Josefine Bouveng – 2021 års vinnare av Elite Prospects Award.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Hon tar hem Elite Prospects Award 2021

Josefin Bouveng är 2021 års vinnare av Elite Prospects Award som SDHL:s bästa junior. 19-åringen får priset efter ett kraftfullt genombrott där hon sköt 24 mål och gjorde 47 poäng för sitt Brynäs. Hockeysvrige.se åkte ut till lilla Vassunda utanför Uppsala för att dela ut priset till årets vinnare.
– Det här priset blir som ett kvitto på det jag har presterat under säsongen, säger Bouveng.

VASSUNDA (HOCKEYSVERIGE.SE)

För tredje året i rad har hockeysverige.se och eliteprospects.com äran att dela ut priset till SDHL:s bästa junior, Elite Prospects Award. I år handlar bestod urvalsgruppen av spelare födda 2001 eller senare. De båda tidigare åren har priset gått till Maja Nylén Persson, Brynäs. 

Även säsongen 2020/21 går priset till en spelare från Brynäs, Josefin Bouveng.

Hon får priset efter en häftig genombrottssäsong är hon efter flytten från Djurgården till Brynäs gick från tolv poäng på 25 matcher till 47 poäng på 36 matcher, Med den noteringen slutade hon på delad åttondeplats i den totala poängligan och hade bara två svenska spelare framför sig – Luleås Emma Nordin (58 poäng) och HV71:s Michelle Löwenhielm (49 poäng).  

I juryn som utsåg Bouveng som årets vinnare sitter Ulf Lundberg (förbundskapten Damkronorna), Anders Lundberg (förbundskapten U18-damerna), Ylva Martinsen (tidigare förbundskapen Damkronorna), Valentina Lizana Wallner (expert Viaplay), Gizela Ahlgren Bloom (sportchef SDHL), Maria Rooth (expert SVT), Uffe Bodin (chefredaktör hockeysverige.se) och Ronnie Rönnkvist (reporter hockeysverige.se). 

"JAG HAR ETT STORT DRIV"

Vinnaren presenterades under SDHL Award i förra veckan, men först nu, på grund av dom speciella tider vi lever i, fick hockeysverige.se äran att dela ut priset till vinnaren. 

– Det kändes som en glad överraskning. Klart jag visste att jag hade chans att vinna, men just när ni ringde och jag var i fjällen hade jag inte dom tankarna, säger Josefin Bouveng när hockeysverige.se är på plats i föräldrahemmet i Vassunda för att dela ut priset.
– Det här priset blir som ett kvitto på det jag har presterat under säsongen och är ära att ha röstats fram av alla som sitter i juryn.

Bara Maja Nylén Persson har fått ta emot priset tidigare…
– Det är kul samtidigt som Erika (Grahm) varit tydlig med att hon vill satsa på unga svenska tjejer. Jag ser det här som ännu ett bevis på att hon praktiserar det.

Om du själv valt en vinnare, vem skulle det bli då?
– Jag tycker det är kul att det kommer en del nya spelare underifrån. Jag har svårt att säga något namn, men det finns jättemånga bra både svenska och utländska.

Vad tror du har gjort att just du vunnit priset den här säsongen?
– Oj… Klart att jag hoppas och tror att dom bedömer utifrån vad jag presterat ute på isen. Jag tycker också att jag lyft mitt spel och inte bara poängproduktionen.
– Jag har ett stort driv, vill framåt och har verkligen tagit för mig på flera sätt där ute. Jag tror att det är vad dom har sett hos mig.

Josefin Bouveng jublade ofta den gångna säsongen.

Josefin Bouveng jublade ofta den gångna säsongen. Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

"VÄXT FRAM TILL EN MÅLSKYTT AV RANG"  

Maja Nylén Persson, den tidigare vinnaren, är imponerad av lagkamratens framsteg.

– Det är självklart att ”Jossan” skulle få detta pris. Hon kommer till hallen med ett driv att bli bättre hela tiden.
– Denna säsong har hon tagit enorma kliv och växt fram till en målskytt av rang. Hon förtjänar verkligen att prisas för hennes säsong!

Under 2020/21 gjorde Josefin Bouveng förutom sina 24 mål och totalt 47 poäng även 13 mål och totalt 18 poäng på sju slutspelsmatcher. Något guld blev det däremot inte. Brynäs förlorade finalen mot Luleå. 

– Med några veckors distans ser jag tillbaka på säsongen som väldigt… Klart att det var SM-guldet vi gick för som lag, men i sin helhet har det varit en fantastisk säsong.
– Jag kom in väl förberedd och miljöombytet var perfekt för mig. Vi har dessutom haft en jättebra grupp som lag samtidigt som jag har haft fantastiska kedjekamrater som har hjälpt mig mycket där ute, liksom alla andra runtomkring.
– Henrik Glaas (Brynäs tränare) har gett mig ett stort förtroende. Jag är tacksam för att Erika (Grahm) såg en potential i mig och villa ha mig till Brynäs. Det är också många andra i klubben som hjälpt mig att få bra träning och förutsättningar.

FRÅGETECKEN KRING COLLEGESPEL  

Inför säsongen var tanken att miljöombytet skulle bestå av en flytt över till Princeton University i amerikanska NCAA, men flytten blev framflyttad till kommande säsong på grund av pandemin. 

– Som idrottare måste man vara beredd på det oförutsedda. Jag förberedde mig så gott jag kunde. Sedan ändrades förutsättningarna och det var inget jag kunde påverka. Det var bara för mig att titta på vilka andra alternativ som fanns. Då såg jag Brynäs som en öppning.
– Jag var inställd på att det skulle bli ett miljöombyte att åka till Princeton. Egentligen var jag det till mitten av juli. Rätt snabbt stängde dom ner och ingen fick komma till skolan. Då var det inte längre något alternativ att åka över.

Väl i Gävle sattes 19-åringen tidigt ihop med Lara Stalder och Katerina Mrazova. Det blev en attraktion för SDHL-publiken och succé för Brynäs.

– Redan från start tycker jag att vi kompletterade varandra bra. Jag har lärt mig supermycket av dom. I början började jag röra mig på ett visst sätt eftersom jag visste att vissa lägen skulle jag få pucken eftersom dom två är så skickliga.
– Mot slutspelet, tidigare spelade det inte så stor roll vilka som gjorde mål och poäng i vår kedja… Nu var det inte så i slutspelet heller, men det blev då att tog jag de flesta avsluten medan dom lade passningarna. Jag tycker att vi över huvud taget mixade det bra hela säsongen.

Hur har dialogen varit mellan er tre på och vid sidan av isen för att hela tiden prestera bättre?
– Det är så himla härligt eftersom vi på varje träning försöker göra vårt bästa och prata om olika saker. Båda dom har en sådan glädje till ishockeyn.
– Vi försöker skratta och ha kul. Gör vi mål så firar vi. Det är också en bit av grejen, att köra 100 procent, men samtidigt ha kul och bara lira hockey.

Det har gått några veckor sedan slutspelet, hur ser du tillbaka på det idag?
– Vi kom in i slutspelet riktigt, riktigt bra. Först gjorde vi två bra matcher som vi vann mot SDE och vår kedja producerade.
– Mot HV71, jätteskönt att vi kunde vinna med 3-0 i matcher. Vi gjorde en superstark vändning i första matchen. Det är en av dom coolaste vändningarna jag har varit med om eftersom det var runt tre minuter kvar och vi hade tre mål upp. Att vi lyckades vända gav oss mycket mentalt. Sedan körde vi bara på i hela den serien och var inne i något sorts ”flow”.
– Sedan fick vi ett avbrott inför finalen. Efter det tycker jag inte att vi riktigt kom upp i vårt fulla max totalt sett. Vi hade inte riktigt studsen med oss heller och förlorade på övertid två gånger mot Luleå. Samtidigt är Luleå ett väldigt bra lag.

Ni siktade på SM-guld, men det blev ”bara” silver, går det att klä ord på känslan när slutsignalen gick i sista finalmatchen?
– Just där och då kändes det väldigt tomt och var väldigt svårt att ta in eftersom vi hade som mål att gå hela vägen. Att det skulle bli 3–0 i matcher var verkligen inte vad vår ambition var. Allt gick väldigt snabbt och plötsligt var det över. Jag ville hellre stå där med guldhjälmen, säger Josefin Bouveng med ett leende.

Åker du över till college i höst eller hur går tankarna?
– Vi får se. Jag håller på att bolla lite fram och tillbaka samtidigt som jag har lite olika aspekter i huvudet. Samtidigt får vi se hur coronan utvecklar sig. Det går inte heller att veta just nu vad som händer och inget är bestämt.

Kan du tänka dig spel i SDHL även kommande säsong om det skulle krångla borta i USA?
– Det blir antingen i SDHL eller borta i NCAA. Jag känner att det är två bra alternativ som det står emellan.

Josefin Bouveng.

Foto: Ronnie Rönnkvist

TRÄNAS AV MAKARNA KLÜFT

När hockeysverige.se träffar Josefin Bouveng gör vi det vid hennes barndomshem i Vassunda. För er som inte känner till orten kan det nämnas att det bor runt 700 personer i samhället och vägg i vägg med familjens hus finns ett stort stall och massor med jordbruksmark – men inte en hockeyrink så långt ögat kan nå. 

– Jag trivs väldigt bra i Vassunda och det är här jag växt upp, säger Josefin Bouveng med ett leende när hon tittar ut över omgivningen som badar i solsken samtidigt som vi bjuds på hennes mormor Karins nybakade bullar.
– Jag får alltid mycket energi av att komma hem hit. Dels då får jag träffa familjen som jag tycker mycket om. På avstånd kan jag nu också utomhus träffa mina mor och farföräldrar. Dessutom har jag en del kompisar kvar här hemma.
– Det finns utrymme för att koppla av här, men också bra träningsmöjligheter på sommaren.

Hur fungerar det att träna här på sommaren?
– Det är lite olika. Om vi ser till fysbiten finns det en löparbana nära. Sedan finns det ett väldigt fint gym, We, i Sigtuna, Niklas Wikegårds gym, där jag brukar träna.
– Det finns egentligen allt jag behöver. Sedan finns det ett skottramp här hemma som jag utnyttjar mycket på sommaren.

På tal om träning har Josefin Bouveng fått hjälp med trängen av Patrik och Carolina Klüft, ett samarbete som har utvecklat henne som hockeyspelare. 

– Dom betyder på flera plan jättemycket för mig. Jag har fått en väldigt bra hjälp med fysträningen hela säsongen. Patrik och ”Carro” är också väldigt stöttande. Jag bollar många tankar, känslor och idéer med dom. 

Hockeyn tycks inte jättestor i själva Vassunda, hur kom det sig att du började med den?
– Det fanns bara ishallar i Uppsala och Märsta. Min lillebrorsa (Linus) började i Märsta och då blev det att jag också började där. Det tar en kvart dit med bil. Min morfar (Jonte) skjutsade mig jättemycket i början, men han gick tyvärr bort för några år sedan.
– Mina föräldrar (Per Rosén och Helena Bouveng) har verkligen ställt upp mycket eftersom min brorsa och jag har tränat där i princip varje dag olika tider.
– Jag är verkligen tacksam över att dom har ställt upp och skjutsat mig efter som det nästan inte går att ta sig dit kommunalt, avslutar Josefin Bouveng.

Tack till Edvardssons i Bredbyn för skapandet av priset.


TV: Josefin Bouveng tar emot Elite Prospects Award 2021

FAKTA

Vinnarna av Elite Prospects Award – SDHL:s bästa junior

  • 2019 - Maja Nylén Persson, b, Leksand
  • 2020 - Maja Nylén Persson, b, Brynäs
  • 2021 - Josefin Bouveng, fw, Brynäs
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 augusti
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten