Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
NHL

Guy Lafleur är död – blev 70 år

ANNONS

Guy Lafleur är död – den tidigare storspelaren blev 70 år.
Han var en av Montréal Canadiens största spelare genom tiderna. Mats Näslund minns här tillbaka på tiden som lagkamrat med legendaren.
– Av spelare som spelar idag kanske det finns två, tre spelare som kan uppvisa en sådan status, berättar svensken för Hockeysverige.

Under en tid har legendaren Guy Lafleur lidit av lungcancer och nu har han tagit sina sista andetag. 

Lafleurs tidigare klubb Olympiques Gatineau i QMJHL har gått ut med nyheten på Twitter och familjemedlemmar ska också ha bekräftat bortgången på sociala medier.

Guy Lafleur blev 70 år gammal. 

Svensken minns sin lagkamrat

När Mats Näslund kom över till Montréal var Guy Lafleur lagets stora stjärna. Idag fick 62-åringen från Timrå beskedet att hans tidigare lagkamrat gått ur tiden. 
– Först såg jag det på facebook. Texten var på franska så jag fick översätta den, men förstod vad som var i görningen. Jag vet att han varit sjuk senaste åren så det kom inte som någon jätteöverraskning, berättar Mats Näslund för hockeysverige.se och fortsätter:
– När jag kom över var fortfarande hans status i ligan hög. Det var (Wayne) Gretzky, Bobby Orr… Alltså den statusen. Av spelare som spelar idag kanske det finns två, tre spelare som kan uppvisa en sådan status. Han var den största Montréal hade och som fransktalande var han extra stor där. 

Guy Lafleur var känd för att spela utan hjälm. När det gick som snabbast ute på isen stod håret rakt bak.
– Han spelade i farmarlaget med hjälm, men han blev lite utmanad av tränaren där som sa att han var feg. Då tog han av sig hjälmen. 

Han är en av NHL:s främsta offensiva stjärnor genom tiderna då Lafleur gjorde över 50 mål och 119 poäng under sex raka säsonger mellan 1974 och 1980.

En av de största

Lafleur, som kallades “The Flower” och “Le Démon Blond”, spelade totalt 17 NHL-säsonger varav 14 säsonger i Montréal Canadiens. De övriga tre spelade han i New York Rangers och Quebec Nordiques. På 1 126 matcher sköt Guy Lafleur 560 mål och 1 353 poäng.
– När jag kom dit kan man väl saga att han hade sina bästa år bakom sig. Han hade vissa perioder under matcherna och säsongerna när man verkligen såg vilken kanonspelare det var. 
– Han tacklade inget, men tog smällar och hade ett fantastiskt slagskott. Oftast från högerkanten då han kom in i zonen. Under början av karriären, har jag fått veta, att kunde han inte göra mål drog han puckarna runt huvudet på målvakterna.  
– Nästa gång han kom blev målvakterna lite rädda och ryggade, men då sköt han i stället efter isen. Många av målen kom vid bortre stolpen från högerkant. ”If you cant score, shoot to kill” var hans talesätt. 

Han är också Montréals största spelare med flest poäng (1 246) i klubbens historia. 

Guy Lafleur hade ett välfyllt troféskåp då han vann Stanley Cup fem gånger, Art Ross Trophy (vinnare av NHL:s poängliga) tre gånger, Hart Trophy (NHL:s MVP) två gånger och Ted Lindsay Award (NHL:s bäste spelare framröstad av spelarna) tre gånger. Han vann även Conn Smythe Trophy som slutspelets MVP en gång. Han har även sitt nummer 10 pensionerat i taket av Bell Centre i Montréal och är invald i Hockey Hall of Fame sedan 1988.

”Efter det fick jag inte spela med honom något mer…”

Hur skulle du beskriva personen Guy Lafleur?
– Reserverad. När jag kom dit umgicks han inte så mycket med lagkompisarna. Han var mest för sig själv. Som lagkamrater hade vi en bra kontakt, men inget mer än det trots att vi nästan var grannar. 

Har du haft någon kontakt med honom sedan du lämnat Montréal?
– Han var ambassadör för klubben. Varje gång jag var där på någon tillställning har vi sprungit på varandra. Jag har jättestor respekt för honom och jag har känt att han haft respekt för mig också. 
– Jag spelade bara i samma kedja som honom en match. Det var min första match. Då gjorde jag hattrick. Efter det fick jag inte spela med honom något mer, men jag vet inte varför, säger Näslund med ett lätt skratt. 
– Sedan tog jag hans rookierekord och det var ganska stort eftersom han var superstjärnan, avslutar tidigare Montréal-stjärnan. Men framför allt var Guy Lafleur en fantastisk hockeyspelare. 


TV: Road to SHL - Växjö

Den här artikeln handlar om: