Per Svartvadet är inte avundsjuk på Brynäs situation.
Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
SHL

Experten om Brynäs: "Inget man önskar ens sin värsta fiende"

Per Svartvadet är orolig för Brynäs - både här och nu och för vad som händer med klubben om de åker ur. För hockeysverige.se ger Sveriges Radios expert sin syn på klubbens läge.

– Den situationen som Brynäs och sportchefen Micke Sundlöv är i nu är inget man ens önskar sin värsta fiende, säger Svartvadet.

Brynäs har haft en både rörig och tung säsong. Inför kvällens viktiga möte med Linköping ligger laget näst sist. Skulle laget hamna där då serien är slut väntar kval för att hålla sig kvar i SHL. Inför säsongen byggde ändå Brynäs ett på pappret starkt lag. In i truppen kom bland andra starka namn som Patrik Berglund och Simon Bertilsson

Radiosportens Per Svartvadet trodde ändå inte att Brynäs, trots starka nyförvärven, skulle vara ett topplag den här säsongen.
- Naturligtvis såg jag att truppen var ganska spetsad genom fansens värvningar och lite sådant, säger den tidigare NHL-spelaren till hockeysverige.se och fortsätter:
- Jag tyckte att det såg väldigt intressant ut även fast jag inte hade Brynäs så högt upp i tabellen med tanke på förra säsongen och att det varit och lite struligt runtomkring. Det är svårt att få till hierarkin i gruppen så pass snabbt. Även fast truppen såg bättre ut än mitt tips så var jag lite försiktig. Truppen såg helt okej ut, men det är en annan sak att få ihop det också. 

Per Svartvadet.

Per Svartvadet. Foto: Ronnie Rönnkvist

Tror du att Brynäs slog sig lite till ro då både Patrik Berglund och Simon Bertilsson anslöt till truppen?

- Nej, det tror jag ändå inte. Man vet aldrig när trupperna ska byggas, hierarkin och hela den biten innan allt satt sig. Med facit i hand har nu Brynäs lastat in allt för många spelare för att få en harmoni i gruppen

När du ser till tabelläget och den position Brynäs befinner sig i, hur ser du då på lagets prestation den här säsongen?
- Den är under all kritik. Brynäs har på pappret en jättebra trupp. Bra ställt på målvaktssidan vilket har räddat dom under i stort sett hela säsongen. Backsidan, nu ser den både spetsig och bred ut. Sedan tror jag att Brynäs idag har 18-19 forwards på kontrakt. Dessutom är dom flesta namnkunniga.

"SKULLE HA HÅLLIT DET INTERNT"

Trots att Per Svartvadet är kritisk till lagets prestation kan han se några spelare som hållit en hög jämn nivå över hela säsongen.
Samuel Ersson har varit fantastiskt bra under hela säsongen. Han har egentligen knappt haft någon dipp. (Anton) Rödin har varit bra då han varit frisk. Han har drivit på offensiven fantastiskt bra.
- Sedan tycker jag Nicklas Danielsson  där det var i valet och kvalet om han skulle få vara kvar och som gick ner i lön, har producerat. Framför allt har han varit frisk, kry och producerat när dom andra varit sjuka eller skadade. Det är tre spelare som jag tycker verkligen har stuckit ut.

Samuel Ersson får beröm av Svartvadet.

Samuel Ersson får beröm av Svartvadet. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Brynäs har haft en rad skador på viktiga spelare och även haft flertalet uppehåll på grund av Coronan både i laget och i andra lag. Det här ska inte behövt ha påverkat laget allt för mycket enligt Svartvadet. 

- Det är aldrig bra då det blir hackigt i schemat som det varit tack vare pandemin den här säsongen. Samtidigt är det andra klubbar som Malmö, Oskarshamn, Djurgården och fler med dom som haft flera avbrott.
- Det jag tycker att Brynäs kunde skött lite bättre är att man inte utåt sett fokuserat så mycket på just den grejen. Oftast blir det att spelarna läser och hör det där. Då smyger det sig in en form av trygghet ”Visst är det så och det är vad det beror på”. Visst har Brynäs blivit drabbade av skador och avbrotten, men jag tycker att man skulle hållit det internt och ledningen inte sagt så mycket om att stänga liga, att det är osportsligt och så vidare. Där kunde man kanske synkat ihop sig lite bättre uppe ifrån ledningen ner till ledarna i spelatruppen.

Upplever du att det ändå finns en lugn och ro i ledningen och föreningen?
- Jag tycker att det varit ganska rörigt. Då är det bara hur jag har sett det utifrån. Man kan tänka sig att det då är ännu rörigare invändigt i Brynäs.  Brynäs har jobbat med det här under många år och har en historik bakåt i tiden där det varit lite falanger hit och dit. Den stämpeln, även om dom försöker, är svår att få bort från en anrik förening som Brynäs ändå är.
- Det visar om inte annat resultatet av det antalet spelare dom har använt och uttalanden personer i olika ledande positioner gör, att det inte är harmoni i hela föreningen.

"HAR ANAMMAT SPELIDÉN"

Per Svartvadet tror, trots resultatet, att coachen Peter Andersson har laget med sig i sitt arbete.
- Peter gjorde ett jättebra resultat i Malmö. Han är en krävande och väldigt tydlig coach. Det är mer att det har tagit tid för honom att sätta sin spelidé.
- Jag tycker ändå att killarna har köpt hans spelidé lite grann. Däremot tycker jag Brynäs är lite passiva i egen zon, att man står stilla och försvarar sig och hoppas att det inte ska bli några klara målchanser. Dom har anammat spelidén, som Peter försökt sätta, så gått det går på en halv säsong. Förhoppningsvis blir det bättre om Peter får vara kvar där under flera säsonger och får välja spelarna han vill ha. 

Peter Andersson.

Peter Andersson. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Vad ser du att Brynäs gjort riktigt bra den här säsongen?

- Framför allt tycker jag dom är duktiga på att komma till vassa avslut. Dom skjuter inte så mycket skott, men är giftiga när dom får avsluten. Dessutom tycker jag att dom är väldigt bra i powerplay också.
- Nu är dom kanske inte bästa laget procentmässigt. Jag tycker att dom har ett bättre powerplay än vad procenten visar. När dom har powerplay sätter dom tryck och får, så att säga, bra grepp om matchen även om dom inte gör mål. Sedan tycker jag, som sagt var, att målvaktspelet varit bra. 

"SPELARNA SKÄMS - EKONOMISKT STÅLBAD" 

Du har själv spelat många tuffa och viktiga slutstrider, hur tror du killarna i och kring gruppen mår just nu?
- Dom mår absolut inget bra. Samma som deras kollegor i HV71 och Linköping. Laget som förmodligen mår bäst av lagen där nere är, med tanke på tabelläget, Oskarshamn eftersom dom har en mental inställning att det kommer vara en tuff säsong och man antagligen får kvala.
- I ett sådant här läge kan det vara en väldig stress, panik och mycket att folk titta på varandra för att se vem som ska göra det. Man kollar på andra resultat, hur det går för konkurrenterna. Samtidigt är det lätt att peka finger åt dom som får spela men inte levererar.
- Brynäs, som har spelat färre matcher, kan känna en trygghet i det okej ”vi har några matcher upp”, men dom matcherna ska också vinnas. Det blir stressat om man inte vinner dom här matcherna man har upp och till slut ligger man då på samma poäng, men med lika många spelade matcher.
- Jag tror inte att det är en unik situation för just Brynäs, men det är antagligen stressat i framför allt dom tre lagen, Linköping, HV71 och Brynäs.

Om Brynäs skulle tvingas att lämna SHL vad tror du det skulle betyda för klubben och Gävle som stad?
- Tyvärr måste jag säga att jag har erfarenhet av det och vet hur tufft det är. Framför allt om det skulle ske för Linköping, HV71 eller Brynäs, som är en mer anrik förening om än dom två andra.
 - Spelarna skäms, ledningen är inte förberedd, ekonomiskt stålbad, bygga en helt ny trupp, intresset dyker lite grann, dom som har siat om att laget varit felbyggt får rätt…
- Den situationen som Brynäs och sportchefen Micke Sundlöv är i nu är inget man ens önskar sin värsta fiende. 


TV: Vem ska ersätta Robert Ohlsson?

Matchrapporter: Stabil seger för Brynäs – höll nollan mot Djurgården Dennis Everberg i målform när Rögle vann mot Brynäs Brynäs vann efter avgörande i förlängningen mot Örebro Hockey Seger för Frölunda efter avgörande i förlängningen mot Brynäs Dålig start sänkte Brynäs mot Luleå

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten