Yanni Gourde och Anthony Cirelli firar målet som säkrade Tampa Bay Lightnings medverkan i Stanley Cup-finalen.
Foto: Nathan Ray Seebeck-USA TODAY Sports
NHL

Tampa Bay klart för Stanley Cup-final – igen

ANNONS
Tampa Bay Lightning spelar Stanley Cup-final 2021 också. I natt säkrade fjolårets mästare sin biljett till finalen mot Montréal Canadiens genom att vinna den sjunde och avgörande semifinalen mot New York Islanders – efter stor dramatik.
– Det här var den perfekta match sju-insatsen, sade målvakten Andrej Vasilevskij efter att ha hållit nollan i nattens 1–0-seger.

Tampa Bay Lightning får chansen att vinna sin andra raka Stanley Cup-titel. I natt säkrade klubben sin plats i 2021 års final efter att ha besegrat New York Islanders med 1–0 i den sjunde och avgörande semifinalen i Amalie Arena.

Det blev en riktig nagelbitare till avgörande där matchens enda mål faktiskt kom i numerärt underläge. 1.49 in i den andra perioden sköt Yanni Gourde målet som tog Tampa till final efter att ha överraskat den annars storspelande Semjon Varlamov i Islanders-kassen med ett snabbt skott efter att ha fått pucken av Anthony Cirelli.

Tampa var det spelförande laget och skapade flest chanser, men hade svårt att hitta rätt mot Varlamov som stoppade 30 av 31 skott i matchen. På andra sidan isen briljerade landsmannen Andrej Vasilevskij när han behövde det. Ryssen stoppade bara 18 skott totalt, men hade ett par avgörande räddningar. Inte minst när han stoppade övertidshjälten från match sex, Anthony Beauvillier, på ett friläge tidigt i matchen.

Vasilevskij höll nu nollan för fjärde gången i slutspelet – tre av fyra nollor har kommit i avgörande matcher där Tampa har säkrat avancemang till nästa runda.

– Det här var den perfekta match sju-insatsen, sade den 26-årige målvakten till NHL.com efter matchen.

KUTJEROV KOM TILL SPEL

En annan ryss som efter många om och men kom till spel i match sju var Nikita Kutjerov. Slutspelets poängkung, 27 poäng på 18 matcher, lämnade match sex redan tidigt i första perioden med en ospecificerade skada och var in i det sista ett frågetecken. Men när match sju startade fanns 28-åringen på isen.

– Det var inget tvivel om att jag skulle spela. Man måste offra sig i en match sju. Det kändes bra i dag, meddelade stjärnforwarden efter matchen. 

En annan av Tampas stjärnor, Brayden Point, fick se sin nio matcher långa målsvit i slutspelet spricka i natt. 25-åringen var ett mål och en match från att tangera Philadelphia Flyers-legendaren Reggie Leachs rekord från 1976. Point toppar slutspelets målliga i överlägsen stil med 14 mål på 18 matcher. Det är sex fler än någon de närmaste spelarna i målligan.

För Islanders är det andra säsongen i rad de faller på målsnöret till Stanley Cup-finalen mot just Tampa Bay Lightning. Klubben jagade sin första finalplats på 37 år, men lyckades inte ta sig hela vägen dit. Sedan Islanders vann fyra raka mästerskapstitlar mellan 1980 och 1983 har klubben tagit sig till konferensfinal tre gånger. Utöver 2020 och 2021 var det 1993 då man föll mot de blivande mästarna Montréal Canadiens i näst sista rundan. 

Första Stanley Cup-finalen mellan Lightning och Montréal Canadiens spelas i Amalie Arena i Tampa natten mot tisdag, med start 02.00 svensk tid.

– De kommer att få möta det bästa laget de har mött hittills och vi kommer att möta det bästa laget vi har mött hittills, säger Tampas kapten Steven Stamkos om den stundande finalen.

Tampa – N Y Islanders 1–0 (0–0, 1–0, 0–0)
Tampa:
Yanni Gourde (5).

Tampa Bay Lightning till Stanley Cup-final efter 4–3 i matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM