ett OS?
– En lugn kille. Han pratade knappt svenska eller engelska så det gick nästan inte att kommunicera med honom. Jag lämnade HV71 efter säsongen, men han blev kvar ytterligare en säsong. 
– Jag glömmer aldrig då vi inför Elitseriesäsongen var på träningsläger i Helsingfors. Vi fick en frikväll och skulle in på en nattklubb. Det var fullt och vi blev stoppade i dörren. Då gick Marjamäki fram och då öppnades bara dörrarna så vi alla kunde gå in. Han var verkligen stor i Finland.  
– När jag jobbade på Motormännen ordnade min kollega en resa till Prag. Där var ”Honken” med som reseledare. Min kollega sa att det var helt otroligt. Då ”Honken” kom, vaktmästarna där bockade och öppnade dörrar då han kom. Han är otroligt stor där nere.

Pekka Marjamäki var en stor stjärna i Finland. Foto: Arkivbild

Flyttade till Frölunda: “Se hur långt jag kunde komma”

Inför säsongen 1980/81 valde Bengt Kinell spel med Västra Frölunda som säsongen innan spelat SM-final mot Brynäs. 
– Det var en som inte satt i Frölundas styrelse som tog kontakt med mig eftersom det var känsligt att prata med spelare i andra lag då vi fortfarande spelade. Han ringde och frågade om jag skulle vara intresserad av att flytta ner till Göteborg och spela för Frölunda. 
– Han som egentligen stod bakom sammanslagningen av Husqvarna och Vätterstad, Lennart Håkansson, hade berättat för mig under en bussresa då jag var med i Husqvarna IF A-lag och skulle åka ner till Nittorp att han spelade Munkfors och blev värvad till Färjestad. Han ångrade det inte för där och då fick han ett bevis på att han inte räckte till. Hade han aldrig tagit chansen hade han inte vetat det. 
– Det här tänkte jag lite på då jag tackade ja till Frölunda, att det skulle vara intressant att se hur långt jag kunde komma. 
– När jag sedan kom ner i Frölundas omklädningsrum tänkte jag ”var har jag hamnat?” Där satt Mats Lindh, (Lars-Erik) Esbjörs, (Anders) Broström, Thommie Bergman, (Göran) Högosta… Där kom lilla jag och då kände jag mig faktiskt väldigt liten. 
– Att Frölunda värvade mig var, vilket jag inte tänkte på, att Jörgen Pettersson gått till NHL. Dom trodde att jag kunde vara en ersättare för honom. Hade jag vetat det hade jag nog inte gått dit. 

Det blev två säsonger för Bengt Kinell i Västra Frölunda. Första säsongen svarade han för 10 mål och totalt 30 poäng på 33 matcher. Säsong två blev det åtta mål och totalt 25 poäng på 27 matcher. 
– Det gick faktiskt över förväntan och mina bästa säsonger jag har gjort. 

Bengt Kinell i Västra Frölunda 1980. Foto: Bildbyrån

Vad är det som gjorde att du lyckades så bra i Västra Frölunda?
– Ny miljö, men också att det var ett snäpp till på spelarna jag spelade med. I Frölunda fick jag spela med Peter Gustavsson och Christer Kellgren. Sedan hade vi (Thomas) Kärrbrandt och Göran Nilsson som backar. Det var konstellationen som gjorde att det gick bra för mig. Peter och Christer lyfte sig också. 
– Jag var nere i Göteborg och spelade golf med Peter innan pandemin. Han tackade mig då för att jag spelade till honom och Kellgren fick proffskontrakt med Colorado. 
– Kärrbrandt, Christer och Peter fick spela med Vikingarna och Göran med Tre Kronor. I december då landslaget skulle samlas hade en MoDo spelare blivit sjuk. Då ringde man mig och ville att jag skulle vara med Tre Kronor i två matcher mot Västtyskland. Då fick jag stå på blålinjen och höra nationalsången. Sedan var jag nöjd. Det var stort. 

Du hade Bengt ”Fisken” Ohlson som förbundskapten och spelade i en kedja med Per Lundqvist och Lennart Norberg, hur ser du tillbaka på hur ni fungerade?
– Jag passade inte i landslaget. Jag är lagspelare och behöver ha spelarna runt om som kände förtroende för mig och att vi har spelat ihop en del innan. Att hoppa in i landslaget med nya spelare, nej det var inte min grej, men det är kul att fått ha spelat dom matcherna. 

“Jag blev petad i en bortamatch och fick ingen förklaring”

Vad ser du som höjdpunkten under din tid i klubben?
– Egentligen hela första säsongen. Vår femma fick ett enormt stort förtroende. Vi kunde ligga under inför tredje perioden. Då lät Berny (Karlsson) oss spela vartannat byte. Ofta vände vi då matcherna. Det finns supportrar i Frölunda som fortfarande nämner det här. 
– Personligen, vi var tvungna att vinna mot Brynäs hemma för att gå till slutspel. På den här tiden var det bara semi och final. Det stod 2-2. Jag hade fått en passning men pucken gled ifrån mig. Wille Löfqvist slängde klubban – straff. 
– Jag åkte in och lade mig på golvet i båset eftersom jag inte ville lägga straffen. Det fanns dom som var bättre än mig på det i laget, men domaren (Lars Henriksson) kom fram och sa ”Du ska lägga den Bengt”. Som väl var gjorde jag mål och sedan ett till. 
– Tyvärr blev jag skadad i tredje perioden så jag kunde inte spela första semifinalen mot AIK. Ett ledband hade gått. Där sprack vår femma. Vi fick stryk borta mot AIK. Sedan försökte jag spela matchen hemma. Pelle Pettersson, läkaren, stod bakom mig i båset. Efter två perioder sa han ”Bengt du får inte spela mer”. 
– AIK, som hade Dan Hobér, var starka. Dom var lite som HV71 varit. Ett spelskickligt lag, men som saknade den här snabbheten, vilket Hobér fick in där. 

Bengt Kinell hade sina bästa år i Västra Frölunda. Foto: Ronnie Rönnkvist

Andra säsongen i Västra Frölunda fick Bengt Kinell Len Lunde som coach. En före detta NHL-spelare (drygt 300 matcher) som närmast hade coachat Mora i Division 1 och varit scout för Edmonton Oilers. 
– Jag kom från en klubb med en bra organisation, bra träningar och med ordning och reda, alltså HV71. I Frölunda var det nytt folk och sommarträningarna var inte alls på samma sätt. Killarna skötte mycket individuellt. 
– Första säsongen hade vi Berny, men det var en del killar som inte var nöjda med honom eftersom dom kanske inte hade fått lika mycket speltid som innan. Då kom Len Lunde in, tyvärr. Jag blev petad i en bortamatch och jag fick ingen förklaring. På kvällen gick jag in till Len för att prata med honom. ”Jag ville visa grabbarna att kan jag plocka bort dig Bengt så är det ingen som är säker.”
– Han kunde väl ha sagt det där till mig innan matchen. Jag trodde att jag hade gjort ett dåligt jobb eller något. Han var speciell. I hemvägen från bortamatcherna såg han till att det fanns två plattor öl i bussen. Ingen spelare tog någon öl. Säkert var det Frölunda som betalade och när vi gick av bussen tog Len med sig ölen hem. 

“Vet du om att du varit Sveriges dyraste hockeyspelare?”

Inför säsongen 1982/83 återvände Kinell till HV71 som då låg i Division 1 södra. 
– Jag hade fått ett bevis på hur långt jag kunde gå och då var jag nöjd. Andra säsongen kom Hasse Sjöö och Janne Karlsson dit, men jag kände att jag var nöjd och flyttade hem.
– Först hade jag en liten förhandling med HV71, men jag vet inte hur dom och Frölunda gjorde den uppgörelsen. Några år efter att jag lagt av träffade jag en som varit styrelsemedlem i Frölunda under min tid där. 
– ”Vet du om att du varit Sveriges dyraste hockeyspelare?”
– ”Va?”
– Frölunda och HV71 hade inte kommit överens så det gick till skiljenämnd som satte en summa Frölunda skulle betala. Det var 400 000 eller någonting. Jag fick inget av dom pengarna utan det gick till HV71. 
– Sedan vet jag inte vad HV71 fick betala då jag skulle återvända hem. Jag sa till Frölunda att jag skulle flytta hem. Blir det inte hockey där lägger jag av. I alla fall blev det klart. 

Du var med om att gå upp med HV71 säsongen 1984/85, var det samma känsla som 1979?
– Ja, så var det. Det är ett stort steg att gå upp. Vi vann inte serien (allsvenskan), men vi fick till det i dom viktiga matcherna. 

Kinell med HV71-laget som spelade i Elitserien 1985/86. Foto: Stig Kenne

Hur viktiga var Roland Eriksson och Ivan Hansen för det här laget?
– Jätteviktiga. Jag spelade inte alls med någon av dom under säsongen. Däremot då vi åkte upp till Västerås för den avgörande matchen kom Bror Hansson och sa att vi tre skulle spela ihop.
– Vi värmde här i Rosenlundshallen innan vi skulle åka upp. Roland och Ivan pratade knappt med varandra och jag tänkte ”hur ska det här gå?” Jag åkte fram till Roland och frågade om han skulle ta det defensiva jobbet? ”nej”. Då tittade jag upp på Ivan ”näe”. 
Jag som knappt varit i egen zon fick ta det ansvaret. Den matchen fick jag en helt annan roll, men det gick bra och vår kedja gjorde två mål. Jag gjorde 2-1 och sedan spelade jag fram Roland till 3-2. Det var häftigt. 

“Det jag hade gjort för föreningen under så många år…”

Bengt Kinell spelade en säsong med HV71 i Elitserien innan han avslutade karriären med spel i HC Dalen. 
– Jag var först uppe i Norge och träffade Storhamar. När jag kom hem en vecka senare ringde Storhamar och sa att HV71 ville ha för mycket betalt. Det jag hade gjort för föreningen under så många år…
– Sedan ringde Dalen. Jag tänkte att jag kunde ta en säsong där. 

Var du bitter på HV71 då?
– Nej, sådant lägger jag bakom mig. Det var nog bra att det blev som det blev eftersom jag då startade en egen resebyrå och satsade på en yrkeskarriär.

Thomas Ljungbergh och Bengt Kinell har platserna bredvid varandra än idag. Foto: Arkivbild

Hur har tiden varit efter karriären?
– Jag fick, som sagt var, möjligheten att starta en egen resebyrå tillsammans med två kompanjoner. Det blev lite ägarbyten, men jag var hela tiden kvar som en av ägarna. 
– Sedan började jag som klubbdirektör i HV71, men hade kvar resebyrån. Då tog jag in Stefan Falk som VD för den. När jag slutade som klubbdirektör gjorde vi om så jag och Stefan Falk blev ägare själva till resebyrån. Så var det under x-antal år till det att jag ville trappa ner och gå i pension. Då sålde jag till Stefan som tog över allt. Han är fantastiskt duktig. 

Och livet idag?
– Jag är på väg till golfbanan strax (skratt). Det är mycket golf och till stor del är det för vad jag saknar från hockeyn, omklädningsrummet. Allt det sociala med golfen, kompisgängen där jag är med och spelar. Dessutom spelar min fru. 
– Nu har hon också slutat jobba så lördag och söndag spelar vi tillsammans. Under veckorna spelar hon med sina väninnor. Det är golf. Sedan är det golf och golf.
– På vintern är vi ett gäng golfare som bowlar och håller ihop på det sättet. Vintrarna är tuffa. Vad gör man på vintern? Du kan inte bowla hela dagarna. Det blir såklart också mycket resor. Thommie Bergman är en vän jag har en bra kontakt med. Dels spelade vi med varandra i Frölunda, dels var jag anledningen till att HV71 tog hit honom som tränare. Jag har varit med honom till hans lägenhet i Spanien några gånger. Det har gjort att jag har kunnat bedriva någon vecka på vintern med att spela golf. 
– Sedan har jag och Thomas Ljungbergh haft seriebiljett på HV71:s matcher. Jag var på i stort sett på varje match. Precis som alla andra supportrar var vi både kritiska och positiva. Jag har ändå distans till det där och brukar säga att dom som är i verksamheten kan den bäst. Dessutom har jag ett stort förtroende för (Fredrik) Stillman. Jag är glad att HV71 tog in honom igen, avslutar Bengt Kinell

Bengt Kinell följer fortfarande HV71 på nära håll. Foto: Ronnie Rönnkvist

Tillbakablick: HockeyAllsvenskan 21/22

Matchrapporter: Leksand slog Frölunda i måljämn match i Scandinavium Oskarshamn avgjorde i förlängningen mot HV 71 Seger för Oskarshamn efter avgörande i förlängningen mot Frölunda Seger för Timrå efter avgörande i förlängningen mot HV 71 Frölunda vann hemma mot Växjö

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL
fredag 07 oktober
19:00 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 08 oktober
12:00 Djurgården - Brynäs SDHL
13:00 Linköping - Leksand SDHL
15:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
15:15 Frölunda - Luleå SHL
15:15 Timrå - Örebro SHL
15:15 Leksand - Malmö SHL
15:15 Oskarshamn - Färjestad SHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 HV 71 - Linköping SHL
18:00 Växjö - Rögle SHL
18:00 Brynäs - Skellefteå SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 AIK - Luleå SDHL
18:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten