IF Björklöven anno 1986-87.
Foto: Stickan Kenne
Bilden

"Det är helt absurt – men då förstod vi att det här kunde bli bra"

ANNONS
Efter en demolering i SM-finalen 1987 lyckades Björklöven bärga klubbens hittills enda SM-guld. Här minns några guldhjältarna tillbaka på resan mot det efterlängtade guldet.
– Om Tore spelat idag hade han tjänat tio miljoner dollar om året i NHL, säger Calle Johansson om guldhjälten Tore Ökvist.

En viktig milstolpe för Björklöven är 15 maj 1970. Då hade IFK Umeå för länge sedan lämnat Rosendalsrinken. Det datumet slog IFK Umeå och Sandåkerns SK ihop sina hockeypåsar. Första tränare i nybildade Björklöven blev för övrigt tidigare storspelaren Kjell-Olov ”Barre” Barrefjord.

Första och hittills enda SM-guldet skulle komma först 17 år senare, 1987, efter att Björklöven vänt 1–0 under läge i finalserien till seger med 3–1 i matcher. Björklöven hade i semifinalen kört över Djurgården och vunnit med 2–0 i matcher (7–3 och 5–3). Ulf Dahlén blev stor matchhjälte med att göra 4–3 och 5–3 i den andra semifinalen.

Första finalen vann sedan Färjestad på hemma-is med 2–1 efter att Peter "Pekka" Lindmark storspelat. Andra finalen vann Björklöven med 8–5 efter att gått ifrån till 5–2 i andra perioden och därmed stänga matchen. Michael Hjälm svarade för två av målen.

I tredje matchen avgjordes indirekt hela kvalserien då Björklöven lyckades vinna på bortaplan med 5–4. Stor matchhjälte blev Johan Törnqvist som satte det avgörande målet drygt två minuter innan ”Hesa Fredrik” (Undrar vart just namnet Fredrik kom in i bilden) ljöd.

KROSS I GULDMATCHEN  

Avgörandet i Umeå Ishall blev egentligen aldrig spännande. Björklöven vann med klara 6–1 efter mål av Ulf Dahlén, Lars KarlssonPeter SundströmLars-Gunnar Pettersson, Johan Törnqvist och Mikael AnderssonHans 'Virus' Lindberg hade tagit vid där Tommy Sandlin slutade och gjort Björklöven till Svenska Mästare.

– Det var en väldigt lång resa. Innan guldåret hade jag varit borta några år från Björklöven. Bland annat i Schweiz men även i Luleå.
– Visst fanns det en del konflikter även i det här gänget och fast Björklöven hade ett väldigt talangfullt lag hade man inte fått ihop det riktigt tidigare. Vi hade varit i final redan 1982 mot AIK, men då föll vi. Nu gjorde vi en fantastiskt fin säsong och finalserie mot Färjestad och vann med 3–1 i matcher, berättar Hans ”Virus” Lindberg när han minns tillbaka på tiden i Björklöven.

Tore Ökvist:

– När jag kom tillbaka till Björklöven var Tommy Sandlin tränare där och han var enastående på att lägga upp träningarna. Han var väldigt noggrann i allt han gjorde samtidigt som det kom många spelare till oss med norrlandsanknytning. Bland andra Micke Andersson, Michael Hjälm, Matti Pauna, Uffe Dahlén och så vidare. Att så många hade just koppling till Norrland gjorde nog att vi trivdes väldigt bra tillsammans.
– Det var mest en tillfällighet att Björklöven inte vunnit SM-guld tidigare. Vi var i final mot AIK 1982, men dom spelade mer ryggsäckshockey som var framgångsrik då. Nu hade Hans ”Virus” Lindberg kommit in och tog vid där Sandlin slutade och det tog oss hela vägen det året.

I finalen blev du skadad?
– Jag slet av senan ljumsken i första finalen och sedan gjorde jag misstaget att försöka spela på sprutor i den andra finalen. Det gick givetvis inte utan efter säsongen blev det operation.
– Jag hann i alla fall med att göra 1–0-målet i första finalen även om Färjestad sedan vände och vann matchen.

I fjärde matchen efter Lars-Gunnar Petterssons 4–1-mål, kändes det då så om att guldet var hemma i Umeå?
– Jag och Janne Lindholm följde den sista finalen från båset i och med att vi båda var skadade, men i hela finalserien kändes det som om vi i Björklöven var oslagbara. Det var helt enkelt vår tur den här säsongen.

Och festen efteråt?
– Den var trevlig och ägde rum på ett ställe i Umeå som hette Universum, skrattar Tore Ökvist.

"OM TORE HADE SPELAT I DAG HADE HAN TJÄNAT TIO MILJONER DOLLAR"  

Lars Karlsson:

– Jag vet om det var något unikt med just det här laget utan sanningen var nog att vi var ett riktigt bra lag och vi fick alla grejor att falla på plats vi rätt tillfälle.
– Just att vi var så bra visar väl inte minst det faktum att Ulf Dahlén, Calle Johansson och även Peter Sundström blev proffs säsongen efter och inte mindre än 22 spelare slutade eller bytte klubb kort efter, vilket fick Björklöven att åka ur redan två säsonger efter guldet.

Vad betydde Hans ”Virus” Lindberg för laget?
– ”Virus” drog väl sitt strå till stacken, men det gjorde vi nog alla som var med den säsongen.

Lars Karlsson.

Lars Karlsson. Foto: Stickan Kenne

Calle Johansson:
– Jag tänkte nog inte någon gång under säsongen att vi skulle vinna eftersom vi inte ens gick till slutspel säsongen innan trots att vi hade ett bra lag. Vi slutade bara femma (fyra lag gick till slutspel vid den här tiden).
– Jag tror att vi bara förlorade en hemmamatch den säsongen (86/87.) Då började vi nog också fatta hur bra vi var. Under ett tillfälle under den säsongen hade vi åtta spelare med i landslaget samtidigt. Det är helt absurt men vi förstod då att det här kunde bli bra.
– Ett lag med bra människor, ödmjuka och aldrig någon som tog ut något i förskott. En stor del i det här hade ”Virus” Lindberg. Han var helt underbar som tränare och som människa.

Kan du utveckla det om Hans ”Virus” Lindberg?
– Det är ganska enkelt för mig att förklara varför jag gillade honom. När det var hockey var det hockey, men när vi klev av isen kunde det handla om vad som helst. Vi kunde prata om familjen, tjejer, krogen eller vad det nu var. Det var inte hockey hela tiden. Du kunde vara normal kring ”Virus” vilket gjorde att alla var avslappnade på ett bra sätt.
– Säsongen innan hade vi Tommy Sandlin. En jättebra människa på alla sätt, men där var det 100 procent hockey från det han klev upp på morgonen till det att han gick och lade sig. Så var det varje dag. Där var skillnaden
– Bästa minnet från firandet och finalen är då vi klev in på Universum, tror jag krogen hette där uppe. Den låg uppe vid Universitetet. När vi kom in i salen var det redan 2000 personer där inne. Det glömmer jag aldrig.
– Just det här med publiken som stöttat oss hela tiden och jag vet hur gärna dom ville ha det där guldet eftersom dom inte hade vunnit något innan. Det var stort att få se hur lyckliga hela staden blev över guldet.

Calle Johansson.

Calle Johansson. Foto: Stickan Kenne


"SANDLIN BYGGDE UPP DET HÄR LAGET"  

Vad var nyckeln till att ni vann SM-guldet?

– Att våra bästa spelare, Tore Ökvist, Peter Andersson, L-G Pettersson, Matti Pauna, Lasse Karlsson och så vidare, var bäst och bara dominerade. Vi andra blev bättre tack vare dom.
– Tore Ökvist var inte bara teknisk. Han var elak också. En riktig gris på isen ibland, lite som Dale Hunter. När domaren tittade bort kunde han sticka någon i knävecket så han blev liggande. Jag älskade Tore för den grejen. Han gick aldrig och gömde sig utan tog också skit och åkte på många smällar.
– Jag beundrar verkligen honom som hockeyspelare. Om Tore spelat idag hade han tjänat tio miljoner dollar om året i NHL. En helt underbar människa.

Ulf Dahlén:
– Bitarna föll på plats, vi hade en bra sammanhållning och det där lilla flytet som du måste ha.
– Det var redan avgjort inför tredje perioden eftersom vi ledde matchen stort. Jag trodde nog att jag skulle hinna med att vinna tjugo mästerskap eftersom jag hade vunnit redan direkt. Men när man summerar karriären kan jag säga att jag hade jag turen att vara på rätt ställe för att vinna ett mästerskap. Det är många som försöker göra det hela tiden utan att ha den turen.

Ulf Dahlén.

Ulf Dahlén. Foto: Stickan Kenne

Lars-Gunnar Pettersson:
– För det första så hade vi ett jäkla bra lag med killar som Calle Johansson, Ulf Dahlén, Hasse Edlund, Matti Pauna, Micke Hjälm, Tore Öqvist… Jag kan fortsätta hur länge som helst.
– Vi hade väldigt kul ihop och det var väl egentligen Tommy Sandlin som i mitten på 1980-talet byggde upp det här laget. Men han var inte coach då vi vann guldet 1987 utan då hade ”Virus” Lindberg tagit över, men dom båda betydde mycket för Björklöven.

Jag antar att SM-guldet 86/87 smäller högst av alla framgångar med Umeå-klubben?
– Ja absolut, det var också under dom här åren som jag även blev etablerad i Tre Kronor och fick spela VM 1985, 1986 och 1987 och Canada Cup 87, så åren i ”Löven” betydde mycket för mig.

Lars-Gunnar Pettersson.

Lars-Gunnar Pettersson. Foto: Stickan Kenne

Senaste säsongen Björklöven spelade i SHL/Elitserien var 2000/01.

Här kan du beställa ”Stickan” Kennes bok, ”Svenska Hockeyadeln"

Stig Kenne med boken Stig Kenne med boken "Den svenska hockeyadeln".Foto: Ronnie Rönnkvist


TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i HockeyAllsvenskan

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 02 december
15:15 Leksand - Linköping SHL
15:15 Oskarshamn - Frölunda SHL
15:15 Rögle - Modo SHL
16:00 Jukurit - KalPa Liiga
16:00 Kärpät - Helsingfors IFK Liiga
16:00 Pelicans - JYP Liiga
16:00 Lukko - TPS Åbo Liiga
16:00 Ässät - SaiPa Liiga
16:00 Tappara - Vaasan Sport Liiga
16:00 Djurgården - Modo SDHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Luleå - Växjö SHL
18:00 Timrå - Malmö SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 Färjestad - HV 71 SHL
20:00 Dallas Stars - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks NHL
22:30 Nashville Predators - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
söndag 03 december
01:00 Carolina Hurricanes - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Seattle Kraken NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
03:00 Arizona Coyotes - St Louis Blues NHL
04:00 Calgary Flames - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Washington Capitals NHL
12:00 AIK - Brynäs SDHL
12:00 Djurgården - Luleå SDHL
12:05 Linköping - Modo SDHL
15:00 HV 71 - Frölunda SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
20:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
00:00 New York Rangers - San Jose Sharks NHL
måndag 04 december
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
02:00 Los Angeles Kings - Colorado Avalanche NHL
19:00 Djurgården - Almtuna Hockeyallsvenskan
tisdag 05 december
01:00 Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Dallas Stars NHL
01:30 Winnipeg Jets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Montreal Canadiens - Seattle Kraken NHL
03:00 Arizona Coyotes - Washington Capitals NHL
04:00 Vegas Golden Knights - St Louis Blues NHL
19:00 Skellefteå - Färjestad Champions Hockey League
19:45 Rapperswil - Vitkovice Champions Hockey League
19:45 Servette - Växjö Champions Hockey League
onsdag 06 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:30 Buffalo Sabres - Detroit Red Wings NHL
01:30 New York Islanders - San Jose Sharks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
04:00 Vancouver Canucks - New Jersey Devils NHL
18:00 Pardubice - Lukko Champions Hockey League
19:00 Nybro - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
torsdag 07 december
01:00 Florida Panthers - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 St Louis Blues - Vegas Golden Knights NHL
03:30 Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes NHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Modo - Timrå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Luleå SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
fredag 08 december
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - San Jose Sharks NHL
01:00 Boston Bruins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 Washington Capitals - Dallas Stars NHL
02:00 Nashville Predators - Tampa Bay Lightning NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:00 Calgary Flames - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
04:30 Seattle Kraken - New Jersey Devils NHL
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL