Sök
Alexander Holtz.
Bildbyrån
Zach Ellenthal

Alexander Holtz: A Year-Over-Year Stats Comparison

Vår statistik-bloggare Zach Ellenthal tittar närmare på Alexander Holtz och hur han utvecklats sedan förra säsongen.

A few weeks ago I zoomed in on Lucas Raymond’s season to evaluate how his second SHL season was shaping up statistically to his rookie SHL season. Naturally, it’s Alexander Holtz's turn to go under the microscope, now that he’s played the same number of games this season as he did last, 35.

Just like Raymond, Holtz is a high-end NHL prospect, but this analysis is solely meant to evaluate if and where Holtz is making progress as an SHL contributor. A year ago, he played a meaningful role on a playoff team as a 17-year-old, averaging nearly 13 minutes per night and playing most frequently with the likes of Patrik Berglund and Sebastian Strandberg. This year has been bumpier, both for the team and him individually, as Holtz has seen his ice time go down while producing just four points in 16 games since returning from the World Juniors.

All told, Holtz currently has 17 points in 35 games, one more than the 16 he finished with last year. Let’s break it all down to get a better understanding of his season.

Even Strength & 5v5


Holtz looks a lot like the player he was last year at even strength. While averaging about a minute and a half more of ice time per game, his individual production is right in line with where it was a year ago, with minor increases to his Points/60 (1.86 → 1.94) and Shots on Goal/60 (7.1 → 7.5).

Both are strong marks. The 1.94 Points/60 is third-highest on Djurgården, trailing only Kalle Östman and Sebastian Strandberg. League-wide, it’s 24th in the entire SHL and best among all junior-aged players. The 7.5 Shots on Goal/60 is second-highest on Djurgården, behind only a Niclas Bergfors who shoots from anywhere and everywhere.

The rest of his game at even strength is also in line with last season. It’s nice to see a two percentage point jump in his Corsi%, from 50.2 to 52.2, putting him even with the team’s performance in that area. The on-ice percentages have been less favorable to Holtz this year, most notably illustrated by a decrease in his individual shooting percentage and his goalies’ save percentage behind him.

Overall, just looking at the stats, it’s been a solid year for Holtz at even strength. While there isn’t much year-over-year growth in any particular area, he was starting from a high baseline, off the success of a strong 17-year-old season.

Power Play


For someone whose elite shot is the first line in his scouting report, Holtz surprisingly has just two career power play goals, one last season and one this season. 

Djurgården’s power play hasn’t been good either of the last two seasons, and has been especially ineffective this year. As a constant presence on the power play, Holtz bears some of the responsibility for that. If you want a reason for optimism, you can look at his increased shot production this year, paired with a 4% shooting percentage that is bound to tick up over time.

The 19.3 Shots on Goal/60 is once again strong, the highest rate on Djurgården and toward the top of the league. Holtz is clearly a top option on the power play and he’s getting in spots to get his shots off, however the production is missing.

Without watching the video for further analysis or to uncover other warning flags, I’d have to imagine this is one area where Holtz is bound for better things if he sticks around in the SHL beyond this season.

Better Than A Monkey Stats

Per Better Than A Monkey’s Game Score, a catch-all metric designed to measure a player’s effectiveness, Holtz’s average Game Score has improved from 0.43 to 0.56 this season, which represents a jump from around league average to solidly above average. His improved Corsi and individual shot production would be the biggest drivers in the increase.

Also from Better Than A Monkey, we can see how Holtz’s goal scoring compares to his expected goals, based on shot type and location. This year, he’s scored his 7 goals on 8 expected goals, a more sustainable output than the 9 goals he scored on just 5 expected goals last season.

Here’s a side-by-side view of Holtz’s shot heatmap the last two seasons, which -- important to note -- includes all situations. This shows an encouraging progression for Holtz, who is getting to higher-danger areas of the ice. Even assuming the hot spot by the left faceoff circle is from the power play, it’s easy to see why he grades out better by expected goals this season.


A Tale of Two Seasons  

Holtz got off to a fast start this season, playing alongside Jacob Josefson and William Eklund. The trio was good together, outscoring the opposition 8-1 during 5v5 play, with Holtz and Eklund consistently getting on the scoresheet.

Then Jacob Josefson got hurt in mid-November, and the line hasn’t played together since. Here’s a game-by-game look at Holtz’s season in a few key categories, with special attention drawn to the timing of Josefson’s injury:


Ever since Josefson’s absence, Holtz’s scoring dried up, his individual shot rate decreased, and his play driving has been inconsistent. 

Holtz has struggled across the board to replicate his early season success, where in addition to Josefson’s absence, a long SHL hiatus due to the World Juniors, and an injury of his own have played a role.


---

All things considered, Alexander Holtz is having a fine season. Just like Raymond, he hasn’t fully blossomed at the SHL level, and I think that presents an interesting decision for the New Jersey Devils next season. Holtz clearly has room for improvement, and it’s been a rough stretch recently, which is also coming off a quieter than expected World Juniors.

That said, he’s a premium prospect and what he’s accomplished in the SHL at this age remains impressive. I think we’d be looking at his season differently if Jacob Josefson (and the rest of Djurgården) had better injury luck, but there’s still time for Holtz to finish the regular season and a playoff run on a high note.


Matchrapporter: Videll målskytt – när Djurgården vann borta mot Linköping Frölunda går vidare – nollade Djurgården Djurgården vann och kvitterade mot Frölunda Fördel Frölunda – efter segern på Hovet Djurgården riskerar att missa slutspelet – efter nya förlusten

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten