Mattias Weinhandl.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Old School Hockey

En karriär som tog slut för tidigt

Bara ett par år efter 30 tvingades Mattias Weinhandl lägga av med ishockeyn. I veckans Old School Hockey ser vi tillbaka på en karriär som innefattade spel i VM, OS, NHL, KHL och flertalet SM-finaler.

Mattias Weinhandl fick ett abrupt slut på sin hockeykarriär då upprepade hjärnskakningar gjorde att han efter säsongen 2012/13 tog beslutet att sluta spela. Idag är han delägare i ett flertal företag i hans nya hemstad, bland annat i Restaurangen Stångan.

Mitt emot Stångan ligger Scandic Hotell och där stämde vi träff med Ljungbysonen som gjorde sådan succé som den tredje länken i kedjan med bröderna Daniel och Henrik Sedin. Men när vi slår oss ner i hotellfoajéns fåtöljer börjar vi samtalet med hans tid hemma i Ljungby som grabb.
– Ljungby är en hockeystad med mycket traditioner. Att jag sedan valde hockeyn var ganska naturligt eftersom min bror (Jimmy) redan hade börjat med hockey. Oftast gör man som sina storebröder. Själv började jag då jag var runt fyra år.

Mattias Weinhandl.

Mattias Weinhandl. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Precis som Mattias Weinhandl säger så är det hockeyn som gäller i Ljungby, men själv provade han på flera andra sporter innan han tog beslutet att det skulle bli hockey som gällde för honom.

– Fotbollen hade väl börjat komma lite i Ljungby då, men det var hockeyn som gällde. Det blev ett naturligt steg egentligen även om jag testade på det mesta man kunde göra fram till det jag var tolv, tretton år. Då kände jag att hockeyn var det absolut roligaste. På så vis blev det, som sagt var, naturligt att lägga ännu mer tid på den.

Mattias Weinhadl börja låta höra om sig på allvar säsongerna 1995/96 och 1996/97. I Trojas J20 Elit svarade han för 38 mål och totalt 78 poäng på 28 matcher respektive 61 mål och totalt 130 poäng på 48 matcher.
– Nu har jag inte så mycket minne från just de här säsongerna, säger Weinhandl med ett leende och fortsätter:
– Det var en rolig tid och det var just under den här tiden som det hände väldigt mycket
utvecklingsmässigt hos mig.
– Jag började växa lite på längden och även på bredden. Jag hade tidigare alltid varit liten, men det här gjorde nog att jag tog ytterligare ett steg i min karriär.

Säsongen efter plockar Jerry Andersson och Esko Nokelainen upp talangen Mattias Weinhandl i Trojas A-lag.
– Det var en väldigt spännande tid. Jag kom upp i A-laget då jag var 17 år. Jerry hade haft mig i juniorleden och jag hade haft en relation till honom genom åren. Nu fick jag chansen väldigt tidigt och givetvis var det väldigt kul. Det är fördelen när man är i en mindre klubb som talang, att man får möjligheten att spela seniorhockey väldigt tidigt, viket var nyttigt för mig.
– Jag vet att det var många som gick till hockeygym hos elitklubbarna där de blev en i mängden. Jag hade ändå chansen att bo kvar hem och gå på hockeygym i Ljungby och samtidigt få chansen att spela seniorhockey, vilket var nyttigt för mig.

Redan andra säsongen i A-laget får Mattias Weinhandl sitt genombrott som senior då han svarar för 20 mål och totalt 39 poäng på 42 matcher. På det blir han tvåa i lagets poängliga efter Torbjörn Persson som slutade på 43 poäng.
– Första säsongen var inte alls lika framgångsrik. Ofta handlar det om den mentala aspekten då det gäller att ta nästa steg. Att verkligen våga tro på sig själv och våga spela den hockey som jag gjorde innan, trots att jag nu spelade med äldre killar.

Det här kände du var ett ganska naturligt steg?
– Ja, jag har alltid haft den inställningen att jag vill spela den hockey som jag alltid har spelat. Sedan är det klart att man anpassar sig lite.
– Jag tror att det är farligt om du som spelare anpassar dig för mycket i den åldern. Där tror jag att Jerry framförallt och Troja, med Esko Nokelainen som tränare, gjorde det bra som uppmuntrade oss yngre att verkligen ta för oss och våga. Det tror jag är otroligt viktigt i stället för att ha en tränare som rutar in dig allt för mycket.

Mattias Weinhandl i Modo.

Mattias Weinhandl i Modo. Foto: Bildbyrån

Redan efter två säsonger i Trojas A-lag drar Mattias Weinhandl vinstlotten då han värvas till Modo där han får Per Bäckman som tränare och bröderna Daniel och Henrik Sedin som kedjekamrater.

– Det var en massa klubbar som hörde av sig ungefär samtidigt. Att jag valde Modo beror på Per Bäckman. Jag hade ett personligt möte med honom hemma i Ljungby i föräldrahemmet. Det gav avtryck.
– Jag var nära att skriva på för Färjestad vid den här tiden. Det var faktiskt ganska långt gånget. Sedan kom Bäckman ner och berättade lite om hur Modo såg på sina unga adepter och hur klubben vill spela hockey. Modo hade en hel del unga spelare som man valde att släppa fram på ett helt annat sätt jämfört med vad andra klubbar gjorde då. Dessutom gillade jag Bäckmans filosofi, hård men väldigt rättvist. Det gällde att prestera oavsett vad vem man var.
– När jag kom upp var (Magnus) Wernblom en an lagets stora ledare, men det spelade ingen roll vilket nummer eller namn du hade, alla måste prestera för att få spela helt enkelt. Det här tyckte jag var schysst. Bäckman var en bra tränare och bra på alla sätt. Honom har jag mycket att tacka för att jag fick den utvecklingen som jag nu fick i Modo.

Per Bäckman satte redan tidigt på säsongen ihop succékedjan med Mattias Weinhandl, Daniel Sedin och Henrik Sedin.
– Vi spelade inte tillsammans på försäsongen. I serien, redan efter några matcher, satte han ihop oss tre.

Daniel Sedin och Henrik Sedin.

Daniel Sedin och Henrik Sedin. Foto: JOEL MARKLUND/Bildbyrån

Vad var det som gjorde att det fungerade så bra mellan er tre?

– Jag vet faktiskt inte, men vi kanske ser hockey på ett liknade sätt. Daniel och Henrik är ju världens bästa så jag tror att många spelare har klickat med de båda. Det var nog inte världens svåraste uppgift att spela med dem.
– Det gällde att ha fart på skridskorna och att försöka hitta fria ytor. Då visste jag att pucken kom.

Fungerade det bra att kommunicera hockeymässigt med Sedinarna under er tid tillsammans?
– Ja, det tycker jag. Vi hade en bra kemi och det var fantastiskt roligt att få spela med tvillingarna. Vi hade väldigt kul på isen också.

Första säsongen i MODO blir inte enbart en klang och jubel föreställning för Mattias Weinhandl. Under en träningslandskamp med juniorlandslaget i finska Järvenpää mot Tjeckien får han Michal Travinecks klubbspets i ögat.
– Det var under en juniorlandslagsturnering i Finland mot Tjeckien. Då var jag verkligen på gång och allt det där. Sedan kom spetsen som gjorde att jag var borta ungefär tre månader från hockeyn. Jag tappade 90 procent av min syn på mitt vänstra öga.
– Tack och lov att jag var så pass ung då och inte förstod hur pass allvarligt det ändå var. Och att, vilket är något som jag reflekterat över efteråt, jag fick den start jag fick. Jag kommer ihåg min första match efter att jag kommit tillbaka. Vi möter AIK och vinner med 2-1. Jag gör båda målen och 2-1-målet dessutom på övertid.
– Jag fick en bra start när jag kom tillbaka, men hade jag inte fått det hade jag nog grubblat mycket eftersom det vart en väldigt stor omställning. Jag blev ju, som sagt var, nästan blind på ena ögat. Det var den här unga naiviteten som gjorde att jag bara tänkte att det bara var att fortsätta spela som jag hade gjort innan.

Har du fortfarande bara tio procents syn på ena ögat?
– Ja, det kommer inte bli bättre.

Har det hämmat dig mycket i själva spelet?
– Speluppfattningen har försämrats kan man väl säga. Sedan måste jag vara mer uppmärksam. Jag tror att jag i stället har utvecklat andra egenskaper vilket jag kanske inte hade gjort om jag hade haft full syn. Jag har fått ha en extra koll på alla spelare när jag inte haft pucken så att säga.

Någon kontakt med Travincek har inte Weinhadl haft efter skadan.
– Nej, ingenting. Jag fick ett maskinskrivet brev några månader efter, that’s it. Jag gick snabbt vidare efter skadan och, som jag sa, så var det bara fullt fokus framåt som gällde för att bli en ännu bättre spelare.

Det blir tre säsonger i Modo första vändan för Mattias Weinhandl. Två av säsongerna, 2000 och 2002, går laget till final. År 2000 förlorar Modo med 3-0 i matcher mot Djurgården och 2002 med samma siffror mot Färjestad.
– Om vi ser till finalen mot Djurgården så hade vi bränt väldigt mycket krut mot Brynäs i semifinalen. Djurgården hade spelare som Espen (Knutsen) Micke Johansson och så vidare. Resultatet visar väl att både Djurgården och Färjestad var lite för bra då även om vi inte var helt chanslösa.

Mattias Weinhandl i New York Islanders.

Mattias Weinhandl i New York Islanders. Foto: NIKLAS LARSSON/Bildbyrån

Säsongen 2002/03 flyttar Mattias Weinhandl till NHL för spel med bland andra Alexei Yashin och Kenny Jönsson i New York Islanders.
– Allt började med draften 1999. Jag visste att skulle jag spela bra hemma i Sverige så kunde chansen komma att få åka över. Säsongen 2001/02 kände jag att ambitionen fanns hos mig att åka över. Jag hade haft chansen att åka över säsongen innan, men då kände jag mig inte riktigt mogen och hade heller inte så mycket erfarenhet från elitserien.
– Det här steget var större än då jag gick från Troja till Modo. I alla fall då det gällde respekten. Det tog ett tag innan jag slappnade av. På så vis kanske det hade varit bättre om jag åkte över då jag var yngre eftersom man då inte tänker lika mycket på sådana bitar.
– Min första säsong i Islanders gick väldigt bra samtidigt som jag hade en väldigt bra coach i Peter Laviolette. Sedan handlar det små marginaler och tillfälligheter samtidigt som det gäller att få rätt tränare. Laviolette fick gå och det kom en ny tränare (Steve Sterling) där jag inte hade samma förtroende. När han kom in blev det svårjobbat för mig.

Trivdes du annars bra i Islanders?
– Ja, samtidigt som Islanders var väldigt speciella då. Mike Milbury, General Managern, styrde väldigt mycket. Ett kanske typiskt amerikansk sätt att leda vilket inte alltid behöver vara det bästa. Annars trivdes jag väldigt bra i New York och på Long Island där vi bodde.
– Det var två och ett halvt bra år där jag fick lära mig och se mycket samtidigt som jag fick uppfylla min barndomsdröm.

New York Islanders var inte framgångsrika under Mattias Weinhandls tid i klubben. Många vittnar om att coacher och organisationen lade för mycket fokus och ansvar på lagets stjärna Alexei Yashin.
– Det kan nog ligga mycket i det. Samtidigt var Yashin den som var högst betald i laget då. Givetvis gör man då mycket för att det inte ska se dåligt ut heller.

Under säsongen 2005/06 får Mattias Weinhandl beskedet av Islanders organisation att han är trejdad till Minnesota Wild.
– Det var snabbar ryck. Jag fick beskedet av Mike Milbury efter en träning. Vi hade matchvärmning hemma. När jag klev av den stannade han mig och berättade att jag blivit trejdad. Samma eftermiddag eller kväll åkte jag till Minnesota.
– Det är så här det fungerar där borta och man vet om förutsättningarna. Sedan fick jag åka tillbaka till Long Island några veckor senare för att hämta resterande grejer. Jag hade bara flickvän då så på så sätt fungerade det bra. Hade jag däremot haft barn hade det varit tuffare.

Åkte du direkt och spelade match?
– Nej, det tog någon dag. Det gick okej i Minnesota och det är en trevlig stad att bo i så jag har bara bra minnen därifrån.

Det blir totalt 27 matcher och en och en halv säsong för Weinhandl i Minnesota innan han flyttar hem till Sverige.
– Minnesota hade inte gått till slutspel så det blev bara några (15) matcher den första säsongen. Andra säsongen gjorde jag bara tolv matcher innan jag blev nedskickad till Houston i AHL. Sedan var jag där resten av säsongen.
– Jag fick inget riktigt förtroende. Då kände jag att det var dags att få börja spela lite hockey igen. Sista säsongerna hade jag inte fått spela speciellt mycket. Jag hade varit en hel del i fjärdekedjan, men även fått vila en del. Mitt kontrakt gick ut efter den säsongen och då blev det naturligt att prova på något nytt.

Mattias Weinhandl i Linköping.

Mattias Weinhandl i Linköping. Foto: Arkiv

Ny klubbadress blev Linköping och inte hans gamla klubb Modo.
– Modo var på mig, men visade inte tillräckligt med intresse till slut. Samtidigt vill jag lite mer söder ut, närmare släkt och vänner. Dessutom hade jag min farbror och mina kusiner här i stan. Plus att det bara är två timmars bilresa hem till Ljungby.
– Jag hade även hört att Linköping hade blivit lite av en hockeystad och att laget var på frammarsch.

Det blir succé för Mattias Weinhandl i par med Tony Mårtensson. På 54 matcher svarar
smålänningen för 35 mål och totalt 62 poäng. På det kommer han tvåa i elitseriens poängliga efter nämnde Mårtensson.
– Det var en väldigt rolig tid även om det bara blev en säsong då. Jag fick mycket förtroende och samtidigt spela väldigt mycket.

Blev det en kick att komma hem?
– Ja, eftersom jag inte hade spelat så mycket på sista en och en halva säsongerna. Jag fick börja spela hockey igen på det sättet som jag ville. Det här gav mig förutsättningarna att få prova på spel i Ryssland säsongen efter.
– Något som svider från den säsongen är finalförlusten mot HV71. Där var vi faktiskt riktigt bra. Vi hade 2-0 i matcher och leder den tredje finalen med 2-0 och får till och med ett mål bortdömt. Hade vi vunnit den matchen hade vi haft ledningen med 3-0 i matcher.
– HV71 hade också ett bra lag den säsongen och Stefan Liv i målet var verkligen kanonbra.

Mattias Weinhandl.

Mattias Weinhandl. Foto: Arkiv

Efter säsongen i Linköping blir både Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson utlånade till Dynamo Moskva i KHL.
– Vi båda ville det och allt var lite nytt. Spel i KHL hade inte funnits på kartan tidigare eftersom ligan startade 2009. Jag tänkte att jag skulle testa det en säsong som ett lite äventyr. Det vart till slut fyra säsonger, vilket jag inte hade trott från början.
– Sedan var det helt okej. Speciellt Moskvatiden var väldigt trevlig…

Kändes den bättre än tiden i St. Petersburg?
– Ja, det skulle jag nog säga. Jag spelade min bästa hockey under min tid i Dynamo. Sedan började mina skadeproblem komma i och med att jag fick lite smällar där. Jag var kanske inte riktigt etthundra sista ett och ett halvt åren i Ryssland. I efterhand kan jag väl se att jag inte kunde prestera på max där.

Vad var det mest märkliga du upplevde under dina år i rysk hockey och framförallt inledningsvis med ny liga och allt?
– I början när vi flög, det blev ju förändring, men det var att ha bagarna i famnen och det fanns inga riktiga regler. Sedan försökte man få ordning på allt det där och har också gjort det riktigt bra.- Fram till 2011 var man väldigt öppna, men någonting har hänt där efter och jag vet inte vad som händer där idag.

Det blev totalt 112 A-landskamper för Mattias Weinhandl. Debuten skedde säsongen 2000/01 i en landskamp mot Finland som slutade 3-3. Weinhandl spelade i en femma med Jimmie Ölvestad, Christer Olsson, Kristian Gahn och Jonathan Hedström.
– Det jag kommer håg starkast från landslaget är VM i Göteborg. Hardy Nilsson var förbundskapten och en väldigt bra tränare som släppte fram oss unga och gav oss mycket förtroende.
– Jag spelade en hel del med ”Zäta” (Henrik Zetterberg) i landslaget och jag minns idag det här som en väldigt kul.

Är VM i Göteborg 2002 din största VM-upplevelse?
– Ja, ett hemma-VM är speciellt. Vi hade ett väldigt bra lag då, men torskade mot Slovakien i semifinalen. Sedan går Slovakien och vinner mot ryssarna i finalen. Det visste vi kunde ske eftersom ryssarna inte var speciellt bra då.

Den dynamiska duon Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson.

Den dynamiska duon Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson. Foto: Bildbyrån

Vid VM 2008 i Kanada svarar Mattias Weinhandl för fem mål och totalt 13 poäng på nio matcher. På det slutar han femma i turneringens poängliga efter Dany Heatley, Ryan Getzlaf, Alexander Siomin och Rick Nash.
– Den turneringen var också speciell. Turneringen spelades i Kanada och stämningen var kul även vid sidan av. Samma sak var det i Göteborg då hela staden levde upp. Det var häftigt att uppleva.
– Vi spelade även där en väldigt bra hockey, men räckte inte till mot Kanada i semifinalen.

Mattias Weinhadl var även med vid OS 2010.
– Det var en häftig upplevelse att få vara med i Vancouver. Vi förlorade i kvarten mot Slovakien vilket var både tråkigt och lite väl tidigt. Där hade vi också ett väldigt bra lag, men det är inte alltid man vinner för det.
– Det är mycket upplevelserna som man tar med sig från hockeystäderna där hockey är så otroligt stort.

Vad är det som triggar igång när man får dra på sig landslagströjan?
– Jag tror att det sitter i sedan jag var ung. Jag kommer ihåg redan från juniorlandslaget när man fick hem det här pappret, kallelsen, kände jag en väldig stolthet. Det här har hängt med hela karriären.
– Det är en oerhörd ära och stolthet att få representera Sverige  och känna att du är en landets bästa spelare. Det har alltid varit en självklarhet för mig att ställa upp i landslaget.

Mattias Weinhandl.

Mattias Weinhandl. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Mattias Weinhandls hockeykarriär fick ett tråkigt slut då han efter ett antal hjärnskakningar och smällar mot huvudet tvingade honom att lägga av lite i för tid.
– Jag har helt enkelt fått för många smällar, vilket jag verkligen kände av 2012/13. Sista smällarna var inga stora smällar, men jag hade utvecklat en större känslighet mot det. Det var då jag insåg att ”fan, det här var inte ens en smäll och ändå mår jag så här.
– I efterhand är jag väldigt glad att jag tog det beslutet då och inte lät det fortsätta. Fortfarande får jag strukturera och planera min vardag eftersom jag har vissa men. Hade jag inte tagit det här beslutet kan jag bara tänka hur mycket sämre jag hade mått idag.

Är det illamående?
– Spänningshuvudvärk, irritation, trötthet… Allt har blivit lite bättre nu, men hjärnan kan inte bearbeta intrycken på samma sätt som den gjorde innan av någon orsak som vi inte vet.Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 18 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
torsdag 19 maj
03:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 20 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
02:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
04:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 22 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten