Sök
Fredrik Söderström granskar bland annat HV71, Björklöven och Modo.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Den kanske största drivkraften är att djävlas med de stora elefanterna"

Nyblivne tv-experten Fredrik Söderström har själv stått i båset som huvudtränare under sex allsvenska säsonger med IK Oskarshamn. Hockeysverige.se bad honom utifrån sina egna erfarenheter analysera sex valfria lag som han själv är nyfiken på inför säsongen 2021/22.

Efter 24 år som tränare blev det under förra veckan klart att Fredrik Söderström tar en paus från bås och omklädningsrum. I stället ska 44-åringen under kommande säsong agera allsvensk expert i tv-rutan för C More.

För hockeysverige.se:s räkning fick Söderström i uppdrag att välja ut sex lag han är extra nyfiken på att se i vinter och förklara varför.

Mora IK 

"Det finns en potential där med Johan Hedberg och Örjan Lindmark som jag tycker är spännande. Som jag uppfattar det är det ett väldigt jordnära och enkelt ledarskap det står för. Trots att Johan sitter på magnifika erfarenheter som spelare var det vissa som trodde att han skulle få det svårt att komma hem efter alla år i Nordamerika och den annorlunda stilen som finns därborta. Men som jag uppfattar det är det inte alls så. I Mora finns det en tilltro till individen och man ger chans på chans på chans, vilket de här unga spelarna i dag behöver, för annars rycker man undan mattan för dem. Det är jag lite nyfiken att följa upp med Mora, att åka dit och se om han klarar av att bygga vidare på fjolårets framgångar. Resurserna där är lite begränsade och det vet vi ju att klyftan mellan allsvenskan och SHL har blivit större. Klarar man ändå av det är det starkt." 

Johan Hedberg.

Johan Hedberg. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Modo Hockey

"Jag tycker att de har underpresterat gravt de senaste åren och jag tänker att nu när Mattias Karlin kommer in där kommer Modo att vara intressanta i mina ögon. Jag och Mattias har känt varandra länge. Det drar sig tillbaka till när jag tränade Nyköping och han var i Linden Eskilstuna i division två. Vi hade ett utbyte, träffades och utbytte tankar och idéer. Sedan fortsatte jag till Oskarshamn och han till Västervik. Vi hade lite spelare som vi lånade ut till varandra där också. Mattias har jag stort förtroende för. Det är en väldigt sympatisk och enkel man. Han har gjort det utomordentligt bra och Västervik har ju slagit folk med lite häpnad under hans tid där. Där ser jag lite av en liknelse mellan vad Johan (Hedberg) gör i Mora och vad Västervik har gjort; man ropar inte efter de största namnen utan bygger utifrån det man har och man har också format och fostrat bra spelare. Jag tror inte att det kommer att vara alldeles enkelt för Karlin i Örnsköldsvik. Tränarna som varit i Modo kan vi säkert sitta och ha åsikter om, men det är sällan en tränare ensam lyckas fördärva något. Det är en kombination av kaos och smärre rörighet på viktiga positioner. Jag tänker att Karlin kan bli den samlande kraften där. Sedan ska jag inte lägga i hans knä att nu ska Modo givet vara topp-tre, men det finns en potential där."

Mattias Karlin.

Mattias Karlin. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Västerås IK  

"Med det de har plockat på sig ska de vara med i racet, det ska man kunna vara. Det är inga duvungar man har kommit över. Västerås är ett sådant där lag som med jämna mellanrum spänner bågen. Sedan har jag inte uppfattningen om att man nu gör det på något dumdristigt sätt. Nu hade de en mellansäsong i fjol, men när man får sådana erfarna spelare som Johan Gustafsson och Daniel Gunnarsson till exempel är min tränarmässiga erfarenhet att det blir lättare för andra att ta rygg på dem. Det kan vara allt ifrån killarna jag känner igen från Leksand i Isac Skedung och William Wikman till Lukas Zetterberg, killar som inte är så unga längre men fortfarande är formbara. Jag tror att de kan få hjälp att hitta jämnare prestationer. Alla lag kan under kortare perioder under en säsong imponera och bli het, men få kan hålla i det över tid. Nu när man fått in en stark förstamålvakt och en solid back öppnar det för andra att kliva fram. Västerås kommer att ha oerhört stor nytta av det." 

Johan Gustafsson.

Johan Gustafsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

IF Björklöven  

"Det är upp till bevis igen. Det blev inte riktigt den resan de hade tänkt, men det finns en kraft i den klubben som borde betala sig förr eller senare. Björklöven är lite i likhet med Södertälje slavar under sin egen vackra historia, precis som Leksand under jämna mellanrum. Man har per automatik höga förväntningar eftersom det är traditionstyngda klubbar och när man ska leva upp till det blir det konstant inte tillräckligt bra. Björklöven har väl ändå gjort en medveten satsning de senaste åren som får anses lyckad även om de inte nått hela vägen fram. När Per Kenttä kom in som sportchef var det en tydlig signal på att man ville ta rygg på IK Oskarshamn och det som Per var med om där. Sedan visar väl det här hur svårt det här är att vifta med ett trollspö som för det första inte finns och för det andra inte funkar om det fanns. När jag såg dem den här gångna säsongen syntes det att det både fanns förmåga och skicklighet, men också en frustration. Sedan får man komma ihåg mitt i allt att coronan ställde till ett elände och det var de otroligt hårt drabbade av, men jag tror att man går för det igen. I det nya systemet är det ju ett lag som går upp varje år och det ändrar dynamiken. Det innebär nog att vi får se fler och fler fall av lag likt Björklöven som plockar in spelare under resans gång. Utvecklar och utökar truppen. Man sitter inte på sin kompletta trupp 1 augusti, utan blir ännu mer vaksam på vad som finns på marknaden för att inför ett slutspel vara så välförberedd som möjligt."

Per Kenttä.

Per Kenttä. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

IF Troja Ljungby  

"För mig hör Troja hemma i Hockeyallsvenskan och finns det förmåga att åter komma tillbaka och hitta en stabilitet kan det bli bra. För blir det för mycket upp och ned är jag tveksam om det räcker. På ett sätt måste man acceptera sin position som en mindre elefant bland de större, men att inte tolerera att man nödvändigtvis är ett bottenlag. Det där är en hårfin balansgång. Man måste våga gå för det och man ska inte ursäkta sig, utan spänna bågen lite grann. Sedan tror jag på den där kraften som kan skapas inom ett lag att 'vi ska vara kvar' och där tror jag att Troja med sin kärna av spelare som varit där över tid har en bra kultur. När de gick upp i allsvenskan nu kändes de förberedda på att göra det. Det var mitt intryck. Det var lycka och glädje naturligtvis, men det var också det här man hade byggt för och då gissar jag att det blir en lite annorlunda känsla än när man sensationellt ramlar upp. För då måste man börja bygga en organisation som håller i Hockeyallsvenskan också, träna på andra tider och plötsligt betala andra sorters löner. De här visste vad som väntade och därför tror jag att det kan bli en smidigare övergång."

Daniel

Daniel "Trucken" Karlsson och Troja är tillbaka i Hockeyallsvenskan. Foto: Bildbyrån

HV71

"Den kanske allra största drivkraften för ett allsvenskt lag är att djävlas med de stora elefanterna. Tveklöst. När jag var i Oskarshamn och vi fick besök av Djurgården eller Leksand, folk var banne mig lediga från jobbet i flera dagar. Det enda det gick ut på var att få trycka till och trycka ned motståndarna. Den euforin, och den kände man även som tränare, när man tog sig an och ibland besegrade de där lagen var ju otroligt stimulerande. Det kommer HV71 att få känna på. Självklart är det sportsligt sett tuffare på pappret att vara i Karlstad, Luleå eller Göteborg och spela match där, men att komma till Tingsryd en fredagkväll där du kan bli överkörd av en åkgräsklippare när du är ute och värmer upp, det kommer att vara en prövning. Jag delar uppfattningen om att HV har ett jätteskickligt lag och man har dessutom två ytterst kompetenta tränare i Tommy Samuelsson och Fredrik Stillman, men tittar du tillbaka på Hockeyallsvenskans historia kan du inte hitta något lag som har dansat igenom grundserien. Om du inte är förberedd på vad som väntar är det ännu svårare och det där kommer att drabba även HV71, det är min övertygelse, men sedan tror jag att man har förutsättningar ändå att greja det. Ur mitt perspektiv är det de här matcherna jag ser fram mest emot att stå där mellan båsen och se hur energi och momentum finns på den på pappret sämre sidan medan de andra funderar 'vad i hela friden är det här?' Det är något jag har upplevt och sett själv. Det har sin charm och det är där Hockeyallsvenskan sticker ut. SHL är en mycket jämnare liga där det inte blir riktigt samma kontraster. Här kolliderar det mesta egentligen och det är det som är fräckt."

Tommy Samuelsson.

Tommy Samuelsson. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån


TV: Hockeyallsvenskans tre intressantaste lagbyggen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten