Sök
Sebastian Wännström har blommat ut i Finland.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Skarpskyttens revansch: Från oönskad till målkung

Mitt i förberedelserna inför SHL-säsongen fick tiden i Leksand ett abrupt slut.
Sebastian Wännström packade väskorna, drog österut – och gjorde succé.
Nu toppar 29-åringen från Gävle skytteligan i finska Liiga i överlägsen stil.
– Det har varit roligt att spela hockey den här säsongen, säger Wännström till hockeysverige.se.

Tanken var aldrig att Sebastian Wännström skulle hamna i Björneborg på den finska västkusten.

Men nu blev det så – och den 29-årige Gävlesonen kunde knappast vara gladare. I Liiga-klubben Ässät har Wännström äntligen fått ut sin oförlösta målkapacitet och toppar den finska ligans skytteliga i överlägsen stil. På 39 matcher har han skjutit inte mindre än 24 mål, vilket innebär att han toppar skytteligan sju mål före tvåorna Eetu Koivistoinen och Robert Rooba.

– Det har väl flutit på rätt bra ändå, får jag säga, säger Wännström med ett skratt.
– Det började med att jag kom hit och blev inkastad i hetluften direkt, då jag kom hit bara några dagar innan serien startade. Jag fick ett stort förtroende direkt från tränarna och har fått spela mycket i avgörande situationer, så det har gett mig ett gott självförtroende. Sen har jag bara kört på. Det har varit roligt att spela hockey den här säsongen.

Sebastian Wännström.Sebastian Wännström.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

JAGAR MÅLREKORDET  

Senast Wännström producerade mål i den här kapaciteten var under junioråldern i Brynäs, där hans imponerande 30 mål på 35 matcher under säsongen 2009/10 vilket resulterade i ett a-lagskontrakt med Gävlelaget.

Som bäst stod 29-åringen för 14 mål under en och samma säsong i SHL. Även om det är rätt starka papper är det inte riktigt på samma nivå som han levererat den här säsongen. Wännström har dock aldrig tvivlat över att han kan vara en målspruta även på seniornivå.

– Nej, jag har aldrig tvivlat. Det är något jag jobbar på varje dag, just det här med målskyttet. Jag gillar att jobba på skottet. Sen har mycket med förtroende att göra. Jag har fått ett stort förtroende redan från dag ett, samtidigt som jag har fått spela med väldigt bra spelare också.

I den takt Wännström gjort mål den här säsongen går han mot 37 fullträffar när Liigas grundserie ska summeras i mitten av april. Det svenska målrekordet för en säsong i ligan är Thomas Sjögrens notering på 31 mål med JYP under säsongen 1996/97.

Har du målrekordet i dig? Det är ändå drygt 20 matcher kvar av grundserien.
– (skratt) Ja, du… Jag tänker väl kanske inte riktigt så. Som import handlar det om att komma in hit och hjälpa laget att vinna matcher. Det är därför jag är här och just nu är vi inne i en sån period där vi spelar så mycket matcher att man inte tänka så mycket på sånt. Jag hinner inte fundera på sånt, jag har fullt upp med att spela alla matcher just nu.

ABRUPT SLUT MED LEKSAND  

Att Sebastian Wännström skulle toppa den finska poängligan den här säsongen var ingenting han såg framför sig inför säsongen. För som sagt – planen var aldrig att han skulle vara i Björneborg överhuvudtaget.

Under våren och sommaren förberedde sig Wännström för sin andra säsong i Leksands färger, laget han hade kommit trea i den interna skytteligan för säsongen därpå. Han spelade en handfull träningsmatcher för dalalaget innan hastigt och mindre lustigt var oönskad av klubben.

I mitten av september, bara dagar innan SHL-premiären mot Skellefteå, gick Leksand och Sebastian Wännström skilda vägar.

– Det var väldigt snabba ryck. Det gick väldigt fort allting. Jag hade en bra sommar och kände mig förberedd och väldigt taggad inför säsongen med Leksand. Sen… Ja, då blev det som det blev där på försäsongen. Det blev inte så mycket istid och då kände jag att jag ville röra på mig, säger Wännström.
– Jag är 29 år och jag vill ha ett stort förtroende och spela mycket matcher. Då kom vi fram till en bra lösning som jag tror båda partner är nöjda med.

Uppbrottet med Leksand var dock inte speciellt hjärtskärande, om man ska tro 29-åringen själv.

– Det var inte speciellt jobbigt alls. Det kändes faktiskt helt rätt. Sen var det ingenting som jag var förberedd på skulle hända, då allt gick väldigt fort. Men när alla bitar föll på plats så kändes det som helt rätt beslut.

Sebastian WännströmSebastian WännströmFoto: Maxim Thore/Bildbyrån

REVANSCH I FINLAND  

På sätt och vis har Wännström fått sin revansch på andra sidan av den Bottniska viken.

– Ja, absolut, så är det väl till viss del. Men jag tänker väl inte riktigt på det på det sättet. Jag fokuserar bara på mig själv härborta och hur jag kan hjälpa Ässät att vinna hockeymatcher.

29-åringe har hunnit bo i Björneborg, en stad i ungefärlig storlek som Karlstad, i fem månader. På grund av det rådande världsläget har han emellertid inte hunnit bekanta sig speciellt mycket med den kustnära staden.

– Vi lever i en speciell värld just nu, så det har blivit hockey för hela slanten sedan jag flyttade hit egentligen. Man åker till träningar och matcher, sen håller man sig hemma. Jag har inte hunnit se så mycket av staden och det har inte blivit så mycket upptäckande i övrigt heller, men det är kul att vi får spela hockey i alla fall.
– Det har varit ganska mycket restriktioner här i Finland. Det känns som att man har varit lite rädd för corona här, med all rätt. Så de flesta håller sig inne och det är inte så mycket som är öppet just nu. Det är några restauranger här och där, men inte mycket mer.

HÄRLIGT SVENSKGÄNG  

I Björneborg har Wännström svenskt sällskap i form av Linus Söderström och Jakob Stenqvist.

– Vi har ett gäng riktigt sköna svenskar härborta. De är också riktigt duktiga hockeyspelare. Vi trivs bra med varandra både på och utanför isen. Det är skönt att kunna prata lite svenska emellanåt.
– Sen har vi (Nicolai) Meyer också som pratar flytande svenska, så det är perfekt. Han ingår i vårt lilla svenskgäng här.

Ligaspelet inleddes med en begränsad publik på läktarna, men i takt med den ökade smittspridningen i det finska samhället har de finska hockeysupportrarna snällt fått stanna hemma sedan december. Kort efter att arenorna blev stängda för publik införde ligan även tvång på helvisir för spelarna – något som vanligtvis damspelare och spelarna i de amerikanska collegeligorna spelar med.

Wännström skrattar när visiret kommer på tal.

– Det var otroligt ovant i början och man tyckte att man inte såg någonting där genom visiret, men det är väl en vanesak. Sen vet jag ärligt talat inte om det hjälper överhuvudtaget, men skulle det hjälpa lite så är det ju positivt.
– I grund och botten är vi spelare bara glada att vi får spela matcher. Då får vi göra det som krävs för att det ska gå att genomföra.

Sebastian Wännström.Sebastian Wännström.Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

ÖPPNAR FÖR SHL-ÅTERKOMST  

Med sin målsuccé har 29-åringen satt sig i ett bra förhandlingsläge inför nästa säsong. Kontraktet med Ässät löper ut efter säsongen, men än så länge har forwarden inte tänkt över sin framtid nämnvärt mycket.

– Jag har inte hunnit tänka så mycket ännu, om jag ska vara ärlig. Det är så pass mycket matcher här nu och jag har fullt upp med att fokusera på dem. Sen har jag sagt till agenten att han får sköta resten.

Har du och Ässät varit i några diskussioner?
– Jag har dålig koll på hur diskussionerna ser ut och det är väl lite så jag vill ha det, också. Jag vill fokusera på matcherna och vara här och nu. Det är i det skedet jag är i. Sen vad som händer framöver, det får agenten sköta.

Din framfart i Finland lär ju inte ha gått obemärkt förbi bland SHL-klubbarna, heller. Lockar det med SHL-spel?
– Absolut, det gör det. Jag stänger inga som helst dörrar för SHL, utan jag håller alla dörrar öppna oc vill bara göra det så bra som möjligt. Jag vill fortfarande utvecklas och bli en bättre spelare, sen får vi se vart man hamnar sen.


TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i SHL

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten