Sök
Ida Björnstad debuterar som barnboksförfattare med Bit ihop.
Foto Bildbyrån & Bonnier Carlsen
Intervju

"Det finns så mycket jag skulle vilja skriva om för att bredda hockeyn ännu mer"

Med Bit ihop debuterar Ida Björnstad som barnboksförfattare. I boken synliggör den tidigare TV4-reportern de utmaningar hon tycker att ishockeyn och ungdomsidrott i stort står inför just nu.
– Det är en sådan fantastisk idrott, men det finns vissa fundamentala grejer som gör att sporten inte är till för alla, säger hon till hockeysverige.se.
 

Nashville Predators hockeysäsong tog slut redan i första rundan av Stanley Cup-slutspelet. Det betydde att Ida Björnstad, hennes NHL-spelande make Mattias Ekholm och barnen William och Maja kunde återvända hem till Sverige i början av juni. När hockeysverige.se når Björnstad har hela gänget just anlänt till hennes familjestuga i fjällen där man ska tillbringa tid för att komma ned i varv efter ett hektiskt år.

– Mattias som kommer utifrån och inte har fina barndomsminnen härifrån som jag har, han kommer till en väldigt primitiv stuga med utedass. Han är inte riktigt lika överförtjust, men för mig är det magiskt, skrattar hon.

Medan Ekholm har åkt runt i Nordmamerika och spelat ishockey under året har Björnstad, utöver att ta hand om barnen, påbörjat en författarkarriär. Den 10 augusti kommer hennes och medförfattaren Marie Oskarssons barnbok Bit ihop ut. Den utspelar sig i en hockeymiljö och riktar sig till barn och ungdomar i nio- till tolvårsåldern. 

I boken möter vi Bill Åström, son till tidigare NHL-stjärnan Mackan ”Big Mac” Åström. Familjen Åström har nyligen återvänt hem till Sverige efter pappans karriär i Nordamerika. Väl hemma kliver Bill in i Björnbyns IK:s U12-lag. Där får han uppleva en hel del press och stress. Dels för att han är son till en tidigare NHL-stjärna, dels för att de vuxna runt omkring honom dras med i den hets som skapas kring laget och honom själv.

– Anledningen till att jag ville skriva den här boken från början är att jag har väldigt svårt för orättvisor, förklarar Ida Björnstad som var programledare och reporter på TV4 innan hon flyttade med Mattias Ekholm till Nashville.
– Jag tycker att det finns vissa utmaningar för att möjliggöra för alla barn och ungdomar att vara en del av ishockeyn. Jag tycker att det är en sådan fantastisk idrott och jag tycker att det är så otroligt viktigt att barn och ungdomar håller sig i rörelse, att det inte blir så mycket stillasittande. Men det finns vissa fundamentala grejer som gör att sporten inte är till för alla. 
– Det finns så mycket att ta på som jag skulle vilja skriva om, anamma och lyfta för att bredda hockeyn ännu mer och göra den tillgänglig för alla barn och ungdomar. Tanken är att det här ska bli en serie barnböcker hos Bonnier som jag skriver med min kollega Marie Oskarsson. Vi ska ta fasta på olika utmaningar som ishockeyn står inför och möjligheter för att bredda den för allt fler. 

Ida Björnstads barnbok Bit ihop släpps 10 augusti.

Ida Björnstads barnbok Bit ihop släpps 10 augusti. Foto: Bonnier Carlsen


"DET ÄR MÅNGA SOM INTE MÅR BRA MENTALT"

I Bit ihop är utmaningen hon fokuserar på prestationshetsen som Björnstad tycker har krupit ned i åldrarna och framför allt blivit allt mer konkret inom ungdomsidrotten. 

– Det blir så tydligt där eftersom man ser resultaten svart på vitt. Det är många, framför allt ledare och föräldrar, som sätter en enorm press på sina barn som i slutändan gör att de väljer att sluta.
– När jag nu själv lever med elitidrottare som spelar borta i NHL förstår jag i dag något som jag aldrig förstod när jag själv var reporter och bevakade sporten. Det är hur extremt mycket som krävs av en utövare och hur svårt det är att prestera och vara på den där nivån om drivet inte kommer inifrån, menar hon.
– Det är många som inte mår bra mentalt för att det kanske har varit mycket press i bakgrunden och så befinner man sig i världstoppen och har svårt att hantera den pressen som kommer med yrket. Alla studier visar också att den pressen är lättare att hantera om du byggt din karriär utifrån glädje och motivation som kommer från dig själv. Jag tror också att det är ytterst få som tar sig hela vägen om det inte är byggt på just det. För att ta sig dit krävs det så mycket mer än bara föräldrar som står på sidan och manar på. Därför önskar jag att många föräldrar kunde se glädjen och fördelarna som idrotten för med sig även om man inte når världseliten.

I samtiden har sociala medier ett otroligt stort inflytande över både barn och vuxna. Det är också en del av problematiken, tycker Ida Björnstad. Ögonblicksbilderna från elitidrottares och kändisars liv skapar en felaktig bild av vad lycka egentligen innebär.

– Man ser Charlotte Kalla på Instagram och tror att det ständigt är glitter och glamour. Man kan få för sig att om man skulle ha levt hennes liv hade man varit lyckligare. Men då är det viktigt att komma ihåg att Charlotte Kalla har spenderat alla träningstimmar som krävts för att komma dit hon är för att hon själv vill det. Samma sak gäller Mattias Ekholm eller andra killar som spelar i NHL. Oftast bottnar det i något annat än föräldrar som står vid sidan och säger att de bokat in tre timmar skillsträning till dig den här veckan och du ska vara där och göra de där timmarna, resonerar hon.


ÄNNU VÄRRE I NORDAMERIKA  

Efter att ha levt i Nordamerika under ett par års tid har hon fått se en ännu mer extrem sida av det här fenomenet. Där är hetsen och jakten på tidig framgång ännu tydligare.

– Tyvärr är det så. Priserna trissas upp och det blir en ond spiral av allting. Det leder till att det blir dyrare att hålla på med idrott för att man ska åka på fler cuper, ha dyrare och häftigare tränare, det är utrustning och medlemsavgifter som även leder till en ekonomisk utslagning mitt i allt. Det är extra tydligt borta i Nordamerika men blir allt tydligare i Sverige också. Svenska ishockeyförbundet är medvetna om det här och har varit på det i ett ganska tidigt skede så att man kan rädda bredden inom ishockeyn här hemma. För den stora förloraren i slutändan blir ju just ishockeyn, att man tappar utövare. Tittar man på alla rapporter nu så ser man att många ungdomar droppar av för att leken blir till allvar i alltför tidig ålder. Man tycker inte att det är roligt längre.

Ida Björnstad.

Ida Björnstad. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård


Hennes debutbok har tagit lång tid att skriva. Att den nu är färdig och redo att möta sina läsare gör henne exalterad.

– Skrivandet har pågått länge och varit en lång process. Det beror väl på livsstilen vi har, att jag inte har möjligheten att jobba i den utsträckningen jag har velat och det beror ju på att Mattias sällan är hemma på grund av hockeyn. Då har det varit svårt att finna den tiden när man har barn. Men jag har verkligen vigt tiden då han är hemma till att skriva. Och nu känns det fantastiskt att den snart kommer ut.
– Jag tycker det har varit fantastiskt roligt att skapa en egen värld, egna karaktärer och så där. Sedan har det varit ett jätteroligt och intressant arbete att prata med barn och föräldrar som varit med om det här för att skapa en ännu tydligare bild av hur det är ute i verkligheten. 

"DET ÄR JANTETROLLET SOM GÖR FRIVOLTER"

Ida Björnstad erkänner att det börjat pirra i magen nu när releasen av Bit ihop bara är en månad bort.

– Jag är skitnervös och det är jätteläskigt att släppa en bok. I grund och botten är jag en simpel norrlänning från Storuman i Västerbottens inland och jag har lite svårt att säga att "nu har jag skrivit en bok – köp den!"  Det är jantetrollet som studsar och gör frivolter inombords just nu (skratt). Men jag är jätteglad och tacksam att jag har fått den här möjligheten och det ska bli jättekul att släppa den.

Hennes förhoppning är att boken ska ge ringar på vattnet och skapa diskussioner.

– Jag hoppas bara att det kan leda till att vi kan lyfta och diskutera de här frågorna. Nu låter det lite pretentiöst att säga att man skrivit en barnbok om prestationshets, men jag måste säga att boken i sig är en väldigt underhållande hockeybok. Sedan får man de här budskapen på köpet som jag hoppas kan leda till diskussioner i familjer, på skolor och i omklädningsrummen så att man får ett utbyte av det.

I samband med släppet av Bit ihop anordnar Ida Björnstad och förlaget Bonnier Carlsen en tävling där barn och ungdomar födda 2007-2012 kan vara med. I potten finns en halvdags träningspass med Mattias Ekholm och Patric Hörnqvist samt hemliga gäster. Läs mer om tävlingen här.


TV: Möt tränaren som vill använda boken Björnstad i utbildningssyfte

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten