INFÖR ALLSVENSKA PLAY OUT-SERIEN
HockeyAllsvenskan

Experten: ”Det kan ha kostat deras plats i ligan”

I kväll inleds den ångestladdade play out-serien mellan Väsby och Kristianstad.
Hockeysverige.se:s allsvenske expert Joakim Englund tror på en dramatisk matchserie – där storstjärnans Raphaël Laovies hjärnsläpp kan få ödesdigra konsekvenser för Väsby.
– Det är oförsvarligt. Det här kan slå Väsby dyrt, menar Englund.

De har haft 52 grundserieomgångar på sig för att inte hamna i den här situationen, men nu står Väsby och Kristianstad bara tre förluster från en tillvaro i Hockeyettan nästa säsong.

Till skillnad från tidigare år avgörs kvalet, eller play out-spelet, om man så vill, i en matchserie i bäst av fem matcher. Det är något som inte faller hockeysverige.se:s hockeyallsvenska expert Joakim Englund i smaken.

Jag kan tycka att bäst av fem är lite tråkigt och jag förstår inte varför man valt att lägga play out-spelet i bäst av fem. För klubbarna är det ju säsongens viktigaste matcher. Att då göra det till bäst av fem, samtidigt som man inte har någon egentlig tidsplan att förhålla sig till, så borde den gå att kunna spela i bäst av sju, i alla fall, säger Englund.

Joakim Englund.

Joakim Englund. Foto: Ronnie Rönnkvist

Han medger dock att han är ambivalent i frågan.

– Kvalserien har sin tjusning och genererar ett större intresse, tror jag. Sen gillar jag matchserier, där det blir en stor rivalitet och man åker runt och är förbannad på allt och alla i motståndarlaget under några veckor. Det brukar kunna tända till lite extra i matchserier.
– Det ska bli kul att följa, ändå. Om man ser till hela ligan är det här två ganska ”gråa” lag med kort allsvensk historik. Allsvensk status betyder jättemycket för båda de här klubbarna och jag tror att det lag som förlorar kommer ha svårt att ta sig upp i närtid.

Att det blev just Väsby mot Kristianstad som möts i play out-spelet är ingenting som förvånar Englund.

– Jag tippade båda sist och näst sist inför säsongen. Det är de två färskaste lagen i ligan och det tar tid att etablera sig. Jag är inte förvånad att det är Väsby och Kristianstad som gör upp om det.

"ETT DRAG FRÅN VÄSBYS SIDA"  

Inför säsongsavslutningen valde Väsby att göra förändringar på tränarbänken, där huvudtränaren Viktor Tuurala fick tacka för sig och se sig ersättas av Moras tidigare kvalhjälte på tränarbänken, Mats Lusth.

– Han har onekligen varit i den här positionen förut. Han kom in sent med Mora och lyckades rädda det kontraktet. Som utomstående har man dock ganska dålig insyn på just tränaren och den positionen. Men jag tror att det är ett drag från Väsbys sida för att få ordning på defensiven. Det är nog främst det man vill råda bot på, säger Englund.

Väsby, anförda av nordameriknarna Raphaël Lavoie och Colin Smith, har ett offensivt övertag gentemot Kristianstad, enligt Englund.

– De har en offensiv spets och de kommer att göra mål framåt. Grejen är att de måste hålla ihop det bakåt. Man ska inte behöva göra sex mål för att vinna en hockeymatch, utan det ska kunna räcka med hälften. Nyckeln för Väsby blir att hålla sig undan från att göra större misstag. Mål kommer de att göra, frågan är om de kan hålla tätt bakåt.

Mats Lusth tar över Karlskrona.

Mats Lusth. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

"DET ÄR OFÖRSVARLIGT"  

Väsby kommer dock att tvingas klara sig utan storstjärnan Lavoie under de två inledande matcherna av matchserien mot Kristianstad, då en slewfoot och ett slagsmål i grundseriens näst sista omgång mot Almtuna.

Ett hjärnsläpp från Lavoies sida, som kan komma att kosta Väsby sin allsvenska status, menar Englund.

– I slutändan kan det ha kostat deras plats i ligan. Definitivt. Lavoie är en av seriens bästa spelare med ett ruskigt skott, så han är ett jättevapen i offensiva situationer. Att han missar två matcher är ett jätteavbräck för Väsby. Det är 40 procent av maxantalet matcher...
– Man har inte den bredaste truppen, heller. Utan Lavoie måste de in med en trettonde forward i truppen och det är rätt stor skillnad på en av ligans toppspelare och Väsbys trettonde forward.
– Han är den här matchseriens bästa spelare och det är väldigt klantigt av honom att sätta sig själv och laget i den positionen. De hade inget att spela för och så går han ut och gör det han gör. Det är oförsvarligt. Det här kan slå Väsby dyrt.

Raphaël Lavoie.

Raphaël Lavoie. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

CLANG - EN NYCKEL  

Kristianstad slutade på sista plats i den hockeyallsvenska tabellen med 42 inspelade poäng på 52 spelade matcher. Poängkungen i grundserien blev, i överlägsen stil, William Pethrus med sina 32 poäng (5+27). 

Försvaret, tillsammans med Guldgallret-vinnande målvakten Calle Clang blir nycklarna för en säkrad allsvensk status för Kristianstad.

– Det gäller verkligen att de håller en tät defensiv och tar vara på de chanser som dyker upp. Kristianstad var i samma sits förra året innan säsongen avbröts, så de vet ju egentligen vad det är som väntar. De är förberedda på ett ganska bra sätt.

Målvakter betyder alltid mycket för sina lag. Hur mycket betyder en sådan som Calle Clang för Kristianstad i det här sammanhanget?
– Han är jätteviktig. Han är Kristianstads överlägset viktigaste spelare i den här matchserien. De saknar en offensiv spets och de är som sagt ett ganska grått lag rakt igenom. Ska de vinna mot Väsby måste defensiven sitta och där har Clang en stor roll att spela. Annars blir det uttåg ur Hockeyallsvenskan.

Calle Clang är 2021 års Guldgallret-vinnare.

Calle Clang, Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Trots att Kristianstad skrapade ihop åtta poäng mindre än Väsby i grundserien tror Englund att det är Skånelaget som kommer att spela hockeyallsvenskt även säsongen 2021/22.

– Jag tror att Kristianstad vinner matchserien med 3–2 i matcher. Man ska inte glömma bort att de vann tre av fyra möten under grundserien, heller.
– Jag tror att Kristianstad inte har räknat med att ha en framskjuten placering i årets hockeyallsvenska. Redan ifjol låg de i botten och de har varit inställda på kvalet ganska länge, medan Väsby nog fick upp hoppet när de vann ett par matcher och Modo darrade innan de vann derbyfajterna mot Björklöven. Då blir det en jättebesvikelse att hamna i ett negativt kval.
– Kristianstad har kunnat förbereda sig under en längre tid och jag tror att det är en avgörande faktor till att de faktiskt tar hem det här


TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i HockeyAllsvenskan

FAKTA

Så spelas play out-serien

  • 16 mars 2021: Väsby - Kristianstad
  • 17 mars 2021: Väsby - Kristianstad
  • 20 mars 2021: Kristianstad - Väsby
  • 21 mars 2021: Kristianstad - Väsby (eventuellt)
  • 23 mars 2021: Väsby - Kristianstad (eventuellt)
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten